Leefstijl Persoonlijk

Halve marathon lopen – Hoe is het met de voorbereiding?

Door

Hardlopen

Een paar weken geleden vertelde ik je dat ik mee wil gaan doen aan een halve marathon op 27 september. Omdat dat al mega dichtbij is, moest ik heel snel beginnen met trainen. Ik heb dus de afgelopen tijd geprobeerd lange hardloopmomenten tussen mijn normale sportmomenten door te plannen. Ik moet zeggen dat dat lang niet altijd makkelijk was! In dit artikel vertel ik je over mijn trainingen en hoe het momenteel gaat.

Ik vertelde je in het vorige artikel al dat ik mijn eerste training veel te snel gelopen had. Het ging goed, maar ik had zeker niet veel verder gekomen dan de 10km die ik toen liep. Ik begreep toen gelijk dat mijn grootste valkuil mijn snelheid zou zijn. Ook vertelde ik je al dat vriendin Marloes de raad gaf om te starten op een snelheid van 10,5km/uur. Hier kon ik zeker iets mee! Hieronder de trainingen sinds toen:

Vrijdag 14 augustus: mijn tweede training van het traject. Ik besloot mezelf te dwingen langzaam te lopen. Ik vertelde al in de vlog van maandag dat ik 11,7km heb gelopen op een gemiddeld tempo van 10,5km/uur. Ik was hier heel tevreden over! Ik merkte dat mijn gedachten tijdens een training alle kanten op schieten. Waar ik het ene moment denk dat ik NOOIT 21km kan lopen, heb ik twee minuten later het idee dat het makkelijk gaat lukken.

Hartslagmeter

Zondag 16 augustus: ik wil proberen twee keer per week te trainen en dan minimaal 10km te lopen. Het was deze dag echter ontzettend rotweer, het regende letterlijk de hele dag. Een beetje gespetter als ik eenmaal bezig ben, vind ik niet zo erg. Maar je krijgt me niet gemakkelijk naar buiten als het al aan het regenen is. Ik besloot daarom op de loopband te gaan lopen, maar ik vind dat ZO saai! Uiteindelijk heb ik 45 minuten gelopen op 9,5km/uur (dit is vergelijkbaar met 10,5-11km/uur buiten) en ik was daar best blij mee!

Vrijdag 21 augustus: ik was van plan te gaan lopen, maar ik had écht geen zin. Ik had al zes dagen achter elkaar gesport en was even toe aan een rustdag. Die besloot ik dus ook maar te nemen.

Zondag 22 augustus: vandaag ging ik weer vol goede moed op pad. Ik besloot minimaal 10km te lopen, ik hoopte dat ik motivatie kon vinden voor 12km. Het ging echt zo ontzettend lekker, dat ik 15km heb gelopen! Ik lette niet echt op mijn tempo, ik liep vooral op gevoel. Uiteindelijk liep ik 11,3km/uur gemiddeld! Best snel dus :). Voor het eerst had ik vandaag echt het gevoel dat het me gaat lukken.

Voeten

Mijn ervaring tot nu toe
Eerlijk gezegd verbaast het me hoeveel plezier ik nog heb in de lange stukken lopen. Eerder kon ik er verschrikkelijk tegenop zien om 10km te gaan lopen, maar ik vind het eigenlijk ook wel heel lekker. Tijdens het hardlopen denk ik eigenlijk nergens anders aan, waardoor ik mijn hoofd helemaal leeg kan maken. Het lagere tempo daar wen ik zo langzamerhand wel aan, het is gewoon even een andere mindset. Wel zijn er drie problemen, die ik de afgelopen tijd ben tegengekomen:

 • Tijd maken voor een training! Ik werk veel, gaf de afgelopen week 6 uur groepslessen in de fitnesszaal, wilde een workout video opnemen en eigenlijk ook nog zelf fitnessen. Vind dan maar eens twee momenten de tijd dat je een uur kunt gaan hardlopen! Deze week heb ik vrij, dan wordt het dus allemaal een stuk makkelijker.
 • Dit puntje gaat absoluut vallen onder de categorie ‘too much information’, maar ik ga het toch met jullie delen omdat veel hardlopers het zullen herkennen. Als je het liever niet leest, klik dan nu weg ;). Zoals jullie misschien wel weten, heb ik PDS (prikkelbaar darm syndroom). Dit betekent dat mijn darmen gevoelig zijn voor veranderingen in mijn eet- en leefgewoonten. Ik merk dat ze super erg reageren op het lopen van lange stukken….if you get what I mean. Dit vind ik echt heel lastig! Wat nou als ik tijdens de halve marathon ineens heel nodig naar de wc moet!? Als er anderen zijn die daar ervaring mee hebben, hoor ik graag jullie tips :).
 • Na de training van zondag heb ik waarschijnlijk een spiertje in mijn voet overbelast. Ik had er tijdens het lopen geen last van, maar nu ik dit typ (op maandag), is mijn voet flink gevoelig. Zo blijkt maar weer dat langzaam opbouwen echt belangrijk is! Qua conditie redde ik het makkelijk, maar mijn lichaam is niet gewend aan deze belasting. Dus nu verplicht een aantal rustdagen.

Zoals ik al zei heb ik deze week vrij. Ik kan dus lekker trainen wanneer ik wil (als mijn voet over is natuurlijk). Ik wil proberen nog een aantal keer 10-12km te lopen, om uiteindelijk nog 1 of 2 keer 15km te lopen.

Groetjes, Marloes

Hoe gaat het met jouw sportdoel? Lig je op schema? 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (19)
 1. Rox 7 jaargeleden

  Ik heb het niet uit eerste hand maar wat ik veel hoor is dat de ‘darmenkwestie’ een veel voorkomend probleem is bij hardlopers, schijnt o.a. met het bewegen van het lichaam te maken te hebben. Veel wedstrijden zouden dan ook toiletten langs de kant van de route hebben staan. Of dat bij de betreffende wedstrijd ook zo is? Mss is een belletje naar de organisatie een geruststelling. Iig veel succes!

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Ja, hardlopen stimuleert de darmwerking. Ik heb geen idee of dat zo is deze keer. We zien wel!

   Reageer
 2. Ellen 7 jaargeleden

  15 km, echt goed!

  Reageer
 3. Lilian 7 jaargeleden

  Knap hoor. Ik ben op weg naar de 5km (6 september loopje meedoen) en heb gisteren de 4,5 km gehaald. Mijn probleem is dat ik niet snel kan. Ik wil graag de 8 km p/u halen maar zit nog net niet op 7. Gisteren bijna. Dus mijn eerste doel is in zicht. (5 km gemiddeld 7 km p/u)

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Knap hoor!! De snelheid komt langzamerhand wel!

   Reageer
 4. Lies 7 jaargeleden

  Wauw knap dat je al zo snel op de 15 km zit. En ook een mooi tempo gelopen. Heb je ook een bepaalde tijd voor ogen die je wil gaan lopen? Ga je voor je wedstrijd geen afstand boven de 15 lopen? Mijn ervaring was dat het vanaf de 15 km pas echt zwaar werd.. Vanaf de 15 ging mijn snelheid ook ineens drastisch naar beneden… helaas. Maar dat is natuurlijk persoonlijk. Ik heb verder niet echt de ervaring dat het lopen effect heeft op mijn darmwerking. Wel ben ik 2 jaar geleden bij een hardloopwedstrijd eens veel te diep gegaan, waardoor ik moest braken. Sindsdien heb ik bij alle wedstrijden wel zo’n moment dat ik misselijk wordt en weer het gevoel heb dat ik moet braken. Volgens mij zit het tussen mijn oren… Maar ik ken dus wel dat vervelende gevoel. Bij sommige wedstrijden zitten echt dranghekken om het hele parcour, zoals bv, bij de 4 mijl. Als je je dan niet lekker voelt is het niet heel gemakkelijk om zo even van het parcour te stappen. Dat vind ik soms wel een nadeel… Maar als ik je verhaal zo lees denk ik dat het helemaal goed gaat komen met je eerste hm. In ieder geval heel veel succes nog met je training en hou ons op de hoogte :)!!!

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Dat is indd ook echt vervelend :(. Ik denk dat ik er op karakter wel ga komen, nog langer trainen kost echt veel motivatie ;). Ik wil me niet teveel focussen op de tijd, omdat te snel lopen juist mijn valkuil is.

   Reageer
 5. Rosemarijn 7 jaargeleden

  Pffffft I know what you mean wat betreft die ‘darmproblemen’. Ik vind het ook niet zo’n fijn onderwerp maar helaas overkomt het me al te vaak dat ik er last van heb. Ik probeer vanaf de avond van te voren er goed op te letten en ook mijn ontbijt speelt mee. Ik loop vaak ‘s ochtends en ik eet het liefst 2 tot 1,5 uur van te voren havermout. Dan heb ik geen last. Ook doe ik al best wat oefeningen vóórdat ik ga hardlopen (squats etc.) zodat mijn lichaam al “aan het bewegen is”, dan komen mijn darmen vanzelf op gang, zodat ik er tijdens het hardlopen geen last van heb.

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Ja, dat is inderdaad een goede oplossing!

   Reageer
 6. Bernd 7 jaargeleden

  Mooi dat het zo goed gaat, Marloes! Als ik het zo lees, gaat het je zeker lukken.
  Wat betreft darmproblemen: hier staat wat info over, ‘t komt best vaak voor: https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Paginas/Inspanningsgebondenmaag-darmklachtenbekendfenomeenbijrecreatievehardlopers.aspx

  Reageer
 7. Theodoortje 7 jaargeleden

  Ha die darmproblemen herken ik inderdaad ook! Ik heb weleens tijdens het hardlopen een beschut plekje in het bos moeten zoeken… 😉
  Maar het maakt inderdaad erg uit wat ik (je) eet. Ik denk dat dat verschilt per persoon, maar dat je komende weken nog kan kijken wat bij jou beter werkt?
  In ieder geval goed bezig met trainen!
  Hopelijk gaat die voet snel over en kan je deze week nog lekker lopen!
  Succes ermee!

  Reageer
 8. Vera 7 jaargeleden

  Misschien geeft het je een geruster gevoel als je vooraf het parcours even verkent? Niet rennend bedoel ik ;), wellicht fietsend of met de auto. Dan weet je waar je eventueel ‘eruit kunt stappen’ en bij iemand aanbellen, of het bos opzoeken.

  Knappe voorbereiding, klinkt in elk geval veelbelovend. Veel succes de komende weken.
  Ik ben in elk geval ook weer gemotiveerder aan het hardlopen en meer bezig met de snelheid. Om sneller te gaan lopen dan. Ik kom altijd zoooo traag op gang. Ik moet echt een warming up doen, wil ik er iets van kunnen bakken. Nouja, stug door-trainen, dan komt het wel goed.

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Goede tip Vera, dank je wel! Een warming up is inderdaad super belangrijk!

   Reageer
 9. Paula 7 jaargeleden

  Leuk om te lezen Marloes!! Ik weet zeker dat je het gaat uitlopen! En helaas zijn de darmproblemen ook herkenbaar, maar gelukkig als ik overdag met sportevenementen mee doe dan heb ik er zomaar nooit last van, terwijl als ik blokje om doe ‘s avonds vaak wel. Misschien ligt dat ook aan de eetvoorbereidingen, voor een evenement zorg ik de dagen er voor al dat ik weinig vet/suikers eet.. En door de spanning moet ik vooraf al vaak het toilet bezoeken :-).. Maar any way, heel veel succes en plezier met de voorbereidingen en de loop! Heerlijk om straks de finish te halen!!

  Reageer
 10. Alia 7 jaargeleden

  Ik ben aan het trainen voor een optreden voor de Oriëntal Ladies Night bij het casino in Enschede op de 24ste. Komen waarschijnlijk veel mensen, dus het is erg spannend. Ik doe mee met de fashion&dance show en ik moet twee keer showen en dans één keer Bhangra en één keer Khaleeji.
  En in oktober komen we ook naar Groningen met dezelfde show 😀
  Met goede inzet wordt het een succes, Marloes!

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Wow, gaaf!! Lijkt me heel leuk om te zien.

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.