| 29 juli 2014

Waar ben jij trots op?

Collage trots

Het is heel makkelijk om kritisch te zijn op jezelf. Vrijwel iedereen is geneigd om te focussen op dingen die niet zo goed gaan, of die nog verbetering nodig hebben. Zo hoor ik heel vaak van mensen dat ze meer zouden moeten sporten, minder zouden moeten snoepen of gezonder zouden moeten eten. Ook is het makkelijk om op te noemen wat je minder mooi vindt aan jezelf. Bijvoorbeeld dat buikje dat net even minder zou mogen zijn, of die platte billen waar je graag vorm aan zou willen hebben. Ik vind het echter super belangrijk dat je bewust bent van dingen die goed gaan en dat je mooie punten aan jezelf kunt benoemen. Daarom vandaag een uitdaging…

Kritiek hebben op jezelf is super makkelijk, ik herken dat bij mezelf. ‘Ik had dat gebakje beter niet kunnen nemen’, of ‘Ik had dat rondje sneller kunnen lopen’, zijn gedachten die ook wel eens door mijn hoofd spoken. Ik probeer de laatste jaren echter niet te kritisch op mezelf te zijn en ik merk dat dat super goed werkt!

Als je constant tegen jezelf zegt dat je geen lekkere dingen ‘mag’ eten, dan wordt de verleiding extra groot. Je gaat er JUIST aan denken, krijgt er trek in en gaat voor de bijl. Om vervolgens teleurgesteld te zijn in jezelf. Ik probeer daarom mezelf oprecht ongezonde dingen te gunnen. Dit kan op een verjaardag of bij een borrel zijn, maar ook gewoon als ik alleen thuis ben. Ik merk dat als ik mezelf toe sta heerlijk te genieten van een zak chips, dat ik aan een bakje genoeg heb. Terwijl als ik focus op ‘dat moet ik niet doen’, ik rustig de hele zak leeg eet.

Jezelf regelmatig iets gunnen, is daarom in mijn ogen super belangrijk! Een gezond eetpatroon kan volgens mij niet zonder ongezonde uitspattingen. Van jezelf eisen dat je nooit meer iets ongezonds eet, is namelijk niet realistisch. We zijn dus vaak veel te kritisch! Daarom is het goed om eens stil te staan bij waar je tevreden over bent in jouw leefpatroon! Ik daag je uit om drie dingen op te noemen, waarvan jij vindt dat je er goed mee bezig bent. Deze punten moeten te maken hebben met het hebben van een gezonde leefstijl. Om je een idee te geven, zal ik hieronder drie punten geven waar ik zelf trots op ben:

 • Bij mijn hoofdmaaltijden eet ik over het algemeen gezond. Ik eet veel groenten, vezelrijke producten en gezond soorten vlees, vis of vleesvervangers.
 • Ik sport ruim voldoende, maar ik kan ook een week niet sporten zonder dat ik me daar ontzettend vervelend door voel.
 • Ondanks mijn gezonde leefpatroon, kan ik ontzettend genieten van ongezonde producten.

Denk niet te groot, je kunt bijvoorbeeld ook trots zijn op dat je tegenwoordig fruit eet, terwijl je dat vroeger nooit deed!

Buik

Daarnaast vind ik het heel erg belangrijk dat je ook af en toe nadenkt over wat je mooi vindt aan jezelf. Wat voor figuur je ook hebt, er is altijd iets moois te vinden! Misschien ben je te zwaar, maar heb je wel super mooie ronde billen. Of misschien vind je jezelf te dun, maar heb je wel een mooie strakke buik. Of misschien heb jij hele sprekende ogen, prachtig haar of super mooie nagels. De volgende uitdaging is om drie dingen op te noemen die jij mooi vind aan jouw uiterlijk. Vind je dit moeilijk? Vraag dan eens een vriend, vriendin of een familielid om raad! Natuurlijk geef ik ook weer mijn drie punten.

 • Ik ben blij met mijn billen.
 • Ik vind mijn borsten prima, niet te groot en niet te klein
 • Ik vind mijn lichaam mooi in verhouding, ik heb geen delen die veel breder zijn dan andere en heb dus ook vrijwel nooit moeite met het vinden van kleding die me past.

Het voelt misschien raar, om zo positief over jezelf te praten, we zijn het niet gewend. Maar je zult merken dat je jezelf meer gaat waarderen, als je regelmatig bedenkt wat punten zijn die goed gaan en waar je trots op bent. Je kunt deze oefening ook doen met eigenschappen van jezelf.

Tenslotte de laatste uitdaging: vertel jouw vrienden, familie en andere mensen die dicht bij je staan eens wat jij mooi vind aan hen, of wat hun eigenschappen zijn die je waardeert. Je zult merken dat mensen verrast zijn door je uitspraken, maar het super leuk vinden om te horen!

Ik hoop dat ik je met dit artikel positieve gedachten heb kunnen geven :).

Groetjes, Marloes

Welke 3 punten gaan goed bij jou m.b.t. gezond leven? Wat zijn 3 punten die je mooi aan jezelf vindt?

14 reacties

 1. Hoi Marloes,
  Door jouw artikel moest ik denken aan jaren geleden. Ik zat helemaal niet lekker in mijn vel, maakte me druk om mijn uiterlijk, wist niet wat ik voor opleiding wilde, last van eczeem in mijn gezicht, en ga maar door. Mijn vriend heeft me toen verwend met complimentjes. Maar bovenal gaf hij me de tip om elke avond voor het slapen gaan 3 dingen op te schrijven die ik leuk gevonden had die dag. Dat vond ik soms heel lastig, maar heeft me zo goed door die periode heen geholpen.
  We waren nog niet zo lang samen toen, nu inmiddels al bijna 14 jaar. Bijzonder, nog steeds!

  Terug naar jouw uitdaging:
  Drie dingen die goed gaan mbt gezond leven:
  1. Ik kook minimaal 5 dagen per week met verse producten, leuk om te doen en gezond;
  2. Ik eet vaker fruit, vooral door het bananenbrood en de tip van de appel in de magnetron (ivm allergie);
  3. Nu ik zomervakantie heb, ga ik minimaal 3 keer per week skaten, lekker buiten!

  Drie dingen die ik mooi vind aan mijzelf. Dat is een heel stuk lastiger:
  1. Mijn kont, hij is aanwezig en zit lekker in een spijkerbroek 🙂
  2. Mijn gebit, dat verzorg ik goed;
  3. Mijn bovenbenen, die zijn de laatste periode met sporten slanker geworden en zeker door het skaten ook wat gespierder.

  Gek, om zo even stil te staan bij mezelf. Heb ik lang niet op deze manier gedaan.

  Als afsluiter in elk geval een compliment aan jou: wat mooi dat je met zoveel passie deze blog bijhoudt, zoveel artikelen schrijft en reacties geeft!

  1. Wat een mooi verhaal Vera! Dank je wel voor het delen. En super bedankt voor je compliment! Ik geniet er elke dag van om te lezen wat jullie van de artikelen vinden en om nieuwe dingen te bedenken.

 2. Hallo Marloes,
  Wat heb jij altijd leuke ideeën, ik ben gelukkig door alles een vrij positief mens gebleven, anders had ik het niet gered.
  Dus houd ik van mij zelf dan kan ik wat voor anderen wat doen, een ik neem het leven vaak met een lach !!
  1 ik ben trots dat ik steeds zo veel kan bijleren over gezond eten
  2 wie had ooit gedacht dat ik 2 tot 3 keer sport een ook nog leuk ga vinden.
  3mijn vriendinnen worden gek van dat gepraat over gezond eten, maar stiekem vinden ze het heel leuk en
  doen wat mee, leuk doch.

  1ik ben overal rond vind ik wel goed verdeelt
  2ja natuurlijk mijn decolleté
  3mijn ogen , die zijn spiegels van onzer ziel,

  bedankt weer gezellig om over naar te denken
  groetjes romy

 3. Pfff, daar moest ik even over nadenken zeg! Maar het is gelukt 😉
  Mbt gezond leven vind ik mezelf goed omdat;
  – ik elke dag verse groenten en fruit eet
  – ik bewust kies wat ik in mijn mond stop
  – ik zonder schuldgevoel een ‘treat’ kan eten

  Wat ik mooi vind aan mijzelf…
  – mijn amandelvormige ogen
  – mijn gespierde kuiten
  – mijn decolleté
  Vooral over deze 3 punten heb ik lang nagedacht haha!

  Dit was weer een leuke uitdaging, Marloes!

 4. Wat doe ik goed?
  – Bewust nadenken over wat ik eet/drink en waarom ik het eet/drink
  – Andere soorten groenten proberen, tomaten/komkommer/paprika/sla wordt zo saai ( ik ben geen groente fan)
  – Recepten maken met etenswaar die ik niet zo lekker vindt, bijvoorbeeld soep van bloemkool om te proberen of ik het dan wel lust.

  Mooi aan mezelf
  – Mijn verhoudingen zijn goed, ondanks dat ik te zwaar ben
  – Mijn handen en voeten ( beetje valsspelen als ik deze apart noem), klein maar fijn zeg maar
  – En ik ben echt blij met mijn haar, ik heb krullen en ik ben bijna elke dag blij dat ik er geen uren werk in hoef te stoppen en het altijd zit zoals het wil zitten.

 5. Leuke artikel en interessante vragen! Helaas ook wat lastig te beantwoorden, negatief denken over je jezelf is inderdaad ‘makkelijker’ dan positief (helaas).

  Momenteel ben ik
  – Erg goed bezig met gezonder eten. Sinds een paar maanden let ik heel goed op wat ik eet en dat is dus hoofdzakelijk gezond (met hier en daar natuurlijk een chocolade-uitspatting)
  – Ik sport ook weer op een regelmatige basis! Zo’n vier keer per week, daarvoor heb ik nooit ‘niet’ gesport maar ik krijg er steeds meer ritme in 🙂
  – Ik ben ein-de-lijk begonnen met bloggen over mijn levenstijl e.d., iets waar ik al heel lang van droomde maar ik was altijd te bang voor de mening van anderen (stom! Ik weet het)

  Ik ben blij met mijn:
  – Haar. Ik heb een volle bos haar en als ik er wat moeite voor doe kan het echt prachtig zitten.
  – Mijn borsten, ik heb vaak gewenst dat ik grotere borsten had maar inmiddels vind ik het juist mooi dat ze niet zo groot zijn, het past mij m’n lichaam en dus bij mij 🙂 (en ze zitten niet in de weg tijdens het sporten!)
  – Mijn buik. Sinds ik veel bewuster eet en meer sport heb ik lang niet meer zo’n opgeblazen buik, wat voelt dat heerlijk!

 6. Wat een leuk positief artikel!
  Ik vind dat ik qua gezondheid goed bezig ben, want:
  – ik eet veel gezonder dan voorheen, kook vaak met verse producten en geniet van nieuwe, gezonde recepten.
  – ik sport zo’n 3 tot 4x per week, terwijl dat ruim een jaar geleden maar 1x in de maand was “omdat het moest” en nu heb ik er echt zin in.
  – ik ben 42kg afgevallen, ondanks dat het door een operatie is, maar ik heb daardoor wel een gezonde levensstijl gekregen en ik voel me beter dan ooit! Men zegt wel “Ja, lekker makkelijk, zo’n operatie” maar ik moet er zelf nog steeds keihard mijn best voor doen, wat ik ook doe.

  Wat ik mooi vind aan mijzelf:
  – Mijn ogen, door het afvallen staan ze meer open en stralen ze meer
  – Mijn buik. Ondanks dat ik een klein buikje heb door overhangend vel en striae heb, ben ik er trots op. Omdat ie nog nooit zo plat is geweest als nu en het overhangend vel eigenlijk ook best mee valt en mijn taille is goed te zien.
  – Mijn gespierde kuiten. Ik had altijd al gespierde kuiten, maar nu is het meer in verhouding.

  1. Ik vind het zo ontzettend knap van je Cindy. Zoals je zegt, ook met operatie is het super hard werken! Vooral het volhouden kost heel veel doorzettingsvermogen, dus ik ben super trots op je!

 7. Leuke vraag!

  3 dingen die goed gaan mbt gezond leven:

  – Ik ben al een aantal jaar gestopt met roken! (ben ik nog steeds erg blij mee)
  – Voorheen dronk ik erg veel sapjes en andere zoete rommel. Daar let ik nu erg bewust op! Ik drink veel water en alleen nog een zoetje in me koffie (geen suiker en melk meer). Af en toe neem ik nog wel lekker een glas sap of cola gewoon omdat ik het erg lekker vind.
  -Ik maak steeds vaker bewuste keuzes als het op eten aan komt. Koken met gezonde producten, lekker veel groentes en mijn uitdaging is altijd proberen om genoeg zuivel binnen te krijgen.

  3 dingen wat ik mooi vind aan mezelf:

  – Absoluut mijn haar! Lekker dik en vol.. krijg ik altijd veel reacties op bij kapper
  – mijn lange benen
  – De verhoudingen van mijn lichaam. (eigenlijk ben ik helemaal niet ontevreden met mezelf, er zouden nog wel een paar kilo af mogen maar ik ben evengoed tevreden.)

  Verder wil ik nog kwijt dat ik deze positieve benadering super vind!! Zelf probeer ik altijd de positieve dingen te zien en vooral te genieten van elke dag. Ik hou van sporten (ik sport gemiddeld 3x per week) maar als het een week is met een hoop gezelligheid en drukte sla ik het rustig over en geniet ik daarvan.

  Ik ben gezond en dat is een zegen!!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram