| 16 december 2014

Latest Obsession: Zwaar Squatten

Squats2

Ik wil dit artikel gebruiken om jullie te vertellen waar ik de laatste tijd vol enthousiasme mee bezig ben. Doordat ik andere sporters in de sportschool zag squatten met flinke gewichten, werd ik benieuwd naar mijn eigen capaciteiten op dat vlak. Ik squat minimaal 3x per week, maar ik doe eigenlijk altijd heel veel herhalingen met een relatief klein gewicht (bijvoorbeeld bij Bodypump). Ik was daarom benieuwd hoe het me zou afgaan met een megastang met zware schijven….

Ik geloof dat het goed is om je lichaam af en toe flink verrassen, met andere manieren van training. Ik doe al bijna 8 jaar Bodypump en heb er zelden erge spierpijn van. Mijn lichaam is gewoon gewend aan de manier van trainen. Het leek me daarom leuk om eens iets compleet anders te doen. Ik besloot te testen met hoeveel gewicht ik een squat kon maken.

Squats1

Ik gebruikt een squatrek, omdat die ervoor zorgt dat je het gewicht niet van de grond hoeft op te pakken…en nog belangrijker, na de oefening niet meer op de grond hoeft neer te leggen :). Het is belangrijk dat je het rek zo instelt, dat je de stang met licht gebogen knieën op je schouders kunt laten rusten. Als je je knieën strekt, duw je de stang van het rek en kun je naar voren stappen. Op deze hoogte kun je de stang ook weer gemakkelijk terug leggen. Je ziet dit op de foto hierboven.

Ik startte met een Olympische halter (=20kg) met aan beide kanten een gewicht van 15kg, een totaal van 50kg dus. Ik zette dus vrij ambitieus in wat betreft gewicht, omdat ik denk dat mijn benen vrij sterk zijn door al het trainen. Het viel me echter vies tegen, hoe lastig het was om je houding goed te houden met dit gewicht! Ik voelde vrijwel direct dat ik moeite had met het aanspannen van mijn buik, waardoor ik de spieren in mijn rug voelde trekken. Geen goed teken! Ik besloot daarom de oefening langzaam uit te voeren en extra aandacht te besteden aan de houding. Hieronder nog even de aandachtspunten voor je houding tijdens het squatten:

 • Duw je billen naar achteren
 • Je knieën mogen niet voorbij je tenen komen
 • Let erop dat je knieën in dezelfde richting wijzen als je tenen
 • Houd je rug recht, niet holler of boller dan normaal
 • Span je buik goed aan!

Squats2

Ik merkte dat ik na een tijdje snel beter werd in het corrigeren van mijn houding. Ik besloot te proberen om meer gewicht te pakken. Momenteel kan ik 15 squats uitvoeren met een totaalgewicht van 60kg (stang + 2x20kg). Tijdens het squatten merk ik dat mijn lichaam flink aan het werk is. Mijn hartslag gaat super snel omhoog en na de 15 herhalingen voel ik dat mijn adem een stuk sneller gaat dan normaal.

Mijn doel met deze oefening? Die heb ik niet echt. Ik wilde mijn lichaam eens op een andere manier uitdagen en kijken hoeveel gewicht mijn benen aankunnen. Ik probeer in de komende tijd minimaal 2x per week deze oefening uit te voeren. Eens kijken of het vooruit blijft gaan, of dat ik blijf hangen op dit gewicht!

Groetjes, Marloes

Train jij wel eens met hele zware gewichten?

12 reacties

 1. Sinds ik thuis sport komen er geen gewichten meer aan te pas. Op de sportschool wel een lesje bodypump gedaan wat ik heerlijk vond! Nadeel was het steeds wisselen met de gewichten wat ik irritant vond. Gek dat ik met fitnessen altijd de squat oefening oversloeg omdat ik me er ongemakkelijk bij voelde (hoewel die wel heel fijn in een hoek stond en je billen niet ‘de zaal’ in gingen) maar ik het nu met jouw workouts regelmatig doe en voel en weet dat het een goede oefening is! Terwijl ik het nog steeds geen fijne oefening vind, nu niet vanwege ongemakkelijk voelen maar omdat ik het gewoon geen fijne oefening vind.

 2. Hoi Marloes.
  Zelf ben ik wel wat te zwaar maar aangezien ik al 4 dagen 10 km fiets heb ik een vraagje
  Ook al is het nu winter, ik zoek een makkelijke/lekkere pasta salade.
  Tips /suggesties misschien?
  Groetjes
  Lisa

 3. Hi Marlous! Wat een goed idee, trainen met gewichten! Ik heb het nog nooit gedaan maar wil het zeker eens proberen. Even een heel andere vraag, ik zit op de middelbare school en ben echt veel te zwaar (1m62 en 66 kilo). Nu probeer ik mijn voedingsstijl aan te passen maar dat loopt niet helemaal zoals ik wil. Ik begin de dag altijd met yoghurt, fruit en wat muesli. Als tussendoortje eet ik altijd een banaan of appel en als lunch 2 boterhammetjes met mager beleg. Best netjes lijkt me. Maar dan kom ik thuis en dan gaat het mis. Ik probeer in eerste instantie altijd een gezond tussendoortje te kiezen, maar daarna grijp ik toch snel naar een zak chips of een reep chocola. Als ik dan eenmaal een stukje genomen heb baal ik van mezelf en eet ik gerust de hele reep/zak leeg. En ‘ savonds rond een uur of 9 doe ik weer precies hetzelfde! Wat kan ik hieraan doen want ik vind het zo zonde!!! Hoop dat je een paar nuttige tips kan geven want ik wil volgende week strak in m’n galajurk

  1. Hoi Jody, helaas kan ik niet iedereen persoonlijk advies gaan geven. Ik krijg dagelijks meerdere verzoeken daarvoor. Ik raad je aan om naar een diëtist bij jou in de buurt te gaan. Groetjes!

 4. Ha Marloes,

  Sinds 2 maanden doe ik alleen maar krachttraining op de sportschool met een schema van een instructeur. Ik basketbal namelijk daarnaast 3 keer per week en haar daal al voldoende aan cardio uit. De oefening die je nu hebt gedaan doe ik ook elke week! En dan 3 sets van 15 herhalingen met 20 kg op mn schouders Ik vind het heerlijk, alleen sta ik altijd maar omringd door mannen. Terwijl vrouwen echt niet the Hulk zullen worden hoor. Strakke billen en bovenbenen wil iedereen toch! Squats met een zware kettlebell in je handen is mn alternatief evenals lunges met een gewichtenstang, als het squatrek bezet is (wat vaak gebruikt wordt door mannen)

 5. fijn hey! wij hebben sinds deze week eindelijke ‘echte’ halters in de sportschool ipv de welbekende bodypump materialen. alleen zo’n rek als deze ontbreekt nog helaas (we hebben wel een smith machine). dus echt zwaar squatten doe ik ook bijna niet helaas!

  ik wil nog wel wat toevoegen mbt het ‘knieën niet voorbij je tenen’, ik kom regelmatig artikelen tegen dat die stelling is achterhaald inmiddels.. je knieën mogen in principe best voorbij je tenen komen want dat zorgt ervoor dat je je heupen lager dan je knieën kan laten zakken (volledige ROM ipv halve wanneer je je knieën geforceerd op dezelfde plek wilt houden). het is niet slecht voor je knieën wanneer je ze goed naar buiten laat wijzen, bij jou vallen ze zelfs nog een beetje naar binnen op de foto als ik het zo bekijk en dat is wel ‘slecht’!

  het is wel lastig om diep te squatten als je het niet gewend bent (mobiliteit), ik vind het zelf prettig om een wijde stand aan te houden, tenen iets naar buiten wijzen en echt mijn knieën goed naar buiten duwen.

  dit zijn wel goede artikelen: http://www.guydroog.com/2013/02/08/squats-verschillende-technieken-deel-1-van-2/ en http://www.guydroog.com/2013/02/13/squats-techniek-verbeteren-deel-2-van-2/

  1. Dank je wel voor je feedback Marleen. Ik weet inderdaad dat de theorie een beetje achterhaald is. Ik vind het alleen voor beginnende/gemiddelde sporters nog steeds niet wenselijk om de knieën te ver naar voren te laten gaan. Aangezien veel mensen de oefeningen zonder begeleiding van een professional doen, blijf ik dit toch aanraden om blessures te voorkomen. Wat betreft mijn knieën, je hebt absoluut gelijk! Mijn knieën staan iets naar binnen, ik heb steunzooltjes om dit te voorkomen maar ik had ze op deze foto niet in :(.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram