| 24 mei 2013

De rol van muziek tijdens mijn training

Albert met oordopjes2

Trainen is goed voor je, dat weten we allemaal. Soms heb je echter gewoon even geen zin (ja, ook ik heb daar last van!) Voor mij is muziek op zo’n moment een zeer sterk motivatiemiddel. De gedachte aan het afspelen van een geweldige playlist tijdens het trainen, werkt al motiverend. Voordat ik start met trainen pak ik mijn iPod, zet de juiste playlist aan en de motivatie begint naar automatisch naar boven te borrelen.

Ik houd van zeer verschillende soorten muziek, die ik in een context plaats. Muziek voor als ik mij moet concentreren, muziek als ik de krant luister en natuurlijk de muziek die mij helpt om meer uit mijn training te halen. Pas sinds kort pas ik de muziek specifiek aan op de training, als stimulans. Dit komt omdat ik de laatste tijd vaker alleen train in plaats van in groepen, omdat dat tijdtechnisch beter uitkomt.

Doordat muziek nu een belangrijke rol speelt, steek ik tijd in het creëren van een perfecte playlist. Ik gebruik hierbij iTunes van Apple, ik vind dit programma het meest gebruiksvriendelijk. Omdat ik gemiddeld vier à vijf keer per week train, heb ik verschillende afspeellijsten op mijn iPod staan. Daarnaast heb ik een afspeellijst die ik alleen gebruik voor wedstrijden. Als laatste, om verveling te voorkomen, heb ik nog ‘reserve’ afspeellijsten, zodat ik de muziek kan aanpassen aan mijn ‘mood’.

P1010236

Ik gebruik tijdens het trainen het liefst liedjes met een hoog aantal BPM (beats per minute). Dit heeft twee redenen. De eerste is dat ik automatisch mee ga in het hoge tempo, het werkt stimulerend. Op de crosstrainer merk ik bijvoorbeeld dat ik gemakelijker een hoog tempo draai. Lekker effectief aan de conditie werken! De tweede reden is dat het hoge aantal BPM voor mij een controlemiddel is. Ik gebruik tijdens de warming up altijd dezelfde playlist te gebruiken en weet zo precies hoe hoog mijn tempo moet zijn. Als mijn benen dus nog zwaar zijn van een vorige training, dan dwing ik mijzelf aan de hand van de BPM om het tempo toch aan te houden om optimaal te trainen.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat een vrolijk liedje is. Ik kies hiervoor omdat ik de trainingen wil associëren met plezier.  Wat ‘vrolijke’ muziek voor mij is, kan echter voor jou totaal anders zijn.

Maar wat voor muziek heb ik op dit moment op mijn iPod staan? Hier mijn top 3:

  1. Spectrum (say my name)Calvin Harris Remix
  2. Reload – Sebastian Ingrosso & Tommy Trash
  3. Feel this moment – Pitbull & Christina Aguilera

Naast deze bekendere muziek houd ik, van de volgende muziek tijdens het trainen:

  1. Techno Dream Trance – Happy Fantasy
  2. Techno Dream Trance- Melody From Heaven
  3. Trance – Secret Melody
  4. Trance – Raver’s Fantasy

Van deze categorie muziek moet je echt houden. Wat ik er erg fijn aan vindt, is het hoge aantal BPM en de power die ze me geven.

Sommige mensen zullen het al wel begrijpen, ik koppel positieve emoties aan trainen. Die positieve emoties probeer ik te  behalen door mijn trainingsdoelstelling precies te formuleren en dat doel daadwerkelijk te behalen. Een factor om mijn trainingen elke keer succesvol af te sluiten, is gebruik maken van muziek!!

Muziek is voor mij emotie, door goede muziek kan ik tijdens de trainingen net dat beetje meer!

Groetjes, Albert

Wat is jouw favoriete muziek tijdens het trainen?

6 reacties

  1. Leuk! Ik vind dat Bleeding Out van Imagine Dragons een goede beat heeft (na ongeveer een halve minuut), en Pump it van The Black Eyed Peas doet het ook altijd goed, en Major Lazor met Watch out for this vind ik ook fijn (:

  2. Wow, wat een super motiverende nummers! Ik volg jullie site al langere tijd mbt het gezonde eten (wat ik zelf nu al zo’n 6 maanden volhoud), alleen sporten kwam er de laatste tijd niet van. Ik ben sinds 2 weken weer aan het hardlopen maar miste de juiste muziek. Ik herinnerde me al een artikel van langere tijd geleden op jullie site en vond dit terug; top!!! Bedankt!!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram