| 29 april 2021

Over de opleiding voor diëtist! Voeding & Diëtetiek

Ik krijg zo ontzettend vaak vragen over welke opleiding je moet volgen om diëtist te worden. Dat is voeding en diëtetiek. Ook krijg ik vaak vragen over de opleiding. Ik ben in 2011 afgestudeerd, dat is alweer een tijdje geleden, haha. Ik maakte er al eens een video over met stagiaire Tamarah. Ook sindsdien is er alweer veel veranderd! Daarom vertelt tweedejaars studente Jolein je vandaag meer over de opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam.

Waarom voeding en diëtetiek…

Mijn naam is Jolein, ik ben 21 jaar oud en ik ben tweedejaarsstudent van de opleiding Voeding en Diëtetiek. Voorafgaand deze studie heb ik de opleiding mbo-4 onderwijsassistent gevolgd en afgerond. In eerste instantie wilde ik docent worden op een basisschool, maar ik kwam er tijdens deze studie achter dat dit niet bij mij paste. Wel wilde ik graag een andere hbo-studie volgen, ook al wist ik nog niet precies welk beroep ik zou willen uitvoeren in de toekomst. Daarom heb ik ervoor gekozen om een studie te kiezen in een richting die mij interesseerde, namelijk in voeding en sport. Vandaar mijn keuze om de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek te studeren. Inmiddels zit ik in het tweede studiejaar van de vier.

Opleiding voor diëtist
Hier links zie je Jolein.

De toelatingseisen en scheikunde

De toelatingseisen voor de opleiding betreft het bezitten van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Er gelden geen aanvullende eisen, het maakt dus niet uit welk soort vooropleiding je hebt gedaan of welk vakkenpakket je hebt gevolgd. Wel is het handig om voorkennis van biologie en scheikunde te hebben, aangezien dit in het eerste jaar op hbo-niveau wordt gegeven. Zelf miste ik de voorkennis hiervan, waardoor ik het als vrij pittig heb ervaren. Het niveau en het tempo liggen namelijk relatief hoog, uiteindelijk heb ik wel alles in een keer gehaald. Dit kwam omdat ik elke les bijwoonde, de stof goed bijhield en de video’s van Sieger Kooij op YouTube bekeek 😊.

De inhoud van de studie

Algemeen

De vierjarige bachelorstudie Voeding en Diëtetiek wordt gegeven in Amsterdam, Den Haag, Groningen en in Nijmegen. Ik volg de opleiding op de Hogeschool van Amsterdam. Het eerste jaar is vrij theoretisch en bestaat uit een breed basisprogramma. Er worden verschillende vakken aangeboden, zoals voeding (algemeen), fysiologie, scheikunde, techniek, marketing, project, psychologie, communicatie en onderzoek. Hierbij worden voornamelijk hoorcolleges en werkcolleges bij gegeven, maar ook af en toe bijhorende practica. De vakken zijn vrijwel altijd in het Nederlands, enkel sommige literatuur- of onderzoeksverslagen worden in het Engels gegeven. Zelf ben ik niet heel goed in de Engelse taal, maar dit heb ik (tot nu toe) niet als een belemmering ervaren. (Edit Marloes: in Groningen waren de vakken in mijn tijd een beetje anders, dit verschilt kennelijk per opleiding)

Eerste en tweede jaar

De eerste helft van het tweede studiejaar is ook theoretisch en nog steeds worden er veel verschillende vakken aangeboden. Bij de tweede helft van het tweede jaar wordt er gespecialiseerd in de gekozen afstudeerrichting. De drie type afstudeerrichtingen zijn inmiddels vernieuwd, dus ik had andere keuze-opties dan nu. Momenteel is keuze uit de richting diëtist, leefstijlcoach en kwaliteitsexpert. Voor de details hiervan raad ik aan om de website van de HvA te bezoeken (Edit Marloes: Ook de afstudeerrichtingen zijn in Groningen anders).

Derde en vierde jaar

In het derde jaar wordt wederom veel theorie gegeven in de gekozen afstudeerrichting. In de tweede helft van het derde jaar wordt een minor gevolgd. Dit is een keuzeprogramma binnen een onderwerp waar de student zich verder in kan verdiepen. Dit mag alles zijn, ook als het niets met voeding of diëtetiek te maken heeft. Het laatste jaar wordt gewerkt aan de scriptie en kan gekozen worden bij welke opdrachtgever met een vraagstuk dat opgelost moet worden. Hierbij dient een product ontwikkelt te worden waar mensen uiteindelijk daadwerkelijk iets aan hebben.

Wat kun je uiteindelijk worden?

Met het diploma van de vierjarige studie Voeding en Diëtetiek, krijg je de titel Bachelor of Science. Hiermee zijn verschillende richtingen mogelijk. De volgende beroepen zouden kunnen worden uitgevoerd:

  • Diëtist (bijvoorbeeld in ziekenhuis of zelfstandig). Je kunt enkel diëtist worden met het diploma van Voeding en Diëtetiek.
  • Voedingsvoorlichter (bijvoorbeeld bij het Voedingscentrum)
  • Beleidsmedewerker gezondheidsbevordering
  • Leefstijlcoach
  • Foodblogger
  • Productdesigner
  • Productmedewerker/-manager food
  • Accountmedewerker/-manager food
  • Kwaliteitsexpert / consultant
  • Inkoopexpert duurzaamheid
  • Marktonderzoeker voedingsmiddelen
  • Trade marketeer food

Daarnaast is het ook mogelijk om door te stromen naar universitaire masters. De hogescholen en universiteiten geven bij de masteropleidingen aan welke voorwaarden de desbetreffende hbo-bachelor moet hebben om te worden toegelaten.

Mijn ervaring met de opleiding

Voordelen

Persoonlijk vind ik de studie zeer interessant en afwisselend. De voordelen vind ik dat de verantwoordelijkheid bij mezelf ligt en ik mijn eigen tijd kan indelen. Veel opdrachten bestaan namelijk uit zelfstudie, dit geeft veel vrijheid. Ik studeer bijvoorbeeld graag in de ochtend, terwijl een ander liever ’s middags of ’s avonds aan school zit. Dit vergt wel veel zelfdiscipline en een goede planning.

Daarnaast vind ik veel informatie erg interessant, bijvoorbeeld over voeding, beweging, ziekten, psychologie en communicatie. Er is naar mijn mening een goede balans tussen zelfstandige en gezamenlijke opdrachten. Ik vind dit prettig, omdat ik graag zelfstandig werk. Aan de andere kant vind ik samenwerken ook leuk en leerzaam, hier leer ik veel van, zowel vakinhoudelijk als samenwerkingsvaardigheden.

Ten slotte vind ik de practica erg leuk, zo moet ik bijvoorbeeld af en toe bewegings- of kookactiviteiten verrichten.

Nadelen van de studie

Echter, ik vind niet alles van de studie leuk. Zo zijn er bijvoorbeeld vakken die ik ingewikkeld en minder interessant vind, zoals wetenschappelijk onderzoek en scheikundige vakken. Gelukkig heb ik voldoende zelfdiscipline om hier alsnog aan te werken, want minder leuke vakken is inherent aan elke studie. Daarnaast vind ik af en toe het niveau en tempo erg hoog gaan, waardoor ik veel tijd besteed aan school. Na een drukke tentamenweek begint na het weekend altijd direct weer een nieuwe periode, waardoor er weinig tijd is om even ‘bij te komen’. (Edit Marloes: dit herken ik volledig! Bij mij waren het voornamelijk bepaalde ziektebeelden waarvoor ik me minder interesseerde…maar het hoort erbij!)

Obsessief 

Zelf merk ik dat ik regelmatig met (gezond) eten bezig ben. Dit komt omdat mijn kennis omtrent voeding en gezondheid breder is geworden. Ook merk ik in mijn omgeving dat mensen mij vragen over voeding stellen of om advies vragen. Een goed voorbeeld is tijdens mijn studie wordt geleerd dat het drinken van vruchtensappen niet per se gezond is, aangezien hier veel suikers inzitten en de vezels grotendeels verloren gaan. In plaats daarvan kan men beter stukken fruit eten. Wanneer iemand zegt dat hij/zij ‘gezond bezig is’ met het drinken van vruchtensappen, moet ik gelijk denken aan wat ik geleerd heb op school. Vaak vind ik het leuk om mensen te informeren, maar soms voelt het ook alsof ik een beetje een betweter ben als het gaat om voedingsgerelateerde onderwerpen.

Mijn toekomst

Momenteel weet ik nog niet precies wat ik wil worden in de toekomst. Ik denk dat ik uiteindelijk alsnog lerares wil worden, alleen niet op een basisschool. Mij lijkt lesgeven op een hogeschool of universiteit erg leuk, en dan gespecialiseerd in coaching- en voedingslessen.

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen!

Groetjes, Jolein

Heb jij ooit getwijfeld om Voeding en Diëtetiek te gaan studeren?

 

2 reacties

  1. Wauw Jolein, een mooi en duidelijk verhaal. Ik wist eigenlijk niet dat de opleiding zo breed was en je er zoveel kanten mee op kon. De naam ‘voeding en dietiek’ doet meer aan diëtist denken dan aan de andere mogelijkheden.
    Veel succes met je opleiding!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram