Leefstijl Persoonlijk

Survival – Mijn eerste ervaring. Met mijn vriend!

Door

Collage2

Ik heb laatst een sport gedaan die voor mij compleet nieuw was, namelijk survivallen! Je denkt misschien meteen aan de bossen in gaan zonder eten (à la Bear Grylls op Discovery Channel) maar daar heb ik het niet over. Survival is een sport waarbij je afwisselend hardloopt door weilanden en bossen en tussendoor verschillende hindernissen neemt. Mijn vriend heeft dit jaren gedaan en is er mega goed in (al vindt ie dat zelf wel meevallen, haha), dus ik was heel benieuwd en wilde het graag eens zelf ervaren. In dit artikel trouwens ook foto’s van mijn vriend, ik weet dat jullie nieuwsgierig zijn ;).

Mudruns en Obstacleruns zijn de laatste tijd ontzettend populair, evenals Bootcamp. Vrijwel iedereen weet wel ongeveer wat dat inhoudt. Survivalruns zijn minder bekend, terwijl deze al jarenlang bestaan.  Ik had er al veel over gehoord, want in het dorp waar mijn vriend woont is het ontzettend populair. Ieder jaar wordt een grote run georganiseerd, waar dit jaar ruim 800 mensen aan mee doen. Ik had het echter nog nooit gedaan! Ik vind het super leuk om verschillende sporten uit te proberen, dus ik ging met een lichte angst in mijn benen met mijn vriend mee om de grondbeginselen van het survivallen onder de knie te krijgen. De verschillende hindernissen zijn namelijk al opgebouwd!

Zoals ik hierboven al vertelde, is het bij survival de bedoeling dat je verschillende hindernissen neemt. Deze zijn vooraf opgebouwd en er staat een jurylid bij de hindernis om uit te leggen wat je precies moet doen en om te controleren of je het goed uitvoert. Tussendoor ren je zo snel mogelijk van hindernis naar hindernis, vaak door weilanden en bossen en soms zelfs door greppels of sloten. Als blond meisje dat het liefst binnen sport en met regen al vrijwel niet naar buiten te krijgen is, is dat laatste wel even slikken. We besloten het daarom voor de eerste les bij de hindernissen te houden!

Collage3

We begonnen met een lesje touwklimmen, want dat doe je ontzettend veel bij deze sport. Sven (mijn vriend) had me een verband-achtig ding gegeven dat ik om mijn onderbeen kon doen, als bescherming van mijn schenen (dit zie je goed in de instagramvideo hieronder). Hier was ik ontzettend blij mee! Ik was heel benieuwd hoe het touwklimmen zou gaan, want veel verder dan de incidentele touw-klim-les met gym op de middelbare school, ben ik nooit gekomen. Dit ging echter al vrij snel best goed! Vervolgens de apenhang, waarbij je jezelf ondersteboven aan een touw hangend verplaatst. Ik had hier grote trauma’s van, ik weet nog dat ik er tijdens het survivallen in de eerste klas van mijn sportstudie helemaal niets van kon. Het ging tot mijn grote verbazing best ok! Ik raakte al snel enthousiast…

Zo hebben we nog een aantal andere hindernissen geoefend, bijvoorbeeld je verplaatsen onder autobanden door, hangend aan je armen en benen. Of het verplaatsen van paal naar paal, door je voeten om de paal te klemmen alsof het een touw is. Door de foto’s in het artikel krijg je misschien een iets beter beeld.

Collage1

Wat vond ik ervan?
Ik had eigenlijk totaal geen idee wat ik moest verwachtten. Eerlijk gezegd wist ik niet of ik het wel leuk zou vinden. Ik ben niet zo’n rouwdouwer en sport eigenlijk het liefste gewoon lekker binnen. Ik moet echter eerlijk toegeven dat ik het veel leuker vond dan ik vooraf dacht! Iedere hindernis is anders en je hebt zo veel uitdagingen! Ik vind het super gaaf om jezelf te overwinnen en je lichaam dingen te laten doen die je eerder niet kon, daar is deze sport perfect voor! Het is zeker niet voor mietjes. Binnen 10 minuten had ik mijn eerste blaar te pakken en nu ik dit typ zit ik iets verder weggezakt op mijn stoel, om de blauwe plek op mijn hamstring niet teveel te belasten. Maar it was so worth it!

Terwijl we bezig waren, kwam een groepjes ervaren survivallers langs. Deze dames en heren namen de hindernissen alsof het niets was! De vrouwen trokken zich moeiteloos op aan de dunste touwtjes en verplaatste zich razendsnel ondersteboven aan de gespannen netten. Ik was echt heel erg onder de indruk. Ik vind mezelf best fit, maar dit is echt totaal een ander level. Het deed me weer even beseffen hoe specifiek getraindheid is. Je kunt nog zo fit en sterk zijn, maar zulk soort sporten kun je niet uitvoeren zonder een juiste techniek.

Mijn conclusie
Ik vind survival een mega gave sport! Ik heb echt heel veel plezier gehad en wil het absoluut nog eens doen. Ik denk er zelfs over om een keer een ‘echte’ training mee te doen. Ik vind dat wel een beetje spannend, want dit is iets wat dus écht totaal nieuw voor me is. De meeste sporten kan ik wel een beetje, maar hiervoor zal ik echt allerlei technieken moeten leren waar ik nog totaal onbekend mee ben. Ik dacht dat het hardlopen makkelijk zou zijn voor mij, dat doe ik namelijk wekelijks. Ik had me echter niet bedacht dat ik altijd op een vlakke ondergrond loop, terwijl de survivallers door weilanden, greppels en sloten gaan. Dat is wel even andere koek. Kortom, ik heb enorm veel respect voor mensen die deze sport beoefenen, want het is echt loodzwaar! Loodzwaar, maar naar mijn idee super leuk.

Ik ben in ieder geval weer super geïnspireerd geraakt door deze nieuwe ervaring. Ik kan niet wachten om weer verder te oefenen met het klimmen en klauteren. Dit is echt een soort van speeltuin voor volwassenen! Eerst maar even mijn blaren laten genezen…..

Groetjes, Marloes

Had jij wel eens van survival gehoord? Zou het iets voor jou zijn? 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
 1. Chantal 7 jaargeleden

  Ah dit lijkt mij ook super vet om eens te doen! Wel grappig trouwens dat je 2 dagen geleden nog zegt in de vlog je vriend graag privé te houden en nu een foto van ‘m online gooit 😉

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Haha, dat besefte ik me ook. Maar het gaat hem meer om video’s! Foto’s vindt hij geen probleem…vandaar :).

   Reageer
 2. Didi 7 jaargeleden

  Wat leuk om je eerste ervaring te lezen!
  Ik doe momenteel op wedstrijd niveau mee met de survivalruns in Nederland, echt super leuk!! Je hebt verschillende klasse: BSC (basis survival circuit) van ongeveer 8km, RUC (runner up circuit) van +/- 12km en TSC (top survival circuit) van 18km. Daarnaast kan je als beginner altijd meedoen met de recreanten om kennis te maken. Je krijgt voorrang met inschrijven als je lid bent van de Nederlandse Survivalbond. Voor iedereen die het leuk vind om te proberen is er vast wel een survivalvereniging in de buurt waar je een keer een kennismakingsles kan doen. Ik kan je vertellen, blauwe plekken worden minder naarmate je techniek beter wordt 😉

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Super leuk om te lezen Didi! Ik ga zeker eens een les volgen. 🙂

   Reageer
 3. Theodoortje 7 jaargeleden

  Ha ik dacht hetzelfde over je vriend, maar als jij – en vooral hij – er okey mee zijn, vinden wij het alleen maar leuk om hem eens te zien 🙂
  Leuke blog om te lezen, ik kan me voorstellen dat het mega gaaf is om te doen en veel voldoening geeft, ik zie het met mijn hms (hypermobiliteitssyndroom) echter niet als optie…
  Maar mijn man doet ook mee aan bijvoorbeeld mudmasters en vindt het inderdaad erg leuk!

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Dank je! Misschien dat het dan voor jou niets is inderdaad. Mudmasters lijkt me ook gaaf 🙂

   Reageer
 4. romy 7 jaargeleden

  Hoi marloes,
  wat een leuks vriend, ziet er goed uit, natuurlijk de sport.
  ben nog steeds goed bezig maar druk met alles, groetjes van ons.
  hennie en romy

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Dank je wel Romy! Super goed om te horen 🙂

   Reageer
 5. Marinka 7 jaargeleden

  Wat leuk!! Ik doe sinds een paar maanden ook aan Survival (dankzij mijn vriend!) en ben er echt verslaafd aan geworden. Het is zo leuk!! Alleen zit ik na elke training nog steeds onder de blauwe plekken, niet heel charmant, maar ach 😉
  Denk je dat je ook eens een run mee gaat doen? Ik ga regelmatig naar mijn vriend kijken, maar volgend jaar wil ik zelf eens meedoen.

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Wat leuk zeg!! Vooral het kruipen door sloten houdt me een beetje tegen eerlijk gezegd :). Maar lijkt me een geweldige uitdaging!

   Reageer
 6. Alia 7 jaargeleden

  Dit lijkt me erg leuk om te doen! Ik nem niet van wedstrijden of rennen, maar houd wel van regen. Maar eens kijken

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.