Hardlopen: mijn ervaringen en tips #2

Weg gaan

Het is alweer een tijdje geleden dat ik jullie vertelde over mijn vorderingen met hardlopen. In het vorige artikel vertelde ik al dat ik wil gaan meedoen aan de Ladies run in Groningen. De afstand (5km) wordt geen probleem, maar ik wil gaan voor een redelijk goede tijd. Vandaag vertel ik je over mijn trainingen en ervaringen van de afgelopen twee weken.

Ik heb de afgelopen weken 1x per week gelopen. Ik had gehoopt op meer, maar het blijft voor mij lastig om mijn hardlooptrainingen tussen mijn bestaande trainingen te plannen. Mijn afgelopen sportweek zag er bijvoorbeeld zo uit:

Maandag (2e paasdag) trainde ik met vrienden in de sportschool, dinsdag gaf ik les op de sportschool (Bodypump en Zumba), woensdag nam ik een workoutvideo op, die morgen op de site zal verschijnen, donderdag gaf ik weer Bodypump en Zumba, vrijdag gaf ik Spinning en verzorgde ik een les aan dames van 55+ en vandaag geef ik een zumba-demonstratie voor Koningsdag. Tussendoor hardlopen gaat met zo’n week gewoon écht niet.

Ik ben dus heel tevreden dat ik wel aan 1x per week ben gekomen, eerste Paasdag heb ik namelijk wel hardgelopen. Ik verwacht dat mijn prestatie niet zo zeer vooruit zal gaan, maar ik houd in ieder geval mijn hardloopritme op deze manier.

Mijn eerste training was op maandag 14 april. Ik was best moe die dag en besloot zonder hartslagmeter en horloge te gaan lopen. Ik merk dat ik meer van mezelf ga eisen als ik ze wel om had en wilde juist de focus leggen op ontspannen lopen. Dit lukte erg goed! Aan het einde was ik flink kapot, maar had geen opgejaagd gevoel, een ontspannen training vind ik af en toe erg lekker! Ik liep 5.5km.

Op eerste paasdag was het prachtig weer, daardoor kreeg ik spontaan zin om te gaan lopen. Ook nu besloot ik zonder hartslagmeter te gaan. Het lopen ging zo lekker, dat ik mijn ronde groter heb gemaakt. Uiteindelijk liep ik 9,5km, van mijn tijd heb ik geen idee! In één van mijn eerdere artikelen schreef ik dat ik ontzettend veel spierpijn had na een loop van 10km. Dit was nu al totaal niet meer het geval! Hier ben ik heel erg blij mee.

Mijn tip van vandaag is: kies af en toe voor een rustige training zonder doel. Hierdoor kun je echt gaan genieten van het lopen zelf. Stel jezelf geen tijd of snelheid die je wilt lopen, maar geniet van de dingen om je heen. Je hebt misschien fysiek gezien minder effect van zo’n training, maar de mentale winst is dubbel zo groot!

Ik ben heel benieuwd naar jouw trainingen van de afgelopen tijd.

Groetjes, Marloes

Hoe gaat het met jouw hardloopskills? Wat zijn je plannen?

11 reacties

  1. Een goed boek voor genieten tijdens hardlopen is de ‘running buddha’. Even alle doelen weg en genieten van het lopen zelf.

  2. Heerlijk om door het hardlopen even je hoofd leeg te maken. Door alle andere sport momenten in de week en het werk lukt het mij ook vaak maar 1x. Maar we gaan voor een mooie tijd bij de ladies run;)

  3. Ik deel je advies om af en toe een ‘vrije’ training te lopen absoluut!

    Veel beginnende renners willen elke keer verbetering zien om een succeservaring te hebben, maar zo werkt dat natuurlijk eigenlijk niet. Je lichaam kent gewoon goeie en slechte dagen en luisteren naar je lichaam is minstens zo belangrijk als het volgen van een universeel en dus onpersoonlijk hardloopschema!

  4. Knap dat je zonder hartslagmeter loopt! Dat is voor mij echt een must, kan absoluut niet zonder.
    Hardlopen doe ik juist ter afwisseling van wielrennen en crossfit. Het is makkelijk in te plannen en doe dit het liefste smorgens. Echt een ritme heb ik er niet in. Soms loop ik 2x per week, dan weer 2 weken niet. Vind het ook niet echt leuk, maar het is ideaal wanneer je verder niet veel tijd hebt om te sporten of het bijvoorbeeld slecht weer is zodat je niet kunt fietsen.

    Toen ik net begon met hardlopen (1,5 jaar geleden ongeveer) wilde ik steeds harder lopen. Mijn conditie ging met sprongen vooruit en ook mijn snelheid was steeds iets hoger. Mijn hartslag was zo rond de 160 gemiddeld over 40/45 minuten. Na een tijdje begon ik last te krijgen van knieen en enkels.
    Doordat ik wielrennen gewend ben (je wordt dan niet zo ‘gestraft’ met blessures) dacht ik dat ik zo’n hoge gemiddelde hartslag wel aan kon.

    Als ik nu ga lopen moet ik van mezelf mijn gemiddelde hartslag maximaal op 150 houden. Blessures zijn hierdoor gelukkig verleden tijd, maar zonder hartslagmeter kan ik nu absoluut niet meer.
    Ik merk het niet direct wanneer mijn hartslag tijdens het lopen omhoog gaat, denk dat dit komt omdat ik best een goede conditie heb.
    Als ik toch wil ‘knallen’ met lopen, kies ik voor een interval training.
    Zo kan ik hoge hartslagen afwisselen met rustmomenten, en blijft mijn gemiddelde controleerbaar.

    Heb het idee dat er niet veel mensen zijn die het hardlopen op deze manier benaderen, bij de meesten (althans in mijn omgeving) draait het meer om snelheid. Ik word dan ook vaak vreemd aangekeken als ik uitleg hoe ik het hardlopen zie. Ben wel benieuwd of er meer mensen zijn die op deze manier hardlopen puur gebruiken als alternatief voor bijvoorbeeld wielrennen?

  5. Dag, Ik heb evy gedownload omdat ik de 10 km weer wil halen na mijn blessure. Daar was ik gebleven. Maar het kostte me veel energie om het weer op te pakken. Nu lukt het me weer. Zit nu in les 8 van de 5 naar 10 km. en vindt het erg stimulerend om de 30 weken te volgen.
    Loop voor m’n gevoel niet alleen….
    Goed tip dus!
    Succes allemaal,leuk om te volgen hoe of het met jullie gaat…..

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram