Afvallen Persoonlijk

De basis van mijn gezonde leefstijl

Door

Beginner cardio workout

Om een gezonde leefstijl te vinden die bij jou past én die haalbaar voor jou is op de lange termijn, kan het heel handig zijn om voor jezelf een paar ‘basisprincipes’ op papier te zetten. Zo krijg je voor jezelf duidelijk wat jij belangrijk vindt aan gezond leven. Deze basis kun je opbouwen door duidelijke, maar haalbare doelen te stellen. Denk daarnaast niet alleen aan de gezonde dingen, maar ook aan wat voor jou genietmomentjes zijn! Vandaag vertel ik jullie wat voor mij de belangrijkste principes in mijn leven zijn.

Waarom een eigen gezonde leefstijl?
Als je gezond gaat proberen te leven zonder enige leidraad of houvast, zal je het niet lang volhouden. Dit geldt ook voor als je gaat leven volgens een patroon van een ander. Denk maar eens aan de grote hoeveelheid mensen die gingen leven volgens het idee van Sonja Bakker….ik denk niet dat er veel zijn die dat nog steeds doen! Om écht een verandering te kunnen maken, moet je namelijk zelf voor 100% achter je eigen leefstijl staan. Wat is er dan beter dan een leefstijl die je ook echt zelf gemaakt hebt!? Door jouw eigen opvattingen, wensen en mogelijkheden mee te nemen in een aantal basisprincipes, kun je langzaam jouw gezonde leven vormgeven.

Mijn basisprincipes
In de afgelopen jaren heb ik een gezonde leefstijl ontwikkeld die bij mij past. Daarbij horen een aantal door mezelf opgestelde ‘regels’ waar ik me aan houd. Niet omdat dat moet, maar omdat ik daar zelf voor kies en omdat ik me daar fijn bij voel. Af en toe verdwijnt er iets van mijn lijstje en af en toe vul ik hem aan met andere dingen die ik belangrijk vind, maar over het algemeen komt het hierop neer:

 • Ik houd mijn hoofdmaaltijden zo veel mogelijk gezond. Dat wil niet zeggen dat ik alleen maar gezonde producten gebruik, maar wel zo veel mogelijk. Ik neem bijvoorbeeld niet elke dag hagelslag op mijn brood, alleen als ik er héél veel zin in heb. Als ik ‘s avonds gebakken aardappelen eet, zorg ik dat de groenten en het vlees/vis wél gezond zijn.
 • Ook tussen de maaltijden door eet ik meestal gezonde producten zoals fruit, rauwkost of een cracker. We hebben vrijwel nooit snoep of koek in huis.
 • Als er dan een keer getrakteerd wordt, of er is een speciale gelegenheid, dan kan ik rustig mee doen! Doordat de basisvoeding gezond is, kan ik ook wel eens een uitzondering maken.
 • Ik gebruik producten die in een ‘normaal’ Nederlands voedingspatroon voorkomen. Ik zal er niet snel voor kiezen om brood, pasta, melk of andere producten uit mijn voeding weg te laten. Ik voel me prima en heb nooit klachten, dus ik vind dit niet nodig.
 • Ik probeer ongeveer 4x per week intensief in beweging te zijn. Als ik het een week heel druk heb, of ik heb écht geen zin, dan is 3x ook prima. Er zijn echter ook wel weken dat ik 5x een sportmoment heb.
 • Ik gun mezelf iets lekkers als ik daar heel veel zin in heb. Er zijn periodes geweest waarin ik me probeerde te verzetten tegen een zak chips of een stuk chocola. Ik merk echter dat dit totaal niet helpt, je krijgt er alleen nog maar meer trek van! Daarom ben ik er wat meer nuchter in gaan staan. Als ik op een avond heel veel zin heb in iets lekkers, dan neem ik dat. Ik houd het echter bij 1 à maximaal 2 avonden per week (dit is inclusief alcoholgebruik).

Eigenlijk zijn de bovenstaande punten het uitgangspunt voor mijn leefstijl! Ik doe dit dus niet voor iemand anders, maar puur voor mezelf, omdat ík me er goed bij voel. Doordat ik ook ruimte over laat voor lekkere dingen en ik mezelf geen dingen verbied, is het super goed haalbaar.

Marloes

Jouw eigen basisprincipes opstellen
Wil jij ook gezonder gaan leven, of meer structuur aanbrengen in je gezonde leefpatroon? Dan kan het helpen om ook eens na te denken over wat jíj belangrijk vindt. De volgende tips kunnen je helpen bij het vinden van principes die bij jou passen:

 • Denk na over wat jij belangrijk vindt. Wil je gewoon gezond eten? Of misschien vegetarisch of veganistisch? Zijn er producten die je liever vermijd? Hoeveel beweging vind jij belangrijk?
 • Denk na over wat haalbaar is. Als je nu iedere dag chips, chocola of koek eet, dan is teruggaan naar 1-2x per week een te grote stap. Begin dan eens met 3-4x per week!
 • Neem de tijd! Eis niet van jezelf dat je volgende week alles op een rijtje hebt, maar denk er rustig over na.
 • Bedenk dat jouw principes in de loop der tijd nog kunnen veranderen. Ik heb ook elk jaar wel weer aanvullingen op mijn leefstijl. Zo ben ik dit jaar nog beter gaan letten op toegevoegde suikers in producten.

Belangrijk is dat je vooral niet te streng bent voor jezelf, dat ga je toch niet volhouden! Stel realistische en haalbare doelen voor jezelf en neem kleine stapjes. Je zult merken dat het heel veel duidelijkheid geeft om eens na te denken over wat jij belangrijk vindt.

Ik ben heel benieuwd of jullie voor jezelf ook zulke principes hebben. Vaak heb je ze niet opgeschreven, maar zitten ze (onbewust) wel in je hoofd.

Groetjes, Marloes

Wat zijn voor jou belangrijke principes als het gaat om gezond leven?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (18)
 1. Sascha 9 jarengeleden

  Wat leuk zeg om dit te lezen. Ik studeer zelf ook voeding&dietetiek en ik leef precies hetzelfde eigenlijk. Haha en het is zo fijn. Het geeft veel rust en ook veel energie. Het onbegrip van mensen is vaak groot. Ze denken vaak, dat ik op niks leef omdat ik slank ben. En als ik vertel dat ik gewoon gezond leef en genoeg sport, dan is er vaak ook een soort ongeloof dat ik dat echt leuk vind. En dan zeg ik altijd maar Sorry dat ik het leuk en interessant vind en dat ik goed voor mijn lijf wil zorgen haha! Ik volg al een tijdje jou site en ik vind het erg leuk om te lezen en dat iemand TOTAAL dezelfde insteek heeft wat betreft voeding en gezondheid. Zal ook vast met onze opleiding te maken hebben. Ik heb hiervoor dansacademie gedaan en geef nu ook balletlessen/sportlessen. Veel overeenkomsten dus!

  Succes met je blog!

  X Sascha

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Hey Sascha! Wat onzettend leuk om te horen :-). Mensen begrijpen het inderdaad niet altijd, maar ik gebruik mijn passie op deze manier om andere te inspireren. Heel veel succes met je opleiding! Liefs

   Reageer
 2. Hester 9 jarengeleden

  Ik ben het vooral met je eens dat je niet te streng moet zijn voor jezelf. Ik ben dit altijd wel voor mezelf, ik wil meteen alles perfect doen maar dit is echt niet goed haalbaar. Ik eet nu heel gezond en heb een voedingspatroon wat ik een aantal jaar geleden niet vol had kunnen houden maar als ik nu terug kijkt is het heel geleidelijk gegaan. Ik vind dus ook dat je je doelen echt tijd moet geven. Ik hoor vaak van mijn trainers in de sportschool dat dat tevens de reden is dat veel mensen afhaken: ze zien niet snel genoeg resultaat.

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Dat klopt Hester! Maar ik vind het ook de taak van een trainer om mensen daarin te begeleiden.

   Reageer
 3. Jasmine 9 jarengeleden

  Sinds ik in maart mijn leefstijl veranderd heb zit ik zo veel lekkerder in mijn vel! Ik vind het onvoorstelbaar dat ik de frisdrank gewoon niet mis. Zelfs op een dag als vandaag, ik ben jarig en dan eet ik wel appeltaart en pepernoten maar ik hoef dan echt geen glas ice tea erbij, ik vind gewone ice tea niet eens meer lekker (dronk ‘vroeger’ ong. 1l per dag), green tea gaat nog. Ik ben afgevallen en voel me zelfverzekerder en ik zou nooooit meer terug willen!

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Gefeliciteerd Jasmine! En ga zo door 🙂

   Reageer
 4. Lilian 9 jarengeleden

  Ik probeer mijn gezonde eet patroon steeds met kleine stapjes te verbeteren. Maar als ik dan een keer zo’n stapje ‘mis’ zet, valt het me tegen hoe snel ik dat stapje ‘vergeet’ en weer terugval in mijn oude patroon…
  De herfst/winter werkt daar ook niet aan mee. Ik ga graag hardlopen en deed dit 3x per week. Maar ik durf niet in het donker en met 3 (kleine) kinderen is overdag zo goed als niet haalbaar. Nu blijft het sporten steken bij 1x per week zwemmen en daar voel ik me niet fijn bij.
  Genoeg om te leren dus. Ik lees graag op jullie site, daar krijg ik weer goede ‘moed’ van! Dankjewel!

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Graag gedaan Lilian! Super om te horen dat je er veel aan hebt. Soms hoort een stapje terug erbij, laat je niet uit het veld slaan!

   Reageer
 5. Hanneke 9 jarengeleden

  Inspirerend stukje! De kracht van wat je schrijft zit voor mij in het gewone. Doe geen heel speciale dingen maar maak bewuste keuzes. Dat spreekt me aan!

  Reageer
 6. ellen 9 jarengeleden

  Ik vind dit zelf erg lastig. Mijn ouders, voornamelijk mijn vader. Eet elke avond een bak chips, of nootjes, of toastjes. Dit wil ik niet meer, ik ben 5 kilo aangekomen omdat ik (denk dat het daardoor komt) elke dag lunchte met krentenbollen of broodjes, ook at ik in een week erg veel chocolade en at in de avond tussen 8 en 11 uur ‘s avonds wel het nodige wat mensen normaal bij hun lunch eten. Echt heel erg!

  Ik probeer nu sowieso in de avond minder te eten, of ik neem op een later tijdstip een cracker, en niet meer. Klaar nu, ik wil dat mijn lichaam gezond is en het bewegen moet ook weer op gang komen. Ik volg je blog! Trouwens, is brood erg slecht? Ik eet op stage vaak brood omdat dat makkelijker is om mee te nemen of om even snel te eten als er klanten zijn bijvoorbeeld.

  Reageer
 7. Sandra Stieding 9 jarengeleden

  Bedankt voor je inspirerende stukje. Ik heb gisteren na het lezen eens nagedacht en voor mezelf besloten om ook zo’n lijstje te maken. Te beginnen met maar een paar punten voor anderen misschien gewone kost, maar voor mij toch noodzakelijk om te noteren:
  1) 2x per week sporten, liefst in de ochtend op dinsdag en donderdag maar anders ‘s avonds een vervanging zoeken
  2) 1x in de week wandelen, liefst met vriendin Monique maar anders alleen
  3) door de weeks ‘s avonds na 20.00 uur niet meer eten
  4) 1x per week ‘s avonds geen beeldbuis maar lezen of creatief bezig zijn met radio op de achtergrond.
  Dit zijn voorlopig mijn doelen en hopelijk komen er in de toekomst meer bij, maar zoals je schreef langzaam opbouwen.
  Groetjes,
  Sandra

  Reageer
 8. Tea Hekking 5 jarengeleden

  Hoi Marloes,
  Vroeger thuis altijd netjes en gezond gegeten. 1 koekje met thee uit school. En 1 keer in het weekend bakje chips en 1 glas cola. Toch merk ik nu dat het allemaal nog gezonder kan (zelf moeder en veel bezig met gezond te leven). Na het trouwen toch wel wat vaker een glas fris. En door drukke lange werkdagen weleens een wereldgerecht bijvoorbeeld. Totaal nog geen notie van wat ik nou eigenlijk in mijn lichaam stop. Ergens wel bewust dat het gezonder kan. Maar toch niet zo bewust als nu. Na veel afvallen een soort rem daarin. Ben toen nieuwsgierig geworden naar koolhydraatarm eten. Dat doe ik inmiddels ook. Voel me er goed bij en heeft toch weer een extra zet gegeven om af te vallen. Heb wel veel tijd nodig gehad om mezelf ook weer eens wat lekkers tussendoor te gunnen. Ik herken mij in jou. Ik bepaal zelf wanneer ik iets lekkers neem en wat. Ik wil bewust genieten. En dat doe ik. Het is nog steeds niet veel wat ik aan ‘extra’s’ neem, maar toch. Ik vind het prima zo. En ik laat mij niet door anderen van gedachten afhelpen.
  Na het krijgen van mijn 1e 2 kids (2ling) ben ik zelf flink afgevallen. Kwam weer aan tijdens zwangerschap van mijn 3e kindje. Gelijk daarna ook weer gaan afvallen en besloten dat ik nu ook echt wel mocht gaan kiezen voor mijzelf, door tijd te nemen voor sport. Ik begon met hardlopen. Op eigen houtje zeker wel 30 kilo kwijt. Ik ben 1.74 en nu 63 kilo. Voor de zomervakantie voor het laatst gewogen en richt mij nu op hoe ik mij voel en wil niet focussen op cijfertjes. Wat ik nooit verwachtte, maar toch gebeurde, is dat ik inmiddels de halve marathon een 2 jaar geleden heb gedaan en mijn max nu op 25 km ligt (aan 1 stuk rennen). Ik ben naast rennen ook op de sportschool gegaan. Ik doe deed 2 keer sportschema. Inmiddels 1 keer sportschema, 1 keer xco en sinds mijn 2ling op kickboksen is gegaan nog een extra uur in de sportzaal. Ik stelde mijzelf altijd op de laatste plaats. Vond het mijn taak om eerst er te zijn voor mijn gezin en werk. Maar besefte dat ik toch ook echt wel wat tijd voor mijzelf mag hebben. En ik ben nu sportaddict!! Ik geniet er echt van. En naast dat dus ook een gezonde eetstijl/leefstijl ontwikkeld waar ik mij fijn bij voel. Het is alsof ik weer opnieuw ben gaan leven ofzo. En het is voor zowel body als mind super om te sporten en gezond te eten. Inmiddels ben ik zover dat ik niets liever wil dan anderen te motiveren en te helpen. Daarom sinds kort gestart met de opleiding voor gewichtsconsulente. Ik vind het echt top! Zo, lang verhaal. Maar ik wilde het gewoon echt een keer aan je kwijt. Jou workouts voor thuis is waar ik mee starte. En kwam toen naarmate de tijd verstreek erachter dat je dus ook blogt en vlogt. Ik merk dat ik mij zeer veel in jou herken. En ik heb er echt onwijs veel aan. Thanx!

  Reageer
 9. Tea Hekking 5 jarengeleden

  Hoi Marloes,
  Ik ben een vrouw van inmiddels 35 jaar, getrouwd ruim 11 jaar en 3 zoontjes.
  Vroeger thuis altijd netjes en gezond gegeten. 1 koekje met thee uit school. En 1 keer in het weekend bakje chips en 1 glas cola. Toch merk ik nu dat het allemaal nog gezonder kan (zelf moeder en veel bezig met gezond te leven). Na het trouwen toch wel wat vaker een glas fris. En door drukke lange werkdagen weleens een wereldgerecht bijvoorbeeld. Totaal nog geen notie van wat ik nou eigenlijk in mijn lichaam stop. Ergens wel bewust dat het gezonder kan. Maar toch niet zo bewust als nu. Na veel afvallen een soort rem daarin. Ben toen nieuwsgierig geworden naar koolhydraatarm eten. Dat doe ik inmiddels ook. Voel me er goed bij en heeft toch weer een extra zet gegeven om af te vallen. Heb wel veel tijd nodig gehad om mezelf ook weer eens wat lekkers tussendoor te gunnen. Ik herken mij in jou. Ik bepaal zelf wanneer ik iets lekkers neem en wat. Ik wil bewust genieten. En dat doe ik. Het is nog steeds niet veel wat ik aan ‘extra’s’ neem, maar toch. Ik vind het prima zo. En ik laat mij niet door anderen van gedachten afhelpen.
  Na het krijgen van mijn 1e 2 kids (2ling) ben ik zelf flink afgevallen. Kwam weer aan tijdens zwangerschap van mijn 3e kindje. Gelijk daarna ook weer gaan afvallen en besloten dat ik nu ook echt wel mocht gaan kiezen voor mijzelf, door tijd te nemen voor sport. Ik begon met hardlopen. Op eigen houtje zeker wel 30 kilo kwijt. Ik ben 1.74 en nu 63 kilo. Voor de zomervakantie voor het laatst gewogen en richt mij nu op hoe ik mij voel en wil niet focussen op cijfertjes. Wat ik nooit verwachtte, maar toch gebeurde, is dat ik inmiddels de halve marathon een 2 jaar geleden heb gedaan en mijn max nu op 25 km ligt (aan 1 stuk rennen). Ik ben naast rennen ook op de sportschool gegaan. Ik doe deed 2 keer sportschema. Inmiddels 1 keer sportschema, 1 keer xco en sinds mijn 2ling op kickboksen is gegaan nog een extra uur in de sportzaal. Ik stelde mijzelf altijd op de laatste plaats. Vond het mijn taak om eerst er te zijn voor mijn gezin en werk. Maar besefte dat ik toch ook echt wel wat tijd voor mijzelf mag hebben. En ik ben nu sportaddict!! Ik geniet er echt van. En naast dat dus ook een gezonde eetstijl/leefstijl ontwikkeld waar ik mij fijn bij voel. Het is alsof ik weer opnieuw ben gaan leven ofzo. En het is voor zowel body als mind super om te sporten en gezond te eten. Inmiddels ben ik zover dat ik niets liever wil dan anderen te motiveren en te helpen. Daarom sinds kort gestart met de opleiding voor gewichtsconsulente. Ik vind het echt top! Zo, lang verhaal. Maar ik wilde het gewoon echt een keer aan je kwijt. Jou workouts voor thuis is waar ik mee starte. En kwam toen naarmate de tijd verstreek erachter dat je dus ook blogt en vlogt. Ik merk dat ik mij zeer veel in jou herken. En ik heb er echt onwijs veel aan. Thanx!

  Reageer
 10. Tea Hekking 5 jarengeleden

  Hoi Marloes,
  Ik ben een vrouw van inmiddels 35 jaar, getrouwd ruim 11 jaar en 3 zoontjes.
  Vroeger thuis altijd netjes en gezond gegeten. 1 koekje met thee uit school. En 1 keer in het weekend bakje chips en 1 glas cola. Toch merk ik nu dat het allemaal nog gezonder kan (zelf moeder en veel bezig met gezond te leven). Na het trouwen toch wel wat vaker een glas fris. En door drukke lange werkdagen weleens een wereldgerecht bijvoorbeeld. Totaal nog geen notie van wat ik nou eigenlijk in mijn lichaam stop. Ergens wel bewust dat het gezonder kan. Maar toch niet zo bewust als nu. Na veel afvallen een soort rem daarin. Ben toen nieuwsgierig geworden naar koolhydraatarm eten. Dat doe ik inmiddels ook. Voel me er goed bij en heeft toch weer een extra zet gegeven om af te vallen. Heb wel veel tijd nodig gehad om mezelf ook weer eens wat lekkers tussendoor te gunnen. Ik herken mij in jou. Ik bepaal zelf wanneer ik iets lekkers neem en wat. Ik wil bewust genieten. En dat doe ik. Het is nog steeds niet veel wat ik aan ‘extra’s’ neem, maar toch. Ik vind het prima zo. En ik laat mij niet door anderen van gedachten afhelpen.
  Na het krijgen van mijn 1e 2 kids (2ling) ben ik zelf flink afgevallen. Kwam weer aan tijdens zwangerschap van mijn 3e kindje. Gelijk daarna ook weer gaan afvallen en besloten dat ik nu ook echt wel mocht gaan kiezen voor mijzelf, door tijd te nemen voor sport. Ik begon met hardlopen. Op eigen houtje zeker wel 30 kilo kwijt. Ik ben 1.74 en nu 63 kilo. Voor de zomervakantie voor het laatst gewogen en richt mij nu op hoe ik mij voel en wil niet focussen op cijfertjes. Wat ik nooit verwachtte, maar toch gebeurde, is dat ik inmiddels de halve marathon een 2 jaar geleden heb gedaan en mijn max nu op 25 km ligt (aan 1 stuk rennen). Ik ben naast rennen ook op de sportschool gegaan. Ik doe deed 2 keer sportschema. Inmiddels 1 keer sportschema, 1 keer xco en sinds mijn 2ling op kickboksen is gegaan nog een extra uur in de sportzaal. Ik stelde mijzelf altijd op de laatste plaats. Vond het mijn taak om eerst er te zijn voor mijn gezin en werk. Maar besefte dat ik toch ook echt wel wat tijd voor mijzelf mag hebben. En ik ben nu sportaddict!! Ik geniet er echt van. En naast dat dus ook een gezonde eetstijl/leefstijl ontwikkeld waar ik mij fijn bij voel. Het is alsof ik weer opnieuw ben gaan leven ofzo. En het is voor zowel body als mind super om te sporten en gezond te eten. Inmiddels ben ik zover dat ik niets liever wil dan anderen te motiveren en te helpen. Ook mijn kids krijgen een gezonde leefstijl mee. Wil ze meegeven dat dat belangrijk is en waarom enzo. Ze zijn ook dol op sporten. Daarom sinds kort gestart met de opleiding voor gewichtsconsulente. Ik vind het echt top! Zo, lang verhaal. Maar ik wilde het gewoon echt een keer aan je kwijt. Jou workouts voor thuis is waar ik mee starte. En kwam toen naarmate de tijd verstreek erachter dat je dus ook blogt en vlogt. Ik merk dat ik mij zeer veel in jou herken. En ik heb er echt onwijs veel aan. Thanx!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: