Hardlopen: Mijn resultaat bij de Ladies Run!

Boven

Twee weken terug vertelde ik jullie over mijn doel bij de Ladies Run, namelijk de 5 kilometer onder de 24 minuten lopen. Ik was niet helemaal zeker of het realistisch was, omdat ik de laatste tijd veel zonder horloge heb gelopen. Ik wist dus niet precies hoe ik ervoor stond. Afgelopen zondag was het zo ver! Vandaag vertel ik jullie of het is gelukt.

Peter, super bedankt voor het maken van de prachtige foto’s!

Voor de start
Aan het begin van de week werd gedacht dat het super warm zou worden zondag. Dat vond ik niet heel erg, ik vind lopen bij warm weer eigenlijk wel lekker. Op de dag zelf bleken er regenwolken boven het land te hangen, die precies rond de starttijd (13:30uur) boven Groningen zouden hangen. Ik vind trainen in de regen echt niet prettig, maar omdat het zondag wel warm was, vond ik het niet zo’n probleem.

Ik was niet echt nerveus, wat ik voor de 4 mijl heel vaak wel ben! Ik was wel vastbesloten om m’n uiterste best te doen om een goede tijd te lopen. Ik focuste me op niet te snel van start gaan, iets wat ik heel vaak doe! Ik laat me opfokken door andere lopers en zit daardoor direct op een torenhoge hartslag. Ik besloot daarom mijn GPS-horloge om te doen, zodat ik mijn hartslag Γ©n snelheid kon checken. Om uit te komen op 24 minuten, moest ik met een gemiddelde snelheid van 12,5 km/uur lopen.

In kon ontspannen inlopen (foto links) en stelde in het startvak mijn horloge in, zodat deze het GPS signaal had gevonden (foto rechts). Voor de oplettende kijkers, ik liep inderdaad onder een andere naam en heette die dag ‘Shereen’. Ik kon namelijk een startnummer van iemand overnemen!

Inlopen

Tijdens de loop
Natuurlijk startte ik weer heel snel, wat is dat toch verleidelijk als anderen om je heen weg schieten! Ik hield echter direct mijn horloge in de gaten en probeerde mijn ademhaling zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Hierdoor vond ik al snel een lekker tempo. Het weer was eigenlijk perfect! Warm, maar niet te…en een licht motregen die lekker verkoelend werkte. Vrijwel direct merkte ik dat het super lekker ging! Ik kon mijn snelheid gemakkelijk hoog houden, zonder dat ik buiten adem raakte. Mijn hartslag zat erg hoog, maar dat heb ik wel vaker met ‘wedstrijden’. De adrenaline doet dan goed zijn werk ;-). We moesten twee rondes van 2,5km rennen, fijn…want ik kon bij de tweede gaan aftellen naar de finish! Aan het einde kon ik zelfs nog een stukje versnellen.

In de tabel hieronder is de grijze lijn mijn snelheid en de rode mijn hartslag. De snelheid varieert sterk, omdat het parcours veel bochten en kleine heuveltjes had. Je ziet duidelijk dat mijn startsnelheid hoog lag, daarna ben ik gaan proberen hem stabiel te houden.

Mijn hartslag zat constant ontzettend hoog! Als maximum zelfs 193 slagen per minuut! Ik voelde me prima, dus dat is geen probleem. Je ziet dat ik aan het einde nog flink kon versnellen. Let trouwens niet op de tijd, want ik vergat mijn horloge direct na de finish af te sluiten. Hierdoor klopt ook mijn gemiddelde hartslag niet, je ziet hem namelijk razendsnel dalen na de finish.

Hartslagtabel

Het resultaat
Maar dan de hamvraag: heb ik het gehaald? Ja! Dik zelfs! Mijn tijd was 22:34, wat een gemiddelde snelheid van 13,3km/uur betekent. Ik ben dik tevreden en had dit echt niet verwacht! Ik werd met deze tijd 22e van de 885 loopsters! ik geef eerlijk toe, ik ben best een beetje trots op mezelf :-).

Het hardloopvuurtje in mij is in ieder geval weer flink aangewakkerd! Ik had er weer super veel plezier in. Ik hoop op een mooie zomer, met veel mooi hardloopweer. Mijn volgende doel wordt waarschijnlijk om de 4 mijl (6,4km) onder de 30 minuten lopen. Met deze tijd op de 5 kilometer moet dat vast gaan lukken! Als ik ten minste blijf trainen πŸ˜‰

Groetjes, Marloes

Hoe gaat het hardlopen bij jou? Wat is jouw doel?Β 

43 reacties

 1. Goede prestatie en leuk om doelen te blijven stellen. Bij mij zijn er nog steeds twijfels om te starten met hardlopen.

 2. Goede tijd zeg! Ik kan niet hardlopen, in de zin dat ik mijn ademhaling niet onder controle krijg. Maar wat gaaf als je je PR kan verbeteren zeg!

 3. Goed gedaan joh Marloes!! Tja, hardlopen bij mij……Het lijkt me een heerlijk iets maar ik doe het niet. Voel me daarbij niet op mijn gemak, stom! Zie mezelf niet door een woonwijk lopen en door het bos in mijn eentje vind ik ook niet prettig. In sportkleding in het openbaar voel ik me eigenlijk nooit prettig. Sport dan liever lekker binnen met jouw geweldige workouts! Dank dat je die maakt!!

 4. WOW…!!!! Dat is nog eens een snelle tijd.
  Kei goed gedaan, ik doe het je niet na.
  Hardlopen is verslavend, maar ik denk dat ik nooit zo snel als jou kan lopen, super goed gedaan hoor!
  Gr.kim

 5. Goede prestatie Marloes! Ik heb onlangs ook een wedstrijd gelopen en ben op 21:42 uitgekomen, voor mij was dat ook een motivatie om ermee door te gaan!

 6. Hallo, Wat goed! Leuk om de foto’s erbij te zien. Zo kan ik me helemaal voorstellen hoe het was. Motiverend dit!

  Ik ben lekker bezig met lopen. Ik houd me aan mijn Evy schema. Daardoor ook geen last van mijn knie..
  Vanavond ga ik weer lopen!

 7. Gefeliciteeerd, wat een goeie tijd! Ik was al op zoek naar je in Groningen zondag maar heb je niet gevonden (; Ik liep de 5 km in 24:57!

 8. Wat een TOP prestatie! Prachtig gedaan..
  Ga vanavond weer trainen na zo’n enthousiast verhaal.
  Beetje last van m’n bilspier:-( was zo lekker bezig met evy…

 9. Wow Marloes….je bent boven jezelf uitgestegen! Wat een mooie prestatie. Proficiat! Eens kijken of ik mezelf ook zo kan motiveren en onder de 25 minuten kan komen. Jou enthousiasme is in ieder geval een goede steun.

 10. Wow, dat is snel. Ik ben vandaag ook gaan lopen en ik zat aan 6.5km op 43 min.. Dat kan nog wel wat beter denk ik. De route was wel redelijk bergop dus misschien als ik vlak loop dat het me ook wel zou lukken :p

 11. Netjes gedaan!!!!
  ikzelf heb nog al wat over gewicht en altijd gedacht: ik ga pas mee doen aan zo iets als ik eerst wat kilo’s kwijt ben maar oke…. ik ben zo enthousiast geworden na het lezen van dit artikel dat ik me heb aan gemeld voor een skeeler tocht van 20 km (ik ben niet van het hardlopen). ben al paar weken aan het trainen heb nog 2 weken te gaan. heb er zin in!!! bedankt voor je motivatie;)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram