Question: Wat is jouw motivatie om gezond te leven?

Collage gezond leven

Op het vorige question artikel kreeg ik leuke reacties. Verschillende van jullie gaven aan dit soort artikelen vaker te willen zien. Daarom heb ik vandaag weer een vraag voor jullie. Omdat je deze site bezoekt, zal je bezig zijn met gezond leven. Of dat altijd lukt of niet, dat maakt niet uit. Ik ben benieuwd naar wat voor jou redenen zijn om gezond te leven! Dit kan namelijk ontzettend verschillen per persoon.

Als ik cliënten vraag waarom ze graag gezonder zouden gaan leven, is het antwoord vaak dat ze dit willen doen om af te vallen. Ik probeer dan altijd achter de échte reden te komen. Afvallen op zich is namelijk niet echt een doel, waarom wil je afvallen? Is dat omdat je dat mooier vindt, omdat je gezonder wilt zijn, omdat je het goede voorbeeld wilt geven aan je kinderen of misschien om te eigenwaarde te vergroten?

Jullie willen natuurlijk niet allemaal afvallen, maar jullie zijn wel allemaal in meer of mindere mate met gezond leven bezig. Ik ben heel benieuwd naar jullie redenen daarachter. Wat is jouw motivatie om gezond te (willen) leven? Ook hiervoor zijn een heleboel redenen mogelijk. Je kunt het voor jezelf doen, maar ook omdat een ander het belangrijk vindt. Om gezond leven vol te houden, is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waarom je het belangrijk vindt. Waar doe je het voor?

P1030481

Hieronder lees je waarom wij gezond leven belangrijk vinden:

Marloes: Mijn meest belangrijke reden om gezond te leven, is omdat ik me er goed bij voel. Zowel veel bewegen als gezond eten maken dat ik me energiek en sterk voel. Ik ben bijna nooit ziek, weinig verkouden en ik kan veel aan. Naast dat ik me fysiek goed voel, heeft het ook invloed op hoe ik me mentaal voel. Als ik een tijdje minder gezond leef, merk ik dat ik me sneller verdrietig voel, sneller moe ben en minder energie heb. Dit beïnvloed mijn manier van denken. Ook het ‘in shape’ houden van mijn lichaam maakt dat ik me mentaal goed voel. Als ik tevreden ben over mijn lichaam, straalt dit door in hoe ik me verder voel en hoe sterk ik in mijn schoenen sta.

Daniëlla: Mijn voornamelijkste reden is omdat ik een voorbeeldfunctie ben voor mijn kleine zoon. Mijn kleine ziet bijvoorbeeld wat ik allemaal eet en wil dit graag nadoen. Je kent misschien wel de reclame van het Voedingscentrum van ‘Na-aapje’, hierin wordt ook benadrukt hoe belangrijk het is om gezond te eten wanneer je kindje dit allemaal na wil doen. Ook wil ik mij sterk en vitaal voelen, ik merk gelijk aan mijn lichaam wanneer ik meer suikers dan normaal binnen krijg en voel me dan halverwege de dag erg duf. Omdat ik de laatste weken weer begonnen ben met minimaal twee keer in de week hardlopen ben ik veel aan het experimenteren wat nou goed voor mij werkt. Ook vind ik het belangrijk wat ik dan geleerd heb van Marloes, je adviseert wel mensen en je kunt het dan niet maken om dan ongezond te gaan eten elke dag (een dag in de week is natuurlijk een uitzondering;)). Ook voor de personen die op spreekuur komen is het belangrijk dat je een goed advies kunt geven op basis van je eigen ervaringen. Naast de opvoeding, het beroep en het sporten is het natuurlijk belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam en het optimale eruit te kunnen halen. En hoe doen we dit? Door te kiezen voor een gezonde leefstijl! Zo kreeg ik laatst een super citaat “Tussen perfectie en opgeven zit beter. Met beter bereik je veel meer dan met opgeven”. Hier ben ik het helemaal mee eens!

En hoe zit dit bij jou? Waarom vind jij gezond leven belangrijk? Natuurlijk kan het ook meerdere redenen hebben. Mocht je een vraag hebben die jij leuk vindt voor een volgend ‘question-artikel’, dan horen we het graag. Wat zou jij van de mede optimavita-lezers willen weten?

Groetjes, Marloes

Wat is jouw motivatie om gezond te (willen) leven?

34 reacties

 1. Ik wil gezond eten en bewegen omdat ik merk dat het dan beter met me gaat. Op t moment zit ik thuis met een burn-out en nu merk ik t verschil helemaal. Van t weekend heb ik t iets minder nauw genomen en ben nu weer niet vooruit te branden, terwijl ik normaal al wat meer fut heb. Nog niet zoals bij een gemiddelde persoon maar zie vooruitgang bij mezelf. Dus ondanks dat ik erg moe ben ga ik zo wel naar de sportschool, beter iets dan niets..want krijg er vaak wel n boost van. Die quote doet me ook heel erg goed…

 2. Mooi citaat he? Ik kwam m laatst tegen en postte m hier ! 🙂

  Gezond leven is mijn doel omdat ik mijn gezondheid graag zo goed mogelijk wil houden. Ik voel me dan fitter, mentaal sterker en ook ik ben eigenlijk nooit ziek! Ik ben, als ik terugkijk, wel minder gezond opgevoed en ik heb hier in mijn puberteit wel de gevolgen van ondervonden. Ik voelde me soms futloos, snel onzeker en niet tevreden met mijn lichaam. Nu ik zelf zwanger ben (nog 4 daagjes, dan heb ik de 40wkn al bereikt!) wil ik graag straks het goede gezonde voorbeeld geven aan ons kindje. Met hier en daar zeker eens wat lekkers, maar met mate. Ik merk ook dat je iets lekkers dan veel meer waardeert. We leven al in zo’n enorme consumptiemaatschappij.

  Desondanks neem ik t mijn ouders nooit kwalijk. Mn vader is 9jr geleden op 47 jarige leeftijd al overleden aan kanker en daardoor besef ik me nog extra dat gezond leven heel belangrijk is. Mijn moeder was zelf op 9jarige leeftijd al wees en heeft dus nooit een stabiele basis gehad dus ook haar neem ik nooit iets kwalijk. Maar dat neemt niet weg dat ik wel mijn eigen verantwoording serieus neem om zelf zo gezond mogelijk te willen leven en ons kindje dat straks mee te geven.

  1. Jeetje dat klinkt heftig Marjolein! Des te meer motivatie voor jou en de kleine straks;) alvast succes met de bevallig voor je het weet heb je de kleine in je armen;)
   De citaat heb ik van je overgenomen en vond hem er perfect bij passen. En af en toe ongezond mag best maar super dat je er zo bewust mee bezig bent!

 3. Vroeger als meisje van 15 jaar was ik veel te zwaar ik woog 82 kilo en ben 1.68 cm. Ik ben op eigen houtje gaan afvallen maar wel op de verkeerde manier ik draafde door en ontwikkelde een eetstoornis. Zowel anorexia als boullima. Zonder opgenomen geweest te zijn ben ik het na een periode van 2 jaar langzaam aan gaan los laten. Ik leerde steeds meer over voeding. Dat wel eten meer resultaat geeft dan niet eten. En zocht een sportschool die echt bij mij paste. Nu ben ik 21 heb een gezond gewicht en eet bijna alles weer ( friet wil ik Gwn weg niet eten, sommige begrijpen dit niet maar ik heb zoiets dit hoeft niet in een gezond eetpatroon dus ik ben niet ziek maar ik hoef het Gwn niet-) ik ben blij met hoe ik nu leef en hoe ik eruit zie. Ik wil nooit meer te dik maar ook niet te dun

  1. Dat is heel knap Wendy! Zonder behandeling er boven op komen kunnen niet veel meiden zeggen respect! Volgens mij ben je nu weer helemaal in balans, go for it!

 4. Wat een leuke vraag! Ik denk er eigenlijk niet zo veel over na maar ik wil gewoon goed voor mijzelf zorgen. Ik ben me er bewust van wat slechte voeding met je doet en dat wil ik echt vermijden. Bovendien voel ik me er erg goed bij en helpt gezond eten mijn gezondheid in de hand te houden.

 5. Mijn eerste gedachte was: om af te vallen. Maar inderdaad is dat niet het doel als ik er goed over nadenk. Ik wil blij kunnen zijn met mijn lichaam en kleding kopen die ik leuk vind in plaat van kleding kopen dat past. En daarbij ben ik op zoek naar een hoop meer energie.

 6. Ik wil graag een aantal kilo’s kwijt, maar daarnaast vind ik het leuk om gezonder bezig te zijn. Als ik een paar kilo kwijt ben zit ik lekkerder in mijn vel en hoop ik wat meer energie te hebben door gezond te eten en te sporten.

 7. Bij mij is gezond(er) leven wel degelijk begonnen om het afvallen! Ik woog 105kg bij een lengte van 1,69m, rookte en had (heb) een zittend beroep. Ik had allerlei lichamelijke kwalen en voelde me eerder 80 dan (destijds) 42.
  Ik was een echte jojo en wilde daarom niet wéér aan zo’n achterlijk dieet beginnen. Ik ben toen begonnen met wat we nu eigenlijk in de challenge doen; kleinere porties, gezonde(re) keuzes, meerdere keren per dag eten, niet snoepen of snacken etc etc. Steeds heb ik 1 ding tegelijk aangepakt. En ik ben rigoureus 3x in de week gaan sporten.
  Nu ik anderhalf jaar zoveel mogelijk op deze manier eet en leef, weeg ik 89kg en zit ik vol energie! Van veel kwalen heb ik geen last meer. Maar ik ben zéker nog niet waar ik wezen wil, want gaandeweg heb ik mijn doelen steeds bijgesteld. Eerst wilde ik alleen gezond worden, nu wil ik een lichaam waar ik trots op mag zijn! Strak zal het nooit meer worden, maar met een slanker silhouet ben ik al meer dan tevreden!

 8. Net zoals bij Marion is het toch ook begonnen met afvallen.
  Woog 119 kilo, hoorde zoals iedereen steeds meer over de ziekte Kanker, bedacht me ineens “JACOMIJN, GA ER IN IEDER GEVAL ZELF ALLES AAN DOEN WAT IN JE BEREIK LIGT OM GEZOND TE WORDEN”
  Met Cambridge 20 kilo afgevallen (waarvan 6 kilo spieren) maar me nog NOOIT zo beroerd gevoeld. Bloed geprikt, lever vervetting waarde 145. Moest naar me lichaam luisteren en stoppen. Mijn nieuwe houvast werd Paleo, viel ik nog 10 kilo mee af. Voelde me na 1 week Paleo (smoothies/groente fruit) al een ander mens. Toen wist ik wat voeding met je lichaam kon doen. Voor mij geen shakes meer waar “alles in zit wat je nodig hebt”. De touwtjes van Paleo iets laten vieren… iets TE laten vieren… en hopsla…weer 9 kilo aangekomen. Nog steeds ruim 20 kilo kwijt maar druk bezig een eetpatroon te ontdekken wat goed te houden is de rest van mijn leven. Mijn leverwaarde is door gezonde voeding weer top… van 145 naar 21 🙂

  Met behulp van jullie site probeer ik van iedere gezonde maaltijd een feestje te maken. Gewicht is een paar weken stabiel dus het lukt aardig! Ook mijn doel stel ik telkens bij. Ik wil mezelf weleens leren kennen als een slanke fitte vrouw (en goede voorbeeld voor mijn kids) die tevreden is met haar lichaam. Nog een lange weg te gaan met maar behulp van jullie gaat het vast en zeker lukken.

  ENORM BEDANKT OPTIMAVITA!

 9. Mijn motivatie om gezonder te eten is dat ik me er lichter door voel. Ik slaap beter, ik heb geen eetbuien meer, mijn huid ziet er beter uit, ik ben afgevallen, maar de allergrootste beloning is dat mijn hoofd leger lijkt. Ik ben erg goed in piekeren 😉 maar dat is stukken minder geworden nu ik gezonder eet!

 10. Hoi Marloes! Ik heb twee vragen.
  1. Ik drink op een dag al snel te veel (water). Als ik al mijn dorst wil wegdrinken, en me niet inhoud, drink ik zo drie liter. Is dit erg slecht voor je, zo ja, hoe kan ik dit verminderen?
  2. Ik ga in mei een 5 kilometer run doen samen met een vriendin. Nu moet ik natuurlijk wel conditie opbouwen. Hoe kan ik dit het beste doen? (trainen met intervallen, of tijd proberen te halen of kilometers proberen te maken)
  Ik hoop dat je me kan helpen,
  groetjes Sanne!

 11. Mijn motivatie is er goed blijven uit zien. Maar gezond eten is niet gemakkelijk 🙁
  Ik heb vaak zin in zoet en als ik 1 keer begin kan ik mezelf niet stoppen 🙁
  Vandaag heb ik voor het eerst kunnen neen zeggen.. Ik ben wel fier op me zelf 🙂
  Hopelijk kan ik dit volhouden

 12. ik heb heel erg lang ongezond geleefd ,
  ik heb ook heel veel dingen geprobeerd om mij fitter en gezonder te voelen maar niets hielp.
  veel mensen zeiden vaak nare dingen naar mij.
  op een dag was ik het beu en wilde ik het tegendeel bewijzen.
  ik wilde tonen dat ik het wel kon .
  dan ben ik op zoek gegaan op internet .
  en zo kwam ik op deze site terecht.
  sinds dien kom ik elke dag eventjes kijken op de site OPTIMAVITA :).
  en ik heb er nog altijd geen spijt van .
  want jullie zijn de gene die mij steunen in het gezond leven .
  ik ben sinds dien 6 KG afgevallen .
  voel me nu een stuk fitter en gezonder 🙂 .
  wil jullie daarom ook heel erg bedanken en zeggen pleas stop nooit met deze blog :).
  want jullie zijn echt super 😉 .
  groetjes natascha

 13. Mijn motivatie om met gezonde voeding bezig te zijn is dat ik graag een gezond voorbeeld wil zijn voor mijn zoon. Ik wil hem op een gezonde en verantwoorde wijze op laten groeien en gezonde voeding hoort daar natuurlijk heel erg bij!!!

 14. Bij mij is het ook begonnen met afvallen. Ik ben in totaal twintig kilo afgevallen. Tijdens dat proces heb ik ervaren dat ik mij veel energieker voelde door de gezonde voeding. Ik ben mij steeds meer gaan verdiepen in gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Ik heb nu een lifestyle gecreëerd waar ik mij goed bij voel maar elke dag doe ik weer nieuwe kennis op die ik vervolgens weer toepas. Onder andere door optima vita!!!!! 🙂

 15. Gezond eten is voor mij belangrijk geworden, omdat ik helaas op jonge leeftijd ( 21) al artrose heb gekregen door een blessure opgelopen bij het sporten. Dit is gebeurd toen ik 15 was en ben altijd een lekkere eter geweest, maar had nooit de rem erop staan. Sinds de artrose eerst shakes geprobeerd… Maar daar kwam ik na stoppen weer van aan. Uiteindelijk heb ik me dmv WW bewust leren worden van wat ik binnen krijg.
  Nu inmiddels 20 kilo kwijt.. Nog 10 en ik zit op een gezond gewicht en kan dan eindelijk mijn langverwachte borstverkleining ondergaan 🙂

 16. Ik doe het vooral voor het lichaam, omdat ik me gewoon lekkerder voel wanneer ik niet onzeker ben over mijn buikje en benen, maar ik heb ondertussen ontdekt dat ik minder snel ziek word als ik gezond eet en dat vind ik zeer zeker niet erg.

 17. Ik heb altijd paardgereden, 7 dagen in de week en in 2011 viel dat helaas weg, ik heb 2 jaar niks gedaan en ben juni 2013 weer begonnen met sporten, hardlopen en fitness. Ik at niet heel ongezond maar at wel heel veel ongezonde tussendoortjes, en ben daar nu mee gestopt ongeveer 2 maanden geleden heb ik een voedingsschema aan laten maken omdat ik weer wat fitter wilde zijn, wilde graag wat buikvet verliezen zodat ik wat zekerder zou worden van mezelf.

  In het begin leek het goed te gaan, viel 2 kilo af en 2% minder lichaamsvet, maar de laatste 3 weken heb ik ondanks het sporten en eten geen fut, ben altijd moe, ondanks dat ik minimaal 8 uur per nacht slaap.

  Weten jullie wellicht hoe het kan dat ik me ondanks het sporten en eten toch niet fit voel ?

  Hoor heel graag!

  Jessica

  1. Hey Jessica, dit kan met ontzettend veel dingen te maken hebben. Je kunt bijvoorbeeld stress hebben, een virus of infectie hebben opgelopen, gewoon niet lekker in je vel zitten, toch net een beetje te weinig eten, toch nog wat teveel suiker eten etc. Ik zou je aanraden dit met je voedingsprofessional te bespreken of als het aanhoudt even naar je huisarts te gaan. Zo op afstand kan ik dat helaas niet beoordelen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram