Bewegen Persoonlijk

De rol van muziek tijdens mijn training (Marloes)

Door

Lesgeven1

Ongeveer twee weken terug schreef Albert over de belangrijke rol die muziek speelt tijdens zijn trainingen. Na dit artikel heb ik van een aantal mensen de vraag gekregen hoe ik muziek gebruik tijdens mijn trainingen. Één persoon merkte zelfs al op: ‘Ik zie jou eigenlijk nooit met muziek trainen’. Ik verschil op dit gebied inderdaad totaal van Albert en sport ook juist graag zonder muziek. Ik wil je daar vandaag wat meer over vertellen.

Ik vind het luisteren van goede muziek heerlijk in de auto of in de kroeg. Ook tijdens mijn groepslessen ben ik erg kieskeurig als het gaat om muziek. Ik kan uren zoeken naar dat ene perfecte nummer voor mijn les. Als ik lessen bij anderen volg, let ik altijd op muziekkeuze en hoe de oefeningen daarop worden aangepast.

Tijdens mijn individuele trainingen vind ik het daarentegen heerlijk om zonder muziek te sporten! Ik kan op deze momenten mijn hoofd helemaal leeg maken en mijn aandacht vestigen op wat er in mijn lichaam gebeurd. Zelfs tijdens het hardlopen gebruik ik zelden muziek. Ik kijk wat om me heen, luister naar de vogels en geniet van de stilte. Ik merk dat ik zonder muziek beter kan letten op mijn ademhaling, ik kan deze langer onder controle houden en daardoor voor een langere periode intensief lopen.

Lesgeven2

Ik heb eens nagedacht over waarom ik muziek op die momenten totaal niet mis en ben tot de conclusie gekomen dat ik juist door de muziek blijf nadenken tijdens het sporten. Past de muziek wel bij de beweging? Beweeg ik wel in de maat? Zou dit een goed Bodypump-nummer zijn? Ik ben teveel bezig met het analyseren van de muziek. Tijdens mijn groepslessen is dit niet het geval, omdat ik dan vooraf alle muziek nauwkeurig heb uitgezocht en de perfecte oefeningen heb vastgesteld. Op dat moment ondersteunt de muziek mijn bewegingen!

Mijn momentele favorieten tijdens mijn lessen zijn:

 • Pitbull ft. Christina Aguilera – Feel this moment
 • Showtek – Slow Down
 • Calvin Harris – Drinking from the bottle
 • Icona Pop – I love it (al wat ouder, maar leuk!)
 • Vamo a Baila – Zumba fitness (in mijn Zumba-les)

Omdat ik al ongeveer 8 jaar muziek aan het zoeken ben voor mijn lessen, heb ik ook een aantal all-time-favorite sportnummers:

 • Ferry Korsten – The Race (Spinning, heerlijk!)
 • Lady Gaga – The Edge of Glory
 • Novaspace – Beds are burning (een ‘gouwe ouwe’)
 • DJ Tiësto – He’s a Pirate
 • Amici Forerver – So far away (als cooling down)

Kortom, tijdens de lessen die ik geef op de sportschool kan ik niet zonder goede muziek. Als ik echter alleen sport, vind ik stilte heerlijk en focus ik me op mijn lichaam. Ik ben benieuwd of meer mensen dit hebben, ik hoor namelijk vaak dat mensen net als Albert muziek als motivatie gebruiken.

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen!

Groetjes, Marloes

Gebruik jij muziek tijdens je training? Of vind je stilte soms ook fijn?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (5)
 1. Esther 9 jarengeleden

  Leuk artikel! Ik luister ook vrijwel geen muziek tijdens het sporten. Als ik dat wel doe merk ik dat ik gewoon lekker muziek zit te luisteren, en niet gefocust aan het sporten ben.

  Reageer
 2. Jorien 9 jarengeleden

  Same here hoor! Ik gebruik ook geen muziek tijdens het individuele sporten. Op de een of andere manier houd ik er totaal niet van om zo afgesloten te zijn.. En ook inderdaad dat onder controle houden van ademhaling, en echt kunnen voelen hoe ver je kan gaan. Bij rpm daarentegen is het juist geweldig. Je bouwt echt op, om dat te knallen op een superrefrein!

  Liefs, Jorien

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Leuk om te horen dat jullie hetzelfde hebben!

   Reageer
 3. Lianne 9 jarengeleden

  Grappig ik heb echt precies hetzelfde! Ik dacht dat ik één van de weinige was die tijdens het harldopen geen muziek luisterd. Ik ga snel de maat van de muziek aanhouden waardoor ik te snel ga lopen en ben dan snel buiten adem. En ook kom ik met me ademhaling in de knoei! Ik vind het prettig me ademhaling te horen als ik loop en idd verder lekker te genieten van de omgeving en alles van me af te lopen. Met muziek ervaar ik dat niet.

  Groetjes

  Reageer
 4. Morton Henrichsen 9 jarengeleden

  I just want to say I am new to blogging and site-building and really loved your web page. Probably I’m likely to bookmark your site . You definitely have exceptional article content. Cheers for sharing with us your web-site.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: