Afvallen Leefstijl Lichaamsmetingen Persoonlijk

Waarom is gewicht zo belangrijk voor ons??

Door

Weegschaal2

Zondag 22 februari keek ik naar een uitzending van ‘Focus’ op Nederland 2. De aflevering ging over onze wens om dun te zijn en de voedingsindustrie die hier handig op in speelt met allerlei crashdiëten en middeltjes waarmee we super snel zouden afslanken. We trappen er massaal in! De aflevering inspireerde me tot dit artikel, ik wil het samen met jullie hebben over waarom we ons toch soms zó druk maken om ons lichaamsgewicht!?

Gewicht is een heel gevoelig punt voor vrijwel iedereen. Vraag een gemiddeld persoon hoe zwaar hij/zij is en je zult vaak geen antwoord krijgen. Als je wel een antwoord krijgt, wordt de waarheid vaak een klein beetje verdraait ;). Vooral bij vrouwen is dit het geval. De weegschaal is voor heel veel mensen een soort vijand. Ik heb heel veel cliënten die er erg tegenop zien om te weten hoe zwaar ze zijn. Ook bij mezelf herken ik dat ik liever niet op de weegschaal ga staan na een weekend ongezond eten.

Lichaamsgewicht zegt lang niet altijd iets over je gezondheid. In de documentaire waar ik het in de inleiding over had, wordt nog eens benadrukt dat iemand met en verhoogde BMI (=overgewicht) veel gezonder kan zijn dan iemand met een gezond gewicht. Je kunt de documentaire trouwens hier terugkijken. Mensen met overgewicht hebben soms een perfect gezond maaltijdpatroon, alleen snoepen ze daarnaast iets te veel. Naar mijn idee is dit altijd nog gezonder dan een gezond gewicht hebben, terwijl je heel weinig eet of hele ongezonde keuzes maakt!

Collage gewicht

In de aflevering laten ze ook zien dat mensen die te dik zijn, evengoed heel fit kunnen zijn. Zelfs veel fitter dan een persoon met een normaal gewicht. Als jij veel sport, verbetert je conditie. Hierdoor voel je je fitter en houd je dagelijkse activiteiten langer vol. Iemand met overgewicht die veel sport, kan hierdoor evengoed een goed uithoudingsvermogen hebben.

Daarnaast hebben we natuurlijk het feit dat ieder lichaam anders is. Het excuus van ‘zware botten’ is in mijn ogen hartstikke onzin, maar iemands skelet kan wel degelijk smaller of breder gebouwd zijn. Ik zal bijvoorbeeld nooit de kledingmaat van een model krijgen, of het zou er in ieder geval heel onnatuurlijk ongezond uit zien doordat ik gewoon anders gebouwd ben dan een model.
Tenslotte is daar nog het feit dat spieren zwaarder zijn dan vet. Als jij heel regelmatig sport en spieren ontwikkelt, kun je in gewicht gelijk blijven terwijl je slanker wordt. Ik leg dit uitgebreid uit in dit artikel.

Genoeg redenen waarom lichaamsgewicht lang niet altijd iets zegt dus! Maar waarom blijft het dan toch zo’n issue!? Ik weet als geen ander hoe het zit, maar op ‘mindere dagen’ blijf ik toch naar dat getal op de weegschaal staren. Een paar jaar geleden was ik hier nog veel meer mee bezig, inmiddels kan ik het grootste deel van de tijd gewoon tevreden zijn met mijn lichaam én met wat ik weeg. Dit heeft echter wel een aantal jaar geduurd!

Ik sluit af met wat in mijn ogen ideaal zou zijn. Ik zeg dit al tijden tegen mijn cliënten en in de documentaire wordt het ook benoemd. Als jij jouw lichaam positief wilt veranderen, doe dit dan omdat het positief is voor je gezondheid. Als je gewicht langzaam daalt, dan is dat mooi meegenomen. Maar uiteindelijk is het veel belangrijker dat jij je fit voelt en lekker in je vel zit. Het getalletje op de weegschaal heeft daar uiteindelijk helemaal niets mee te maken!!

Ik hoop dat ik je aan het denken heb gezet :).

Groetjes, Marloes

Herken jij dit gewicht-probleem? Hoe is dit bij jou?

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (24)
 1. gerhilde maakt 8 jarengeleden

  Herkenbaar, ja, helaas.

  Reageer
 2. Marion 8 jarengeleden

  Ook voor mij een zeer bekend verhaal, helaas! En dan bevestigd de spiegel ook nog eens wat de weegschaal zegt 🙁
  Overigens, als je af wilt vallen, zegt de weegschaal het snelst of je inspanningen zoden aan de dijk zetten. Men kan wel zeggen dat je het aan je kleding moet ‘voelen’, maar het kan zomaar vijf tot tien kilo duren voordat je verschil merkt!
  Zéker met al dat elasthan dat ze in broeken verwerken! Als ik dan van mijn spijkerbroek uit zou gaan, val ik in een dag al tien kilo af! 🙂 🙂 Hoe dan ook, zolang de maatschappij slank zijn als ideaalbeeld levend houdt, zolang zullen mensen ontevreden zijn met wat ze in de spiegel en op de weegschaal zien! Bovendien; gezond zijn zie je niet, slank zijn wel.

  Reageer
 3. Andrea 8 jarengeleden

  Toevallig dacht ik vanochtend: “ik ga voorlopig niet meer op die weegschaal staan!”. Ik eet gezond, ben steeds meer aan het sporten en toch gaat dat getal niet omlaag. Maar hoe ik me voel zou toch veel belangrijker moeten zijn? Dus die weegschaal gaat ff de kast in.

  Ik ga een kop thee zetten en een lekker sapje maken van wortel, appel en gember en de docu kijken. Thanks for sharing!

  Reageer
  • Andrea 8 jarengeleden

   De aflevering is helaas niet meer beschikbaar.

   Reageer
 4. Nathalie 8 jarengeleden

  Heel leuke blog!! Momenteel loopt er bij ons (in Belgie) een leuk programma. Karen (van K3, jullie ook wel bekend) gaat op zoek naar het perfecte lichaam. Ze probeert allerlei sporten én voedingswijzen uit en geeft daar haar eigen (ongezouten) mening op. Heel leuk, leerrijk en ook wel een beetje confronterend want ik ben ook al jaaaaaaren bezig met afvallen (en bijkomen).

  Reageer
  • Anneloes Kon 8 jarengeleden

   Dat programma lijkt me erg interessant.

   Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Lijkt mij ook super leuk!

   Reageer
 5. Nynke 8 jarengeleden

  ah jammer, de aflevering is niet meer beschikbaar. Maar erg interessant artikel. Wat een getal met je kan doen.

  Reageer
  • Kim 8 jarengeleden

   Hoi, als je de aflevering wilt terugkijken, ga naar Focus op NPO uitzending gemist, klik de aflevering aan (ook al kun je hem niet meer terugzien). Vervolgens klik je op de site waar de datum, favorieten en delen staat, onderaan staat de aflevering!

   Beetje puzzelen maar succes!

   Reageer
   • Vera 8 jarengeleden

    Ik kan wel die route doorlopen, maar bij mij blijft de uitzending van 22 febr niet meer beschikbaar. Wel de uitzending erna kan ik kijken, ook over afvallen, maar dan over het geld dat iedereen (farmac., bedrijven) eraan verdient.

    Reageer
   • Anneloes Kon 8 jarengeleden

    Super dat je de aflevering terug gevonden hebt!

    Reageer
 6. Roeline 8 jarengeleden

  Daarom heb ik een weegschaal die ook mijn vet en spier massa meet! Dan ben ik misschien niet in een kilo afgevallen maar wel in vet en dat is belangrijker, ik ben dan toch slanker geworden! Ik ben trouwens altijd wel open over mijn gewicht, daar lieg ik niet over. Ik weet dat er weer wat af moet en daar werk ik aan.

  Reageer
 7. Rianne 8 jarengeleden

  Ik sta al heel lang niet meer op de weegschaal, ik focus me anders teveel op dat onzinnige getal. Zolang ik gezond leef, kleding mooi staat en ik lekker in mijn vel zit ben ik meer dan tevreden!

  Reageer
  • Anneloes Kon 8 jarengeleden

   Mooi gezegd!

   Reageer
 8. Vera 8 jarengeleden

  Ik stap toch op die weegschaal omdat ik mijn gewicht rond de 67 wil houden. Daar voel ik me prima bij. Daarnaast let ik erop hoe mijn kleding zit. Voor ik gezonder ging leven heb ik ook mijn buik en benen opgemeten. Dat stimuleerde me erg toen ik er een paar kilo af wilde!

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Het kan inderdaad ook stimuleren, als het maar geen obsessie wordt!

   Reageer
 9. Bea 8 jarengeleden

  Ik heb thuis geen weegschaal en ik ben momenteel ook niet van plan om er één aan te schaffen. Ik ben al enkele weken bezig om gezonder te eten en ik wil ook enkele kilo’s af, maar ik had bij al mijn vorige pogingen al gemerkt dat ik veel te obsessief met dat nummer op de weegschaal bezig was. Nu ben ik wel (juist niet obsessief) mijn calorie-inname aan het bijhouden haha, maar zo weet ik tenminste of ik gezond bezig ben of niet 😀 Ik voel mij stilaan wat beter in m’n vel door die gezonde keuzes en dat is inderdaad het belangrijkste! Dus voor mij momenteel geen weegschaal :p

  Reageer
  • Anneloes Kon 8 jarengeleden

   Gewicht zegt inderdaad niet alles. Fijn dat je voor jezelf een strategie hebt gevonden!

   Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Super goed!

   Reageer
 10. Alia 8 jarengeleden

  Ik ben niet blij met het getal op de weegschaal en mijn BMI, niet blij met de cm van mijn buikomvang en ook niet met het percentage vet (met een korreltje zout) dat mijn weegschaal aangeeft.
  Toch ben ik wel blij met mijn voedingspatroon en mat wat ik zie in de spiegel, zelfs na het douchen 😉
  Ik ben niet blij met de hoeveelheid lichaamsbeweging die ik krijg.

  Gelukkig weet ik hoe ik het eerste kan veranderen, maar door het tweede punt is mijn motivatie niet erg hoog.

  Reageer
 11. marije 8 jarengeleden

  ik heb een probleem ik ben 13 ik weeg 48 kilo en ik ben 1 meter 70 centimeter. maar ik vind mezelf echt dik ik. ik ben begonnen met gezonder eten en meer sporten 3 x per week nu. maar het helpt niets tijdens het rennen word ik juist sneller moe en krijg ik hoofdpijn. wat moet ik doen ?

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Ik raad je aan om contact op te nemen met je huisarts of met een dietist bij jou in de buurt.

   Reageer
 12. Thea 7 jarengeleden

  Ik ben 59 jaar, wandel zo’n drie keer per week twee uur lang. Twee keer per week loop ik hard, een rondje van zes km. Ondanks dat ik regelmatig sport kom ik niet van mijn “buikje” af!
  Is dit typisch een overgang probleem? Heb je een tip om hier vanaf te komen?

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Ik hoor dit inderdaad vaker bij vrouwen in/na de overgang. Het verschilt heel erg per persoon waar het aan ligt. Dan zou je eens langs een diëtist moeten gaan. Succes!

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: