Afvallen Beweegtips Bewegen Leefstijl Persoonlijk Tips

Mijn huidige sportroutine

Door

Collage3

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik jullie verteld heb over mijn sportroutine! Daarom verteld ik je vandaag hoe mijn gemiddelde sportweek er de laatste tijd uit ziet. Ik verteld je wat ik doe, hoe lang ik het doe en waarom ik bepaalde keuzes maak. Ik zou het leuk vinden als jij jouw routine in de reacties deelt!

Een tijdje terug vertelde ik jullie dat ik ontzettend fan ben van circuittraining.Ik vind dit nog steeds een super fijne manier van trainen, maar ik heb het al weken niet meer gedaan! Dit is denk ik begonnen toen ik ging trainen voor de ladies run. Ik ben toen wat meer gaan hardlopen. Ik had zo veel plezier in het lopen tijdens de run en mijn resultaat was absoluut boven verwachtingen. hierdoor is het hardloopvirus nog weer een beetje verder aangewakkerd. Ik ben daarom in de weken voor mijn vakantie wat meer gaan hardlopen in het weekend, in plaats van de circuittraining.

Een andere reden hiervoor, is dat ik train in de sportschool waar ik werk. Dit is voor mij zo’n 25 minuten rijden, wat betekent dat ik in totaal bijna een uur reistijd kwijt ben. Samen met de trainingstijd en het gezellige praten na de training, ben ik vrijwel een heel dagdeel kwijt aan sporten. Met hardlopen ben ik binnen 30-60 minuten weer thuis, dit vind ik de laatste tijd wel erg fijn. Natuurlijk is samen trainen gezelliger, maar dit doe ik doordeweeks ook wel.

Mijn gemiddelde trainingsweek voor de vakantie zag er ongeveer zo uit:

Maandag: Hardlopen, meestal ongeveer 5-6 km.
Dinsdag: Lesgeven op de sportschool, een uur Bodypump en een uur Zumba
Woensdag: rustdag
Donderdag: Weer lessen geven, ook nu weer een uur Bodypump en een uur Zumba.
Vrijdag: rustdag
Zaterdag en zondag: Op een van deze dagen ging ik hardlopen, de ander nam ik rust. Meestal ging ik in het weeken 8-10km lopen.

De intensiteit waarmee ik loop, laat ik afhangen van hoe ik me voel. Als ik nog spierpijn heb van het sporten in de sportschool, dan doe ik een ‘korte’ loop van 5km op een relatief laag tempo. Als ik me fit voel, gooi ik het tempo flink omhoog en probeer ik de laatste kilometers te versnellen. Ik vind het super belangrijk om niet keihard te trainen als ik nog spierpijn heb, waarom dat vertelde ik eerder in dit artikel.

Outfit

De week voor mijn vakantie en de weken na, is mijn sportroutine echter even helemaal anders. Dit komt doordat veel van mijn collega’s op de sportschool op vakantie zijn. Ik moet daardoor veel invallen voor verschillende lessen. Afgelopen week zag er bijvoorbeeld zo uit:

Maandag: Pilates
Dinsdag: Zumba, Bodypump en Pilates
Woensdag: Pilates
Donderdag: Bodypump en Zumba
Vrijdag: Rust
Zaterdag: BBB en Pilates
Zondag: Rust

Ook in de komende weken val ik nog veel in. Tijdens zulk soort weken sport ik niet meer ‘voor mezelf’, het hardlopen staat dus even stil. Dit heb ik ook echt nodig om mijn lichaam de kans te geven om te herstellen. Ik had in het begin van de week ontzettend veel spierpijn, ook omdat ik in mijn twee vakantieweken vrijwel niets had gedaan. Toch was deze sportweek redelijk goed vol te houden, dat komt doordat Pilates alleen maar oefeningen bevat zonder gewichten. Dit is een compleet andere manier van trainen dan bij Bodypump en BBB, waar je meer gewicht gebruikt. Het was dus vol te houden, maar ik moet dit soort weken niet te vaak hebben, anders hersteld mijn lichaam niet voldoende. Op de rustdagen probeer ik dan ook echt mijn rust te pakken, soms helpt het om een stukje te wandelen of langzaam te fietsen, om de doorbloeding te verhogen. Hierdoor vermindert de spierpijn. Ook kan een kwartiertje in de sauna helpen. In dit artikel vertel ik meer.

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen over mijn huidige sportroutine! Misschien kun je er ideeën uithalen voor jou eigen planning.

Groetjes, Marloes

Hoe ziet jouw gemiddelde sportweek er uit? Ik ben erg benieuwd! 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (23)
 1. Marion 8 jaargeleden

  Dat is een druk vakantie sportschema Marloes! Door de vakantie is ook mijn sportroutine anders dan gewoonlijk. Normaal sport ik 3 à 4 keer per week. Vaak combinaties van cardiotoestellen en krachtapparaten en op vrijdag meestal 1 van jouw workouts of een andere uitdagende ‘les’ via YouTube.
  Maar nu zijn we een weekje in de Oostenrijkse Alpen en maken we bijna elke dag een (lange) bergwandeling. Met hellingen van wel 8% of meer is dat ‘cardio-eat-your-heart-out’! Heerlijk!

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Super cardio is dat inderdaad! Veel plezier!

   Reageer
 2. Sabine 8 jaargeleden

  Hoi, Hoi lekkere sportroutine!
  Mijn sportroutine bestaat nu uit nog steeds herstellen van een zware buikoperatie hihihi merk dat ik nog steeds snel moe ben (6 maanden geleden inmiddels). Dus zelfs yoga doe ik op een laag pitje. wel lastig want mijn hoofd wil meer dan dat me lijf kennelijk kan.
  Ik doe nu op laag niveau bewegen….dus fietsen op mijn home-trainer, met de hond wandelen en verder opdrukken en squat oefeningen om een beetje sterker te worden.
  Voor mij is dit alles topsport 😉 met me 2 chronische ziektes.

  Fijne vakantie iedereen

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Ai, dat is heftig! Succes met revalideren meid.

   Reageer
 3. Berdie 8 jaargeleden

  Drukke sportweek inderdaad, maar wel lekker afwisselend! Ik sta gemiddeld twee keer in de sportschool voor krachttraining op apparaten. Soms doe ik dan ook oefeningen met een fitnessbal of kettlebell of andere oefeningen op een matje. Daarnaast probeer ik twee keer in de week te hardlopen (5km) en nog een keer een filmpje te doen.

  Reageer
 4. Cindy 8 jaargeleden

  Inspirerend sportschema zeg! Ik sport zelf meestal 3x per week (dinsdag half uurtje cardio en een rondje krachttraining, donderdag een uur spinning en zondag ook een uur spinning). Ik zou heeul graag weer willen gaan hardlopen maar heb al 2 jaar last van shin splints waardoor ik dat al een hele tijd niet meer kan. Ik baal daar echt zo ontzettend van, want ik vond hardlopen altijd zo heerlijk. Maar ik blijf hoop houden dat die ontsteking ooit weer overgaat, en voor nu vermaak ik me met spinning en af en toe een workout van jou!

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Dat kan inderdaad een hardnekkige blessure zijn :(. Spinning is een super alternatief!

   Reageer
 5. Vera 8 jaargeleden

  Omdat ik 6 weken zomervakantie heb, raak je je ritme echt kwijt! Maar gelukkig is het mooi weer. Ik kies er dan ook voor om dagelijks mijn boodschapjes te voet te halen. Die beweging heb ik dan tenminste al!
  We proberen verder ongeveer 3 keer te skaten. We maken dan een ronde van 16 km., een dik uur zijn we onderweg. En het is Limburg, dus er zitten 2 pittige heuvels op de route!
  Na de vakantie pak ik het met de workouts weer op.

  Reageer
 6. Gilvana 8 jaargeleden

  Wat leuk om jou sport routine ook eens te lezen!

  Ik ben nog een student en op ‘normale’ welen buiten mijn schoolvakanties om is dit mijn routine:
  Maandag: soms bodypump als ik het red en altijd bodyattack.
  Dinsdag: RPM, zumba, bodycombat
  Woensdag: zumba, halve bodyattack, bodycombat
  Donderdag: bodypump bodycombat
  Vrijdag: rustdag, soms Grit
  Zaterdag: rpm, zumba, bodycombat
  Zondag: bodycombat en om de week bodypump.

  Maar nu ik vakantie heb, doe ik dr groepslessen van in de ochtend er ook bij ongeveer 4 per week omdat er een keer bodycombat en een keer zumba vervalt vanwege het zomerrooster.

  Mijn leven staat echt in het teken van sporten!

  Reageer
 7. Tessa 8 jaargeleden

  Weer een leuk artikel! Ik doe zelf twee keer bootcamp in de week en het liefst twee keer in de week naar de sportschool en dan met name kracht.
  Ik ben heel benieuwd of je op de dagen als je sport meer eet?

  Reageer
 8. Linda 8 jaargeleden

  In de zomer ziet mijn sportweek er heel anders uit dan in de winter! Ik zwem, en in de zomer (mei-half september) zwem ik in een buitenbad, wat ik fijner vind en goedkoper is. Ik train, afhankelijk van of ik er tijd voor heb, 3 of 4 keer voor mezelf. Dat ziet er vrijwel altijd hetzelfde uit de laatste weken: een kilometer borstcrawl en dan nog 500 meter afwisselende slagen, waarvan minstens 100 meter wisselslag (vlinder, rug, school, vrij). Verder uitzwemmen: samengestelde rugslag, schoolslag en borstcrawl. Soms doe ik nog wat spieroefeningen (baantjes met alleen benen of armen en ‘watertrappelen’ met mijn armen en mn lijf in verschillende houdingen). Hier ben ik in totaal een half uur tot 40 minuten mee bezig. Ik train ook eens per week bij een club, wat wisselt tussen techniek, conditie en kracht. Al is het in de zomer wel vaak wat zwaarder.

  In de winter, helemaal de afgelopen winter, train ik gemiddeld twee keer per maand, hooguit eens per week.

  Reageer
 9. Leuk artikel! Ik vind het altijd leuk om over de sport- en eetgewoonten van anderen te lezen 🙂

  Normaal gesproken train ik 4x per week (krachttraining), waarvan 2 dagen bovenlichaam en 2 dagen onderlichaam. Omdat ik nu nog iets meer wilde afslanken heb ik 1 onderlichaam dag vervangen door zwemmen: de dagen dat ik mijn onderlichaam train zijn redelijk zwaar en dat herstel duurt me iets te lang nu ik minder eet. Dus dan wat meer rust daarvoor, en echt serieus banen zwemmen is redelijk nieuw voor mij dus dat vind ik ook leuk om eens een tijdje te doen. Na de zomer ga ik weer terug naar mijn oude trainingsschema, daar heb ik ook wel weer zin in!

  Reageer
 10. Minoes 8 jaargeleden

  Wat ik me afvraag, onder wat voor soort workout valt yoga?

  Reageer
 11. Esther 8 jaargeleden

  Hoi Marloes,

  Ik vroeg mij af of jij iets weet over het voorbereiden of warm maken van voedsel in de magnetron? Ik hoor vaak dat het erg slecht is en dat alle voedinsstoffen, vitamines enzo verloren gaan en dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Ik hoop dat het niet waar is want het is zo makkelijk! als jij er iets over weet zou jij er misschien een artikeltje over kunnen maken? of misschien hieronder willen antwoorden?

  Ik ben niet zo heel sportief. Ik vind de sportschool niet fijn en voor mijn verhuizing was ik braaf de oefeningen van marloes via youtube aan het doen! daarbij trok ik ook ongeveer 2 keer in de week baantjes in het zwembad. Helaas is er nu een zomerstop en zwem ik even niet. 2 keer in de week fiets ik 1 uur heen en 1 uur terug van werk en probeer 1 keer een work out te doen maar na mijn verhuizing ben ik een beetje uit het ritme en merk dat ik helemaal van voor af aan moet beginnen aahhhhw

  Reageer
  • Roeline 8 jaargeleden

   Dit is wat ik weet over de magnetron: het eten van met microgolven bestraald voedsel is schadelijk voor onze gezondheid. Ze hebben ongewenste effecten op de eiwitten en vetten in voedsel, waardoor deze moeilijker op te nemen zijn. Ook veroorzaken ze veranderingen in vitaminegehalten en na het eten uit de magnetron levert je abnormale bloedbeelden op. Bereiding van babymelk is een linke bedoening. De door microgolven veranderde aminozuren in de melk kunnen giftig voor de lever en het zenuwstelsel zijn, met name voor baby’s.

   Reageer
 12. Lisa 8 jaargeleden

  Hoi ik ben

  Reageer
 13. Lisa 8 jaargeleden

  Ik heb een vraag ik ga graag hardlopen maar ik ben dan best wel snel buiten adem
  Wat kan ik hier aan doen ?

  Reageer
 14. Lilian 8 jaargeleden

  Ik ben een tijdje geleden gestopt met hardlopen vanwege een blessure. Sinds een week of zes heb ik een nieuwe (elektrische) fiets en fiets ik elke avond (met een enkele uitzondering) een uur tot 1,5. Zo’n 20-30 km. Nu het vakantie is lukt dat zeker.
  Buiten de vakantie om zwem ik ook eens per week.
  Ik wil graag afvallen, kan fietsen hierbij helpen?

  Reageer
 15. Roeline 8 jaargeleden

  Mijn sportweek? Zo vaak mogelijk zo’n geweldig fijne workout van jou Marloes! Die bevallen me opperbest! 3 of 4 keer in de week lukt sowieso en soms vaker!

  Reageer
 16. Judy 8 jaargeleden

  Ha Marloes,

  Jouw filmpjes van 10 minuten trainen voor de buikspieroefeningen bevallen mij goed. Hoe vaak kun je deze oefeningen doen voor het optimale resultaat? Daarbij probeer ik op ma, woe en vrijdag altijd 5 km op een gemiddeld tempo te hardlopen. Wat raad je mij aan om het hardlopen af te wisselen, zonder dat ik naar de sportschoo moet maar het gewoon lekker thuis kan doen?

  Groeten,
  Judy

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Houd de frequentie dat je de oefeningen doet vooral haalbaar! Dus is 2x per week goed te doen, dan is dat top! Ik zou het hardlopen afwisselen met verschillende video’s, gewoon kijken in welke training je die dag zin hebt. Wissel lekker af met verschillende oefeningen voor een optimaal resultaat!

   Reageer
 17. Judy 8 jaargeleden

  Ha,

  Oke dankjewel voor je reactie. Tot nu toe lukt het me 3x in de week en dat bevalt me goed;-)

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.