| 23 september 2013

Update: Getting ready voor de 4 mijl

P1030746

Ruim twee weken geleden liet ik jullie weten dat ik weer wat fanatieker was gaan hardlopen, als voorbereiding voor de 4 mijl van Groningen op zondag 13 oktober. Het artikel vind je hier. De afstand lopen zal niet zo’n probleem zijn, maar het behalen van een goede tijd misschien wel omdat ik de afgelopen tijd weinig heb gelopen. Ik ga voor een tijd (net) onder de 30 minuten. Mijn startnummer is inmiddels binnengekomen, nummer 18.287! Het komt hard dichterbij. Vandaag vertel ik je hoe de afgelopen weken zijn gegaan, hoe ik me voel en welke trainingen ik heb gedaan.

Mijn doel was om 2x per week te trainen. Dit is niet erg vaak, maar voor mij wel het meest haalbare omdat ik ook mijn lessen op de sportschool geef. Ik ben best tevreden over hoe het gaat, over het algemeen haal ik de twee trainingen per week. Één keer is het niet gelukt, omdat het ging regenen vlak voordat ik wilde gaan lopen. Regen en hardlopen gaan voor mij écht niet samen (tenzij ik al bezig ben, dan vind ik het niet zo erg). Ik probeer zo veel mogelijk af te wisselen met verschillende type trainingen, om zo snel mogelijk verbetering te zien.

Mijn trainingen sinds het artikel

7 september – Intervalttraining, ik vertelde jullie over deze training in dit artikel.

9 september – Duurtraining 5,5km in (voor mij) gemiddeld tempo. Ik liep gemiddeld 12 km/uur.

15 september – Intervaltraining op de atletiekbaan. Dit was de dag dat we ook de video met looptips hebben opgenomen. Ik liep 6 series van 800 meter (2 rondjes) in zeer hoog tempo en vervolgens 200 meter wandelen. Het fijne aan trainen op de atletiekbaan, is dat je precies je afstand in de gaten kunt houden. Ik lette deze training vooral op mijn houding en op het houden van een hogere snelheid dan normaal tijdens de 800 meters. Met deze training laat ik mijn lichaam wennen aan een hoger tempo. Ik vertelde jullie in het artikel over intervaltraining al het idee achter deze trainingen. In mijn hartslaggrafiek van deze training hieronder, zie je heel mooi dat mijn snelheid tijdens de ‘actiemomenten’ telkens ongeveer gelijk is, maar dat mijn hartslag elke serie iets hoger wordt (blauwe streepjes). Ik krijg het zwaarder! Ook herstelt mijn hartslag zich telkens iets minder. Waar hij na het eerste setje heel snel daalde, is dit in de laatste set en stuk minder (roze streepjes). Mijn hartslag is de rode lijn, mijn snelheid de grijze. Je ziet precies de curve van intervaltraining zoals ik hem beschreef in het artikel dat ik hierboven noemde.

Intervaltraining 15-09-2013

17 september – Ik wilde een duurtraining gaan doen, totdat het heel hard begon te regenen. Toen besloot ik een lichte conditietraining op zolder te doen. Ik deed het volgende: 2 min. joggen, 2 min. 3-step run, 2 min. spreidsprong, 2. min knee up en 2 min. Jumping jacks. Deze serie deed ik 2x en ik was dus 20 minuten bezig.

20 september – Duurtraining laag tempo, 30 minuten zonder horloge. Ik had nog erg zware benen van de bodypumples van de vorige avond en besloot gewoon even een rustige loop te doen. Ik rende 30 minuten zonder verder op mijn hartslag en tijd te letten, ik wilde ervoor zorgen dat ik juist niet te fanatiek ging lopen om mijn lichaam de kans te geven om te herstellen.

22 september – Ik deed vandaag duurtraining in een relatief hoog tempo met een (voor mij) lange afstand, namelijk 10,4km! Ik liep met een gemiddelde snelheid van 11,7 km/uur en ben de laatste twee kilometer gaan versnellen. Ik zorgde ervoor dat ik de laatste 500 meter op het maximale tempo liep dat nog haalbaar was. Met deze training had ik als doel mijn hart te laten wennen aan een hoge hartslag voor lange tijd. Ik probeerde zo ontspannen mogelijk te blijven lopen met een mooie houding. Het verloop van mijn hartslag zie je hieronder. De rode lijn is weer mijn hartslag en de grijze mijn snelheid. Je ziet dat ze vrij constant zijn en dat ze vanaf +- 40 minuten langzaam omhoog gaan. Toen begon ik met versnellen. Mijn totaaltijd was 53 minuten en 15 seconden. Mijn snelheid was de laatste paar honderd meter ongeveer 14 km/uur.

Training 22-09-2013

Hoe voel ik me?
Ondanks de korte tijd dat ik aan het trainen ben, voel ik me echt al sterker worden! Het gevoel van hardlopen komt weer terug, mijn houding wordt weer iets beter en ik begin er weer plezier in te krijgen. Ook voel ik weer steeds beter aan in welk tempo ik moet gaan lopen bij verschillende afstanden.
De 10km loop van vandaag voelde heel goed. Ik had veel energie, liep relatief gemakkelijk en kon nog flink versnellen aan het einde. Ik begin weer een beetje hoop te krijgen voor de 4 mijl. Zou ik het halen binnen 30 minuten?? Ik blijf in ieder geval lekker trainen!

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen.

Groetjes, Marloes

Heb jij de laatste tijd nog hardgelopen? Welke manier van trainen kies jij?

2 reacties

  1. Een jaar geleden liep ik fanatiek hard, maar inmiddels loop ik helemaal niet meer. Ik vond het eigenlijk niet zo héél leuk en ben inmiddels redelijk fanatiek aan het wielrennen, wat ik veel leuker vind!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram