Tips voor afvallen

Ongezonde dingen weerstaan – 3 minuten nadenken!

Anderhalve week geleden plaatste ik de 8 soorten honger oefening voor het weerstaan van ongezonde dingen. Daar kwamen heel veel enthousiaste reacties op. Vandaag daarom nog een oefening die ik graag gebruik en aanraad aan de cliënten in mijn diëtistenpraktijk. We gaan het hebben over 3 minuten pauze nemen…

Het probleem

We kennen het bijna allemaal wel, dat je soms van die buien hebt dat je ‘ineens’ voor de snoepkast staat en voordat je het weet al iets in je mond hebt gestopt. Vanaf dat moment is het hek van de dam en sta je elke tien minuten wéér voor die kast. Je lijkt onverzadigbaar! Bovendien kan het je ook eigenlijk niet meer schelen, want nu is het toch al verpest. Morgen start je wel weer met gezond leven.

We praten niet vaak met anderen over zulk soort momenten, want stiekem schaam je je voor je eigen gedrag. Toch komt dit probleem bij heel veel mensen voor (including myself)! Helemaal 100% voorkomen kun je het niet, maar met de opdracht hieronder is het mij gelukt om het minder vaak te laten voorkomen.

De opdracht

Spreek met jezelf af, dat zodra je wilt opstaan om naar de keukenkastjes te lopen, je een stopwatch zet voor drie minuten. In die drie minuten ga je bepalen of je inderdaad dat lekkers wilt gaan pakken. Stel jezelf verschillende vragen, bijvoorbeeld:

  • Hoe voel ik me op dit moment?
  • Wat maakt dat ik naar de kast wil lopen? Verveel ik me? Heb ik honger? Voel ik een bepaalde emotie?
  • Heb ik écht zin in iets lekkers?
  • Wat was mijn doel ook alweer?
  • Hoe zal ik me voelen nadat ik datgene wat ik wil gaan eten op heb?
  • Wat zou ik als alternatief kunnen gaan doen/eten/drinken?

Probeer dus écht even stil te staan bij je eigen gevoel op dat moment.

Wat doe je er vervolgens mee?

Na de drie minuten ga je bepalen of je inderdaad naar naar de kast gaat lopen of niet. Onthoud dat er geen verkeerd antwoord is! Het is helemaal ok als jij besluit dat je écht zin hebt om iets te nemen.

Het kan echter ook zijn dat je besluit dat een kop koffie of een kop thee eigenlijk ook wel prima is. Of dat je eigenlijk verdrietig bent en een flink potje gaat zitten janken. Of dat je gefrustreerd bent over iets op je werk en dat je een vriendin belt om van je af te kunnen praten. Of dat je liever even een rondje buiten gaat wandelen.

Laat in ieder geval alle opties open! Probeer niet te oordelen over jezelf, hoe moeilijk dat ook is. Het doel is niet dat je nooit meer iets snaait, maar dat je er iets beter over nadenkt.

Mijn ervaring

Niet op elk moment in je leven ben je ‘sterk’ genoeg om deze opdracht te kunnen doen. Soms lukt het gewoon allemaal even niet en dat is ok. Als je echter wel de motivatie kunt vinden, dan is dit iets dat je enorm kan helpen! Zo ben ik bijvoorbeeld van mijn zoete trek direct na de avondmaaltijd afgekomen. Ik heb mijn routine veranderd, nu neem ik standaard een kopje koffie waar ik enorm van geniet. Na het kopje koffie is mijn zoete trek altijd helemaal weg!

Probeer het maar eens. Ik ben heel benieuwd hoe jij deze oefening gaat ervaren.

Groetjes, Marloes

Heb jij dit gedaan? Hoe vond je het en wat was de uitkomst?

2 reacties

  1. Heel herkenbaar is dit. Ik ben er zo vaak niet op tijd bij om mijn bijhorende emotie te herkennen. Ik ga deze drie-minuten-methode met klokje in elk geval eens proberen toe te passen.

  2. Wat een handige tip! Die ga ik zeker uitproberen. Met deze tip ga ik proberen om strak in jurk te zijn! (Geen trouwjurk, wel een lange jurk voor een romantische shoot).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram