Project creatine, wondermiddel of placebo?

Collage Creatine

Creatine is één van de meest bekende en gebruikte supplementen in de sportwereld. Het wordt gebruikt om de atletische prestaties van sporters te verbeteren. Dit geldt niet alleen in de professionele sportwereld, creatine vindt ook al jaren gretig aftrek bij amateurs. Maar wat is voor sporters de reden om creatine te gaan gebruiken? Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Is creatine het middel  om de eigen prestaties een ‘boost’ te geven of is het misplaatste hoop? Ik ga dit in de komende periode testen!

Al vanaf het eerste moment dat ik de fitnesswereld in stapte, werd het gebruik van creatine aangemoedigd. Ik was 16 en besloot te gaan krachttrainen, dit deed ik bij de goedkoopste sportschool in Leeuwarden. Je moet hierbij denken aan een grote loods met oude apparatuur en bonken van mannen, er werd daar hard getraind. Men vertelde mij dat creatine een wondermiddel was, het zorgde ervoor dat je vocht vasthield in je spieren en je werd er sterker van. Op dat moment vond ik dat een niet al te sterke onderbouwing en ik heb mij er dan ook niet aan gewaagd.

Wat is creatine? Creatine is een stof die in de lever wordt geproduceerd, het is in het lichaam aanwezig en het bevindt zich hoofdzakelijk in de spieren. Makkelijk gezegd, het is de brandstof van de spieren. Bij een gevarieerd voedingspatroon krijg je ook extra creatine binnen, dit gebeurt door het eten van vlees of vis.

Werking? De inname van extra creatine heeft vier mogelijke invloeden op het lichaam:

 1. Creatine werkt ondersteunend bij het chemisch omzetten van de reeds aanwezige energie in de spieren, hierbij moet je denken aan zeer korte- en intensieve activiteiten met weinig rust. Voorbeelden hiervan zijn sprinten, springen en gewichtheffen.
 2. Het verhoogt de capaciteit van energieafgifte. Hierdoor kunnen de spieren beter omgaan met hogere spierspanning en het aangaan van activiteiten.
 3. Creatine zorgt dat eventuele melkzuur in de spieren gebufferd wordt. De balans blijft beter bewaard waardoor je langer kunt blijven trainen. Een voorbeeld hierbij zijn de ‘zware benen’ die een 1500 meter schaatser krijgt op het einden van zijn race, creatine zorgt ervoor dat de dit proces iets uitgesteld wordt.
 4. De aanwezigheid van creatine verhoogd de aanmaak van energie in de spieren. Er is meer energie voorradig voor het sporten.

Nut of onzin, wat zegt de literatuur? Heeft het gebruik van creatine nut bij het verbeteren van de prestaties? In verscheidende onderzoeken is het nut aangetoond van het gebruik, de krachtwaarden en prestaties verbeteren. Met name de sporters die zich richten op sporten waarbij zogenaamde piekmomenten de hoofdinvulling zijn, hebben baat bij het innemen van creatine als supplement. Aangetoond is dat sporters waarbij springen, sprinten of fietsen centraal staat, voordeel hebben bij het innemen van creatine. De tijdspanne waarbij creatine het meeste effect is, is bij inspanning die varieert van 10 sec tot 2 minuten.

Redenen voor het gebruik van creatine? De reden voor het gebruik van creatine, bij professionele- en amateursporters, is het verbeteren van de sportprestaties. Het opzoeken van de grenzen van hun eigen mogelijkheden. Kijkend naar de noodzaak voor het gebruik, die is beter verklaarbaar bij professionele sporters. Zij verdienen hun brood met de sport en elke mogelijke verbetering brengt hun mogelijk roem, geld of succes. Bij amateursporters moet dit, naar mijn mening, meer gerelativeerd worden. De motivatie om creatine te gaan gebruiken is dan meer gericht op het verbeteren van de prestaties en het op zoek zijn naar de eigen mogelijkheden.
Een reden, die niet altijd even bekend is, voor gebruik van creatine is voor mensen met spierklachten, voorbeelden hiervan zijn mensen met  spierdystrofie of ouderen.

Schadelijk? In de literatuur zijn geen grote schadelijke gevolgen te vinden na het gebruik van creatine. Het staat niet op de dopinglijst. Juist om deze reden ben ik bereid om dit supplement uit te proberen…

Persoonlijk experiment: Kijkend naar mijn interesse in creatine, die bestaat al jaren. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is, ik ben altijd op zoek naar mijn eigen grenzen. Creatine is in mijn ogen het product dat daarbij ondersteunend kan werken. Dit is dan ook de reden dat ik een persoonlijk experiment wil uitvoeren, in de komende 8 weken wil creatine gaan gebruiken. Tijdens deze periode wil ik de effecten bekijken en beoordelen, de bevindingen deel ik met jullie.

Welke creatine gebruik ik? Muscle Pharm Creatine.
Dosering: 1 keer per dag één maatschepje, is 5 gram.

Collage Creatine 2

Werkwijze Ik blijf de komende 8 weken trainen zoals ik de afgelopen periode heb gedaan, 3 a 4 keer per week. Per week beschrijf ik mijn ervaringen. Vragen die ik mezelf elke week stel zijn:

 1. Hoe fit voel ik me voor een training?
 2. Hoe fit voel ik me tijdens de training?
 3. Hoe fit voel ik me na een training?
 4. Hoe voel ik me in het dagelijkse leven?
 5. Merk ik eventuele andere verschillen?

Om vorderingen of veranderingen goed bij te kunnen houden geef ik jullie mijn lengte en gewicht. Ook vertel ik met welke gewichten ik verschillende krachtoefeningen uitvoer.

 • Lengte 1.85m
 • Gewicht 82.3kg (Ik heb mijzelf in de ochtend gewogen.)
 • Squat 135 kg
 • Deadlift 140 kg

De komende 8 weken staan in het teken van dit experiment, ik ben benieuwd naar de effecten die creatine gaat hebben op mijn trainingen. Ik houd jullie op de hoogte van mijn ervaringen en gedachten!

NB: Ik raad het gebruik van creatine niet aan, maar wil testen wat de effecten zijn op mijn lichaam. Ik weet dat heel veel mensen net als ik nieuwsgierig zijn, daarom test ik het uit. Door optimavita.nl kan ik mijn ervaring met jullie delen, zodat jullie voor jezelf een beslissing kunnen nemen.

Groetjes Albert

Hebben jullie ervaring met deze vorm van experimenteren of heb je een mening hierover?

 

8 reacties

 1. Mooi artikel en ben benieuwd naar het resultaat.
  Helaas staat er één klein typfouten in.
  Er staat in de volgende zin:
  ‘Maar was is voor reden voor sporters om creatine te gaan gebruiken?’
  Ik neem aan dat dit gewoon ‘wat’ hoort te zijn.

  1. Hallo Kiki, Dat geldt voor mij dus ook! Gisteren een pittige training gehad, misschien werkt het al als placebo maar ik voelde me erg sterk. Afwachten wat de 8 weken mij brengen!
   Groetjes Albert

 2. Is creatine hetzelfde als BCAA Glutamine ? Raden jullie dit aan?

  Ik kan niet wachten op het resultaat van het onderzoek.

  groetjes cheri

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram