Bewegen Feiten en fabels Persoonlijk

Today’s change or change tomorrow?

Door

Succes

Het einde van het jaar nadert, dit is voor veel mensen het moment om het jaar te evalueren. Er wordt stil gestaan bij successen maar wat opvalt, er wordt vooral aandacht geschonken aan wat niet geslaagd is. Dit betekent voor het nieuwe jaar namelijk nieuwe voornemens en wensen. In dit artikel wil ik aandacht besteden aan de manier om successen te behalen. Wat is het belangrijkste om succes te behalen? Eén ding staat hierin centraal, je moet hard werken om je doelstellingen werkelijkheid te laten worden.

Zijn er ingrediënten voor succes? Er zijn onderzoeken gedaan naar mensen die succesvol zijn, maar hier hebben we het over de buitengewone categorie. Diegene die van zwerver zijn opgeklommen naar miljonair, maar wat is succes? Succesbeleving kan in mijn ogen uit de kleinste dingen worden gehaald, iemand helpen met oversteken of in de supermarkt iemand in een rolstoel helpen met de spullen uit de kar halen. Dit is misschien een vreemd voorbeeld, aangezien de meeste bij het woord succes denken aan grote successen die je in je leven hebt behaald. Maar de bedoeling van het voorbeeld is dat succes gestapeld moet worden, elk klein succesje zorgt voor brandstof om nieuw succes te kunnen verwezenlijken. Keer op keer successen beleven zorgt ervoor dat je ook meer durft, dan durf je in de toekomst ook dingen aan te pakken waar je eerder over twijfelde. Als je hier dan ook weer succes in behaald, dan stapel je succes en werk je in werkelijkheid aan je zelfbeeld. Kijkend naar de personen die succes hebben in het behalen van hun doelstellingen, zij geven allemaal aan dat succes klein begint. Keer op keer moet er gewerkt worden aan het behalen van successen, hard werken is hierin essentieel.

Een krachtig voorbeeld hierbij blijft de sport. Om beter te worden in een sport is het volstrekt normaal om te trainen, tijdens de training besteed je aandacht aan datgene wat je nog niet onder de knie hebt. Dat daar verdriet, teleurstelling of negatieve emoties bij komen kijken is voor velen volstrekt logisch. Als je dit voorbeeld doortrekt naar het ‘gewone’ leven, dan lijkt er een verschuiving plaats te vinden. Een verschuiving in wat wij normaal vinden. Als mensen als doelstelling hebben, ik wil meer gaan sporten. Dan wordt er enthousiast gestart maar na 4 a 5 weken is dat enthousiasme behoorlijk gedaald. Het doorgaan, het trainen om naar de sportschool te gaan of de hardloopschoenen aan te trekken wordt vergeten. Acceptatie dat de doelstelling is mislukt is er, excuses worden bedacht of er wordt gezegd, ‘de tijd ontbreekt’. Gevolg, succes blijft uit!

Succes 1

In mijn ogen heeft het met één ding te maken, de wil om echt succesvol te willen zijn ontbreekt. Voor veel mensen is de Amerikaanse mentaliteit een negatief voorbeeld, maar hier kunnen wij toch wat leren.
Wil je je eigen succes creëren, dan zul je er zelf mee aan de slag moeten!

Maar hoe kun je je doelstellingen verwezenlijken? De batterij van succes is succes. Het volhouden lukt als je stil staat bij je successen, hoe klein ook. Als je tijdens het bewandelen van een trap op je werk merkt dat je minder buiten adem bent dan 3 maanden eerder, en je hier ook bewust bij stil staat en dat in je hoofd viert. Of dat je geniet van het feit dat je je riem een stukje strakker kunt doen omdat je een kilo bent afgevallen.
Wat doe je als het even minder gaat? Bewust zijn dat verandering niet in één dag mogelijk is. Je moet jezelf trainen in dat er tegenslagen komen en je doorzettingsvermogen aanspreken om door te blijven gaan. Maar het belangrijkste is, je moet het willen. Als je doelen stelt waarbij je van te voren weet, ik wil dit eigenlijk niet, dan zal je falen.

Het belangrijkste ingrediënt? Optimisme. Elke keer als je een succes hebt, vier het in je hoofd. Sta er bij stil. Lukt het een dag niet, bekijk het dan niet direct als een falen maar zorg ervoor dat je de volgende dag met moed de uitdaging weer aangaat.

We are what we repeatedly do. Excellence then, is not an act, but a habit. Aristoteles.

Groetjes Albert

Herken je het gevoel van succes stapelen? Doorzetten waar het moeilijk wordt?

 

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (8)
 1. naomi 9 jarengeleden

  Precies het artikel wat ik nodig heb!! Bedankt

  Reageer
  • Albert 9 jarengeleden

   Hallo Naomi, goede tijd goede plek. Bedankt! Jij ook heel veel succes! Groetjes Albert

   Reageer
 2. Wessel 9 jarengeleden

  Blij dat ik onderdeel mag zijn van jouw succes verhaal:D

  Reageer
  • Marlon 9 jarengeleden

   Haha, en ik

   Reageer
   • Edith Waardijk 9 jarengeleden

    Mooi verwoord, hier kun je veel steun uit halen!!

    Reageer
  • Albert 9 jarengeleden

   @Wessel, wat een mooie foto!

   Reageer
 3. scarlett 9 jarengeleden

  wauw! prachtig artikel zeg, precies wat ik nu nodig heb ! bedankt ! (:

  Reageer
  • Albert 9 jarengeleden

   Hallo Scarlett, bedankt!

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: