Bewegen Leefstijl Persoonlijk Tips

Inspanningsastma of EILO?

Door

fotoartikel

Door Daniella –  Veel sporters hebben tijdens hun inspanning last van benauwdheid, kortademigheid of een piepende ademhaling. De diagnose die zij dan krijgen door een arts is inspanningsastma. Wat minder bekend staat is EILO, de betekenis hiervan is een vernauwing van het strottenhoofd. Sporters krijgen inhalatiemedicatie voorgeschreven, wat voor bijna 50% van de sporters niet werkt. Vandaag vertel ik over mijn ervaring met inspanningsastma.

Mijn diagnose
Op mijn vijfde ben ik begonnen met schaatsen, hierin werd ik steeds beter. Toen ik twaalf werd, werd ik Nederlands Kampioen Sprint op de 500 meter. Op dat moment schaatste ik in de Noordelijke Selectie van Groningen. Doordat ik vier keer in de week trainde op het ijs en elk weekend wedstrijden reed, had dit ook een andere keerzijde van de medaille. Ik kreeg tijdens dat schaatsseizoen inspanningsastma. Je raadt het misschien al maar mijn prestaties gingen aardig achteruit. Met als gevolg dat ik moest stoppen met schaatsen.

Hoe herkende ik het?
Tijdens de wedstrijden kon ik nog net 400 van de 500 meter volhouden. Hierna begon mijn ademhaling zo te piepen dat mensen het aan de zijkant konden horen. Mijn benen onder mijn lijf werden steeds zwaarder en het moment van geen lucht krijgen kwam steeds dichterbij. Het gevoel hebben van onmacht en schaamte speelden steeds meer een rol. Steeds vaker vraag ik me af, was het nou de stress die de inspanningsastma veroorzaakte of was het de inspanning die mijn lichaam niet meer aankon.

Wat is inspanningsasmta?
Kenmerkend aan astma is dat je longen voortdurend ontstoken zijn. Doordat de slijmvliezen in de longen geïrriteerd zijn, geeft dit verschillende klachten. Per persoon verschillen die klachten, er zijn dan ook verschillende soorten astma. In dit artikel behandel ik alleen de inspanningsastma. Verschillende instanties hebben een andere kijk op de term inspanningsastma. Volgens het Longfonds treedt inspanningsastma op wanneer men te snel in beweging komt. Ook geven zij aan dat men rustig moet beginnen met de inspanning, zodat de longen kunnen wennen aan de inspanning. Stress en emoties kunnen de inspanningsastma verergeren, ook koude en vochtige lucht kan erg vervelend zijn voor personen met inspanningsastma.
Volgens Sportzorg wordt inspanningsastma veroorzaakt door intensief sporten, het lucht wat langs de slijmvliezen vloeit geeft een uitdrogend en prikkelend effect. Hierdoor worden sporters kortademig en kan een astma aanval uitgelokt worden.

fotopufje

Wat is EILO?
Benauwdheid tijdens het sporten kan ook een andere oorzaak hebben.
Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar de vernauwing van het strottenhoofd bij sporters, de afkorting EILO staat dan ook voor ‘Exercised Induced Laryngeal Obstruction’. EILO houdt in dat sporters vanaf hun geboorte al een vernauwing hebben in het strottenhoofd. Wanneer er gesport wordt krijgen de sporters minder lucht en worden benauwd.

De aandoening kan ervoor zorgen dat sporters dezelfde klachten ervaren als bij inspanningsastma. De symptomen zijn dan ook een piepende ademhaling bij inspanning en kortademigheid. Sporters kunnen aan het strottenhoofd worden geopereerd om meer lucht te kunnen krijgen bij hun inspanning.
Wil je meer over het onderzoek weten? Klik dan hier.

Behandeling en dopinglijst
Wanneer sporters tijdens hun inspanning last krijgen van hun longen door middel van een vervelende kriebelhoest of benauwdheid worden door een piepende ademhaling, is het verstandig om naar een sportarts of longarts te gaan. De longarts zal verschillende testen met je uitvoeren, zoals het bekijken van de longinhoud tijdens inspanning. Uit mijn ervaring moest ik in een afgesloten ruimte zitten en kreeg ik een neusklemmetje op. Hierbij moest ik een aantal keer in en uitademen en werden er verschillende stofjes in mijn longen gespoten om te kijken waar ik het meeste op reageerde. De pompjes die worden voorgeschreven (zie bovenstaande foto) kunnen voorkomen op de dopinglijst voor topsporters. Wanneer er een bewijs van een behandelend arts wordt ingeleverd, mag een sporter de inhalatiemedicatie wel gebruiken.
De sportarts zal kijken of er een vernauwing in het strottenhoofd aanwezig is. Dit kan door middel van inspanning door bijvoorbeeld een run te lopen, hierbij wordt er gekeken of er een vernauwing optreedt. Sporters kunnen er baat aan hebben wanneer ze hieraan worden geopereerd.

Feitjes

 • Benauwdheid komt veel voor bij sporters, zo hebben Marloes, Albert en ik er alle drie soms last van!
 • Warme en droge omstandigheden zijn beter voor sporters met deze klachten
 • Sommige sporters hebben in bepaalde periodes meer klachten zoals de herfst en de winter.
 • Soms verdwijnen de klachten na een aantal jaar. Zo heeft Marloes er nu veel minder last van dan een aantal jaar terug.

Komt het jullie ook bekend voor? Hoe ervaren jullie inspanningsastma?

Bronnen:
–     Topsporttopics
–     Europepmc
–     Longfonds
–     Sportzorg

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
 1. Rosa 9 jarengeleden

  Ik heb het van jongs af aan en heb er vooral last van als ik in koude lucht sport. Buiten hardlopen doet vaak erg zeer, maar op een loopband in de sportschool houd ik het veel langer uit. Van eilo had ik nog nooit gehoord!

  Reageer
  • Daniella van Dijk 9 jarengeleden

   Van eilo had ik persoonlijk ook nooit gehoord, maar denk dat veel sporters hiervan last hebben en de verkeerde diagnose hebben gekregen door middel van bijvoorbeeld inspanningsastma. Ik had ook altijd last rond de herst en de winter en dat is nooit voorbij gegaan, fijn om te horen dat je op de hardloopband hiervan minder last hebt!

   Groetjes Daniëlla

   Reageer
 2. Ilona 9 jarengeleden

  Super interessant! Ik heb zelf last van Hooikoorts en krijg nu weer behoorlijk last van mijn luchtwegen. Heel vervelend want de conditie die ik heb opgebouwd is behoorlijk aan het afbouwen.

  Reageer
  • Daniella van Dijk 9 jarengeleden

   Ilona, wat is het ook gek weer he! De bloemen beginnen weer te bloeien en begrijp dat je dan wel al weer last krijg van de hooikoorts, gebruik je hiervoor ook medicatie?

   Groetjes Daniëlla

   Reageer
  • Anouk 9 jarengeleden

   Heb dr ook enorme last van!!! Heb avamys neusspray van de HA.. fantastisch spuk…heb ook nog pillen en oogdruppels maar dat is omdat ik het in een heftige vorm heb…
   Avamys is wel echt een aanrader!!

   Reageer
   • Daniella van Dijk 9 jarengeleden

    Anouk, bedankt voor de tip!
    Afgelopen donderdag 8 km hardgelopen en na de tijd toch weer een pijnlijke keel en veel hoesten.
    Ik zal eens kijken met de tip of ik het ook kan gebruiken,

    groetjes,
    Daniella

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: