| 12 oktober 2016

Omgaan met Sociale Druk – Eentje kan toch geen kwaad!?

sociale druk gezond leven

Als je bezig bent met gezond leven, ken je het vast wel, mensen om je heen die niet helemaal begrijpen dat je gezonde keuzes maakt. Heel regelmatig krijg je commentaar naar je toe geslingerd als: ‘Eet je nou alweer een salade?’ en ‘Ben je aan de lijn ofzo!?’. Niet iedereen lijkt te begrijpen waarom je deze keuzes maakt. In dit artikel geef ik je een aantal tips en ik vertel je hoe ik hiermee omga.

Het ‘probleem’
Heel veel mensen zijn momenteel bezig met gezonder leven. Het wordt langzaam steeds normaler om een gezonde lunch mee te nemen naar je werk of om een gebakje te weigeren op een verjaardag. Toch zijn er nog steeds situaties, waarin je heel raar wordt aangekeken. Ik krijg letterlijk meerdere keren per week een opmerking over mijn gezonde leefstijl en ik weet zeker dat ik niet de enige ben! Je las al twee van de veelgemaakte opmerkingen in het intro. Hieronder nog een aantal:

‘Ah komop, één stukje kan toch geen kwaad’

‘Doe niet zo ongezellig!’

‘Jij kan het echt wel hebben hoor’ of zelfs ‘Je bent al zo dun!’

‘Je moet wel een beetje van het leven genieten hoor’

En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan… Het lijkt wel alsof anderen je proberen over te halen om ongezonder te eten. Soms kan ik er prima mee omgaan, maar er zijn ook momenten dat ik me zulke opmerkingen meer aantrek. Wat maakt het een ander nu uit dat ik eet op mijn manier!?

Artikel

Waarom doen mensen dit?
Ik vraag me al jaren af waar dit vandaan zou komen. Ik heb er vaak discussies over gehad met anderen en ben tot de conclusie gekomen dat er twee typen mensen zijn die dit soort opmerkingen maakt:

1. Mensen die echt niet begrijpen dat jij het fijn vindt om gezond te leven. Ze snappen niet dat je niet gewoon altijd meedoet met het eten/drinken van ongezonde dingen.

2. Mensen die stiekem jaloers zijn op jouw doorzettingsvermogen en eigenlijk vinden dat ze zelf ook vaker gezonde keuzes zouden moeten maken. Met hun aandringen lijken ze te willen bewijzen dat jij ook niet zo sterk bent als je lijkt.

Onbewust snoepen

Mijn tips voor jou
Zoals ik al zei, is het niet altijd even makkelijk om zulk commentaar over je heen te krijgen. Zeker als je zelf even niet zo lekker in je vel zit, kan het best koud op je dak vallen. Ik heb dan ook een aantal tips voor je, die mij ontzettend goed helpen om in gedachten te houden.

1. Heb je doel goed voor ogen! Wat wil jij bereiken en waarom is dat zo belangrijk voor je? Onthoud daarbij dat het JOUW doel is, je doet het voor jezelf en voor niemand anders.

2. Bedenk vooraf alvast wat je gaat zeggen, als je weet dat je in zo’n situatie kan gaan komen. Zeg bijvoorbeeld dat je net hebt gegeten of vertel simpelweg dat je er op dat moment geen behoefte aan hebt.

3. Vertel aan degene die zo aandringt, waarom jij deze keuzes maakt. Zeg dat jij je goed voelt bij het maken van deze keuzes en dat je er lekkerder door in je vel zit. Zo herinner je ten eerste jezelf aan jouw doelen Γ©n je motiveert misschien die ander ook om gezonder bezig te gaan.

4. Bedenk dat de mensen die echt dicht bij je staan, je zullen accepteren om wie je bent. Ze zullen accepteren dat jij doet waar jij je prettig bij voelt.

5. Alle anderen wennen vanzelf aan jouw manier van leven! Na een paar opmerkingen gaat de lol er wel vanaf, als jij gewoon blijft doen wat je doet.

6. Bedenk dat jij hen ook niet veroordeelt, omdat ze ongezonde dingen nemen. Wat geeft iemand anders het recht om er andersom wel over te oordelen?

7. Laat ze lekker praten, wie het laatst lacht… πŸ™‚ Ze zien vanzelf hoe fit, energiek en happy jij bent/wordt.

Week zonder suiker

Hoe ik hiermee omga
Mijn aller-allergrootste drive is dat IK een doel heb! Ik leef gezond omdat IK me er goed bij voel, zowel fysiek als mentaal. Elke dag ben ik blij met hoe sterk ik me voel, hoe energiek ik ben en hoe lekker ik in mijn vel zit. ‘Vroeger’ maakte ik me drukker om wat anderen van mij zouden vinden. Tegenwoordig besef ik me dat dat eigenlijk helemaal niet uitmaakt. Ik leef mijn eigen leven en maak mijn eigen keuzes!

Natuurlijk vind ik zulke opmerkingen ook wel eens lastig. Ik probeer dan bezig te zijn met de tips die ik je hierboven heb gegeven. Ook bedenk ik mezelf vaak: hoe lang heb ik Γ©cht plezier van dit lekkers als ik het neem? Vaak geniet er er maar een paar seconden van, dan is de smaak alweer uit je mond.

Als iemand zegt ‘Eentje kan toch geen kwaad’, of ‘Jij kan het echt wel hebben’ dan geef ik meestal als antwoord: Dat weet ik, ik eet ook echt wel af en toe iets ongezonds, maar ik heb er nu geen behoefte aan.

Natuurlijk geef ik ook gewoon wel eens lekker toe aan ongezonde dingen, ik ben het er tenslotte helemaal mee eens dat genieten ook ontzettend belangrijk is!

Groetjes, Marloes

Wat zijn opmerkingen die jij wel eens krijgt? Hoe ga je hiermee om?

22 reacties

 1. Ik krijg vaak de vraag; ‘Mag je dan niets ongezonds?’ of ‘Moet je echt 5/6/7 dagen per week sporten?’
  Mijn antwoorden =>
  ‘Ik mag alles eten, maar ik WIL niet alles eten’.
  ‘Nee hoor, ik hoef echt niet elke dag te sporten. Ik kies er zelf voor, omdat ik er oprecht heel gelukkig van word’.

 2. Poeh, dit is inderdaad zo iets lastigs! Mensen zijn zo snel teleurgesteld of verontwaardigd. Ik merk ook dat ze me vaak niet geloven als ik zeg dat ik heus wel eens iets ongezonds neem, maar nu gewoon even niet. Blijft moeilijk!

  1. Ik vind sowieso, dat je geen verontschuldiging hoeft te zoeken om geen gebakje o.i.d te nemen…Vragen ze toch door, dan zeg ik dat ik het niet nodig heb en dat mijn maag al goed gevuld is..Dit zet mensen vaak ook nog aan het denken…

 3. Zoooo herkenbaar!!! Inmiddels ben ik ook wel zo ver dat ik me er niet meer teveel van aantrek, dat lukt meestal maar inderdaad niet altijd als je eens een mindere dag hebt! De mensen waarvan ik weet dat het niet uitmaak wat ik zeg en hoe vaak ik het al uitgelegd heb, die zullen het wel nooit snappen dus verspil ik niet teveel energie meer aan. En ik ga ook niet minder tijdens mijn hoofdmaaltijden eten omdat ik toevallig een verjaardag of feestje heb, doe lekker mijn eigen ding. Vooral mijn schoonvader heeft er een handje van om werkelijk e-l-k-e keer als we daar zijn te zeggen; ooh, jij hoeft zeker weer niks? (Terwijl ik heus wel eens een plakje komkommer of snoeptomaatje neem, haha). En met een huis vol visite liefst zo luid dat iedereen weer even mijn kant op kijkt…maakt me niks meer uit! Mijn vriend stoort zich er meer aan als ik, ik heb me er gewoon bij neergelegd dat dit nu eenmaal niet gaat veranderen (dit gaat al 7 jaar zo). Dat is het beste voor mezelf…inderdaad; laat iedereen maar lekker praten, maar ze zien heus wel dat ik steeds sterker, fitter en mooier gevormd word!

 4. Ik ken ook zo iemand die altijd roept “je moet wel gewoon genieten hoor”, maar ik geniet er niet van als ik me de hele week door opgeblazen voel. En deze persoon in kwestie kan echt niet genieten van het feit dat ze bijna uit haar rok knapt…

 5. Ik vind het eerlijk gezegd best lastig. Ik ben net iets te slank (maar nog wel net boven het minimum BMI) en ik heb veel last van mensen die me gebakjes aan proberen te smeren tijdens verjaardagen. Ik eet inderdaad waarschijnlijk ook iets te weinig. Of nou ja, ik eet heel VEEL maar ik sport nog net iets meer. Ik train voor marathons en daar verbrand je veel bij. Daarnaast is een laag gewicht (als het maar niet te laag is) erg efficient als hardloper die een snelle tijd wil neerzetten. Voeding is voor mij voor een deel ook gewoon brandstof, hoewel ik van niets meer kan genieten dan van een lekkere (maar gezonde) maaltijd. Op een gebakje ren ik geen marathon, maar daar heb ik goede brandstoffen voor nodig, Mensen snappen dat echt niet, dus ik merk vooral veel onbegrip. Ook uit zorgzaamheid, maar ik vind het erg lastig om ermee om te gaan.

 6. Je moet niet dunner worden je moet eens normaal eten hoor ik ook vaak .
  Meestal zijn dat dezelfde personen die dit zeggen en
  zijn zo afgunstig of jaloers.
  Als ze er weer over beginnen dan zeg ik je bent jaloers.
  Ben er dan een tijdje vanaf.

 7. Heeeel herkenbaar dit! Ik eet weinig koolhydraten, omdat ik er gewoon niet zo goed tegen kan. Mijn darmen zijn mij zonder brood, koek, taart enzo veel dankbaarder. Daardoor eet ik “anders” en krijg ik op het werk heel veel opmerkingen erover als: maar tonijn is ook vette vis, in avocado zit veel vet, heb je nou alweer soep, van bloemkool zeker bah,… Zucht vermoeiend! De aanhouder wint, maar na 2 jaar nog steeds dezelfde opmerkingen! En het allerergste zijn de opmerkingen als je WEL een keer wat neemt! Haha, want appelkruimeltaart, dat kan ik echt niet laten staan! πŸ˜€ maar ach, ze klagen ook dat ik teveel/meer energie heb dan hen, ik vraag me af hoe dat nou komt…. πŸ˜‰

 8. Mooi om dit net vandaag te lezen.. ik kreeg vanmiddag namelijk nog een opmerking van een collega dat ik meer moet gaan eten omdat ik wel wat vet op mn botten kan gebruiken!

  Echt, nog meer eten?? Ik eet al zoveel ?

  Toch blijft de opmerking de hele dag Door mn hoofd spelen.. en nu denk ik; hoogst waarschijnlijk jaloers!

  1. Dat vind ik echt een stomme opmerking van je collega. Iedereen mag de dingen doen op zijn/haar eigen manier, dus ook eten. Vriendelijk de bal terugkaatsen πŸ™‚ Je legt hem/haar toch ook niet op hoe hij/zij moet eten?

 9. Wat voor mij vaak werkt is de reactie: geniet jij nu ECHT van hetgeen wat je eet? Of zit je het “dom” naar binnen te schuiven? Als ik iets “slechts” eet doe ik dat alleen wanneer ik er ECHT zin in heb en er dus bewust van geniet. Dan is de reactie vaak: O nee ik eet het eigenlijk heel onbewust omdat het “hoort”. (Of iets in die richting) en dan geven ze me vaak wel gelijk.

 10. Ik heb vaak het gevoel dat ik mijn gezonde keuzes moet verdedigen, terwijl ik dan denk: “ik vraag toch ook niet waarom jij juist WEL een gebakje of mc donalds eet?” Ik vind dat iedereen z’n eigen keuzes mag maken en niet zo op elkaar moet letten. Ergens snap ik reaktie van sommige mensen wel, ik heb in het verleden anorexia gehad en daarna had ik een hele tijd een soort van bewijsdrang dat het goed ging met eten en durfde ik niks af te slaan vanwege de bezorgde blikken of vragen. Maar nu heb ik daar een betere balans in gevonden naar mijn idee en neem ik alleen iets als ik daar echt heel veel zin in heb, maar niet omdat iedereen het doet. En wat men daarvan denkt… Daar lig ik niet met wakker van πŸ™‚

 11. Herkenbaar! Ik wordt altijd zo moe van die eeuwige discussies over zoetstoffen. Als ik cola light bestel krijg ik vaak de reactie van: ‘ weet je wel dat dat veeeeel slechter is dan gewone cola ‘… Daar gaan we weer denk ik dan…

  1. heel herkenbaar, aan mijn eetpatroon is niet zoveel meer op te merken (mensen houden inderdaad na verloop van tijd op) ik ben dan ook al jaren aan “de lijn”. Mijn laatste verzetje is cola-light… Ja je wilt niet weten hoeveel mensen daar nog commentaar op weten te geven. Ik antwoord meestal: mag ik dan helemaal niks meer? Ik ben heel dik geweest, dus de meeste mensen weten hoeveel ik al heb moeten “veranderen”, en houden dan hun mond. Maar het blijft vervelend dat anderen zich met jouw levenstijl proberen te bemoeien als je daar niet om vraagt. En ALTIJD op momenten dat je zelfbewust bent of dat je er toch al niet tegen kon. Vlak voor de familie foto ofzo (*lol*)

 12. Zooooo herkenbaar!!
  Soms geef ik gewoon toe om van dat “gezeur” af te zijn. Wat eigenlijk heel dom is want dan went niemand eraan en ik zelf ook niet. Wat ik echt wel lullig vind om te horen was van de week op school iemand had arretjes cake gemaakt en ze boden dit aan. Ik zei nee bedankt, was het antweoord ja jij neem maar een stuk want je bent al veel te veel afgevallen al dun genoeg. Denk ik kom op zeg komt er wel bot uit dan. Maargoed even frustratie uitje deze reactie oepsss hihi

 13. Marloes, bedankt voor dit artikel! Dit geeft me weer het doorzettingsvermogen om gewoon nee te zeggen! En om gewoon niet te luisteren naar dit soort opmerkingen! Doe waar je jezelf prettig bij voelt! Topp

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram