Leefstijl Persoonlijk

Een Halve Marathon lopen!?

Door

Hardlopen

Een vriend van mij (Peter) vertelde afgelopen donderdag op de sportschool dat hij 27 september een halve marathon wil gaan lopen. Zijn vrouw (Ati) is een goede vriendin van mij, zij gaat tijdens datzelfde loopevenement 10km lopen. Heel impulsief zei ik toen tegen Peter dat me dat nou écht een uitdaging lijkt, een halve marathon lopen. Tot mijn eigen verbazing werd ik ineens heel gemotiveerd om ervoor te gaan en ik vertelde dat ik met hem mee wilde doen…

Ik vind het ontzettend leuk om af en toe mee te doen aan een loopevenement. Zo schreef ik een tijdje terug al over mijn ervaringen tijdens de Ladies Run van Groningen en loop ik ieder jaar mee met de 4 mijl van Groningen (6,4km). Relatief korte afstanden zijn echt mijn ding, ik houd ervan om mezelf te pushen om zo snel mogelijk de afstand te lopen.

Het spookte echter al een tijdje door mijn gedachten om ook eens een lange afstand te doen. Een marathon komt er waarschijnlijk nooit van, dat vind ik gewoon écht te ver. Vooral het trainen voor die afstand schrikt me ontzettend af, je moet dan namelijk in ieder geval 30km kunnen lopen voordat je de wedstrijd start. Maar een halve marathon (21,1 km) dat was misschien ooit nog wel een optie.

Hardlopen

Als ik normaal gesproken train, loop ik zo’n 5-8km. Ik vind dat een leuke afstand, als ik verder ga dan ga ik me vervelen. Ik heb wel eens eerder geschreven over dat vriendinnetje Marloes (ook Marloes) me af en toe meeneemt voor een loop van 12km. Zij loopt eigenlijk altijd die afstand als ze gaat hardlopen en heeft al eerder een halve marathon gelopen. Ik weet dus dat ik 12km kan lopen zonder mijn lichaam compleet te slopen. Als ik een periode ga trainen, moet ik dus vast ook wel verder kunnen lopen, er is namelijk helemaal niets mis met mijn basisconditie.

Het ‘probleem’ is echter, dat 27 september nog maar 1,5 maand weg is! Tegelijkertijd is dit misschien een voordeel, omdat ik nu niet veel tijd heb om te twijfelen, ik moest wel direct starten met trainen als ik op die datum een halve marathon wil lopen.

Gestart met trainen
Zo gezegd zo gedaan, afgelopen maandag besloot ik mijn eerste training te doen. Mijn doel was 10km lopen op een enigszins ontspannen tempo. Ik heb een Polar horloge met GPS functie (Polar RC3 GPS), waardoor ik precies kan zien welke afstand, tijd en snelheid ik loop. Ik stelde mijn horloge in en liep een ronde van 10km. Hieronder zie je het resultaat van die loop in een curve. De rode lijn is mijn hartslag en de grijze lijn is mijn snelheid.

Curve 10km

Ik liep de 10km in een tijd waar ik heel tevreden mee ben, namelijk 50:46. Je ziet dat mijn hartslag in het begin ontzettend schommelt, dit zijn vrijwel zeker mismetingen. Later wordt de hartslag stabiel en stijgt hij heel langzaam gedurende de training. Mijn snelheid blijft vrij constant, ik liep gemiddeld 11,8km/uur.

Maar o jongens….wat vind ik 10km toch al een eind! Het idee dat ik tijdens de wedstrijd nog meer dan 2x zo ver moet lopen, scares the sh*t out of me! Ik kan alle support dan ook goed gebruiken, mede daarom dit artikel.

Mijn plan 
Omdat ik het altijd ontzettend lastig vind om een trainingsplan voor mezelf te maken, schakelde ik de hulp in van vriendin Marloes. Zij heeft ervaring met het lopen van lange afstanden én met het lopen van een halve marathon. Als je naar mijn hartslag kijkt gedurende deze 10km, stijgt deze langzaam. Ik had dit niet 21km volgehouden, dan was mijn hartslag veel te veel gestegen. Mijn tempo ligt dus nog te hoog.

Rennen

Marloes vertelde dat zij voor haar eerste halve marathon niet verder dan 12km had getraind, dat geeft de burger moed :). Ik wil wel een langere afstand gaan lopen tijdens mijn training, maar nu weet ik in ieder geval dat het mogelijk is om 21km te lopen zonder vreselijk ver getraind te hebben. Ze gaf me ook tips wat betreft de snelheid, wat ik absoluut kan gebruiken omdat dit mijn zwakke punt is. Ik houd van snel lopen, dat gaat nu eenmaal niet als je zo ver moet!

Haar tip was om te starten met een snelheid van 10,5km/uur. Flink langzamer dan ik nu loop dus. Na 10km kan ik het rustig opbouwen naar 11km/uur en als ik me dan na 16km nog goed voel, kan ik iets verder versnellen. Dat voelt als een goed plan!

Voor nu is het zaak om een aantal keer te trainen met het lopen van lange afstanden. Ik wil proberen om in ieder geval 2x per week een afstand van 10km of meer te lopen. Ook wil ik gaan trainen in het omlaag brengen van mijn snelheid, omdat ik het anders nooit ga volhouden.

Conclusie 
Ik vind het super leuk om weer een gericht doel te hebben, maar tegelijk vind ik het doodeng! 21,1km is ZO ver! Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat bevallen. Ik ga er in ieder geval alles aan te doen om over die finishlijn te komen!

Groetjes, Marloes

Heb jij een sportdoel voor de komende tijd?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (33)
 1. Ellen 7 jarengeleden

  Super stoer! Heel veel succes gewenst en het gaat je zeker lukken!

  Reageer
 2. Ati 7 jarengeleden

  AAAh gaaf dat je het gaat doen!!!! geweldig. !! Succes alvast girl!

  Reageer
 3. Ariane 7 jarengeleden

  Gaaf dat je mee gaat doen!
  MIjn doel de komende 6 weken is 5 km lopen in 25 – 30 minuten. Ik ben namelijk net begonnen.
  Laat de moed je niet in de schoenen zakken. Dit kan je!

  Reageer
 4. Bea 7 jarengeleden

  Super dat je dit gaat doen! Veel succes er mee!

  Mijn sportdoel is om elke week 3x naar de fitness te gaan en elke week meer op bouwen qua gewichten. Ondertussen zit ik al aan m’n 2de week en ik vind het echt leuk!

  Reageer
 5. Mieke 7 jarengeleden

  Wauw wat stoer! Zoiets lijkt mij ook erg leuk om een keer te doen. Alleen zit ik op voetbal en sport daardoor al drie keer in de week intensief. Als ik daarnaast nog moet trainen voor een halve marathon wordt me dat denk ik net iets te veel! Succes

  Reageer
 6. Manon 7 jarengeleden

  Wat gaaf! Heel veel succes 🙂
  Toevallig had ik nog een vraagje over hardlopen.
  Altijd als ik een tijdje aan het hardlopen ben krijg ik last van een pees onder m’n voet.
  Ik denk van m’n teen of zo. Loop ik dan verkeerd?
  En is het misschien verstandig om een fysio hiervoor op te zoeken.
  Ik heb het ook als ik lange afstanden gewoon loop en het maakt niet zo zeer uit welke schoenen ik op dat moment aan heb. Dus ik denk dat ik misschien verkeerd loop of zo iets… 🙁

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Ik zou dan inderdaad even een fysiotherapeut om raad vragen. Misschien heb je verkeerde schoenen/sokken? Ik durf het zo niet te zeggen.

   Reageer
  • joyce 7 jarengeleden

   Ik ken dat gevoel en ik ben naar een speciale winkel gegaan om mijn hardloopschoenen te kopen zoals starshoe (even zoeken op google of ze bij jou in de buurt zitten)
   Zij kunnen precies kijken hoe je loopt en wat qua schoenen goed kan helpen.
   Succes ermee!

   Reageer
 7. Judith 7 jarengeleden

  Je kan het! Je inspireert ons ook door openlijk te schrijven over jouw uitdaging en je angst. Gek genoeg begin ik tijdens het lezen van jou stukje na te denken over een doel voor mijzelf. (En dat is miet een halve marathon, dat is voor mij beeld te ver weg nog).

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Dat was inderdaad ook mede mijn doel :). Om anderen te inspireren ook uitdagingen te zoeken. Leuk dat dat bij jou inderdaad het geval is!

   Reageer
 8. Vera 7 jarengeleden

  Interessant om te lezen dat je ‘van nature’ meer een korte afstand loper bent. Als ik hardloop, gebruik ik dat gewoon als cardio-sportmoment voorafgaand aan de oefeningen of workout van jou die ik doe. Ik loop dan 3 km in 20 minuten. Van nature loop ik (bij het hardlopen dan!) gewoon sloom! Ik ga in een soort hardloop-stand die ik heel lang kan volhouden. Ik heb nog nooit een lange afstand gelopen…..misschien dat ik ooit die uitdaging eens aan moet gaan.
  Maar eerst wordt mijn doel om gewoon wat harder te gaan hardlopen…haha!

  Veel succes….vooral bij je training. Die wedstrijd…dat komt volgens mij vanzelf goed. Die loop je wel uit, zeker op je doorzettingsvermogen. Hopelijk gaat het je lukken de tips van anderen te gebruiken. Veel plezier!!

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Wat een ontzettende lieve reacties allemaal! Ik zit hier met een grote glimlach op mijn gezicht. Jullie lieve woorden helpen me zeker om er vol voor te gaan!

   Reageer
 9. Peter 7 jarengeleden

  Ik vind het echt geweldig dat je deze uitdaging aangaat .Met jou basisconditie/fitheid/kracht zie ik je het echt wel doen in een mooie tijd.
  Het geeft mij in ieder geval ook weer extra motivatie om goed te trainen en een mooie tijd neer te zetten.

  En ach…. een halve marathon is maar 21km. Stap voor stap komt die finish vanzelf in zicht 🙂

  Reageer
 10. lies 7 jarengeleden

  Erg leuk om te lezen! Ik heb zelf begin dit jaar mijn eerste halve marathon gelopen. Kwam zelf ook nooit echt verder dan 10 km. Voor mij hielp het ook om gewoon maat een wedstrijd te plannen en daarvoor gericht te trainen. Ik heb 2,5 maand ervoor getraind dus ietsje meer tijd.. Ik heb in deze periode ongeveer drie keer per week getraind. Meestal 1 interval training.. 1 korte afstand en 1 lange afstand. De lange afstanden ben ik gewoon simpel gaan opbouwen Door elke week 1 km meer te gaan lopen. Uiteindelijk had ik 19 km als verste afstand gelopen. Ik vond het voor mezelf wel een fijn idee om tijdens mijn training ook al eens zo niet verre afstand te lopen om te ervaren hoe dit is. Maar dit is natuurlijk persoonlijk. Ik heb uiteindelijk mijn halve goed uitgelopen. Mijn doel was binnen de twee uur en dat is me gelukt. Ik moet wel zeggen dat ik na de halve mijn motivatie totaal kwijt ben geraakt. Ik heb ook altijd een doel nodig om voor te trainen. Dit artikel geeft me daarom ook weer wat motivatie om weer een nieuwe halve marathon wedstrijd te gaan plannen! Bedankt dus! En jij erg veel succes met je voorbereidingen maar dat gaat vast wel goed komen aangezien je al veel sport en een goede conditie hebt!!

  Reageer
 11. Petra 7 jarengeleden

  Heel veel succes!
  Jij kan dit!

  Ik heb niet echt een concreet hardloop doel.Gister voor het eerst 7.5 km gelopen door mijn basis conditie van crossfit. Hierdoor wil ik wel zelf 10 km leren lopen maar soms loop ik 2 of 4 weken geen 5+ afstand meer en 3x per week gaan hardlopen is ook niet echt een optie.

  Reageer
 12. Sonja Diane 7 jarengeleden

  Wat stoer! Ik vind het echt getuigen van lef hoor, om “zomaar” even die halve marathon te gaan lopen! Ben erg benieuwd naar je verhaal na de wedstrijd ?
  Mijn doel ligt nog ver weg. Ik loop een klein jaar hard, en heb afgelopen maandag voor het eerst tien km hardgelopen. Mijn doel is de Dam tot Dam volgend jaar. Met nog steeds 12 kilo overgewicht (in ben er wel al 21 kwijt) vind ik het een uitdaging, maar ik ga er voor. En tot die tijd loop ik wat kortere wedstrijden (Marktstadrun Purmerend 4,5 EM, Amsterdam Marathon 8km, Groet uit Schoorl 10km, Cityruns Alkmaar en Heerhugowaard 10km en rondje Oudorp 10 km) inmiddels aardig de smaak te pakken met wedstrijdjes!

  Reageer
 13. Rungirl4fun 7 jarengeleden

  Tof Marloes? Spannend hoor! Heerlijk uitdagingen. Succes met trainen. Dit gaat je weer lukken!!!
  ! Welke ga je eigenlijk lopen?
  Ik zie je bij de 4 mijl (hoop ik)

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Dank je wel! Ik ga in Exloo lopen 🙂

   Reageer
 14. Theodoortje 7 jarengeleden

  Hey Marloes,

  Wat leuk dat je jezelf voor een uitdaging stelt! Dat vind ik sowieso heel leuk aan jouw blog, je bent (in tegenstelling tot sommige andere gezondheidsbloggers) duidelijk ook ‘gewoon’ een mens – en dat bedoel ik zeker niet denigrerend maar juist positief.
  Maar ja, ik begrijp dat het spannend is! Maar ook leuk. Zelf kan ik lichamelijk niet meer dan ongeveer 8 kilometer rennen (kan wel, maar is heel slecht ivm hypermobiliteitssyndroom), maar het zou mij ook gaaf lijken naar zoiets toe te trainen. (ik train momenteel voor wedstrijden waar ik probeer mijn tijd op de 5 kilometer te verbeteren)
  Ik wens je dus veel succes en hopelijk houd je ons een beetje op de hoogte van het proces!

  Groetjes,
  Theodoortje

  Reageer
 15. Lisanne Takx 7 jarengeleden

  Toevallig heb ik me afgelopen week ook ingeschreven voor een halve marathon. Ik ken je angst… Die van mij ligt nog een stukje verder weg maart 2016. Maar zo heb ik wel een motivatie om heel de winter door te blijven lopen. Normaal stopte ik in de winter omdat ik nu eenmaal een mooi weer loper ben.
  Samen met mijn Polar M400 ga ik nu mijn uiterste best doen om mijn ideale tempo te vinden en deze race uit te kunnen lopen 😀

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Super!! Veel succes :). Ik ga vanmiddag proberen een lager tempo te lopen, wordt een uitdaging!

   Reageer
 16. Lilian 7 jarengeleden

  Wat stoer van je. Ik verbaas me altijd over het tempo dat mensen kunnen rennen. Ik word ook altijd aan alle kanten ingehaald. Maar dan hoor ik evi in mijn oor die zegt dat volhouden belangrijker is dan het tempo en dan zet ik toch maar door. Straks de laatste les van de 0-5 km reeks, 32 min. Al haal ik dus de 5 km lang niet. Na deze les wil ik proberen mijn tempo iets hoger te maken. Uiteindelijke doel is voor mij 10 km maar dat is nog een ‘ver van mijn bed show’ 😉
  Succes! Je kan het!

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Dank je wel, tempo komt inderdaad ‘vanzelf’, volhouden is in het begin veel belangrijker.

   Reageer
 17. Niels Thijssen 7 jarengeleden

  Goed bezig! Je krijgt een boost als je de finish passeert na 21km, en dat gaat je lukken met jouw conditie! Hier al in 2016 de planning voor een halve iron man afstand triatlon (2km zwemmen, 90km tijdrit fietsen en als toetje een halve marathon hardlopen).

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   knap hoor! Dank je wel voor je motiverende woorden.

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: