Leefstijl Persoonlijk

Halve Marathon lopen – Hoe is het met de voorbereiding?

Door

Enkel in tape

Ik heb jullie half augustus verteld over mijn plannen om een halve marathon te gaan lopen. Eind augustus liet ik jullie weten hoe het ging met mijn trainingen. Ik vertelde toen dat ik tijdens de laatste training een spiertje in mijn voet had overbelast. Vandaag laat ik je weten hoe het sinds toen is gegaan. Ik kan alvast verklappen dat het niet bepaald is gegaan zoals ik het voor me zag…

Zondag 22 augustus liep ik dus 15km, wat was dat ontzettend lekker! Ik was super trots op mezelf dat ik die afstand had gelopen. Aan het eind van de dag kreeg ik langzaam meer last van mijn voet. De dagen daarna had ik zo veel last, dat ik niet eens op een normale manier kon wandelen. Gelukkig had ik een week vrij, dus ik hoefde geen groepslessen te geven. Ik kon mijn voet dus goed laten rusten.

Van donderdag (27 aug.) tot en met zondag ging ik met mijn vriend een lang weekend weg. We zijn die vrijdag naar Amsterdam geweest, waar we begonnen met een bezoek aan Artis om vervolgens nog even de stad in te wandelen. Ik voelde mijn voet langzaam weer opspelen door het vele wandelen over ongelijke wegen. ‘s Avonds strompelde ik weer net zo charmant als aan het begin van de week.

ArtisTotaal off-topic, maar toch even een artis-impressie 🙂

Zaterdag hebben we nog even de fitnesszaal van het hotel bezocht, ik kon alleen maar fietsen op een laag level en krachttraining doen. Gelukkig hebben we op de sportschool een fysiotherapiepraktijk, therapeut Erik was zo lief om even naar mijn voet te kijken. De peroneus (een spier die loopt van de voet naar de kuit) bleek overbelast, hij raadde me aan om de komende tijd absoluut niet te springen of hard te lopen. Die week daarna heb ik mijn zumba-lessen aan een collega moeten overlaten. Wat vind ik dat toch altijd vervelend! Gelukkig kon ik nog wel lekker bodypumpen en ik heb veel gefietst om de doorbloeding in mijn voet te vergroten.

Mijn lieve mama heeft afgelopen vrijdag een tape op mijn onderbeen geplakt (zij is ook fysiotherapeut) ter ontspanning van de spier. Toen ging het een stuk beter! Ik was toen compleet pijn vrij en heb zaterdag pijnloos op het strand kunnen wandelen en zondag heb ik getennist zonder pijn. Maandag (7 september) ben ik weer gestart met hardlopen. Ik liep 3x1km met 2 minuten rust tussendoor, ik begon met hele korte stukjes om de spier niet direct weer teveel te belasten. Dat ging heel goed en compleet pijn vrij! Dinsdag heb ik een half uurtje zumba mee gedaan, ook dat ging prima. Ik kan dus vanaf nu weer langzaam gaan opbouwen!

Strand en ikLol hebben op het strand! Veel wind, dus mega veel kiters!

Mijn les van de afgelopen periode
Tjah, dit is natuurlijk niet de blogpost die ik voor ogen had om te schrijven. Het liefst had ik jullie verteld dat ik alle vertrouwen had dat de halve marathon goed zou komen. Ik vrees echter dat ik hem uberhaupt niet ga kunnen lopen. Ik ben zo bang dat ik die spier opnieuw overbelast en weer twee weken niet kan sporten!
Het is in ieder geval een hele goede les voor me, dat langzaam opbouwen ontzettend belangrijk is. Hoe goed je conditie ook is, je spieren moeten gewoon ontzettend wennen aan een langdurige belasting. Bovendien denk ik dat ik op de verkeerde schoenen ben gaan lopen. Ik droeg namelijk mijn roze nikes met mijn sportzooltjes erin. Deze schoenen vind ik heerlijk voor vrijwel alle sporten, maar ik denk dat ze me niet genoeg steun hebben gegeven tijdens het lange stuk lopen.

Nu is het vooral zaak om goed op mijn eigen lichaam te passen. Ik ga het hardlopen weer langzaam opbouwen, maar ik moet denk ik de halve marathon voorlopig even uit mijn hoofd zetten :).

Groetjes, Marloes

Ben jij wel eens te ambitieus geweest in het stellen van jouw sportdoelen?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (17)
 1. Danielle 7 jarengeleden

  Ohnee wat rot zeg! Liep je niet op “echte” hardloopschoenen? Want dat is inderdaad zelfs voor getrainde mensen vragen om problemen,,

  Wel heel stom 🙁 doe rustig aan en ik hoop dat alles snel een beetje herstelt!

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Nee, geen echte hardloopschoenen, dom! Dank je wel 🙂

   Reageer
 2. lies 7 jarengeleden

  Ahhh wat jammer!! Ik keek heel erg uit naar je verslag van je hm. Balen dat je hem waarschijnlijk niet kunt lopen.. maar je lichaam is inderdaad belangrijker. Het zou zonde zijn dat als je hem toch loopt je daarna nog weken met een blessure zit. Maar lijkt me wel erg frustrerend.. als je graag wilt en qua conditie het ook aankan, je lichaam dan niet mee werkt.. om mij heen zie ik het trouwens ook vaak… goed getrainde hardlopers die dan toch een blessure krijgen… Volgens mij is hardlopen ook een blessure gevoelige sport. Maar voor nu rustig aan.. weer lekker gaan opbouwen.. en er komen nog genoeg andere halve marathons!!!

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Dat is absoluut waar! Dank je wel voor je lieve reactie

   Reageer
 3. Astrid 7 jarengeleden

  Wat zal je balen Marloes, jij als sportvrouw in hart en nieren en al je enthousiasme voor deze halve marathon. Ik vind het wel ontzettend goed en motiverend dat je naar je lichaam luistert en het de rust geeft wat het nodig heeft. Ik hoop dat je snel weer hersteld en misschien wel de 10km mee kunt lopen?
  Sterkte en Succes

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Dat is inderdaad nog een goede optie!

   Reageer
 4. Rungirl4fun 7 jarengeleden

  Jammer joh? Gelukkige heb jij genoeg fijne sport momenten om je positieve gevoel te houden. Ik hoop trouwens wel dat ik je ga zien tijdens de 4mijl? Nog 4 weekjes en korte afstand……
  Leuke foto’s?

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Ja hoor, dat moet zeker lukken! Vandaag alweer 3,5km gelopen.

   Reageer
   • Rungirl4fun 7 jarengeleden

    He lekker!!

    Reageer
 5. Tamara Steegmans 7 jarengeleden

  Hey Marloes ,

  Ik heb vorige week zondag deelgenomen aan Battle of Thor, 12km parcourt, dit is gelijk een spartacus run. Nu heb ik ook super veel last van mijn voet, hoe meer ik erop wandel Hoe erger. Mijn dokter zag er niks aan.. :s

  Reageer
 6. fleur 7 jarengeleden

  balen zeg! Heb ook net zoiets nu- wilde de halve van haarlem lopen ging superlekker kreeg ik bij grote afstanden (langste van mij is 16 km) last van knie en kuit. Zei de fysio dat ik krachttraining moest gaan doen 😉 wat ik nog nooit had gedaan.
  Tot mn verbazing vind ik dat ook echt superleuk waardoor ik veel minder hard ging lopen maar dacht komt wel goed, 2 x lopen en 2 x kracht per wk zou moeten kunnen. En toen…. moest ik opeens met spoed geopereerd worden. Tsja die halve is al over 2 weken maar dat ga ik niet meer redden (snik).
  Zelfs met een hardloopschema dat je netjes volgt en met door de fysio aangemeten schoenen kan het soms niet zo gaan als je wilt. Elk lichaam is anders dus altijd goed luisteren naar je eigen luchaam is het allerbeste maar moeilijk als je fanatiek bent haha! Volgend jaar in rotterdam met de marathon is mijn volgende poging 😉

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Aaahh wat balen zeg! Maar inderdaad…zelfs met de beste training en voorbereiding kan het fout gaan. 🙁 Sterkte meid!

   Reageer
 7. Marjolein 7 jarengeleden

  Eigenlijk ook wel een hele snelle opbouw, van 5 tot 8 km per keer naar opeens twee trainingen van 10 km of verder in de week. Dus stel je liep eerst ongeveer 13 km in de week en vervolgens opeens elke week 20 km, dan verhoog je je trainingsomvang met 7 km, oftewel bijna 50%, in een keer. Als je verantwoord wil opbouwen, is het beter om dit een stuk rustiger op te bouwen. Bijvoorbeeld vanuit jouw situatie van 5km en 8km in de week: eerst een week 7km en 8km, dan een week 8km en 8km, en dan 8km en 10km. Dan zit je rond de 10% toename van omvang per week, waardoor je lichaam zich beter kan aanpassen. Als je deze richtlijn aanhoudt, zie je dat je in een van de twee wekelijkse trainingen tot een duurloop van zo’n 14/15 km kan opbouwen in 6 weken, maar dat het eigenlijk ook het meest verantwoord is om wat meer tijd uit te trekken voor een halve marathon. Al ben ik ervan overtuigd dat iemand die tot 15km heeft getraind en zoals ik uit jouw teksten opmaak genoeg doorzettingsvermogen en tandvlees heeft ook prima een halve kan uitlopen ;). Ik vind het belangrijk dat je lezers een goed voorbeeld krijgen van hoe je hardlopen opbouwt, maar nu heb je het wel op een vervelende manier moeten demonstreren wat niet werkt door je blessure :(. Hopelijk herstel je snel en kan je ons de volgende keer demonstreren hoe je met rustig opbouwen hetzelfde kan bereiken, maar dan ook met een heel lichaam!

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Je hebt helemaal 100% gelijk!! Ik heb het onderschat. Ik twijfelde ook of ik dit slechte voorbeeld op de site moest vermelden….maar ik ben ook maar mens ;). Anderen advies geven is nou eenmaal makkelijker dan zelf verstandig zijn!

   Reageer
 8. Theodoortje 7 jarengeleden

  Haha, ook van ‘slechte’ voorbeelden kunnen wij weer leren toch?
  Maar super vervelend voor je, hopelijk kun je nu inderdaad rustig gaan opbouwen. En inderdaad lopen op echt goede schoenen, ik heb zelf ook ervaren dat dat super belangrijk is!
  Succes!

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Precies, leerschool voor iedereen, haha. Dank je wel!

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: