| 28 april 2013

Welke sport past bij jou?

Apeldoorn 26 augustus start

Of je een beginnende sporter bent of je loopt al jaren mee in diverse trainingsgroepen, overal kom je mensen tegen die een visie hebben op hoe je moet trainen. De meeste mensen sporten zelf al vanaf jongs af aan, maar zijn gewend training te volgen bij een vereniging of sportschool. Maar wie bepaalt welke training het beste bij jou past?

Deze vraag vraagt om een specifiek antwoord. Iedereen heeft namelijk zijn of haar beste lichamelijke en geestelijke eigenschappen. Waar de ene een enorm talent heeft maar doorzettingsvermogen mist, heeft de andere het doorzettingsvermogen maar mist die het talent. De vraag die je volgens mij jezelf moet stellen is: “Waar voel ik mijzelf het prettigst bij?”

Als ik mijzelf als voorbeeld neem, ik ben iemand die het absolute talent mist, ik ben iemand die het moet hebben van zijn doorzettingsvermogen. Al vanaf het moment dat ik startte, als kleine jongen op voetbal, was duidelijk dat ik geen topper zou worden. Helaas kon ik dit niet accepteren en kwam ik soms moedeloos thuis van wedstrijden. Mijzelf afvragend of ik door extra trainingen de top zou halen? Als ik dan op zaterdag een wedstrijd had gespeeld, dan ging ik op zondag extra loop- en techniektrainingen doen. Alles om mijzelf te verbeteren. Of dit het gewenste effect had? Nee; ik ging alleen maar gespannener een wedstrijd in en durfde geen enkele fout te maken. Ik merkte wel dat ik steeds sterker en sterker werd van de trainingen die ik buiten de voetbaltrainingen omdeed. Dit zette mij tot denken, is voetbal wel de sport waarin ik wil slagen?

Pas tijdens mijn opleiding tot docent lichamelijke opvoeding heb ik de omslag weten te maken. Ik moest doen waar ik goed in was en het meest belangrijke; ik wil er lol in hebben! De basis om het sporten lang vol te houden is dat je plezier uit je trainingen haalt. Je merkt dat het je dingen gaat opleveren. Ik startte met atletiek, dit dankzij een tip van een docent van de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding). Ook bleef ik voor mijzelf trainen, de vraag was namelijk beantwoord. Welke vraag? Voor wie sport ik eigenlijk? Het antwoord: ‘Voor mijzelf natuurlijk!

Mijn belangrijkste tips.

    • Doe wat je leuk vindt, kies een sport die bij jou past.
    • Omring je met een groep mensen die er voor zorgen dat je het maximale eruit haalt. Dit kan bij een sportclub of tijdens de trainingen in de sportschool.
    • Accepteer dat je soms mindere dagen hebt.
    • Zorg voor een balans in trainingen, rust en voeding.

Voor de komende periode wil ik jullie op de hoogte houden over mijn aanpak. Ik wil jullie mijn schema’s laten zien, de manier van trainen, de rol van muziek tijdens trainingen, voeding en leefstijl. Haal hier de dingen uit die goed voor jou werken. Ik hoor graag hoe je hier over denkt!?

Groetjes Albert

Welke sport haal jij plezier uit?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram