Afvallen Leefstijl Persoonlijk Question Voedingstips

Waarom is gezond leven belangrijk voor jou?

Door

Plank hard

Vandaag wil ik je wat stof tot nadenken geven. Voor vrijwel iedereen is het soms lastig om de motivatie te houden om gezond te blijven eten. Het helpt mij op zulke momenten ontzettend om eens goed na te denken waarom ik gezond leven belangrijk vind. Deze gedachten helpen me om weer enthousiast verder te gaan. Ik vertel je hieronder wat voor mij de belangrijkste redenen zijn om gezond te leven, natuurlijk ben ik benieuwd naar de jouwe!

Je kent het vast wel…je hebt een super gezellig weekend gehad of je bent lekker op vakantie geweest. Daardoor heb je minder gesport dan anders en je hebt ongezonder gegeten. Op zo’n moment kan het ontzettend lastig zijn om de motivatie te vinden om je gezonde leefpatroon weer op te pakken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je gewoon een random motivatiedip hebt (ladies: THAT time of the month!). Vandaag wil ik je daarom laten nadenken over waarom gezond leven belangrijk voor je is.

Er zijn tientallen redenen te verzinnen waarom je gezond zou moeten leven. Zo voel je je fitter, vermindert het de kans op verschillende aandoeningen, samen sporten levert je sociale contacten, je zit lekkerder in je vel, je lichaam wordt sterker, je krijgt/houdt een goed lichaamsgewicht, je maakt gelukshormonen aan waardoor je een instant happy-gevoel krijgt, je voorkomt tekorten aan vitamines en mineralen en ga zo maar door.

AN klaar

Er kan ook sprake zijn van hele persoonlijke redenen, bijvoorbeeld revalidatie na ziekte of een ongeval, voorkomen van ziekten die voorkomen in de familie, trainen voor een belangrijke wedstrijd of zelfs het veroveren van jouw ‘big crush’ door er zo goed mogelijk uit te zien. Gezond leven kan voor ons allemaal een andere betekenis hebben.

Waarom kies ik ervoor om gezond te leven?
Ik heb eens even heel goed nagedacht over waarom gezond leven voor mij belangrijk is. Natuurlijk spelen er ontzettend veel dingen mee, ieder positief punt van gezond leven vind ik belangrijk. Ik heb mezelf echter verplicht om na te denken over de 3 redenen die voor mij het zwaarst wegen. Ik kwam tot de volgende 3:

 1. Gezond zijn en blijven. Ik ben ontzettend blij dat ik geen vervelende ziektes en aandoeningen heb, dit wil ik graag zou houden. Door gezond te leven verklein ik de kans op diabetes, een hoog cholesteolgehalte, een hoge bloeddruk, verschillende soorten kanker, darmklachten en ga zo maar door.
 2. Veel energie hebben. Ik merk dat ik door mijn gezonde leefstijl ontzettend veel energie heb. Ik ben meestal vrolijk, pak graag veel dingen aan, ik voel me lekker en mijn conditie is goed. Kortom, ik voel me goed! Na een aantal dagen ongezond eten word ik lamlendig, heb minder energie, ben sneller moe en blijf het liefst op de bank hangen. Ik vind dit een verschrikkelijk gevoel.
 3. Zelfvertrouwen hebben. Ok, let’s be honest….het is misschien wat oppervlakkig, maar ik vind mijn lichaam mooier als ik gezond leef en dat geeft me meer zelfvertrouwen. Natuurlijk is iedereen prachtig, ongeacht welke kledingmaat hij/zij heeft. Maar als ik heel eerlijk tegen mezelf (en tegen jullie) ben, voel ik me zekerder als ik tevreden ben over mijn lichaam. Ik hoef echt geen maatje 34/36 te hebben en ik vind mijn lichaam prima zoals het nu is, maar als ik een tijdje ongezond leef en een paar kilo aan kom, dan voel ik mijn zelfvertrouwen dalen. Best slecht misschien, maar het is voor mij wel de waarheid.

Waarom is gezond leven belangrijk voor jou?
Zo….ik ben eerlijk geweest! Nu is het jullie beurt :). Ik daag je uit om eens heel goed na te denken over waarom gezond leven belangrijk is voor jou. Als je wilt, kun je dit delen bij de reacties. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar ik raad je wel aan om het ergens voor jezelf op te schrijven. Het klinkt misschien kinderachtig, maar door het opschrijven overtuig je jezelf nog eens extra! Dit kan je motivatie geven tijdens mindere momentjes. Pak dan gewoon jouw drie redenen erbij en lees ze door.

Ik hoop dat ik je door deze oefening wat extra motivatie heb gegeven om gezond te blijven (of gaan) leven. Ik ben super benieuwd naar jullie antwoorden!

Groetjes, Marloes

Waarom is gezond leven belangrijk voor jou?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (19)
 1. Roeline 8 jarengeleden

  In eerste instantie omdat ik me er 100% lekkerder bij voel wanneer ik weet dat ik gezond leef en dat te zien is aan mijn lichaam! Geeft me toch zelfvertrouwen. En vooral voor mijn dochtertje van 5, dat ik de dingen met haar kan doen die je als moeder zou moeten doen, zwemmen bijvoorbeeld, of in een speeltuin lekker meedoen! En dat ik een voorbeeld voor haar ben, mijn motto naar haar toe is: ‘we eten gezond en dan kun je soms ook ongezond eten’.

  Reageer
 2. Manon 8 jarengeleden

  ik sluit me volledig bij jou aan.
  Vooral bij het derde puntje. Het is misschien ook wel de leeftijd, maar zelfvertrouwen is iets waar ik nog wel wat aan kan werken.
  Soms voel ik me wel zelfverzekerd, maar op sommige dagen kan ik echt walgen van mijn eigen lichaam.
  Terwijl ik echt heel goed weet dat ik niet te dik ben, in tegendeel zelfs.
  Maar dat is wel iets wat ik een beetje in de gaten moet houden.
  Voor de rest voel ik me van binnen inderdaad echt een stuk beter als ik gezond eet en veel beweeg.

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Goed dat je dat van jezelf weet Manon!

   Reageer
 3. Lilian 8 jarengeleden

  Ik val altijd weer terug in slechte gewoontes en ben een echte jojo.
  Ik voel me moe, lamlendig en niet goed maar toch lukt het nog niet altijd de motivatie vast te houden.
  Gelukkig zit ik nu in een goede periode, maar werkt de weegschaal totaal niet mee. Maar, ik hou vol!

  Reageer
 4. Linda 8 jarengeleden

  Mijn eerste twee punten zijn hetzelfde als die van jou: omdat het gezond is en om energie te krijgen (een goede conditie vind ik bij allebei passen). Voor m’n figuur hoef ik het in principe niet te doen, maar dat betekent niet dat ik van binnen dicht wil slibben. Ik merk gewoon dat ik beter in m’n vel zit als ik regelmatig sport wn over het algemeen gezond leef. Minder last van ‘kwaaltjes’ als rugpijn. Belangrijk, want ik heb een kantoorbaan. En mijn derde punt is ook een combi: omdat ik het leuk vind, omdat ik me ermee kan blijven uitdagen en omdat ik mijn hoofd er leeg mee kan maken.

  Reageer
 5. Linda 8 jarengeleden

  O trouwens, je zegt wel vaker dat je geen 34/36 ambieert, maar zo zie je er wel uit op de foto’s 😉

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Hahaha, geloof me….dat is niet zo :D. Ik heb gewoon maatje 38!

   Reageer
 6. Annette 8 jarengeleden

  Ik kreeg op een bepaald moment al wat leek op overgangsverschijnselen, terwijl ik 35 jaar ben. Nu is dat niet helemaal gek omdat ik een zware buikoperatie heb gehad een paar jaar geleden. Ik schrok er wel van. Sindsdien is het roer om gegaan. Ik ben gaan sporten, en gezond gaan eten. Ik hoop dat ik daar een en ander mee kan voorkomen of uitstellen. Maar heb ik ook gemerkt dat ik veel meer geniet en ontspan. Al met al voel ik me veel beter in mijn vel, in mijn lijf.

  Reageer
 7. Deisy 8 jarengeleden

  Wat een mooi & oprecht geschreven artikel. Gezond leven is voor mij belangrijk omdat ik mij dan gewoon een stuk beter voel: mijn lichaam doet wat ik wil, mijn huid is veel rustiger (geen acne ofsow) en ik voel me gewoon veel vrolijker en luchtiger (klinkt dit raar?). Als ik uit vorm raak, raak ik ook gelijk gedeprimeerd: sporten en goed eten geeft mij die positieve boost in mijn energielevel + mijn humeur.

  Dank je wel voor je artikel. Ik denk dat het goed is als we daar eens bij stilstaan: zo blijft het ook makkelijker vol te houden op juist die moeilijke momenten

  X

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Klinkt helemaal niet raar 🙂 Graag gedaan!

   Reageer
 8. Vera 8 jarengeleden

  Goed om daar af en toe bij stil te staan!
  Voor mij zijn het de volgende 3 punten:
  1. Zo kan ik gezond oud worden! Minder kans op ziekten… En als ik dan oud word, dan liefst zo gezond en fit mogelijk!
  2. Uiterlijk doet er wel toe…. Tenminste, ik was ook tevreden toen ik een paar kilo’s meer woog. Alleen nu kan ik wel trots zijn als ik in de spiegel kijk… Met een maatje 38… Want ik hou van genietmomentjes 😉
  3. Een fit en fris gevoel. Vet en ongezond eten leidt bij mij meer tot een opgeblazen gevoel, lui, hangen op de bank. En gezond eten maakt sporten makkelijker en na het sporten voel ik me echt heeeerlijk!!

  Reageer
 9. Cindy 8 jarengeleden

  Ik heb heel lang, zo’n 28 jaar, ongezond geleefd. Nu leef ik nog niet geheel gezond, maar wel stukken gezonder dan voorheen. Ik ben 46kg afgevallen en ik eet gevarieerd, sta graag in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen, ik loop 3x in de week hard en doe 1x in de week aan yoga. Waarom nog niet geheel gezond? Ik rook. En ik probeer er alles aan te doen om er vanaf te komen, want ik wil er ook van af en dat gaat me ook lukken ook!

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Natuurlijk gaat dat je lukken! Je bent al zo ver gekomen! Knap hoor 🙂

   Reageer
 10. Joyce 8 jarengeleden

  Goed artikel, inderdaad goed om daar eens bij stil te staan. Ik denk dat dit ook goed werkt als je even een motivatie dipje hebt.
  Komen ze:
  1. Gezond oud kunnen worden.
  2. Meer energie hebben, zin om dingen te doen, ondernemend, vrolijk.
  3. Goede gevoel na het sporten.

  Reageer
 11. ismAIL 6 jarengeleden

  dat is super goed iedee

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: