Fitspiration: Het verhaal van Vera

Collage Vera 3

Een maand geleden lazen jullie het verhaal van Rasheeda. Zij viel ontzettend veel af en vertelde hoe ze dat deed en wat haar ervaringen waren. Ook zonder veel af te vallen, kun je veel fitter worden. Er zijn mensen met een prima lichaamsgewicht, die eigenlijk helemaal niet zo fit en gezond bezig zijn. Daarvan was Vera een goed voorbeeld, totdat ze besloot haar leven om te gooien. Omdat ik dat net zo inspirerend vind, vertelt zij vandaag haar weg naar een gezonde leefstijl!

Deze keer dus niet een groot resultaat in lichaamsgewicht, maar wél in ervaren fitheid!

Hallo lezers en lezeressen van optimavita.nl,

Ik was (één van) de bezoekster die opperde om verhalen van lezers te plaatsen. Tja, dan moet ik er zelf ook aan geloven! Daarom bij dezen mijn verhaal. Niet bijzonder, niet speciaal, heel gewoon.

Wie ben ik?
Allereerst zal ik mezelf kort voorstellen. Ik ben Vera, ben 33 jaar oud en weeg nu 69 kg. Ik ben 1.69 m groot…of klein :). Ik zal een aantal fases van mijn leven beschrijven.

Hoe ben ik opgegroeid?
Als kind ben ik opgegroeid in een gezin waarin ik dacht wat we gezond aten. Ik herinner me dat we bijna altijd 1 keer er week frietjes aten van de friture. En naar school of tussendoor kregen we vaak een liga, sultana of ander koekje. Fruit eten was geen gewoonte. Ik pakte uit mezelf eigenlijk nooit fruit als kind. Als mijn moeder het fruit klaarmaakte (appeltje schillen, peer schillen, aardbeien schoonmaken) dan vond ik het heerlijk om samen fruit te eten. Gelukkig deed mijn moeder dit vaak, dus we aten wel regelmatig fruit. Een andere gewoonte was dat het ontbijt vaak bestond uit jus d’orange met een snee brood.

Collage Vera 1

Bij de avondmaaltijd zat vrijwel altijd ruim groente. En er werd redelijk veel met verse producten gekookt. Regelmatig bestond de maaltijd uit een stukje vlees, groente en aardappels.

Als kind heb ik altijd gesport. Vanaf mijn zevende tot mijn achttiende heb ik getennist. Tussendoor een uitstapje naar andere sporten, maar tennissen bleef. Dit bestond voornamelijk uit één training per week en één dag competitie in de zomerperiode. In de zomer gingen we vaak nog één keer per week een balletje slaan. In de winter sportte ik dus eigenlijk maar één keer per week. Ik heb wel nog een periode erbij geschaatst.

Ik heb tot ik ongeveer 25 jaar was, bij mijn ouders thuis gewoond. Ik studeerde in de buurt, ik woonde er graag, dus dat bleef zo. Ik heb daarom heel lang op die manier gegeten en gesport. Ik sportte de laatste jaren dat ik thuis woonde niet meer. Ik studeerde tot ik 22 jaar was voltijd. En daarna werkte ik in het basisonderwijs en studeerde ik ’s avonds. Sporten kwam niet meer voor in mijn leefpatroon.

Hoe het kwam
Toen ik ging samenwonen, kwamen er al snel wat kilo’s bij. Eigenlijk denk ik, dat van mijn 18e tot mijn 25e er al stilletjesaan wat kilo’s bijkwamen. Maar na het samenwonen bleef er wel wat meer aan me ‘plakken’. En het gaat zo geleidelijk. Niet veel, het meeste wat ik woog was 73 kilo. Maar wel 73 kilo slap vet! Vooral door graag te lekker te willen koken, regelmatig een tussendoortje waarvan ik dacht dat het gezond was (ontbijtkoek, sultana) en door niet te sporten.

Collage Vera2

Hoe ik ‘wakker’ werd
Ik kreeg op een gegeven moment rugklachten en kwam bij de fysiotherapeut terecht. Tja, om daar in je ondergoed buikspieroefeningen en onderrug-oefeningen te moeten doen en te merken dat dit niet lukt, was echt niet fijn. Na de eerste keer flink oefenen had ik de dag erna ook goed spierpijn. Na een paar weken was ik er gewoon klaar mee. Dit wilde ik niet meer.

Dus ik ben gaan google-en naar oefeningen voor buik-billen-benen. En toen kwam ik terecht bij de workouts van Marloes en bij optimavita.nl. Ik ben vanaf dat moment een trouwe dagelijkse bezoekster van de site. Ik ben toen begonnen met 2 à 3 keer per week een workout te doen. En ik ben op de site gaan lezen over voeding. Dat heeft me ontzettend geholpen. Zowel het sporten als het zicht krijgen op de keuzes die ik kan maken in mijn voeding. Daardoor raakte ik niet alleen wat kilo’s kwijt, maar ik werd weer wat strakker. Dat heeft me ongeveer een jaar gekost. Vooral omdat het echt mijn leefritme moest worden. Ik ben eerst gestopt met het glas jus d’orange bij het ontbijt. En zo ben ik stap voor stap dingen gaan veranderen. Als het ene dan een tijd goed ging, ging ik pas weer iets anders aanpakken.

Wat me heeft geholpen
Het dagelijks bezoeken van optimavita.nl heeft me enorm geholpen. Niet alleen de recepten en workouts, maar ook het lezen van verhalen van anderen die soms worstelen met traktaties op het werk, ongezonde tussendoortjes en dipjes in het sporten.
Daarnaast heb ik voor mijn verjaardag in die periode een Polar-loop gekregen. Inzicht krijgen in mijn calorieverbruik, in wat ik verbruik bij het sporten, gaf me ook weer nieuwe energie. En door de Polar-loop (met hartslagmeter) dacht ik: “tja, ik wil best een keer hardlopen, dat moet ik nou toch ook gewoon durven op straat?” Dus ook daar ben ik mee gestart. Niks spectaculairs, ik ren graag 3 km in 20 minuten als warming-up, om daarna thuis nog een workout-video te doen.

Collage Vera 3

Hoe het nu gaat
De laatste 3 maanden heb ik wel even een dipje wat betreft het sporten. Ik ben geswitcht van baan. Ik sta nu weer als juf van groep 7 voor de klas, na ook een paar jaar als orthopedagoog te hebben gewerkt. Aangezien ik alles zo graag goed wil doen, geef ik veel energie en tijd aan mijn werk. Dat doe ik met alle plezier! Ik weet alleen ook, dat ik wel weer mijn workouts moet gaan oppakken. Daar moet ik nog even mijn draai in vinden. Daarom weeg ik nu toch echt 2 kilo meer dan ik eigenlijk zou willen en dan ik een hele periode heb gewogen.
Mijn eetpatroon is wel nog steeds op orde. Ik ontbijt altijd. Soms met brood met eigengemaakte jam, regelmatig met Fruit ’n Fibre. Okee, dat kan gezonder, maar dit kies ik bewust.
Ik sla mijn tussendoortje over. Ook al heb je in het onderwijs altijd je vaste pauzemomenten, ik kies ervoor om in de eerste pauze om 10.00 uur alleen een kop thee te drinken.
Ik lunch op het werk altijd met brood. Ik heb maar 15 minuten om te eten. En dan is een grote, zelfgebakken snee brood met een plak kaas en soms wat komkommer of tomaat een prima lunch. Na schooltijd, rond 15.00 uur eet ik regelmatig een paar crackers.

De avondmaaltijd is nog steeds lekker, alleen bevat die niet meer altijd sausjes of andere ‘toeters en bellen’ met calorieën! Ik zorg ervoor dat we lekker eten met veel verse groente. Dat vind ik bij de avondmaaltijd nu heel belangrijk. We kunnen ook echt genieten van samen pizza bakken. Zo maken we ongezonde gerechten zelf gezonder en lekker!

Misschien niet de grootste verandering qua kilo’s afvallen, maar wel voor mijn eigen bewustwording. Daardoor ook voor hoe ik in mijn vel en in mijn kleding zit. Ik ben gewoon gezonder en dat voelt echt ontzettend goed.

Wat vond ik dit weer ontzettend leuk om te lezen! Ik hoop dat jullie net zo hebben genoten als ik, van het verhaal van Vera. Erg inspirerend om te lezen hoeveel beter je je kunt voelen, door gezonder te gaan leven. Ik heb daar zelf ook alle ervaring mee. Ik vind dat je duidelijk verschil ziet op je foto’s. Je gezicht is niet alleen iets smaller, maar je kijkt zelfverzekerder uit je ogen en je straalt! Ik ben super trots op je dat je dit verhaal met ons hebt willen delen. Dank je wel Vera!

Ik zou het super leuk vinden als jij ook jouw verhaal zou willen delen op optimavita.nl! Het lijkt me leuk om er een maandelijks item van te maken. Je kunt dan een e-mail sturen naar info@dietist-optimavita.nl. Het is natuurlijk extra leuk als je ook wat foto’s van jezelf (eventueel zonder dat je gezicht erop staat) wilt delen. Ik kan eventueel je naam veranderen als je dat wilt, dan blijf je lekker anoniem. Ik weet natuurlijk niet hoeveel verhalen ik binnen krijg, dus ik kan niet garanderen dat ik hem kan plaatsen. Ik zal zeker mijn best doen, want ik vind dit super inspirerend!

Groetjes, Marloes

Wat zijn voor jou herkenbare dingen in het verhaal van Vera?

15 reacties

 1. Mijn verhaal moet nog geschreven worden. Ik ben er hard voor aan het werk. Ik reserveer graag een plekje voor over 2 of 3 jaar 😉

  Leuk verhaal om te lezen Vera. Knap gedaan zo’n verandering.

  1. Heel inspirerend Vera! Goed om weer eens te lezen dat het verschil zo kan zitten in beginnen met kleine veranderingen doorvoeren in je leefstijl. Ik wil ook graag afvallen maar bedenk dan nog te veel grote sportprojecten (die ik dus nooit begin of volhou) en denk aan de hoeveelheid kilo’s die ik MOET afvallen (waardoor het tot mislukken gedoemd is).

 2. Dank jullie wel voor jullie leuke en lieve reacties.
  En Marloes bedankt voor het plaatsen van het verhaal. Het was ook leerzaam om het op te schrijven. Dat heeft me laten zien hoeveel kleine stappen ik eigenlijk al gemaakt heb. Dus Mieke, succes met het zetten van kleine stapjes 🙂

  1. Wat goed Vera om zo je verhaal te vertellen best wel wat moed voor nodig lijkt mij. En wat knap dat je zo je leven hebt veranderd. Ook mooi te lezen hoe het helpt om elke dag Marloes haar adviezen te lezen en toe te passen. Het helpt mij ook enorm en ik herken de stimulans die het geeft. Super. Dank voor het delen.

 3. Wat knap van je Vera! Leuk om te lezen hoe je met kleine stapjes, grote veranderingen hebt gemaakt. Precies zoals Marloes hier ook altijd goed uitlegt.. Begin klein, dan hou je het ook vol en wordt het uiteindelijk een “grote” verandering!
  Top

 4. Leuk om te lezen, deze verhalen inspireren me!! Ik wil ook m’n verhaal misschien ook wel delen.. Ik ga er even over nadenken.. 🙂

 5. Dank jullie wel, lief hoor! Ik heb echt wel even getwijfeld of ik dit verhaal wel wilde vertellen ‘op het internet’. Ik heb alleen zoveel gehad aan Marloes en deze site…ik ben blij dat ik mijn verhaal kon vertellen en er zo te lezen een paar mensen mee inspireer. Mooi!

 6. Ja, super leuk om te lezen!
  En inderdaad, het gaat dan niet om kilo’s en kilo’s, maar wel om een verandering van leefstijl.
  Mooi dat je dat stapje voor stapje deed, dus eerst dat glas jus, en dan pas verder als dat goed gaat.
  Is voor mij toch ook wel een tip denk ik, ik wil zo graag alles tegelijk…
  Hoop dat je ook met je nieuwe baan weer een goed schema kan vinden waarin ook tijd is om te sporten.
  En wat Marloes zegt is waar, op die laatste foto straal je!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram