Afvallen Leefstijl Persoonlijk Voedingstips

Tips: Hoe kom je uit de ‘Gezond Leven Dip’?

Door

Gezond leven dip

Je herkent het vast wel. Op het ene moment ben je mega gemotiveerd bezig met gezond leven, fitter worden en/of afvallen, en een moment later eet je ineens weer alles wat los en vast zit. Vrijwel iedereen heeft wel eens zo’n ‘gezond leven dip’. Soms duurt hij maar een uurtje, soms houdt hij dagen, weken of zelfs maanden lang aan. Je weet dat je niet vrolijker wordt van je ongezonde gedrag, maar tóch kun je het niet laten. Ik geef je tips voor hoe je uit jouw dip kunt komen.

Ontzettend veel mensen zijn tegenwoordig bezig met gezonder leven. We plaatsen massaal foto’s van onze sportmomentjes en gezonde maaltijden op social media. Het kan daardoor lijken alsof jij de enige bent die ook regelmatig een gigantische dip heeft in het gezonde patroon. Geloof me als ik zeg dat dat ECHT niet het geval is. De mindere momentjes worden alleen vaak minder enthousiast gedeeld met de buitenwereld ;). Vrijwel niemand leeft altijd gezond, we zijn nu eenmaal mens. Het gaat af en toe gewoon even grandioos ‘fout’. Is dat erg? No way!

Ik geef je hieronder tips waardoor jij weer uit jouw gezond-leven-dip kunt raken. Hoe je weer back on track kunt komen, op weg naar een fittere jij.

 • Wees niet boos op jezelf! Het is zo verleidelijk om het jezelf vreselijk kwalijk te nemen dat het even niet gaat zoals jij zou willen. Als je een periode meer snoept dan normaal, irriteert dit vaak mateloos. Je raakt gefrustreerd en boos op jezelf, maar wat schiet je daarmee op? Waarschijnlijk alleen dat je uit frustratie nog meer gaat eten. ‘Gun’ jezelf af en toe een minder goede periode, je kunt nu eenmaal niet altijd knallen! Met boosheid of frustratie kom je in ieder geval nergens.

fitspiration1

 • Houd je doel voor ogen, onthoud waarom jij gezond wilt leven. Of nog beter: schrijf het op! Zet dan niet een streefgewicht neer, maar probeer in gevoel te praten. Hoe zou jij je voelen als je gezonder leeft? Wat doet het met je humeur? Misschien gaat je zelfvertrouwen omhoog? En wat doet het voor je gezondheid? Schrijf zo veel mogelijk op!
 • Praat erover met iemand die dicht bij je staat. Bespreek wat jij moeilijk vindt en op welke momenten je vaak de mist in gaat. Misschien kan diegene je helpen met het vinden van een leuke oplossing! En anders zul je merken dat alleen het praten op zich al helpt. Eventueel kun je er ook voor kiezen om het bij jezelf te houden en het op te schrijven. Hierdoor krijg je in ieder geval jouw gevoel duidelijker voor jezelf, dat helpt een heleboel!
 • Verwacht niet dat het ineens weer helemaal goed gaat. Vaak hebben we veel te hoge verwachtingen van onszelf. Want zo moeilijk is het toch niet om het gewoon goed te doen?? Je beseft vaak niet dat dit inderdaad heel lastig, zo niet onmogelijk is! Het gaat vrijwel nooit helemaal 100% goed. Bovendien kun je niet van jezelf verwachten dat je zoveel in één keer gaat veranderen. Werk in kleine stapjes. Stel bijvoorbeeld elke week één klein doel voor jezelf. Zoals bijvoorbeeld 1x per week bewegen, elke dag 1 stuk fruit eten, 4x per week snoepen in plaats van iedere dag etc. Als je kleine doelen stelt, kun je ze veel beter waar maken. Dit stimuleert je om niet op te geven.

Collage1

 • Leg de focus op wat wel goed gaat. We zijn zoooo goed in kritisch zijn op onszelf. We kunnen vaak precies opnoemen wat allemaal nog beter zou kunnen. Probeer eens vooral de focus te leggen op de dingen die goed gaan! Schrijf dit ook eens voor jezelf op. Je zult merken dat je hierdoor positiever over jezelf gaat denken, meer zelfvertrouwen krijgt en hierdoor ook makkelijker de dingen kunt aanpakken die nog niet naar wens gaan.
 • Probeer uit te vinden wat jouw ‘trigger’ is voor ongezond gedrag. Vaak ga je ongezond eten op bepaalde momenten. Bijvoorbeeld als je moe bent, als je verdrietig bent, als je je verveelt of als het gezellig is (of allemaal ;)). Probeer er achter te komen wat in jouw geval de belangrijkste momenten zijn! Ik schreef hier laatst al eens een artikel over. Lees deze nog eens terug.
 • Zoek lekkere gezonde recepten of bedenk leuke manieren om weer meer te gaan bewegen. Je houdt gezond leven zeker niet vol als je het niet een beetje leuk maakt voor jezelf. Dat gezond eten écht niet saai hoeft te zijn, bewijs ik denk ik met de recepten die je hier vindt. Zoek er eens een paar op die jou lekker lijken. Vraag een vriend(in) mee om te gaan sporten, of zoek een sport op die jou leuk lijkt om te doen.

Collage dagmenu

 • Beloon jezelf na een bepaalde periode gezond leven. Je kunt dit doen met genietmomentjes, door bijvoorbeeld op zaterdag lekker te gaan genieten van een wijntje en een bak chips, of een reep chocolade. Je kunt ook aan jezelf beloven dat je een leuke nieuwe sportoutfit mag uitzoeken, als je twee maanden twee keer per week hebt gesport. Of koop na een week gezond leven een mooie bos tulpen, een leuk tijdschrift of een lekkere douchegel.

Maar bovenal, houd vertrouwen in jezelf! Als jij niet gelooft dat je het kunt, dan gaat het ook zeker niet lukken. Niet teveel eisen is daarbij natuurlijk heel belangrijk, stel kleine doelen tegelijk zodat je echt vertrouwen krijgt dat het je gaat lukken.

Heel veel succes, weet dat het heel normaal is dat je niet altijd de focus kunt hebben op gezondheid. Ik heb zelf ook dagen (weken!) dat het ineens even minder goed gaat. Niet stressen, de gezonde periode komt echt wel weer als je positief blijft.

Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad! Als je nog aanvullende tips hebt die voor jou goed werken, dan zou ik het super leuk vinden als je ze hieronder deelt.

Groetjes, Marloes

Wat helpt jou bij een motivatiedip?

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (10)
 1. Stephanie 7 jarengeleden

  Ik val dan weer terug in het oude patroon van meesnaaien van snoep met de kids en savonds op de bank mijn lekkerste chocola eten ipv twee blokjes puur wat ik bij afvallen doe. Of ik eet bijv teveel patat etc. Ik beweeg niet omdat ik dit niet leuk vind alleen en er niemand is die mee kan/wil sporten.
  Waardoor ik dus telkens op hetzelfde gewicht blijf hangen en even een dip dus niet werkt bij mij. Het blijft hetzelfde! Lastig lastig haha

  Reageer
 2. Bianca 7 jarengeleden

  Voor mij werkt het ‘t beste als ik een normaal ritme heb en mijn privé agenda niet zo druk is. Dan kan ik me weer beter focussen op gezond eten en regelmatig sporten en krijg ik de smaak weer te pakken.

  Reageer
 3. yvonne de boer 7 jarengeleden

  Als het bij mij allemaal even niet wil, niet zozeer alleen met sporten maar ook andere activiteiten dan probeer ik mijzelf de ruimte te geven dat ik even helemaal niks hoef en accepteren dat het niet wil. En dan iets gaan doen waar ik zin in heb, bijvoorbeeld een leuk tv programma terug zien die ik gemist heb. Op die manier voel ik me rustiger dan dat ik mezelf zit op te jagen met dat ik van alles moet. En er gaat dan vanzelf wel weer een knop om. Er tegen in gaan en de hele tijd gaan denken ik moet dit en dat werkt dan niet.

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Zeker werkt dat niet! Goed dat je hier zo over nadenkt!

   Reageer
 4. Vera 7 jarengeleden

  Het lastige vind ik zelf, dat het er in sluipt. Het is niet 1 minder moment bij mij. Meestal gebeurt dit richting de winter. Dan raak ik langzaam in een soort winterslaap: ipv sporten lekker met een dekentje op de bank. Ipv lichte maaltijden weer meer zwaardere maaltijden. Ik merk gewoon dat de winter me nooit zoveel goed doet! Ik ben dan meer vermoeid. En zeker in de periode februari-maart….dan duurt de winter voor mijn gevoel al heel lang + ik krijg dan last van astmatische klachten. Door de periode van weinig zon en hoge vochtigheid en het uitlopen van de bomen en dus de boompollen speelt de astma bijna altijd op.
  Ik ga er de komende tijd eens over nadenken hoe ik daar aankomende winter anders mee om kan gaan. Ik heb de juiste tip nog niet gevonden!

  Reageer
 5. Sandra 7 jarengeleden

  Wat Stephanie zegt geldt voor mij ook…
  En ik zit al meer dan een half jaar niet lekker in mijn vel. Mijn zelfvertrouwen is bijna nihil en ik slaap heel slecht. Maar ik probeer mijzelf ook voor te houden dat de tijden weer zullen veranderen! ????
  Maar het duurt zolang…en ondertussen ben ik al wel 5 kg. gegroeid. Wij zijn nu heerlijk op vakantie en ik hoop dat vanaf Volgende week alles weer beter Lukt! Komt wel weer goed! ????

  Reageer
  • Sandra 7 jarengeleden

   Ik ben wel heeeeeel erg blij met dit artikel, Marloes!
   Heel fijn!

   Reageer
   • Marloes 7 jarengeleden

    Tuurlijk komt het goed!! Fijn om te hore dat je er blij mee bent 🙂

    Reageer
 6. Karin 7 jarengeleden

  Overdag lukt het me prima om gezond te eten, maar het moment dat je na een drukke dag eindelijk even op de bank zit…. Dan begint de drang naar wat lekkers, terwijl de fruitschaal vol lekker fruit ligt en er heerlijke magere kwark in de koelkast staat, verlang ik naar ongezond???? Heeft iemand tips om deze gewoonte te veranderen.

  Reageer
 7. Jessica 7 jarengeleden

  Heb vooral moeite met volhouden van gezonder eten en meer bewegen. En ook dat ik snel resultaat wil zien. Zo kan ik ineens beginnen met fietsen en na een paar keer weer gewoon stoppen.
  Ga wel af en toe wandelen met hondjes. Water en thee drinken lukt dan weer heel goed.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: