Door Daniëlla- Als we spreken over honger, kunnen we dit onderverdelen in acht soorten. Acht soorten? we kennen toch alleen het trekgevoel!? Nee, we kunnen echt meerdere vormen van honger onderscheiden. In het artikel ga ik uitleggen welke acht soorten er zijn en hoe je ze herkent. Op bovenstaande foto zien jullie de ‘buikhonger’. Lees gauw verder!
Honger/trek laat ons merken dat het lichaam om voeding zeurt. Elke soort honger is verbonden met een deel van het lichaam. Vaak zijn combinaties van de verschillende soorten van toepassing. Het is soms heel lastig om te herkennen om welke honger het nou echt gaat. Dit kan wel ontzettend handig zijn om uit te zoeken!
Soorten honger
Ooghonger
Wanneer je eten ziet, wordt men al opgewekt. Ook het zien eten van anderen, wekt het honger gevoel op. In een restaurant bij een buffet, in een tankstation bij de snoepstelling en een ijssalon kan een honger gevoel geven. Zien eten doet eten! In dit geval zijn het puur je ogen die een trigger geven om te willen eten.
Oorhonger
Wanneer je een verpakking hoort open kraken, een wikkel van een snoepje hoort kraken. Of als iemand je verteld over een heerlijk recept wat diegene net heeft gemaakt. Reclames maken hier soms gebruik van, denk maar eens aan het openploppen van een flesje bier. Doordat je dit herkenbare geluid hoort, krijg je honger.
Neushonger
Het ruiken van voedingsmiddelen geeft vaak een honger gevoel. Bij het ruiken loopt het water al letterlijk in de mond. Kun je de verleidingen weerstaan bij de broodafdeling in de winkel? Of tijdens etenstijd in een cafetaria met de geuren van friet. Wist je dat ze in sommige café’s soms een uitje gaan fruiten als ze willen dat mensen eten gaan bestellen!?
Mondhonger
De mond heeft verschillende smaakpappillen, elk pappil herkent een bepaalde smaak. Soms heb je momenten dat je zin hebt in zoet, zout, bitter,zuur of umami. Bijvoorbeeld direct na een warme maaltijd, vaak heeft je mond dan trek in zoet! De andere moment kun je de drang krijgen om te kauwen of te zuigen.
Maaghonger
De maag geeft verschillende signalen wanneer het honger ervaart. Dit kan knorren zijn, of rammelen of verkrampen. Voor ieder kan dit weer heel anders ervaren worden. Dit is misschien wel de meest herkenbare soort honger.
Lichaamshonger
De cellen in het lichaam schreeuwen om voeding. Wanneer je bijvoorbeeld trillerig of zweverig wordt, geeft het lichaam in principe aan dat het een suiker tekort heeft. Wanneer je een uur veel zweet in de sportschool, krijg je heel erg trek in zout. Soms kan het heel lastig zijn om signalen van het lichaam te herkennen. Sporten is het meest duidelijke voorbeeld van deze categorie, het lichaam heeft voeding nodig om te herstellen.
Hoofdhonger
Wanneer je de gedachte aan voeding hebt, de oordelen en regels. Wanneer je bijvoorbeeld om tien uur ‘s ochtends gewend bent om iets te eten, geven de hersenen een seintje dat je weer voeding moet nemen. Het is vaak een kwestie van gewoontes doorbreken en laat de gedachten niet met je spelen. Een goed voorbeeld is het Nederlandse koekje bij de koffie, dit is echt een gewoonte. Oftewel hoofdhonger.
Harthonger
De behoefte aan emotionele honger. Wanneer je ongesteld bent, veel stress ervaart, liefdesverdriet, een traumatische ervaring. Vaak zoek je een vervulling van leegte in het leven door middel van om te gaan eten. Vaak is verveling ook een oorzaak. Soms herken je het wel van jezelf, wanneer je een dag thuis bent en je beland ineens in de voorraadkast op zoek naar voeding!
Tips
Nu ik je verteld heb over de verschillende soorten honger, is het leuk voor jezelf om na te gaan welke honger jij ervaart op de dag. Om voor jezelf de honger te herkennen, geef ik hieronder nog een aantal tips.
- Probeer per maaltijd op de dag na te gaan welke honger je ervaart.
- Om een hele dag je erop te focussen welke honger je ervaart, is erg lastig. Kies daarom voor een maaltijd per dag! Vooral bij een tussendoortje is het leuk om dit te doen.
- De hersenen geven hetzelfde seintje af wanneer honger of dorst ervaren wordt. Ga daarom na of je ook voldoende (2 liter vocht) de dag hebt gedronken.
- Schrijf na het bevinden van de honger bij de maaltijd op wat je ervaring was. Na een week kun je kijken of je eet uit gewoonte/verveling of echt honger hebt ervaren.
- Bij de oefening mag je nooit oordelen. Er is nooit een goed of een fout! De oefening is niet bedoeld om te vertellen of je wel iets of niet iets mag eten. Maar om te leren welke honger je ervaart.
Probeer vooral te genieten van je voeding! Wil je meer weten over het onderwerp ‘Mindfull eten’? dan zou het boek ‘Mindful Eating: A Guide to Rediscovering a Healthy and Joyful Relationship with Food’ een leuke aanvulling zijn voor de collectie;)
Wat vinden jullie van het artikel? Welke soort van honger ervaar jij het meest?
Wat een leuk artikel. Toen ik de titel las dacht ik ook maar aan 1 type honger. Maar nu ik ze gelezen heb, herken ik elk type stiekem wel. 🙂
🙂
Wat een leuk en interessant artikel!!
Grappig dit. Ik herken het wel.
Vind het ook altijd zo apart hoe ik in tijden van spanning of stress helemaal geen honger meer heb.
Dat kan! Sommigen krijgen juist veel meer honger, anderen minder.
Geweldig artikel!! Ik doe al veel aan mindfulness maar deze vorm kende ik nog niet. Ik heb over t algemeen last van hoofdhonger. Of mondhonger inderdaad na de maaltijd zin in zoet. Goh zal t toch eens bij gaan houden! 🙂 Lees je in dat boek hoe je ermee om kan gaan?
Wat een interessant artikel! Ga er eens opletten!
Wat een leuk artikel!
Mondhonger komt bij mij de laatste tijd heel vaak voor. Ontzettend de behoefte aan chocolade na het avondeten. En nu heb ik buikhonger, aangezien mijn maag rammelt. :’)
🙂
Leuk artikel! Ik heb nog een vraagje over maaghonger. Ik heb heel vaak last van een knorrende maag. Dan klinkt het zo hard dat mensen echt raar opkijken. Soms is dit al vlak nadat ik heb gegeten, dus voor mijn gevoel heb ik niet echt honger. Hebben jullie nog tips om dit te verminderen?
Dat zijn waarschijnlijk je darmen Rianne! Ik heb het ook wel eens :-). Naar mijn weten kun je hier niet veel aan doen, misschien langzaam eten en goed kauwen eens proberen?
ik werk bij een baker en dan moet ik vaak al om 6 beginnen. ik merk vaak aan mijn maag dat ik echt begin te knorren rond een uur of 10 (aangezien ik een half uur voor ik moet beginnen op de fiets zit, ontbijt ik iets na 5e). maar ik merk dan dat ik al eerder verlekkert naar de ham kaas bolletjes kijk.
maar dan heb je dus alleen oog en neus honger haha wat een leuk artikel.
haha, inderdaad!