Crossfit

Collage Crossfit
Trends komen en trends gaan, zo zijn er veel verschillende initiatieven geweest op sportgebied die na een periode langzaam zijn uitgedoofd. Is Crossfit een zogenaamde trendsport of wordt het een blijvend onderdeel in het sportarsenaal van veel beoefenaars? Op optimavita.nl zijn in meerdere trainingsvideo’s voorbeelden te zien geweest waarbij de principes van Crossfit centraal stonden maar wat zijn de principes en achtergronden van Crossfit? Om hier antwoord op te krijgen heb ik een training mee gedaan bij Crossfit Noord, een authentieke ‘Gym’. In dit artikel behandel ik het ontstaan, de achtergronden en mijn ervaringen met Crossfit.

Als eerste, wat is Crossfit en hoe is het ontstaan? Crossfit is een functionele benadering van fitness, dat wil zeggen dat alle bedachte oefeningen in het teken staan van de functionaliteit van het menselijke lichaam. Het lichaam moet beter gaan functioneren in het dagelijkse leven, de filosofie van Crossfit is dat de mens weer moet bewegen zoals het oorspronkelijk bedoeld is. Om dit voor elkaar te krijgen zijn alle trainingen een combinatie van kracht en uithoudingsvermogen, hieruit ontstaat een intensiteit die niet is te vergelijken met andere sporten.
Kijkend naar de principes van Crossfit, deze zijn gebaseerd op de volgende basisbewegingen: Tillen, gooien, duwen, trekken, springen, klimmen en springen. Alle trainingen die worden uitgevoerd, wereldwijd, zijn voorzien van deze basisbewegingen.

Kijkend naar de relatief korte periode dat Crossfit aanwezig is in sportland, rond de 20 jaar sinds de oprichting in de Verenigde Staten, zijn diegene die Crossfit beoefenen enorm toegewijd. Vanuit Crossfit wordt de gemeenschapszin aangemoedigd, via Facebook en andere sociale media zoeken mensen elkaar op, hier vergelijken ze de resultaten en moedigen ze elkaar aan.
Deze vorm van gemeenschapszin is voor mij persoonlijk een belangrijke reden om Crossfit uit te willen proberen, het samen een loodzware training ondergaan. Bij aankomst werd al snel duidelijk dat Crossfit bedoeld is als ‘Back to basic’, een grote loods die gevuld is met Kettlebells, gewichten en stangen maar bovenal met mensen die zijn gekomen om zwaar trainen.

De training startte met een gezamenlijke warming-up, er werden veel oefeningen gedaan om iedereen voor te bereiden, lichamelijk en geestelijk. Hierbij moet je denken aan sprongvormen, burpees, op handen en voeten lopen, etc.
Het hoofdprogramma bestond uit twee onderdelen, als eerste een zware rug- en schoudertraining en daarna volgde de zogenaamde WOD, work out of the day.

De rug- en schoudertraining bestond uit 9 series van 3 herhalingen frontale shoulder press, alleen al deze vorm van training ben ik niet gewend. Het is immers de bedoeling dat je de 3 herhaling net haalt, oftewel je traint met hele zware gewichten.

De WOD bestond uit 3 oefeningen; de boxjump, Kettlebellswing en de power clean. Al deze oefeningen moesten 15 keer herhaald worden, nu komt het slechte nieuws! Er moesten 7 series uitgevoerd worden of er werd na 22 minuten gestopt.

IMG_1065

Tijdens de training heb ik meerdere malen oogcontact gezocht en om me heen gekeken, niemand maar dan ook niemand ‘spijbelde’. Mannen en vrouwen, iedereen kwam daar met één doel, effectief trainen maar ook simpelweg ‘doodgaan’. Het trainen in een rauwe setting, de loods, met mensen die allemaal met hetzelfde doel komen werkt enorm motiverend. Dit is dan ook de reden dat ik van mening ben dat Crossfit een blijvend onderdeel is in het Nederlandse sportaanbod. Mensen hebben de behoefte om zonder al te veel poespas te werken aan hun lichaam, de trainingen zijn dusdanig zwaar dat je nergens anders meer aan denkt en na een training kun je voldaan zijn, over je eigen prestaties en over de prestaties van je trainingsgenoten.

Gemeenschapszin, gecreëerd in een uurtje sporten.

Heb jij al kennisgemaakt met Crossfit? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Groetjes Albert

12 reacties

  1. Hallo Albert,
    ik ben sinds een week of 3 begonnen met crossfit, en ik vind het echt super! Na 5 minuten sta ik al te zweten als een rund. Sommige oefeningen zijn echt loodzwaar (voor mij dan vooral de burpees 🙂 en lig ik soms echt te sterven op de vloer. Maar de voldoening die je hebt na het uitvoeren van je oefeningen is heel groot.
    Het leuke is dat je dit gewoon thuis kunt doen.

    Ik probeer dit een 3 à 4 tal keer te doen in de week.

    Een aanrader voor mensen die wat meer conditie willen.

    1. Hallo Matthy, ik ben het volkomen met je eens, het kan altijd en overal! Wat ik nu wel gemerkt heb is dat de beleving anders is als je thuis traint dan met een trainingsgroep. De afwisseling is dus prettig. Succes met de trainingen.

    1. Hallo Stacey, voor mij geldt, ondanks mijn ruime sportervaring, dat ik altijd nog afvraag of ik er wel geschikt voor ben. Altijd blijkt dat de aanwezige personen zo variëren in niveau dat er altijd aansluiting mogelijk is. Voor de sportschool waar ik nu voor het eerst ben geweest, hier is het onderlinge verschil groot maar de gezelligheid is er voor iedereen. Succes!

      1. Eens met Matthy. En als je een beetje creatief bent, kan je het zo gevarieerd doen en maken als je zelf wil. En het is ideaal om het ‘even tussendoor’ thuis te doen. Dus een druk leven is wat dat betreft niet eens een belemmering.

    2. Ja, dat heb ik ook altijd! Ik ben dan net wel stoer genoeg om naar de lessen te gaan, maar iedereen is zo goed bezig en zo gemotiveerd, dat ik daar gewoon een beetje verlegen van wordt. Hopelijk zal dit weggaan als ik vaker meedoe, dan zal ik er meer aan gewend raken. Wel een erg leuk en herkenbaar artikel om te lezen dus.

  2. Dikke vette like @ dit bericht! Crossfit lijkt mij ook superleuk om eens te doen. Hoop dat dat ooit ook kan met een hele schouder. Het is gewoon krachttraining zoals het bedoeld is (in mijn ogen):
    – grote, eenvoudige ruimte (liefst met spiegels om je techniek te monitoren)
    – geen poespas (apparaten), alleen dumbells en barbells
    – iedereen hulpzaam, saamhorige sfeer, iedereen naar de tering
    – functionele “compoundoefeningen” ipv geïsoleerd
    -snoeiharde, motiverende muziek op de achtergrond .

    1. Hee! Je kent mij al heel lang dus weet je dat ik een grote glimlach op mijn gezicht heb! Ik hoop dat je snel eens aan kunt sluiten!!!

  3. Goed artikel dit! Ik ben er wel in geïnteresseerd op zich, maar heb niet het idee dat ik dit echt zou kunnen. Natuurlijk zou iedereen het in feite moeten kunnen, maar mij houdt het best wel tegen om het te proberen, omdat ik gewoon best wel klein en absoluut niet sterk ben. Aan de andere reacties te lezen is iedereen méér dan positief over, misschien moet ik het toch eens proberen?

    1. Ja, ik ben het eens met Iris. Je ziet crossfit nu zoveel voorbij komen, maar ik maak me ook wel eens zorgen om of het niet te veel kwaad kan voor je lichaam. Je geeft jezelf zo ontzettend hard, dat kan toch bijna niet goed zijn? Je gaat echt tot het uiterste. Daarnaast twijfel ik of ik het bij kan houden, ook al gaat het “op je eigen tempo”, er is toch een soort van groepsdruk, wat zowel positief als negatief zou kunnen werken.. Ik weet het nog niet zo goed met crossfit.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram