Leefstijl Persoonlijk Question

Question: Wat zijn jouw rare gewoontes?

Door

Collage ik

Ik heb weer eens een leuke vraag voor jullie bedacht! Ik ben heel benieuwd wat jouw ‘rare’ gewoontes zijn rondom gezond leven. Iedereen heeft zo zijn eigen gedachten, rituelen of manieren. Sommigen zijn heel normaal, maar er zijn ook veel dingen die je liever een klein beetje verborgen houdt voor anderen. Ik ben heel benieuwd naar die laatste categorie! Anneloes en ik delen ook ons aparte gewoontes met jullie.

Gezond leven is iets waar steeds meer mensen mee bezig zijn. Het wordt langzaam steeds normaler om een salade mee te nemen naar je werk en men kijkt er over het algemeen niet van op als je zegt dat je meerdere keren per week sport. Toch heeft iedereen zo zijn eigen manier om gezond te leven. Er zullen daardoor dingen zijn waar je omgeving toch even zijn wenkbrauwen voor optrekt.

Misschien heb jij hele aparte smaakcombinaties die je lekker vindt? Of heb je een bepaald ritueel dat je altijd uitvoert als je gaat koken? Heb je bepaalde producten die je heel vaak eet, of juist producten die je vermijd? Of is jouw sportroutine misschien niet zo ‘normaal’. Ik ben ontzettend benieuwd naar al jouw tics, rituelen en aparte maniertjes.

Anneloes en ik hebben ook eens goed over deze vraag nagedacht. We zijn beiden tot een rijtje gekomen van dingen die een beetje anders zijn dan anders. Tenslotte zit er in ieder van ons wel iets ‘raars’. Bij deze zetten we even onze schaamte aan de kant en we vertellen je onze rare-gezond-leven-gewoontes.

Drinken

Marloes 
Ok, ik ga nu even heel eerlijk tegen jullie zijn :).

 • Ik vermijd zo veel mogelijk om dranken te drinken waar (in mijn ogen) onnuttige calorieën in zitten. Ik vind het ontzettend zonde om veel suiker binnen te krijgen uit drankjes. Ik neem dan veel liever een extra snack, gebakje, koekje of snoepje. Er zijn regelmatig situaties waarin dit niet zo gemakkelijk is, bijvoorbeeld op verjaardagen. Thuis en op het werk drink ik veel water, thee en af en toe een kop koffie. Als ik even een ander smaakje wil, dan neem ik een glas cola light, rivella of crystal clear. Als ik bij een ander ben, weet ik nog zeker of ze light frisdranken in huis hebben. Ik houd het daarom vaak bij water of thee, dat drink ik namelijk net zo lief. Voor een glas wijn of een ander alcoholisch drankje maak ik trouwens met plezier een uitzondering, omdat ik dat wél ontzettend lekker vind. Toch blijven mensen je soms apart aankijken als je gewoon alleen maar een glas water wilt. 🙂
 • Als ik avondeten eet, dan bewaar ik altijd het lekkerste voor het laatst. Als ik bijvoorbeeld een salade eet met lekkere stukjes kip of lekkere nootjes, dan bewaar ik al die lekkere stukjes voor bij mijn laatste hapjes. Kijk daarom niet raar op als ik bij mijn laatste hapjes nog allemaal dezelfde dingen op mijn bord heb liggen. Als kind was ik trouwens nog extremer, ik at eerst de topping van mijn pizza en daarna pas de bodem (want die vond ik lekker), ook at ik eerst de vulling van mijn loempia of kroket en daarna pas de korst en ik at eerst mijn stamppot en als laatste pas de rookworst.
 • Als ik aan het sporten ben, dan moet ik doen wat ik van tevoren met mezelf heb ‘afgesproken’. Als ik een bepaald rondje heb besloten te gaan hardlopen, dan MOET ik dat rondje ook helemaal aflopen, tot op de 10 meter nauwkeurig. Als ik bedacht heb dat ik 15 minuten cardiotraining wil doen, dan moet ik dat ook tot op de minuut nauwkeurig uitvoeren en als ik bepaalde spiergroepen wilde trainen, dan ben ik pas tevreden als ik die allemaal gedaan heb. Doe ik dat niet, dan ben ik niet tevreden over mezelf.

Als ik dit zo typ, dan ben ik eigenlijk best wel een beetje een autist ;). Ik vond het ontzettend leuk om eens na te denken over mijn eigen aparte gewoontes. Ik kan er vast nog wel een aantal bedenken! Rare wezens zijn wij toch….

Rennen

Anneloes
Nu is de beurt aan mij om mijn rituelen kenbaar te maken.

 • Mijn ochtend ziet er altijd het zelfde uit en dus ook qua ontbijten en volgorde waarin ik iets neem in de ochtend. Het maakt niet uit of het nu heel vroeg is ‘s morgens of wanneer ik lekker uitgeslapen. Ik begin altijd met het zetten van een kopje koffie, en deze neem ik mee op de bank en lees ik wat berichtjes op mijn telefoon en even vlug het nieuws. Vervolgens ga ik douchen en doe ik een relax broek aan en al wel mijn boven kleding in datgene wat ik aan wil overdag. Ik loop vervolgens naar de keuken om mijn ontbijt te maken, kwark of yoghurt met wat fruit of muesli. Ondertussen kan mijn haar een beetje drogen en lees ik verder waar ik voor het douchen gebleven ben, om vervolgens me klaar te maken voor de dag. Dit gaat al jaren lang in deze volgorde en als ik ervan afwijk is mijn dag nog net niet verpest. Zelfs als ik ergens anders ben, bijvoorbeeld op een trainingsweekend of wedstrijdweekend, weet ik mij aan mijn ritueel te houden.
 • Bij de warme maaltijd moet alles apart op mijn bord en niet over elkaar. Bijvoorbeeld pasta met een sausje. Ik eet het wel tegelijk op, maar op het bord wil ik het liever niet over elkaar hebben. Waarom? Geen idee eigenlijk. In een sausje kan het nog eventueel nog wel, maar ik zou nooit mijn groente door mijn aardappels heen doen of zo iets dergelijks. Ik eet alles apart.
 • Ik zou nooit groenten bij elkaar kiezen met dezelfde kleur. Bijvoorbeeld bij spinazie zou ik nooit een groene paprika toevoegen en in een tomaten salade nooit een rode paprika. Ook al heb ik deze nog in huis en de andere kleuren niet, ik ga naar de winkel om de andere kleur te halen of pas mijn gerecht aan. Een groene paprika met sla en tomaat is overigens in mijn ogen ook not done. Dan moet er een gele paprika bij, want die kleur heb ik nog niet in mijn salade.

Goed…onze beurt is geweest, nu is het aan jou! Kom maar op met jouw meest rare gewoontes als het gaat om gezond leven. Natuurlijk kan dit anoniem, zet dan gewoon een andere naam in het hokje als je jouw reactie plaatst. We zijn ontzettend nieuwsgierig naar al jullie aparte denkwijzen!

Groetjes, Marloes (en Anneloes)

Wat zijn jouw aparte gewoontes als het gaat om gezond leven?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (15)
 1. Sofie 8 jarengeleden

  Erg leuk om te lezen! Er zitten herkenbare gewoontes bij.

  Reageer
 2. Kim 8 jarengeleden

  Haha, heel herkenbaar! Leuk om te lezen.
  Zelf drink ik ook zo min mogelijk met kcal en mijn avondeten op mijn bord mag elkaar absolúút niet raken, haha.

  Reageer
 3. Lilian 8 jarengeleden

  Leuk om te lezen.
  Ik drink amper iets anders dan water of thee en dat kost me geen enkele moeite. Ik lust geen wijn en koffie en ben dat ook niet van plan te leren drinken. Heel soms een vers sapje of een beker melk bij mijn patat. Eens in de zoveel maanden heb ik daar dan echt trek in.

  Ik kook niks voor mijn kinderen wat ik zelf niet lust. Ze hebben veel dingen dan ook nog nooi gegeten…klinkt zielig eigenlijk, maar gelukkig is er weinig dat ik echt niet lust.
  Maar geitenkaas, zalm, broccoli heb ik bijvoorbeeld nog nooit voor ze gemaakt

  Mijn laatste hapje van mijn avondeten is altijd iets van het lekkerste. Bijvoorbeeld mijn vlees.

  Reageer
 4. Lilian 8 jarengeleden

  Ik heb er nog eentje bedacht, haha.
  Ik drink vaak heet water. Dus thee zonder thee zakje 😉

  Reageer
 5. Demi straat 8 jarengeleden

  Hoi, ik had even een vraag. Hoeveel minuten moet je sporten om vet te verbanden? En met welke sport verbrand je het meest vet?

  Groetjes Demi

  Reageer
 6. Vera 8 jarengeleden

  Raar en gezond … Heel herkenbaar zijn de vreemde blikken als je ergens op bezoek bent en een glas water vraagt. En als je hier in Limburg dan ook nog zegt dat je geen vlaai wil…! En neem ik wel een keer een stukje vlaai, dan wil ik niet als laatste hapje het korstje maar juist een laatste hap zonder korst. Zo moet de laatste hap van het avondeten het liefst vlees of vis zijn.
  Ik eet graag als lunch crackers met kaas. Dan maak ik van de plakken kaas smalle reepjes, niet uit zuinigheid, maar anders proeft de kaas zo romig! En te veel kaas wil ik liever niet eten.
  En met sporten leg ik mezelf ook vaak een tijd op. Ik wil eigenlijk nooit korter dan een half uur trainen, ook niet met intervaltraining. En met skaten ‘klokken’ we altijd ons vaste rondje.
  Of het raar is of niet…. It’s me!!

  Reageer
 7. romy 8 jarengeleden

  Wat leuk een zeker zijn wij mensen rare wezens.Heb zeker ook zulke rare gewoontes ben een beetje een volwassene druktemaker.

  Reageer
 8. NIels Thijssen 8 jarengeleden

  Als sporters heb je wel een afwijking… maar t’ is een gezonde verslaving toch ? Adrenaline, endorfine, melkzuur, prestatiedrang…. Ik merk in mijn sport-logboek/dagboek wel dat ehm.. het aandeel sporten explosief toeneemt in uren. Daarom ook hard tegen mezelf geweest en me 2-3 dagen totale (sport) rust op te leggen na de halve marathon. Niet hardlopen, zwemmen, mountainbiken of uitfietsen op de racefiets. Geen idee wat ik nu ga doen, het voelt al aan als een leegte of gemis…. 😉

  Qua ‘dwang’ of ‘rare’ gewoontes heb ik er wel 1: elke werkdag steevast beginnen met een verse cappuccino van de barrista op het werk… Jezelf opstarten na een uur reizen, heerlijk!

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Das inderdaad fijn! Op het werk hebben we zo’n grote Italiaanse koffiemachine. Heerlijk!

   Reageer
 9. Linda 8 jarengeleden

  Leuk om te lezen! Ik drink ook regelmatig gewoon heet water (las ik bij de comments). Mijn collega’s kijken me dan heel raar aan!

  En qua sporten: ik ‘moet’ altijd starten bij de startblokken in het zwembad, ook als de ingang bij het andere uiteinde is. Op een of andere manier voelt het niet echt als ik niet het water induik (ipv me in het water laten zakken). Maar ik zie eigenlijk bijna iedereen starten bij het ondiepe gedeelte.

  Reageer
 10. Alia 8 jarengeleden

  Ik ben er niet zo dol op, maar wanneer ik ze eet, pik ik het liefst eerst alle krenten uit de krentenbol en dan pas eet ik de rest op. Ook eet ik graag brood met pitjes, dan pik ik de pitjes er uit, druk ik de boterham plat, eet ik de korst met de zaadjes, dan de gewone korst, dan druk ik m nog een keer plat, eet de boter of ander spul dat langs de randen van het brood komt en dan pas eet ik de rest gewoon op. Gelukkig kan ik het ook normaal eten, maar op deze manier geniet ik er het meeste van. Aan de andere kant betrappen collega’s met er wel eens op dat ik toch aan het pittenpikken ben.
  Ook moet ik mijn glas helemaal leeg drinken en kijk ik mensen die een druppel of 5 (of nog erger een cm of 2) in hun glas laten zitten aan alsof ze verspillers zijn.
  Verder heb ik op m’n werk altijd een bidon met water staan. Vaak doe ik daar ook wat ‘vulling’ in: plakje citroen, limoen of gember, rode peper, munt en andere kruiden. Ook doe ik wel eens peper in mijn thee.
  Pfff… Arme collega’s, wanneer ik dit zo lees, haha.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: