Afvallen Beweegtips Bewegen Persoonlijk

Hardloopkriebels!

Door

Boven

Veel van jullie weten wel dat ik een echte mooi-weer-buiten-sporter ben. Als het regent, koud is of hard waait dan ben ik echt een mietje en blijf liever binnen. Ik ga dan vaak voor een workout zoals die ook op de site verschijnen of ik ga naar de sportschool. Nu het zonnetje weer schijnt, gaat het weer kriebelen om te gaan hardlopen. Ik vertel je hoe het op dit moment is met mijn hardloopskills en wat mijn plannen zijn. Daarnaast geef ik je wat tips als jij ook weer wilt gaan lopen én verteld Daniëlla over haar hardloopervaringen van de afgelopen tijd.

Afgelopen zaterdag was ik bij vriendin Marloes (ook Marloes ja!) in Antwerpen, die echt een die hard hardloopfan is. Weer, wind, regen, sneeuw of kou, niets kan deze meid tegenhouden om 3x per week een flink stuk te lopen. Ik wist dus zeker dat ik er ook aan moest gaan geloven en pakte als eerste mijn hardloopschoenen in mijn weekendtas. Ik moet zeggen dat het al weer een week of twee begon te kriebelen door het lentezonnetje, dit zou voor mijn dus een perfect kick-off moment zijn voor mijn persoonlijke hardloopseizoen.

Mijn eerste hardloopmoment dit jaar!

Zaterdag werden we rond 9:00 uur wakker en besloten direct te gaan lopen. Marloes wist wel een leuk rondje, richting een fort in de buurt. Normaal gesproken zou ze 10km gaan lopen, maar we zouden wel zien hoe ver we gingen komen. Aangezien mijn basisconditie gewoon goed is en mijn doorzettingsvermogen ook aardig aanwezig is, besloot ik om niet op te geven en gewoon de 10 kilometer mee te lopen! Qua conditie ging het aardig, maar mijn spieren begonnen tegen het einde flink te protesteren. Mijn benen werden ontzettend zwaar, maar ik kwam met een super voldaan gevoel aan het einde van het rondje! We hebben geen horloge om gehad, maar Marloes schatte dat we ergens tussen de 10,5 en 11 km/uur hebben gelopen. Best een pittig tempo dus, vond ik!

Rennen

De middag nadat we gelopen hadden, kreeg ik al direct ontzettende spierpijn! Eigen schuld, moet je maar niet gelijk 10km gaan lopen na maanden niet gelopen te hebben ;-). Ik vond het wel weer heerlijk en wil de komende tijd regelmatig mijn hardloopschoenen uit mijn kast pakken. Ook dit jaar wil ik weer gaan meedoen aan de 4 mijl van Groningen, ik durf het bijna niet meer te zeggen, maar dan wil ik toch écht gaan voor een tijd onder de 30 minuten! Ik zal dan 12,8km/uur moeten lopen. *Slik*

Tips voor beginners
Wil jij ook starten met hardlopen? Lees dan eens dit artikel, daar vind je 10 tips voor een startende hardloper. Ook vind je daar links naar opbouwschema’s voor beginnende lopers. Als je een iets meer gevorderde loper bent, kun je eens kijken naar deze video, daarin geeft Albert je tips voor het verbeteren van je looptechniek.

Collage

De hardloopervaringen van Daniëlla
Hardlopen is voor mij de ideale workout, wanneer het mooi weer buiten is en het zonnetje schijnt trek ik gauw de hardloopschoenen aan. Wanneer het regent of slecht weer is en het waait erg hard buiten heb je mij niet gezien. Ik doe persoonlijk nooit aan hardloopschema’s en probeer altijd via de ‘Nike Running App’ mijn hardlooprondjes te volgen. Hierbij volgt de app via het GPS signaal welke route je gelopen hebt, hoeveel kcal je verbrand hebt en wat je gemiddelde was per kilometer. Het moedigt mij enorm aan om per kilometer te horen wat je tijd binnen de kilometer was, hierdoor probeer ik steeds men kilometer harder te lopen. Wanneer ik de eerste keer hardloop zie ik altijd wel hoelang ik het nog vol kan houden en hoe het gesteld is met mijn basisconditie. Na mijn eerste keer probeer ik het rondje altijd te verbeteren en daarbij geef ik eerlijk toe dat dit niet altijd lukt;) Hierbij heb je in het begin wel onwijs veel spierpijn! Maar niets is makkelijker om snel calorieën te verbranden, zo verbrand ik al 330 kcal in 30 minuten heerlijk! Misschien geef ik volgens de boekjes niet het juiste voorbeeld maar dit voelt goed voor mij;)

Conclusie
Hardlopen is heerlijk! Zeker met mooi weer. Je kunt gaan lopen op ieder moment dat het jou uitkomt en je kunt zelf bepalen hoe lang je bezig wilt zijn. Daarnaast is hardlopen perfect voor het opbouwen/behouden van conditie en voor het verbranden van calorieën. Begin rustig en gebruik de tips als je beginner bent. Het helpt ons heel erg om alvast in te schrijven voor een hardloopevenement in de buurt, dan heb je een goede motivatie om regelmatig te blijven lopen.

Groetjes, Daniëlla en Marloes

Ben jij ook al(weer) aangestoken met het hardloop-virus?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (20)
 1. Maaike 8 jaargeleden

  Wat een prachtige foto’s, Marloes! Ook ik ben weer begonnen, hardlopen door de bossen en weilanden geeft me veel voldoening en een gevoel van rust 🙂

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Dank je wel!! Leuk om te horen dat jij aangestoken bent met de kriebels.

   Reageer
 2. wendy 8 jaargeleden

  Goed artikel je krijgt mij enthausiast en ik ben zeker geen buitensporter. Ik had nog wel een vraag je schrijft dat jullie gelijk na het wakker worden zijn gaan hardlopen.. zonder ontbijt op een lege maag? Of wel eerst gegeten en wat is dan beter?

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Als je gewoon recreatief een rondje gaat lopen kan dat best zonder ontbijt. Ga je heel ver, of wil je een hele goede tijd neer zetten of een andere heftige training doen, dan raad ik aan te ontbijten en vervolgens minimaal 1,5 uur te wachten met lopen.

   Reageer
 3. Marjolein 8 jaargeleden

  Prachtige en heerlijke foto’s 🙂
  Heb ook je overige linkjes even doorgenomen over het hardlopen. Ik ben ook een beginnende loper, ben nu bezig met de tijd wat te versnellen op de 5km. Ik loop een rondje van 5,5km als ik ga hardlopen en doe dit in ongeveer 40minuten. Probeer de 5km steeds rond 35min te lopen. Laatste keer kwam ik hier net onder, 34,50minuten. Ik ben ook een zware loper en ga proberen het wat lichter te maken. Dit lukt me ook steeds beter. Toevallig heb ik vandaag zelf een hardloop “wedstrijd” en heb er veel zin in met dit prachtige weer!!
  Ben erg benieuwd hoe het gaat vandaag! Bedankt voor je motivatie foto’s. Heb er nu nog meer zin aan!

  Reageer
 4. Lilian 8 jaargeleden

  Doordat ik kleine kinderen heb en overdag geen gelegenheid heb (behalve op zondag als mijn man thuis is) liep ik voor de herfst als de kinderen op bed lagen. Ik voelde me alleen niet prettig/veilig in het donker dus ben gestopt. Ik heb het lopen een paar weken geleden weer opgepakt op alleen de zondagen (ben weer met start to run van Evy begonnen bij les 1 en ga morgen les 8 doen) en ben dus erg blij met de zomertijd die weer in gaat!
  Lekker weer 3 of minstens 2 keer per week rennen.

  Reageer
 5. Hester 8 jaargeleden

  Ik ben een echte regenloper, loop graag met een beeje regen en hou er niet van als het te warm is en dat vind ik al snel. Maargoed dat is misschien alleen omdat ik de afgelopen maanden aan temperaturen tussen de 5 en 9 graden gewend ben geraakt.

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Haha, tegenovergestelde van mij dus! 🙂

   Reageer
 6. Liselot 8 jaargeleden

  Wat knap zeg zo even 10km lopen! Top prestatie!

  Nu loop ik ook af en toe wel is hard, en heb daarna ook wel vaak last van spierpijn in mijn benen. Wat kun je nou het beste eten om je spieren te helpen? om weer te herstellen.

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Dank je Liselot. Je kunt het beste veel drinken. Ik heb eens een artikel geschreven over spierpijn. Als je ‘spierpijn’ in de zoekbalk typt dan vind je hem wel!

   Reageer
 7. Suzanne 8 jaargeleden

  Vandaag weer een heerlijk duurloopje gedaan op me nieuwe schoenen ging heel erg goed! En wat een super weertje! Ik vind lopen in de regen niet erg zolang het maar begint met regenen als ik al aan het hardlopen ben.. als het al pijpenstelen regent en ik moet nog beginnen dan zakt mijn motivatie ook al een eind naar beneden! Ik loop altijd met mijn vader en die is heel erg fanatiek dus overslaan als het regent gebeurt daarom zelden.

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Dat is heel fijn, met iemand samen lopen!

   Reageer
 8. oma 8 jaargeleden

  Mooie foto’s Marloes! Veel loop plezier!

  Reageer
 9. Patricia Schmitz-Heres 8 jaargeleden

  Ik ben afgelopen week weer begonnen nadat ik een maand even wat minder had gelopen ivm de geboorte van onze zoon en alles plannen. Ik heb nu voor deze week het hardlopen echt in de agenda gezet en blijf dat de komende tijd ook doen.

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Gefeliciteerd met je zoon Patricia!! Super dat je alweer gaat lopen. Veel succes.

   Reageer
 10. Laura 8 jaargeleden

  Ik ben ook een fanatiek hardloper 🙂
  Leuk om jou ervaringen te lezen! Ik had nog een tip: als je binnenkort weer een workoutvideo gaat maken, (ze zijn zoooo effectief en leuk!)dan zou je een krachttrainingsvideo gericht op hardlopen kunnen maken! Ik denk dat veel mensen hier baat bij hebben !

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.