Leefstijl Persoonlijk

Motivatie #1: Houd van je lichaam!

Door

Motivatie gezond leven

Ik krijg ontzettend vaak de vraag hoe ik gezond leven op lange termijn volhoud. Ik schreef een tijdje al eens een artikel met daarin 8 tips, maar ik heb hier nog véél meer over te zeggen. Ik wil daarom in de komende periode een serie maken van motivatie-artikelen. In ieder artikel ga ik dieper in op een onderwerp dat ik persoonlijk heel belangrijk vind bij het volhouden van een gezonde leefstijl. Vandaag deel één, waarin ik je uitleg om te houden van je lichaam. Niet zo zeer om hoe het eruit ziet, maar gewoon omdat je nu eenmaal niet zonder kan!

Oordelen over ons lichaam
Ik merk dat als ik met mensen praat over hun lichaam, dat ze vrijwel direct een heel aantal punten te binnen schiet die ze graag anders zouden willen zien. Een te dikke buik, korte benen, platte billen of brede/smalle heupen. We zijn vooral op ons eigen lichaam heel kritisch. Vrijwel niemand is écht tevreden, hoe dik, dun, gespierd of afgetraind je ook bent. In mijn ogen is dit niet direct een probleem, het is namelijk heel menselijk om kritisch te zijn op jezelf. Het wordt pas een probleem als je het niet meer kunt relativeren! Als jouw (iets) te dikke buik of dunne benen dagelijks je humeur bepalen.

Het kan per dag verschillen hoe we ons voelen. Op maandag vind je jezelf bijvoorbeeld ineens niet goed genoeg, terwijl je dinsdag weer heel tevreden bent. Dit heeft alles te maken met je stemming van het moment (en bij vrouwen natuurlijk die tijd van de maand ;)). Dat je af en toe even niet lekker in je vel zit, is helemaal ok! We streven er vaak naar om ons altijd goed te voelen of altijd tevreden te zijn. Is dat wel helemaal realistisch?? Ik vind het alleen WEL belangrijk dat je jouw oordeel over je lichaam, niet je leven gaat beïnvloeden! Je bent nu eenmaal niet een leuker en beter mens als je lichaam er optimaal uit ziet. Bovendien….wat is optimaal?

Bekijk jouw lichaam eens anders
Naar mijn idee is het heel belangrijk, dat je op een andere manier naar jouw lichaam leert te kijken. Mij helpt dit ontzettend bij het volhouden van een gezonde leefstijl. Zie het niet als ‘mooi’, ‘lelijk’, ‘dik’ of ‘dun’, maar zie het letterlijk als de plek waarin jij ‘leeft’. Het klinkt misschien wat zweverig, maar voor mij is mijn lichaam het huisje van mijn persoonlijkheid. Ik zou mijn echte huis ook niet verwaarlozen, dus dat doe ik ook niet met mijn lichaam.

Bedenk eens wat jouw lichaam allemaal voor je doet. Door jouw (gezonde) lichaam kun je dagelijks functioneren, kun je naar je werk of naar school, kun je leuke dingen doen met vrienden en familie en je kunt je pas écht lekker voelen als je lichaam fijn aanvoelt. Bedenk vervolgens dat de voeding die jij in jouw lichaam stopt, letterlijk de brandstof is waarop je functioneert! Zou je vervuilde benzine in je nieuwe Ferrari gooien?? Op goede brandstof werkt alles nu eenmaal veel beter.

Zorg goed voor jezelf, omdat je dat verdient!
Ik probeer dus altijd te blijven inzien hoe belangrijk mijn lichaam voor me is. Als ik er niet goed voor zorg, voel ik me écht minder goed. Bovendien gun ik mezelf het beste op lange termijn! Ik weet dat veel en vaak ongezond eten daar niet aan bijdraagt. Voor heel even is het misschien lekker, maar uiteindelijk heeft mijn lichaam (en dus ik zelf) er niets aan!

Ik herinner mezelf er zo vaak mogelijk aan dat ik het mezelf en mijn lichaam gun dat ik er goed voor zorg. Ik denk daarbij niet alleen aan hoe ik eruit zie, maar vooral aan hoe ik me voel. Niemand word er gelukkig van als je niet lekker in je vel zit, voor mij draagt goede voeding (en beweging) daar in hele grote mate aan bij.

Love yourself

Maak de basis goed
Betekent dat dat ik nooit iets ongezonds eet? Hell no! Maar dat weten jullie denk ik ondertussen wel. Ik zorg er wel voor dat mijn basis zo gezond mogelijk is. Dat geldt voor mij, dat ik op normale dagen lekker en gezond probeer te eten. Als er dan een keer iets speciaals is, of bijvoorbeeld in het weekend, laat ik mezelf gerust lekker gaan. Als jouw basis gezond is, zal je lichaam je daar dankbaar voor zijn.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met dit artikel. Laat ook zeker even weten of jullie het leuk vinden als ik vaker zulke onderwerpen behandel in de komende tijd. Ik merk zelf dat als je probeert je manier van denken te veranderen, gezonder eten zo veel makkelijker word! Voor mij is dat een van de belangrijkste dingen in mijn gezonde patroon.

Groetjes, Marloes

Probeer jij dit ook in gedachten te houden? Of ga je het doen na dit artikel?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (17)
 1. Marlous 6 jarengeleden

  Goed artikel!
  Ik vind het heel lastig om zonder (negatief) oordeel naar mijn eigen lichaam te kijken.
  Toch lukt het me héél af en toe om te bedenken dat ik mijn (niet perfecte) lichaam heel dankbaar ben dat alles weer werkt na het overwinnen van de eetstoornis anorexia.

  Reageer
 2. Nynke 6 jarengeleden

  Ja, mooi artikel, zo waar ook. Wel lastig af en toe. Maar het lukt steeds beter. Ik zou het super leuk vinden meer van deze artikelen te lezen.

  Reageer
 3. Lilian 6 jarengeleden

  Eye opener voor mij, dankjewel

  Reageer
 4. Vera 6 jarengeleden

  Mijn lichaam als mijn huisje…zo wil ik dat ook wel zien!

  Ik denk er zelf altijd zo over:
  – ik wil graag oud worden
  – ik wil vooral graag GEZOND oud worden
  – ik heb nu eenmaal de mazzel dat ik best een gezond lichaam cadeau gekregen heb (op astma, eczeem, en nog wat van die dingen na dan)
  Tja, dan zit er maar 1 ding op: zorgen dat het zo blijft! En daar moet je nu eenmaal wel wat voor doen.

  Een inspirerend artikel…ik ben heel benieuwd naar de hele serie 🙂

  Reageer
 5. Kristel 6 jarengeleden

  Hi Marloes, goed artikel! Bedankt voor alle blogs en leuke video’s die je maakt. Het motiveert mij enorm! 🙂 Vorige week ook begonnen met je buikspier kwartier. Die houden we erin. Liefs, Kristel

  Reageer
 6. Ise 6 jarengeleden

  Inspirerend artikel! Een goed eye-opener 🙂

  Reageer
 7. D. 6 jarengeleden

  Graag meer van dit soort artikelen.
  Vind het zelf erg moeilijk tevreden te zijn met mijn lichaam, hoop dat ik met jouw tips iets aan mijn manier van denken kan veranderen. Het liefst er eigenlijk zo min mogelijk aan denken. Deed ik vroeger als klein kind ook nooit en dat maakt je zoveel gelukkiger.

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Precies!! Ik hoop ook echt dat het je helpt

   Reageer
 8. -123- 6 jarengeleden

  Erg leuk te lezen, en vond je het niet Super grappig om die laatste foto te maken xD

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Hahah, inderdaad! Had echt lol met mezelf. Camera stond op statief, op zelfontspanner 🙂

   Reageer
 9. L 6 jarengeleden

  Leuk artikel, zeker goed om (even) bij stil te staan!!

  Reageer
 10. Sandra 6 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Ik heb dit artikel uitgeprint zodat ik het elk moment bij kan pakken als het even tegenzit…
  Ik begin mijzelf weer te herpakken na een lange periode van rot voelen ( en mininmaal 5kg. aankomen, ik durf niet op de weegschaal te staan..)
  Mijn grootste valkuil is dat ik weer overenthousiast word (vooral qua sporten…), en mijn gezondheid weer in de steek laat…(ik heb verschillende reumatische aandoeningen) en ik weer op de kop krijg van mijn fysiotherapeute dat ik beter naar mijn lichaam moet luisteren, wanneer zal ik dit toch een keer leren….
  Marloes, ik ben superblij met dit artikel en kan niet wachten op de volgende…

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Super leuk om te horen!! Je kunt het, zeker weten!

   Reageer
 11. Oma 6 jarengeleden

  Ik hou ook van mijn lichaam, maar soms denk ik mijn lichaam niet van mij als ik weer eens gepijnigd word. Maar dan denk ik, ik ben de baas en ga onmiddellijk dat doen wat de fysiotherapeute gezegd heeft en meestal win ik. En iedere morgen na het douchen kijk ik in de spiegel en geef me een knipoogje en denk, het oudje doet het nog best.
  Liefs van Oma.

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Hihi…het oudje doet het top!! Ik ben in ieder geval mega trots op u! Dikke kus

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: