| 27 februari 2016

Question: Waarom sport jij?

Collage sport

Ik vind de ‘question’ artikelen altijd ontzettend leuk, omdat er zo veel op gereageerd wordt! In deze artikelen stel ik jou een vraag, om je beter te leren kennen EN om je aan het denken te zetten. Vandaag een vraag die heel simpel lijkt, maar dat zeker niet is: Waarom sport jij? Ik gaf laatst al tips over hoe je gezond leven kunt volhouden. Één daarvan was je doel goed voor ogen te houden. Dat heeft alles te maken met de vraag van vandaag!

Een beetje achtergrond
Er zijn ontzettend veel redenen waarom sporten goed voor je is, of wat je eruit kunt halen. De meest voor de hand liggende reden is misschien omdat het goed is voor je lichaam, maar waarom dan? Hieronder geef ik je een heel aantal redenen waarom je zou kunnen sporten.

 • Een goede weerstand
 • Minder kans op welvaartsziekten als diabetes, hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte
 • Minder kans op andere ziektes, van verschillende soorten kanker tot een simpel griepje.
 • Sterke spieren, dus je voelt je krachtiger en blesseert je minder snel
 • Je fit voelen
 • Mee kunnen doen met je kinderen, vrienden of anderen.
 • Sociale contacten

Samen trainen

 • Je vindt sporten gewoon leuk
 • Meer zelfvertrouwen krijgen door een fitter lichaam
 • Sterkere en gezondere botten, een stralende huid en haren
 • Verlagen van je stresslevel, of gewoon ontspanning krijgen
 • Je slaapt lekkerder als je gesport hebt
 • Over het algemeen gezonder worden
 • Afvallen, of een strakker lichaam krijgen
 • Langer leven
 • Het maakt je blij en gelukkig, doordat gelukshormonen worden aangemaakt.

Lang niet alle redenen zijn voor jou misschien belangrijk. Daar gaat mijn vraag aan jou over!

Mijn vraag aan jou
Lees de bovenstaande redenen nog eens goed door en bedenk welke voor jou de belangrijkste zijn om te sporten. Misschien zijn er nog wel andere dingen die jou motiveren om actief te blijven leven! Ik had de lijst namelijk nog veel langer kunnen maken. Denk hier eens even goed over na, waarom sport jij eigenlijk?

Je dacht misschien vooraf als antwoord op mijn vraag: ‘omdat het moet’, maar vaak zit er veel meer achter dan je denkt! Het is goed om jouw eigen redenen in gedachten te houden, dan houd je het sporten zeker langer vol!

Sporten

Mijn antwoord
Ik heb hier even héél goed over nagedacht. Waarom sport ik eigenlijk? Ten eerste vind ik het gewoon ontzettend leuk, al weet ik dat dat voor sommigen niet te begrijpen is ;). Daarnaast is het mooi meegenomen dat ik daardoor minder kans op ziektes heb en dat ik het vaak gezellig met een vriendin en/of met mijn vriend doe. Ook merk ik dat ik meer zelfvertrouwen krijg door het hebben van een fit lichaam….dit zijn echter niet de meest belangrijke redenen voor mij.

Wat bij mij namelijk écht op nummer 1 staat, is dat ik me er fit door voel en lekker in mijn vel zit. Als ik een tijdje niet gesport heb, voelt mijn lichaam minder prettig. Ik voel me een soort plumpudding, heb weinig energie, ben sneller chagrijnig en kan minder hebben. Door te sporten heb ik hier (meestal ;)) geen last van! Dat fitte gevoel is voor mij letterlijk goud waard, ik zou het voor geen geld willen missen. Daarom zal je mij altijd op de een of andere manier zien blijven sporten!

Ik ben natuurlijk ook super benieuwd naar jouw antwoord op deze vraag. Ga eens goed bij jezelf na waarom jij sport (of zou moeten sporten). Er kunnen natuurlijk net als bij mij meerdere antwoorden mogelijk zijn, maar wat is nu écht het meest belangrijk in jouw ogen?

Groetjes, Marloes

Kom maar op, ik ben heel benieuwd: Waarom sport jij?

27 reacties

 1. Ik sport omdat ik het héél erg leuk vind, maar óók omdat ik het gewoon belangrijk vind om een gezond, fit en ‘strak’ lichaam te hebben.
  Dat zijn de 2 voornaamste redenen, maar daarnaast zie ik het ook ‘me-time’ en een stukje ontspanning na een dag werken. Ik zou echt niet zonder kunnen en willen en vind 2 rustdagen achter elkaar al lang… ik heb meer moeite met rustdagen (en moet mezelf soms dwingen om niet te gaan), dan met dagen waarop ik mag sporten.

 2. In het begin deed ik het samen met gezon eten om te vermageren. Maar nu doe ik het ook om myn energie ik kwyt te raken. Kan my niet voorstellen dat ik vroeger de hele avond naar tv zat te kyken. Met de kans dat ik nog eens ging snoepen ook. Als ik nu thuis kom na het sporten ben ik meestal zo op dat ik meteen wil slapen. Aan snoepen denk ik dan ook niet meer.

 3. Ik probeer 2 keer in de week te sporten voor fitheid, slanke lijn maar ook voor de gezelligheid. Ik kletst dan bij met een vriendin. Haha ja kletsen, hoort erbij voor mij. Ook mag ik graag wandelen maar dat doe ik ook graag alleen vooral met dit mooie zonnetje van vandaag

 4. Mooie en goede vraag. Ik hoor zoveel mensen om mij heen zeggen: ‘Ja ik MOET ook echt weer eens gaan hardlopen, maar ik heb geen zin!’ Of: ‘Pfff, vanavond weer trainen, zwaar leven’.

  Dan stel ik echt mijn vraagtekens bij het feit: goh, waarom sport jij? (en vooral ook: doe je wel de JUISTE sport?)

  Ik kan me namelijk niets voorstellen bij deze gedachtegangen, aangezien ik echt plezier heb tijdens, maar ook voor en na het sporten. Ik vind het ontzettend leuk om te doen. Dit komt omdat ik de dingen doe die bij mij passen, af en toe met vrienden ga knallen, en variatie erin houd! Daarnaast vind ik, net als jij Marloes, gezondheid ook heel belangrijk. En door het sporten, voel ik me gezond en fit, maar het is ook daadwerkelijk zo. Begrijp me niet verkeerd: het is ook heel verstandig eens niet te gaan sporten, en je kan ook gezond zijn door minder/weinig te sporten, maar ik merk aan mijn lichaam dat het goed functioneert, krachtig wordt en veel energie krijgt door het sporten!

 5. De afgelopen paar jaar liep ik veel, elke dag sowieso 40min als woon-werkverkeer. Daarbij woonde ik samen met mijn partner en maakten we vaak lange wandelingen. Nu wonen we tijdelijk gescheiden en ik heb ik in mijn dagelijkse woon-werkverkeer nauwelijks mogelijkheden om te lopen. Ik merkte dat ik alleen weinig zin had om lange wandelingen te maken, maar ik merkte wel dat door het wandelen ik mijn gedachten goed op een rijtje kon zetten en tot rust kon komen. Toen ben ik begonnen met hardlopen, 3x per week. Toen ik een tijdje niet kon rennen vanwege een blessure merkte ik hoeveel ik het miste! Ik was veel gestresster. Ook al regent het, of vriest het, als ik gewoon lekker een rondje heb gerend voel ik me zoveel beter en relaxter. Het is ook een echte kick dat je steeds beter wordt. In het begin kon ik nauwelijk 3 minuten rennen, nu houd ik het 40min vol.

 6. Ik ga dan niet naar de sportschool.
  Maar vind bewegen heerlijk en het is vooral gezond.
  Ik wandel veel met mijn hond zeker 1.5 uur per dag.
  Dagelijks met de fiets naar het werk en dat is 30 minuten.
  Ik ben schoonmaakster op en havo- atheneum- gymnasium school en dat is ook intensief bewegen.

 7. Als eerst sport ik omdat ik het onwijs leuk vind. Verder voel ik me er zelfverzekerder door, word ik er heel blij van, wil ik gezond leven en tot slot is het mijn doel om sterker te worden.

 8. Ik sport omdat het gezond (conditie) is en omdat ik me er fitter door voel. Maar vooral omdat ik zwemmen heel leuk vind en het voor mij dé manier is om mijn hoofd leeg te maken. O en in de zomer om beter te worden; langer uithoudingsvermogen of sneller worden. En het geeft me zelfvertrouwen in de zin dat ik merk dat ‘alles’ mogelijk is als ik ervoor train en m’n best doe. Dus ook op andere gebieden 🙂

  Sinds kort doe ik ook pilates, en dat doe ik vooral omdat het goed is voor (de flexibiliteit van) mijn lijf, en omdat ik denk dat het een goede tegenhanger is voor het zwemmen. Dat doe ik wel samen met een vriendin, dus dat aspect is bij pilates voor mij ook belangrijk.

 9. Ik sport vooral omdat ik er gewoon blij van word. Ik dans, loop hard en doe thuis krachtoefeningen, omdat ik die drie dingen leuk vind! Zoals hier ook al gezegd in de comments, ik snap het nooit als mensen klagen dat ze ‘moeten’ sporten. Ik vind sporten juist hartstikke leuk! Zolang je maar de juiste sport voor jou doet. Ikzelf heb bijvoorbeeld een hekel aan de meeste balsporten en kan dat dan ook totaal niet haha. Maar dansen vind ik dan weer wel ontzettend leuk!
  En natuurlijk is het ook gewoon mooi meegenomen dat het gezond is en dat je er gespierder van wordt haha.

 10. Ik ben begonnen met sporten omdat ik veel te dik was. Ik voetbalde wel veel, maar dat was niet genoeg. Toen ben ik gaan hardlopen en heb ik mijn eetpatroon aangepast. Zo ben ik 27kg afvallen. In het begin ben ik dus meer gaan sporten omdat het ‘moest’, maar al snel kreeg ik er meer plezier in. Als je resultaat ziet blijf je natuurlijk gemotiveerd. Nu sport ik omdat het mij ontspanning biedt tijdens drukke werk-weken. Daarnaast is het een stukje sociaal contact wat ik fijn vindt en natuurlijk is het lichamelijke aspect ook erg belangrijk. Ik voel me er fitter en sterker door en het zorgt ervoor dat ik gezond blijf 🙂

  1. Hier precies hetzelfde verhaal, alleen in plaats van voetballen, Fietse ik veel. Daarna gaan hardlopen en eetpatroon aangepast. Sindsdien 25KG kwijt en nu sport ik omdat ik het leuk vind maar de grootste reden is om niet meer dik te worden en gezond te blijven 🙂

 11. Ik sport om rugklachten te voorkomen en om calorien te verbranden omdat ik van lekker eten en chocolade houd. Verder vind ik het heerlijk een avondje voor mezelf te hebben met gezellige mensen en meeslepende muziek. Aan fitness/krachttraining heb ik een hekel. Ik zoek nog een vorm die ik wel leuk vind. Ik zou graag iets afvallen en dan is cardio niet voldoende.(zeggen ze).

 12. Ik ben weer bezig met sporten omdat ik mijn conditie wil verbeteren. Wanneer ik dit doe merk ik dat ik sterker word, zowel lichamelijk als mentaal.

 13. De voornaamste reden voor mij is om mijn fibromyalgie onder ‘controle’ te houden. Maar ook omdat ik het su-per leuk vind (dansen) en ook voor de sociale contacten en ontspanning 🙂

 14. Ik sport omdat ik me zoveel fijner in mijn vel voel zitten. Als ik niet kan bewegen, merk ik dat ik minder zin en energie heb in mijn werk en privé.
  Ik ben wel even zoekende geweest naar een sport waar ik me echt voor 100% in kan geven, maar sinds ik aan Cross fit doe geniet ik echt weer van sporten. Hardlopen vind ik ook heerlijk, maar het daagt me minder uit. Ik ben dol op de diversiteit van Cross fit.
  Dan ik hierdoor minder kan heb op ziektes is ook mooi megenomen en daarnaast vind ik het ook gezellig.
  Sporten (inspanning) is hierdoor ontspanning geworden.

 15. Ik sport omdat ik daar gewoon hartstikke blij en gelukkig van word, en sterker, zowel fysiek als mentaal. Ik heb meer zelfvertrouwen. Ik heb nooit een hekel gehad aan sporten, heb het altijd wel leuk gevonden maar echt een doel (behalve calorieën verbranden en een goed gevoel achteraf) had ik niet en regelmaat zat er ook niet in. Ik kon met gemak vier of vijf keer per week enthousiast aan de slag gaan, maar met hetzelfde gemak sloeg ik daarna twee weken over. Maar nu heb ik echt mijn sport gevonden. Inmiddels baal ik als een stekker als het een week vakantie is en er geen trainingen zijn.

 16. Ik sport omdat ik ooit 100 kilo woog, en met een lengte van 1.64m is dat veel teveel. Extreme obesitas, met alle klachten die daarbij horen. Nooit, maar dan ook echt nooit wil ik meer zo zwaar zijn. Inmiddels ben ik bijna twee jaar verslaafd aan de sportschool en aan hardlopen. 2x per week doe ik aan krachtraining, en 3x per week loop ik hard. Door mijn nieuwe leefstijl ben ik 25 kilo afgevallen, en door te blijven sporten blijf ik op gewicht. En dat voor iemand die altijd een broertje dood had aan alles wat op sport leek ????

 17. Leuke reacties en leuk om te lezen dat veel mensen hier sporten dus heel erg leuk vinden!

  Ik heb dat zelf ook, ik vind sporten heerlijk. Vooral hardlopen, het weer maakt me niet eens zoveel uit, maar ik vind het heerlijk om buiten te zijn, ergens te komen en mijn gedachten lekker te laten gaan. Ik ben echt duidelijk iemand die endorfine aanmaakt bij sporten, ik voel me daarna altijd heel fijn.
  Daarnaast vind ik het ook belangrijk om gezond te zijn, wil ik graag op gewicht blijven en moet ik sporten omdat ik hypermobiliteitssyndroom heb en net als Ise hierboven moet ik dat soort van ‘goed onderhouden’.

  Vorig weekend ben ik bevallen van mijn tweede dochtertje, die ochtend had ik nog getraind in de sportschool, en nu mag ik 6 weken niet sporten: helemaal niet leuk!
  Heb nu alweer zin in straks als ik weer mag. Zeker met dit soort weer, dan zou ik super graag hardlopen, maar goed dat komt wel weer (en ik stap zo wel even kort op de fiets om van het zonnetje te genieten).

 18. Hoi. Ik sport vooral omdat ik het leuk vind en niet omdat het “moet”. Ik doe aan hockey op redelijk niveau dus dat is voor mij ook de stimulans om te gaan bewegen en het is op sociaal vlak ook nog eens handig.

  Ook doe ik als het lukt aan outdoortraining lekker kracht opbouwen en conditie.

 19. Ik heb na de gymlessen op de basisschool en in het voortgezet onderwijs nooit meer iets aan sport gedaan. Maar dan ook echt helemaal niets. Ik was namlijk degene die altijd als laatste werd gekozen (‘nee hè, die willen we niet’), die nooit een koprol kon, niet in een touw kon klimmen, geen bal kon vangen, en trouwens ook nooit een bal kreeg toegespeeld zodat ik bij ‘teamsporten’ voor spek en bonen in het veld stond. Ik heb eigenlijk vooral geleerd om op zo’n houten gymzaalbankje de volgende teleurstelling of vernedering af te wachten. Ik was dolblij dat ik na de middelbare school niet meer naar gymles hoefde. De toenmalige “didactische” aanpak van gymleraren heeft bij mij geleid tot een blijvende sportaversie. Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat iemand voor z’n plezier aan sport doet of uit eigen vrije wil naar een sportschool gaat. Ik wandel en fiets trouwens wel heel veel.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram