| 30 augustus 2013

Gewicht, wat moet je ermee?

1

Lichaamsgewicht….ik zou er wel een boek over kunnen schrijven! Regelmatig krijg ik vragen van vooral meiden (sorry dames, it’s the truth!) over wat een juist gewicht voor ze zou zijn. Ook merk ik dat mensen heel snel geneigd zijn zichzelf te vergelijken met anderen qua gewicht. Op zich een logische reactie en heel natuurlijk gedrag, maar met betrekking tot het onderwerp ‘lichaamsgewicht’ niet altijd even handig. Tenslotte merk ik dat veel jonge meiden het idee hebben dat ze 60kg of minder moeten wegen, omdat ze denken dat dat een normaal gewicht is voor een vrouw. Er zijn veel mensen die dagelijks (meerdere keren) op de weegschaal staan om te zien of er iets af is. Ik vond het tijd om het taboe ‘gewicht’ te doorbreken! Vandaag vertel ik je mijn gewicht en probeer ik van de weegschaal niet langer je vijand, maar een hulpmiddel te maken om je gezonde leefstijl te behouden.

Ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen, ik heb zoveel te zeggen! Het idee voor dit artikel ontstond in het park. Iemand vroeg me laatst hoe zwaar ik was en ik merkte dat ik aarzelde om te antwoorden, niet omdat ik me schaam maar omdat ik er niet van houd als mensen zich met mij gaan vergelijken! Ik vertelde dit tegen vriendin Annelies en we kregen een gesprek over hoe belangrijk gewicht voor mensen kan zijn. Annelies opperde het idee: ‘Waarom schrijf je er niet een artikel over?’, bij deze!

Wat beïnvloedt je gewicht?
Lichaamsgewicht is ontzettend persoonlijk. Kijk maar eens om je heen, niemand is hetzelfde gebouwd. Natuurlijk heeft je eet- en beweegpatroon invloed op je gewicht. Iedereen weet dat als je meer eet dan dat je verbruikt, je langzaam aankomt. Er zijn bepaalde ziektes waardoor je aankomt, maar dit is heel zeldzaam. De meeste mensen met zwaar overgewicht kunnen de oorzaak vinden in hun eet- en beweeggedrag. Er zijn echter nog heel wat factoren van invloed op je lichaamsgewicht. Ik behandel er hieronder een paar.

  • Waar de ene persoon stevige benen, heupen en schouders heeft, is de ander heel smal. Deze botstructuur is heel bepalend voor je lichaamsbouw en dus voor je gewicht. Iemand met brede schouders en heupen heeft nu eenmaal meer vlees nodig om het te bedekken.
  • Spieren zijn zwaarder dan vet. Ik vertelde daar in dit artikel al over. Iemand met sterke spieren is dus over het algemeen zwaarder dan een persoon die in omvang en lengte gelijk is, maar meer vet heeft.
  • Het vasthouden van vocht door bijvoorbeeld medicijngebruik, zout eten of warm weer kan ervoor zorgen dat je iets zwaarder bent. Ook door bepaalde stoffen in eten kun je zwaarder worden. Van E621 (Ve-Tsin) kun je bijvoorbeeld meer vocht vasthouden, dit komt vooral veel voor in kant- en klaarmaaltijden en fastfood. Ga maar eens op de weegschaal staan na Chinese afhaalmaaltijd :-). Dit vocht is na 1-3 dagen weer weg.
  • Hormonen kunnen veel doen met je gewicht. Vaak ben je zwaarder voor en tijdens je ongesteldheid. Ook door stress verandert je hormoonhuishouding en kun je aankomen of juist afvallen

Mijn gewicht
Je snapt misschien dat door al deze invloeden, een vergelijking met een ander persoon vrijwel onzinnig is. Toch laat ik in dit artikel mijn gewicht zien, puur om mijn ervaringen op dit gebied te kunnen vertellen.

2

Ik weeg dus 66,9kg met kleding aan. Direct na het opstaan was ik zonder kleding 65,8kg, soms is dit een kilo lichter en soms een kilo zwaarder. Ongeveer 5 jaar terug woog ik exact hetzelfde, maar ik had toen consequent 1 tot 2 broekmaten groter nodig dan dat ik nu heb! Ik sportte toen al, maar een stuk minder dan nu. Ik was ook al bezig met een gezonde leefstijl, maar ook dit was minder dan nu. Doordat ik in die 5 jaar gezonder ben gaan eten en meer ben gaan sporten, is mijn lichaam strakker geworden. Ik heb meer spieren gekregen en mijn vetpercentage en omvang is gedaald, dit verklaart de kleinere broeken! Op de weegschaal zie ik dus geen enkel verschil. Wel voel ik me nu fitter, sterker en energieker, dat geeft me een enorme drive om deze leefstijl vast te houden. Mensen verbazen zich wel eens over mijn gewicht, omdat ze het lager hadden verwacht. Dat vind ik eigenlijk juist wel leuk!

Wat is een goed gewicht voor jou?
Je snapt nu misschien beter waarom het voor mij erg lastig is om te bepalen wat voor jou een gezond gewicht is. Bij mijn cliënten stel ik uitgebreid vragen over hun leefstijl en gewichtsverandering door de jaren heen, daarna pas stel ik een doel voor ze op.
Een kleine houvast is de BMI, deze moet volgens de richtlijnen tussen de 20 en 25 zijn. Ik ben 1.72m lang, dat maakt mijn BMI 22.2. Je kunt ook andere metingen doen, die lees je hier. Volgens de richtlijn zou ik ook 59kg mogen wegen, maar ik weet dat ik me hier totaal niet goed bij zou voelen!
BMI is echter lang niet altijd de juiste methode. Ik heb zat cliënten die zich na het afvallen prima voelen bij een BMI van 26,5, wat officieel nog overgewicht is. Vooral bij mensen boven de 50 raad ik in zo’n geval aan om tevreden te zijn met hun gewicht! Beter iets overgewicht en je lekker voelen, dan constant vechten tegen de kilo’s. Ook heb ik cliënten met een BMI van 24,5 (officieel gezond) die altijd slanker zijn geweest en zich dus totaal niet prettig voelen bij hun huidige gewicht.

3

Dus, nooit meer op de weegschaal?
Toch raad ik iedereen aan om af en toe op de weegschaal te stappen. Puur om even te checken of je goed bezig bent. Ik gebruik het soms zelfs al motivatie. Als ik een dag flink gesnoept heb, ga ik de volgende ochtend even staan om mijn gewicht te bekijken en natuurlijk ben ik dan 1-2kg zwaarder. Dit is voor mij een extra motivatie om de volgende dagen weer gezond te gaan eten. Ik stel voor mezelf een grens, als ik boven de 67kg kom let ik weer even wat extra op. Mijn gewicht schommelt dus tussen de 64 en 67kg.

Natuurlijk hebben we allemaal wel eens de neiging om de weegschaal het raam uit te fl…. gooien, ook ik! Waar je de ene dag erg tevreden bent met jezelf, zie je de volgende dag gigantische hoeveelheden vet op je lichaam ( Lees: 1x per maand 😉 ). Probeer dit altijd enigszins te relativeren, als je gezond eet en beweegt mag je trots zijn op je lichaam!

Gebruik de weegschaal dus puur als checkmiddel en zie hem als een vriend die heel eerlijk tegen je is, niet als een vijand. Oké, ik sla misschien een beetje door op onderstaande foto….

4

Mijn advies voor jou
Bepaal voor jezelf jouw ideale gewicht. Je kunt BMI hierbij als uitgangspunt gebruiken, lees hier hoe je die berekent. Vooral als je nog heel jong bent (onder de 30), raad ik je aan om te streven naar een BMI onder de 25. Of jouw ideale BMI 24,5 of 20,5 is, ligt aan je lichaamsbouw. Ben je ouder en ben je altijd al iets zwaarder geweest dan normaal? Ga dan ongeveer uit van een BMI lager dan 27.

Heb je veel overgewicht hebt (gehad), wees dan tevreden met iedere kilo die eraf gaat! Een goede BMI is voor jou niet het juiste uitgangspunt. Bedenk dat je bij 5-10% gewichtsverlies al enorme gezondheidswinsten behaald!

Het belangrijkste advies is misschien wel: beweeg meerdere keren per week en eet gezond met af en toe ruimte voor iets dat minder gezond is. Geef je lichaam wat het verdient! Als je dit doet, dan kun je jezelf recht in de spiegel aankijken en trots zijn op je gewicht, hoe zwaar je ook bent!! Vergelijk niet met een ander, jij bent uniek.

Natuurlijk hebben we allemaal wel eens een dipje, dat geeft niets. Gun jezelf echter ook het positieve gevoel van trots. Gewicht is en blijft een getal en jij bent zoveel meer!

Jongens, ik kan hier nog uren over doorpraten maar ik ga nu echt stoppen. Ik hoop dat ik jullie enigszins heb kunnen overtuigen dat je gewicht niet belangrijker moet maken dan het is.

Groetjes, Marloes

Hoe denk jij over jouw gewicht? Ben je tevreden?

14 reacties

  1. Ik ben niet heel tevreden met mijn gewicht, maar het liefst zou ik wat strakker in mijn vel zitten.
    Wat ik voornamelijk vervelend vind is dat ‘s ochtends mijn buik ‘normaal’ is maar zodra ik dan begin met ontbijt begintbmijn buik zich uit te zetten. Zeker na het avondeten is mijn buik opgezet en lijk ik net zwanger. Dit vind ik echt vervelend maar snap vooral niet hoe het komt en of ik daar iets aan kan doen?

    1. Die vraag kan ik zo snel niet beantwoorden, daarvoor zou je echt even langs een arts of diëtist moeten. Het is mogelijk dat je iets kunt veranderen aan je voedingspatroon waardoor je klachten verminderen. Het zou ook kunnen dat je darmen reageren op bepaalde producten.

  2. Goed artikel!
    Ik kan me ontzettend storen aan slanke meiden die nooit tevreden zijn, dan is er mijn inziens echt iets mis met je zelfbeeld.
    Ik ben 172 en heb 120 kilo gewogen.
    Na hard werken en tevredener worden met mijzelf weeg ik nu 79 kilo en wil nog naar de 73.
    Echter ben ik erachter gekomen dat het niet mijn gewicht (oke een beetje dan) maar vooral het effect van meer energie en strakker in mijn vel zitten mij gelukkiger maakt!
    Gezond eten en sporten = gelukkiger worden

  3. Ik ben 182 cm en weeg 55 kg, maar wat ik ook doe, ik kom echt geen gram aan.. echt vervelend D:
    Ik kreeg ook altijd de vraag of ik anorexia had of mensen die zeiden dat ik eens een hamburger moet eten.. echt seriously -_- Dat is net zo asociaal als tegen mensen zeggen dat ze dik zijn..

      1. Maar ik ben nog maar 17, dus ‘t komt nog wel goed hoop ik 😉 Ik vind je/jullie blog trouwens erg leuk om te lezen, ik begin volgende week namelijk aan de studie Voeding en Dietetiek en vind het interessant om te lezen hoe jij over bepaalde dingen denkt.

  4. Ik kan hier nog veel van leren! mooi en overtuigend geschreven! Ik hoop dat ik er ooit ook zo over na zal denken!

    tnx voor de steun!

  5. Oh zo herkenbaar dit ! Soms is het mijn beste vriend (lees: ik ben een halve kilo kwijt) en soms wil ik hem inderdaad door het raam zwieren haha ! Maar ik besef ook steeds meer dat gewicht subjectief is en dat spier/vet percentage meer zegt. 4 maanden geleden had ik 2x een gewicht + vet meting bij de fitness. Ik zei toen al van nee het schema is niet zo goed gegaan want ben juist een kilo bijgekomen! Maar toen bij de meting bleek dat mijn vetpercentage wel van 21 naar 15.5 was gedaald ! Was dus gewoon spiermassa haha!

    Erg fijne blog hebben jullie trouwens en de artikelen zijn altijd heel duidelijk en leuk geschreven. Daarom heb ik jullie ook genomineerd voor de liebster award. Bekijk hiervoor even mijn blog 😉

    Groetjes

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram