moeten vs willen
| 15 augustus 2021

Moeten vs. willen, hoe dit voor bij een wereld van verschil maakt!

Het is helemaal nog niet zo lang geleden, ik denk ongeveer 1,5 jaar, toen ik een reactie kreeg op een van mijn vlogs waarin iemand me wees op het feit dat ik zo vaak sprak over ‘moeten’. Uiteindelijk besloot ik hier iets mee te gaan doen en dat heeft een gigantisch grote impact op hoe ik me voel! Ik vertel je er graag over…

De reactie…

Ik lees vrijwel alle reacties onder mijn video’s. Ongeveer 1,5 jaar terug merkte één van jullie op dat ik heel veel ‘moet’ van mezelf op een dag. Ik moet een artikel typen, ik moet boodschappen doen, ik moet naar een verjaardag en ga zo maar door. Mijn eerste reactie toen ik het las was weerstand. Ik denk ook niet eens dat ik heb geantwoord. ‘Wat overdreven allemaal, ik bedoel toch eigenlijk willen!?’ Wat maakt één zo’n klein woordje nou voor verschil??

Heel vaak als je weerstand voelt tegen iets dat iemand over jou zegt, dan komt dat omdat je zelf vindt dat je er iets mee zou moeten doen. Als iemand bijvoorbeeld tegen me zegt: ‘wat kom jij arrogant over’, dan doet me dat niet veel. Ik herken me er namelijk niet in en voel me dus niet geroepen er iets mee te doen. Dat deze reactie me zo veel deed, zette me aan het nadenken. Ze had gelijk! Ik moet de hele dag door zo ontzettend veel van mezelf. Het voelt ook echt alsof het allemaal ‘moet’ en dat levert me best een grote druk.

Wat ik veranderde

Ik besloot er iets mee te gaan doen! Elke keer als ik in mijn hoofd, of hardop, iets moest van mezelf, dan corrigeerde ik dat. Ik WIL dat graag doen vandaag, ik moet namelijk heel weinig. Ik ben eigen baas, zowel in mijn leven als in mijn werk. Niemand draagt me op om dingen te doen, ik kies daar helemaal zelf voor.

Misschien is het je opgevallen, misschien ook totaal niet: ook in mijn video’s gebruik ik nu het woordje ‘willen’ als ik het heb over mijn dag. Ik wil vandaag een artikel schrijven, ik wil boodschappen doen en ik wil (of ik ga) naar een verjaardag. Het heeft me flink wat moeite gekost om te veranderen, want het bleek een hardnekkige gewoonte te zijn om ‘moeten’ te gebruiken. Toch denk ik dat het me heel goed gelukt is! Ik betrap mezelf er nauwelijks meer op dat ik echt dingen moet van mezelf. Heel soms als ik het te druk voor mezelf heb gemaakt, maar dat is dan gelijk een teken dat het tijd is mijn dagindeling te gaan aanpassen of anders te plannen.

Hoe ik me hierbij voel

Het lijkt misschien een onnozel kleine aanpassing. Zo voelde het voor mij aan het begin tenminste. Toch heeft het een wereld van verschil gemaakt voor hoe ik me voel. Ik besef een stuk beter dat IK degene ben die mijn leven bepaalt. Natuurlijk is dit een klein beetje anders als je voor een baas werkt, maar uiteindelijk kun je technisch gezien ook een andere baan zoeken als je echt zo ongelukkig bent en een te hoge druk ervaart.

In mijn gedachtes en in mijn woorden uitdrukken dat ik niet verplicht ben om dingen te doen, geeft me een veel meer ontspannen gevoel. Ook kan ik beter hoofd- en bijzaken onderscheiden. Op mijn to do list van de dag (ja, ik ben van de lijstjes) staan bovenaan de dingen met prioriteit, meer naar onder staan dingen die fijn zou zijn als ze zouden gebeuren, maar die minder haast hebben. Ik voel me hierdoor veel meer ontspannen gedurende de dag en ervaar minder stress.

Heel bijzonder hoe het veranderen van 1 woordje zo’n impact kan hebben op je leven. Mocht jij je in dit verhaal herkennen, dan daag ik je zeker uit om ook het woordje moeten te vervangen door het woordje willen.

Groetjes, Marloes

‘Moet’ jij ook vaak van alles van jezelf? Of herken je je daar totaal niet in?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram