Kritische stem
Leefstijl Persoonlijk

‘Moeten’ vs. ‘Willen’

Door

We ‘moeten’ vaak zo veel van onszelf. We moeten voldoende geld verdienen, we moeten het huishouden op orde hebben, we moeten een goede man/vrouw zijn en ga zo maar door. Ook qua gezondheid schieten we snel in ons ‘moet-gedrag’. We moeten gezond eten, we moeten veel bewegen en we moeten een gezond gewicht hebben. Want dat is goed voor ons. Naar mijn idee is dat echter niet de manier de het meest effectief is…

Allereerst wil ik Sven alle credits geven voor dit artikel. Hij kwam namelijk met het onderwerp. Waarom schrijf je daar niet eens iets over!? Ik vond het een top idee, want het is iets dat ik veel van mijn cliënten mee geef.

Als je iets moet…

Bijna iedereen is strenger voor zichzelf dan hij/zij voor anderen zou zijn. We moeten dus inderdaad van alles van onszelf. Ik zie dit heel vaak terug bij mijn cliënten. Als ik de vraag stel: ‘Wat heeft u doen besluiten gezonder te willen leven’, dan hoor ik heel vaak als antwoord ‘Het zal wel moeten!’. We weten allemaal dat het schadelijk voor de gezondheid is om veel te zwaar te zijn en ongezond te leven. Daarom hebben we het gevoel dat we gezond moeten doen.

Ergens in ons zit echter nog dat kleine kind, dat keihard z’n hakken in het zand zet zodra we iets moeten. Waarom zou ik moeten sporten? Na een dag werken heb ik ook wel rust verdiend. Waarom zou ik die zak chips laten staan, je leeft toch maar 1x??

Ik kan je eigenlijk gewoon garanderen dat als jij gezonder ‘moet’ leven van jezelf, dat dat gedoemd is om te mislukken.

Mijn opdracht voor jou

Ik daag je uit om eens goed na te denken over wat jij nu écht wilt. Wat is belangrijk voor je? Wat maakt je gelukkig?

Daarbij is het super belangrijk dat je geen oordeel velt over je eigen gedachten. Er is geen goed of fout antwoord. Alles wat jij vindt en denkt is helemaal ok!

Wíl je gezond leven? Vind jij dat belangrijk voor jezelf? Of wil je onbeperkt kunnen genieten van ongezond eten en kunnen de risico’s je eigenlijk niet zo veel schelen. Wil je écht afvallen, of ben je eigenlijk wel tevreden met jouw lichaam.

Probeer op deze manier te bepalen waar jij ECHT gelukkig van wordt.

Het resultaat

Op deze manier raak je van binnen uit gemotiveerd. Je hebt niet meer een opdracht van iemand anders die je MOET volbrengen, maar een doel dat je voor jezelf WILT bereiken. Voor dingen die we écht willen, zijn we bereid veel harder te vechten dan voor dingen die we moeten doen. Zo werkt het nu eenmaal.

Bedenk ook dat wat je wilt en wat belangrijk voor je is, per periode een beetje kan verschillen. Zo heb ik bepaalde periodes dat ik écht afgetraind wil zijn. In andere periodes vind ik dat helemaal niet zo belangrijk en sport ik wat minder hard (en eet ik iets ongezonder). Beiden is helemaal prima! Het is je eigen keuze.

Het lukt me even niet

Mijn beslissing voor mezelf

Ik denk dat het nu ongeveer 4,5 jaar geleden is dat bij mij echt de klik kwam: ik wil dit voor mezelf!! Voor die tijd vond ik sporten ook leuk, maar ik had toch ook wel een beetje dat ‘moet’ gevoel. Ik at gezond, maar voelde me soms een beetje ‘zielig’ dat ik bepaalde dingen niet ‘mocht’ eten.

Ineens kwam het besef. Ik doe dit voor mezelf! Dit is een keuze die IK heb gemaakt. Ik vind het mega fijn om veel energie te hebben en een fit lichaam, daar heb ik best wat voor over!

Ik heb toen echter ook besloten dat af en toe flink genieten OOK heel belangrijk voor me is. Super mega afgetraind zal ik dus nooit worden. Vind ik dat jammer? Ja, soms…heel even. Maar dan bedenk ik me weer wat ik écht wil. Dat is gezond leven combineren met genieten van lekkere dingen. Dat past bij mij!

Side note…

Ik typ dit nu allemaal heel mooi, maar denk niet dat dit bij mij altijd vlekkeloos gaat! We zijn geen robots. Dus het gaat niet altijd goed. Soms heb ik ineens dat ‘blegh ik MOET sporten’ gevoel weer. Ik probeer mezelf dan echter zo snel mogelijk weer terug te fluiten.

Ik MOET helemaal niets! Ik WIL sporten, omdat ik me daar goed bij voel.

Gelukkig helpt Sven me hier onwijs in :), ik probeer dat ook bij hem te doen.

Ik hoop dat ik je een beetje aan het denken heb gezet.

Groetjes, Marloes

Herken je dit gedachteproces?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (4)
 1. Lisa 3 jarengeleden

  Fijn, dit heb ik precies nodig! Het is maar 1 woord maar een wereld van verschil. Fijnd motivatie. Dank je wel (ook voor Sven).

  Reageer
 2. Vera 3 jarengeleden

  Ik moest hierdoor aan een tekst van Toon Hermans denken….stond in een boekje dat vroeger (sorry 😉) op de wc lag bij ons thuis en waar ik alle gedichtjes uit las…

  Ik wou dat ik eens niets zou willen
  Maar ach dat lukt me niet zo gauw
  Ik wou dat ik eens helemaal zou verstillen
  Maar niets willen dat begint al met ik wou

  Mooi artikel, zo duidelijk dat het uit je hart komt. Dank aan Sven…Zeker een heel belangrijke les!

  Reageer
 3. Karyn 3 jarengeleden

  Thank youuuuuu ánd Sven 🙏💞💞

  Reageer
 4. Nathalie 3 jarengeleden

  Mooi artikel… super fijn om dit ook zo te lezen! En eraan herrinert te worden👌🏻

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: