Question: Heb jij gezond leven van huis uit meegekregen?

Koken met mama
Gezond koken met mama

Opvoeding is een hele belangrijke factor als het gaat om gezond leven en het wel of niet krijgen van overgewicht. Als jij als kind hebt meegekregen dat gezond leven belangrijk is, zal je dit eerder meenemen als je op jezelf gaat wonen. Toch zie ik ook genoeg mensen die later zelf een gezonde leefstijl ontwikkelen, ondanks dat ze dat niet hebben meegekregen. Ik ben heel erg benieuwd naar jouw ervaring: Heb jij het belang van een gezonde leefstijl van huis uit meegekregen?

Ik hoor van mijn cliënten regelmatig verhalen over hun (vroegere) thuissituatie. Vaak worstelen mensen met gezonder gaan eten, als hier door hun ouders of opvoeders weinig aandacht aan is besteed. Hoe kun je bijvoorbeeld weten wat een normale portiegrootte is, als je thuis altijd teveel kreeg opgeschept? Of wat gezonde producten zijn, als je dit nooit is verteld? Ook gewoontes zijn lastig te veranderen als je die hebt meegekregen, bijvoorbeeld 1x per week patat eten, elke avond chips nemen of dagelijks drinken van meerdere glazen frisdrank. Als je ouders het deden, zal je dit gemakkelijk overnemen.

Ook normen qua sporten en bewegen krijg je van thuis mee. Als 5-jarig meisje ging ik op zwemles, daarnaast ‘mocht’ ik een andere sport uitkiezen die ik graag wilde doen. Ik koos voor handbal. Nadat ik mijn zwemdiploma’s A en B gehaald had, mocht ik eventueel voor een andere sport kiezen. 1 sport was minimum, 2 mocht. Voor mij is het dus altijd al heel normaal geweest om aan sport te doen.
Als je ouders dit niet stimuleren, of als er misschien helemaal geen geld voor was, is sporten misschien helemaal niet zo gewoon voor je. Natuurlijk kun je er op een latere leeftijd mee in aanraking komen, maar het kan ook zo zijn dat je er langzamerhand een hekel aan hebt gekregen.

3
Wandelen op het strand met papa (en ‘schoonzusje’ Esmée en hond Blues)

Om een lang verhaal kort te maken: ik denk dat opvoeding erg belangrijk is als het gaat om gezond leven! Ik ben dan ook erg benieuwd hoe jouw ouders of opvoeders dit deden. Kreeg je gezond leven met de paplepel ingegoten? Of heb je later zelf de interesse ervoor gekregen?

Ik ga er daarbij vanuit dat je interesse hebt voor gezond leven…..anders bekijk je vast mijn site niet ;-).

Mijn ervaring
Zoals ik al vertelde, was sporten van kinds af aan normaal voor me. Ik heb lang gezwommen en gehandbald en een tijdje getennist en geturnt. De gymlessen op school waren een feestje en ik bewoog graag.
Qua voeding heb ik ook zeker de basis meegekregen. Ik moest bijvoorbeeld altijd ontbijten voordat ik naar school ging, al heb ik dit een klein tijdje volhardend geweigerd (puber…;-)). Ook aten we altijd gezamenlijk aan tafel, met mes en vork (ook de boterham). Hierdoor leerde ik rustig en netjes te eten. De avondmaaltijd bevatte altijd ruim groenten en m’n moeder zette regelmatig zilvervliesrijst en volkorenpasta op tafel, onder licht gesputter van ons.
Echt niet alles was echter 100% gezond. Mijn moeder gebruikte vroeger vrij veel pakjes en zakjes bij het koken (nu trouwens niet meer!) en we aten elke zondag patat (al was het ook vaak ovenpatat). Daarnaast dronken we vrij veel frisdrank en mochten we regelmatig een bakje chips nemen, ook op doordeweekse dagen.

Ik merkte dat ik na mijn studies steeds meer geïnteresseerd raakte in gezond eten. Ik ontwikkelde een eetpatroon waar ik me lekker bij voelde en liet steeds meer suiker- en vetrijke producten staan. In mijn geval is het dus: deels meegekregen en deels zelf ontwikkeld! Toch ben ik paps en mams ontzettend dankbaar dat ze me de basis hebben meegegeven. Ik zal dat later bij mij eigen kinderen ook zeker doen. Ik vind echter wel dat je niet moet overdrijven, af en toe ongezond is ook ontzettend lekker!

Groetjes, Marloes

Hoe zit het bij jou? Heb jij gezond leven meekregen van huis uit?

20 reacties

  1. Vroeger kregen mijn zusjes en ik elke dag wel te snoepen, frisdrank etc. Op een gegeven moment sportte ik ook niet meer, ik haatte het inderdaad! S avonds aten wij meestal wel groenten, maar ook regelmatig pizza, pasta en af en toe patat. Ondanks alles ben ik altijd slank gebleven. Nu ik op mezelf woon doe ik aan clean eating! Ik ben zelfs aan het trainen voor de flexcup! Sport 5x per week intensief en alleen krachttraining. Voor mij geldt dus duidelijk zelf aangeleerd! Ik post veel maaltijden en foto’s van mijn vooruitgang op instagram @stuckonhealth

  2. Helaas is mij het nooit echt geleerd. Veel geld was er niet, dus sportclubs waren te duur. Porties waren standaard te groot en een 2e of 3e keer opscheppen van aardappels, witte rijst of witte pasta was gewoon. Met natuurlijk veel jus en lekker gepaneerde stukken vlees. ‘S Avonds ging de chipskast open. Toch probeerde mijn moeder het heel erg, en gaf ons in haar ogen “gezonde” producten mee. Liga, yoghidrink met minder suikers, cornflakes en peperkoek. Vandaag de dag heb ik veel moeite met een gezond eetpatroon. Sporten werd al gauw niet leuk, gymlessen een hel want: te dik, te zwaar, te lomp. Nu ben ik in 1 jaar 20 kg afgevallen door koolhydraatarm te eten. Helaas ben ik er nu weer 4 bij. In totaal wil ik nog 10kg afvallen. Maar ik hou het eten van geen brood, pasta, fruit, aardappelen en ander vlees dan kip of magere rund niet meer vol. Zodoende kwam ik op je site en ben begonnen met voorzichtig eten van roggebrood en kleine portie aardappel. Gecombineerd met jouw thuis workouts, waarbij de beginnersfilmpjes al een ware beproeving voor me zijn. Ik ben dan ook die 4kg aangekomen sinds ik hier kom en koolhydraten eet, maar ik besef dat ik een ander voedingspatroon moet aanleren. Mijn lijf slaat nu alles 3x zo snel op. Ik baal er wel enorm van, maar ik wil niet meer terug naar enkel ei, kip en sla.

  3. Mijn ouders hebben mij wel altijd geleerd wat gezond en ongezond was, alleen niet in welke porties je dat tot je moest nemen. We hadden altijd wel wat lekkers in huis en een kopje thee werd echt niet overgeslagen zonder koekje. Het avondeten was wel altijd een gezonde maaltijd met veel groente en weinig vette producten. Wel inderdaad één keer in de week patat. ‘s Avonds dan vaak nog iets lekkers voor de tv. Sporten doen mijn ouders allebei niet, maar ze hebben ons wel gestimuleerd en wekelijks gepusht om naar hockey te gaan. Achteraf ben ik daar heel erg blij mee, want ik weet dat ik sporten nodig heb om fit en gezond te blijven. Nu probeer ik gezonder te eten gedurende de dag en te kiezen voor healthy tussendoortjes.

  4. Mijn ouders hadden een restaurant en mijn vader was de kok.
    Dat betekende bij ons lekker eten, sausjes en veel roomboter.
    Voorgerechten en nagerechten….Heerlijk.Wel altijd alles vers!!
    Sporten was bij ons ook belangrijk en werd door ons allen beoefend.
    Chips en snoepen was niet zo aan de orde bij ons. Ouders waren altijd wel erg druk.Gezamenlijk samen eten was er vaak niet bij.
    vrije tijd of vakantie hoorde wel uiteten bij. het was anders .Daar kwam ik later pas achter dat het bij ons anders ging.Als je bij vriendjes/vriendinnetjes ging eten….
    Desalniettemin was het goed.
    Heb er wel aan over gehouden dat ik erg met voeding bezig met.Maar met totale andere ingrediënten.Ik kom bij de g&w winkel.Dat is thuis onbekend.
    Hoop geleerd en geproefd en nu voor onszelf een iets andere keuze gemaakt.
    Ik geniet s’ochtends van mijn bakje havermout met elke dag iets anders erin….
    Maar ook was de beleving voeding vroeger ook totaal anders dan dat het nu is. Nu is er zoveel een “hype”. je moet voor jezelf een goede keuze maken wat gezond is waar je het goed op “doet” en je portemonnee….
    Ben benieuwd naar andere belevingen.
    Gr wil

  5. Tot op zekere hoogte wel.
    Wij aten met z’n allen aan de keukentafel en mijn moeder dekte iedere avond alvast de tafel voor de volgende ochtend. Daarnaast hebben mijn broertje en ik altijd aan 1 sport gedaan, soms meerdere. Wij vonden het beide erg leuk, dus dat scheelde ook erg veel.
    Mijn ouders hebben altijd overgewicht gehad. Mijn moeder is vorig jaar 25 kilo afgevallen en zit nu op een heel gezond gewicht. Sindsdien zijn wij thuis wel gezonder gaan eten met betrekking tot avondeten.

  6. Van huis uit heb ik altijd wel meegekregen om te sporten, ik zat op badminton en jazzgym, maar sporten op school vond ik een ramp. Verder dacht ik altijd dat wij vrij gezond aten, totdat ik mijn vriend ontmoette. Hij heeft echt een hele andere opvoeding gehad van zijn ouders qua eten, veel gezonder dan dat ik had! En later als ik terug kijk dan was het ook niet gezond wat wij aten, soms 2x in de week friet en verder wel groenten en aardappelen, maar weinig variatie. Ons gezin beschrijf ik altijd als 4 dikke kleine propjes, maar ik heb het heft in handen genomen en ben 40kg afgevallen door een gastric bypass en heb mijzelf een hele andere levensstijl aangeleerd, met veel verse groenten en variatie en 3x sporten. Interessant om te lezen!

  7. Wij aten thuis redelijk gezond en echt Hollands; ontbijt en lunch bruin brood met zoet of hartig beleg en elke avond aardappelen, groenten en vlees. Chips en frisdrank was voor woensdag of zaterdagmiddag. 1 bakje en 1 glaasje.
    Waar het fout is gegaan…de porties! Mijn vader schepte het avondeten op. Een bord vol en dat móest je leegeten! Mijn broer en ik hebben dus nooit naar onze maag leren luisteren met als gevolg dat we allebei te dik zijn. Tot overmaat van ramp vond de vrouw van onze huisarts ( tevens moeder van mijn beste vriendin) dat ik op mijn 13e af moest vallen. Ze vertelde er alleen niet bij hóe. Dus ik begon met crash diëten. Vanaf die tijd ben ik jo-jo’er. En als ik achteraf foto’s van die leeftijd bekijk, viel het dik zijn in die tijd reuze mee!
    Bij mijn eigen kinderen heeft de geschiedenis zich gedeeltelijk herhaald. Mijn kinderen moesten ook hun bord leeg eten van mijn man (hij is ook veeeeel te dik!), en als ze dat niet deden, werden ze met bord en al in de gang gezet en mochten ze terug komen als het leeg was. Mijn zoon at al gauw zijn borden leeg en werd op zijn negende vadsig. Daar had hij last van. Hij mocht van mij niet ‘lijnen’, maar moest hetzelfde blijven eten echter zonder dagelijks snoep, frisdrank en zoet broodbeleg. Het is nu een slanke jonge man van 1m85. Mijn dochter weigerde haar bord leeg te eten en (bleek achteraf) gooide alles in de wc. Zij is een prachtige slanke meid!
    Zelf ben ik voor de zoveelste keer bezig om die extra kilo’s kwijt te raken, maar nu op de gezonde manier! Het is een lange weg, maar ik bewandel hem graag en voel me er reuze goed bij!

    1. Jeetje, wat een heftig verhaal Marion. Dank je voor het delen. Super om te horen dat het goed gaat met je kinderen. Ik weet zeker dat het met jou ook goed komt!!

  8. Qua eten ben ik redelijk gezond opgevoed. Twee kleine snoepjes (winegums etc) na schooltijd mocht wel altijd en dingen als chocolademelk en limonade waren prima. Verder wel netjes geleerd mijn groente te eten en ik moest ‘s middags altijd eerst een boterham hartig eten, voordat ik zoet mocht. Ik heb ook altijd gesport, al kwam dat ook uit mezelf, want ik ben altijd al sportief geweest.
    Mijn broertje was echter een ontzettend slechte eter en langzaam werden er steeds meer slechte dingen in huis gehaald. Altijd frisdrank, witbrood en meer ongezonde dingen in huis. Ook was het normaal aan het worden om een bakje chips bij het tv-kijken te eten etc. Uiteindelijk heb ik mijn moeder aangestoken met gezond eten en nu hebben mijn ouders zelfs een personal trainer om hun overgewicht tegen te gaan. Mijn moeder eet nu ook ontzettend gezond en zelfs mijn broertje probeert steeds meer te eten. Alleen mijn vader is nogal een bourgondisch type en doordeweeks woont hij in London, dus gezond eten is voor hem nog een uitdaging.

  9. Ja, ik ben gezond opgevoed. Als kind nam ik mijn moeder dat zelfs kwalijk, en vond ik haar streng. Soms schaamde ik me ook als er vriendjes of vriendinnetjes kwamen…. maar nu ben ik er enorm blij om en zou ik het zelf niet anders doen!

    Iedere ochtend ontbijt met een grofvolkoren boterham of havermoutpap en een beker melk (bij havermout thee). Op brood mocht ik alleen ‘s ochtends zoet (pindakaas of stroop), tussen de middag alleen hartig.
    Als enige in de klas kreeg ik fruit mee naar school als tussendoortje, op woensdag kreeg ik wel een ligakoek.
    Chips kreeg ik op vrijdag óf zaterdagavond met een glas frisdrank. Doordeweeks kreeg ik thee, water en soms ranja.
    ‘S middags uit school mocht ik een klein kleurstofvrij snoepje óf een biscuitje, maar wel pas nadat ik een stuk fruit op had. Voor vriendjes en vriendinnetjes die ik meenam geldde deze regel van mijn moeder ook.
    Als ik chocomel kreeg, was dat gemaakt van melk met ongezoete cacao. Er werd uiteindelijk op school gesproken over de vieze chocomel bij mij thuis… en dat we eerst fruit moesten en geen cola kregen.
    Ik vond dat heel erg, maar als ik die mensen nu zie 😉
    Ondertussen kreeg ik ook genoeg troep binnen als ik bij die kinderen speelde ‘s middags.
    En wanneer het lekker weer was, maakte mijn moeder heus wel eens een uitzondering en mochten we na ons snoepje nog een waterijsje of kregen we een zakje chips op woensdagmiddag.
    We ook wel aten één keer per week frietjes maar dan wel met groenten of sla erbij. En verder aten we aardappels,groenten,vlees/vis, volkorenpasta of zilvervliesrijst. Bijna nooit saus uit een zakje of potje.
    Wel iedere avond een toetje: magere yoghurt, eventueel met fruit erin.

  10. Jup! Mijn moeder is diëtist en gezond eten is me dus eigenlijk met de paplepel ingegoten. Er was thuis ook echt wel ruimte voor wat lekkers maar doorgaans kregen we er een gezond alternatief voor aangeboden. Ik weet dan ook niet beter dan dat je kookt zonder pakjes of zakjes, met volkorenproducten, veel groente, etc. Was dus even een shock toen ik voor het eerst bij anderen thuis ging eten en daar ontdekte dat mensen witte pasta met een pot saus, zonder groente als volwaardige maaltijd beschouwen. 😉

  11. Ik heb gezond eten zeker vanuit thuis meegekregen. Het hielp zeker dat mijn moeder ook altijd gezond leefden, mijn moeder door veel sporten en mijn vader door het vele lopen dat hij tijdens zijn werk moest doen. Mijn moeder is altijd al fanatiek bezig geweest met gezond eten en een gezond leefstijl. We aten de drie maaltijden altijd gezamenlijk en ook alles met mes en vork, we aten altijd volkoren brood, 2 stuks fruit per dag, ‘s avonds een flinke portie groente (en we mochten pas van tafel als die helemaal op was), maar één koekje en één snoepje per dag, nooit frisdank, 2x per week vis, ‘s avonds een klein stukje vlees en heel zelden friet. Later kwam mijn vader op het idee om helemaal niet meer te snoepen of koek te eten door de week. Ook ik schaamde me dan als er vriendinnetjes langs kwamen en we alleen een stuk fruit kregen :). Tegenwoordig let mijn moeder nog beter op wat we eten. Ze kookt zonder zout, we krijgen altijd een flinke portie groenten, een klein stukje vlees en 2x per week vis, genoeg zuivel en zelden fastfood of afhaaleten. We drinken alleen maar koffie en thee zonder suiker en we nemen alleen een koekje bij de thee of de koffie in het weekend.
    Sporten werd ook altijd belangrijk gevonden. Ik heb eerst jaren aan verschillende soorten dans gedaan en toen een tijdje volleybal, Toen ik daarna een tijd niets aan sport deed, werd ik wel steeds vanuit thuis gestimuleerd om iets op te pakken. Intussen sport ik 4x in de week met veel plezier in de sportschool! Ik ben blij dat een gezonde levensstijl bij mij thuis erg belangrijk wordt gevonden, omdat ik gezond leven ook belangrijk vind, ik me hier prettig bij voel en dan is het toch wel gemakkelijk als dat thuis ook wordt gestimuleerd!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram