Lichaam verandert zwangerschap
| 12 september 2021

Mis ik mijn fitte lichaam? Mn plannen na de zwangerschap!

Zoals vaker op zondag, vandaag een heel persoonlijk artikel. Ik heb in de afgelopen tijd regelmatig de vraag gekregen of ik mijn fitte lichaam mis nu ik zwanger ben. Nu ik 35 weken zwanger ben, leek het me een mooi moment om daar eerlijk antwoord op te geven.

Veranderingen in mijn lichaam…

Ik weet niet eens waar ik moet beginnen met vertellen hoe veel mijn lichaam is verandert. Qua uiterlijk ben ik 16kg zwaarder, is mijn buik uiteraard een stuk dikker geworden, maar ook mijn armen en benen zijn flink steviger dan voorheen. Ik heb veel meer cellulitis, m’n handen en voeten zijn constant gezwollen van het vocht dat erin zit. M’n borsten zijn onwijs gegroeid in cupmaat, maar ook minimaal 10cm in omvang onder m’n borst.

Daarnaast kan ik veel dingen die ik voor de zwangerschap deed, niet meer doen. Uiteraard kan ik niet meer keihard sporten, mega zware krachttraining doen, hardlopen en buikspierkwartiertjes geven. Het lukt momenteel echter ook vaak niet meer om een uur te wandelen, om meerdere actievere dingen (winkelen en schoonmaken in huis bijvoorbeeld) te doen op één dag en om bij Sven te gaan kijken bij een golfwedstrijd. Ik moet vaker een dutje doen op drukkere dagen, kan bijna niet meer bij mijn eigen voeten, scheer mijn bikinilijn puur op gevoel en doe alles in 3 versnellingen langzamer.

fit zwanger

Wat ik mis

Laten we beginnen met de dingen die ik mis. Ik zou namelijk liegen als ik zou zeggen dat die er niet zijn. Wat ik vooral mis, is het hebben van een vrijwel eindeloze hoeveelheid energie. Voor de zwangerschap voelde ik me al jaren echt heel fit. Ik kon eigenlijk alles doen wat ik wilde zonder erbij na te denken. Dat is het geen dat ik het meeste mis! Ik kijk er enorm naar uit om weer lekker te kunnen sporten zonder aanpassingen of gewoon een lange wandeling te maken zonder klachten. En golfwedstrijd kijken met/bij Sven is nu bijvoorbeeld niet te doen, want dan wandel/sta je toch al snel 4 uur. Straks kan ik weer af en toe lekker mee (als we oppas kunnen regelen ;)).

Ook mis ik simpele dingen, zoals moeiteloos kunnen bukken of makkelijk klusjes in huis en in de tuin kunnen doen. Ik voel me nu veel meer afhankelijk van Sven, iets wat stiekem helemaal niet zo bij me past.

Tenslotte mis ik veel van mijn kleding! Vooral bijvoorbeeld een high waist broek met een croptop, mijn normale sportbroeken en bepaalde jurkjes. Ik pas momenteel denk ik nog maar 10% van mijn kledingkast.

Wat ik volledig omarm

Van tevoren was ik benieuwd hoe ik mentaal zou reageren op mijn andere uiterlijk. Ik ben er altijd open over geweest dat dit in het begin even wennen was. Daarna ben ik echter optimaal gaan genieten van mijn groeiende buik en heb ik met grote bewondering alle veranderingen over me heen laten komen. Vooral vanaf het moment dat ik ons meisje voelde schoppen in mijn buik, vond ik het prachtig!

Sommige vrouwen voelen zich extra sexy tijdens de zwangerschap. Dat heb ik absoluut niet. Toch ben ik onwijs trots op mijn buik en houd ik van mijn lichaam op dit moment. Ik heb er vooral een nog veel groter respect voor gekregen. Ik ben er zooo trots op dat mijn lichaam nauwelijks klachten heeft ontwikkeld in de zwangerschap, dat ik in verhouding nog heel veel kan doen, dat ik nu fluitend mijn laatste werkweek doe en dat ik me 95% van de tijd gewoon heel erg positief voel. Ik heb vrijwel geen mentale inzinkingen gehad, vrijwel geen bekken- en rugklachten en over het algemeen veel energie voor een (hoog) zwangere vrouw.

Met het aankomen en de cellulitis heb ik dus eigenlijk totaal geen moeite op dit moment. Ik ben zo mega trots op wat mijn lichaam doet op dit moment ♥.

Mijn beeld van zwanger zijn tot nu toe

Ik vind zwanger zijn mooi, maar ik mis zeker mijn oude energielevel. Sommige vrouwen haten zwanger zijn, anderen vinden het helemaal het einde. Ik zit er denk ik precies tussenin. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit mag meemaken en geniet van veel momenten, maar heb ook zeker af en toe een baalmoment als ik niet mee kan doen met bepaalde dingen of als ik m’n schoenen weer eens niet aan krijg.

Een eventuele volgende zwangerschap staat me absoluut niet tegen, maar het is ook niet dat ik er reikhalzend naar uit kijk. Er zitten voor mij hele mooie, maar ook minder leuke kanten aan. Ik voel me wel oprecht gezegend dat ik dit heb mogen ervaren. Daar ben ik intens dankbaar voor.

Ander lichaam zwangerschap

Sport plannen na de zwangerschap

Ook een veel gestelde vraag: wat zijn je doelen na de zwangerschap? Wil je dan weer zo fit worden als je was? Wil je ‘je oude lichaam weer terug’? Heel eerlijk: dat weet ik nog niet! Ik heb er weer heel veel zin in om fanatieker te kunnen sporten, uiteindelijk weer te starten met hardlopen en wie weet totaal nieuwe doelen te stellen. Sven is bijvoorbeeld aan het (kick)boksen de laatste tijd, dat lijkt me ook wel heel gaaf om eens te proberen.

Ik kijk er vooral naar uit om weer meer energie te hebben, me weer fitter te voelen en lekker te kunnen sporten. Hoe mijn lichaam er daarbij uit ziet, dat maakt me op dit moment niet zo veel uit.

Ook weet ik niet hoe veel tijd ik in mijn sportmomenten wil (en kan) steken als onze kleine meid er is. Sven en ik werken beiden flexibel, dus waarschijnlijk zijn er aardig wat momenten te vinden waarop ik zou kunnen gaan sporten, maar of ik daar ook zin in ga hebben dat weet ik niet. Ik zie wel hoe mijn motivatie op dat moment is! Wie weet heb ik er dan helemaal vrede mee dat ik iets (of veel) minder fit ben dan voor mijn zwangerschap…en dat is ook prima! Ook qua lichaamsgewicht of shape heb ik geen doelen. Ik denk dat de kans groot is dat mijn lichaam nooit meer zo wordt als dat het ooit was…en dat vind ik helemaal prima! Ik zal er zelf waarschijnlijk ook minder mee bezig zijn dan dat ik ooit was :).

Kortom, nog geen specifieke plannen, maar op dit moment wel weer veel zin om weer mobieler en energieker te zijn en meer te kunnen doen op sportgebied.

Groetjes, Marloes

Als jij zwanger bent geweest: ben je nu fitter of minder fit dan voor die tijd?

 

6 reacties

 1. Mooi artikel. En oprecht geschreven. Ik ben minder fit dan voor mijn 2 zwangerschappen. Je staat heel anders in het leven na een zwangerschap. Je leven verandert compleet. En de 1 gaat er denk ik anders mee om dan de ander. Ik heb en had erg de behoefte om veel thuis te zijn bij de baby. Bijv jij zegt ik ga ff bij golfen kijken 4 uur en regel oppas. Waarschijnlijk neem je haar mee en kijk je de halve wedstrijd. Maar dat kan voor jou natuurlijk ook gewoon anders zijn. Tevens ligt t eraan wat voor baby je hebt. Je hebt ook huilbaby’s etc.. en het woord slaapgebrek krijgt een nieuwe dimensie. Kortom ik zou lekker zien hoe t allemaal gaat lopen. Fitter ga je zeker worden maar ik zou het rustig aan gaan doen eerst. Lekker met de kleine wandelen. Heerlijk vond ik dat. Later naar speeltuintjes. En dan ben je weer fit en word je weer zwanger haha. Succes met de laatste loodjes!! Straks Heerlijk een klein prinsesje in je armen. Het mooiste dat er is.

 2. Leuk artikel!
  Ik ben nu juist veel fitter! Ik had op m’n 28ste 3 dochters en was voor die tijd nooit bezig met sport. Ik was ook flink aangekomen tijdens mijn zwangerschappen en al helemaal bij onze tweeling. Zo jong, zo flink blijven wilde ik niet. Ik sport nu ongeveer 4 x in de week, eet gezond, maar houd ook nog van lekkere dingen. Ben nu zelfs 7 kilo lichter dan vroeger. Ben nu 36 en voel me fitter dat ooit!
  fijne zondag, liefs Madieke

 3. Zo bijzonder hoe we allemaal een zwangerschap anders ervaren.
  Dankbaar? Ja, enorm.
  Leuk? Nee, echt vreselijk! Maarja…een must om een eigen kindje te krijgen.
  En vooral vreselijk omdat ik lichamelijk en mentaal veel verschil ervaar. Gelukkig is dat straks weer over.
  Milde rug-bekkenklachten (heb een lichte scoliose en normaal gaat dat prima), maagzuur 9 maanden lang, vermoeid, dikke voeten (ohhh, gisteren echt enorm🙈) en vingers, en die enorme dikke buik die in de weg zit!
  Ik vind mezelf zwanger vooral heel enorm en lomp, haha. Maar ik ben dankbaar dat mijn lijf dit wel kan. Het is zo bijzonder hoe sterk m’n lijf ondanks die klachten is.
  Na de vorige keer herstelde ik vrij snel. Een mooie bevalling van 7,5 uur heeft vast meegeholpen. Na 2 weken 15kg kwijt (vast een enorme berg vocht) en dus weer op gewicht. Ik kon vrij snel weer lopen en ben gestart met wandelen.
  Het echte sporten vond ik lastig in te bouwen. Dus…half uur flink wandelen in de ochtend met 2 labradors en m’n dochter in de draagzak, kwartier fietsen naar m’n werk….en ja…daar bleef het wel bij. Maar toch voelde dat als voldoende..het maximaal haalbare.

  Dat is voor nu ook weer het doel. Eerst herstellen, dan wandelen en zo langzaam opbouwen dat ik de ochtend wandeling met de honden weer kan doen.

  Eigenlijk…is dat wat ik nu het allermeeste mis. Een stuk met ze kunnen wandelen.

  En of ik straks weer wat kan sporten…ik denk, omdat ik fulltime werk, dat het voorlopig even niet lukt. Maar wandelen en spelen met de kids en op de fiets naar het werk is in elk geval gezonde beweging voor in de tropenjaren. En de rest…komt wel als het weer komt!!

  Succes Marloes…en zeker omdat je er zonder specifieke doelen in staat, komt het vast goed. ❤️

 4. Ik ken maar weinig mensen die zo mooi zwanger zijn als jou. Je mag trots zijn op jezelf,je klaagt niet,zeurt niet, neemt het zoals het is. Iig zo ervaar ik het bij jou. Straks kun je met frummel ook lekker veel gaan wandelen. Ben je toch lekker in beweging, en het is nog leuk ook

 5. Ik ben als kind een fanatieke sporter geweest en na mijn zwangerschappen met vlagen ook nog redelijk fit, maar beetje jojo effect qua fitheit. Te streng zijn tijdens zo’n fitte periode en na een tijdje het tegenovergestelde. Nu sinds ruim een jaar volg ik jou en ben ik fitter dan ooit en super stabiel in alles! Eten, mindset, sporten gaat allemaal fantastisch en als het weer even wat minder is dan zorgen jouw filmpjes of blogs weer voor nieuwe motivatie en gaat het weer goed. Hardstikke bedankt hiervoor Marloes! Heel veel succes met de laatste loodjes van je zwangerschap! X

 6. Lieve Marloes, wat een mooie en eerlijke blog om te lezen. Ik ben als diëtist heel benieuwd hoe je hierin staat ten opzichte van je werk. Op privé gebied kan ik het helemaal met je eens zijn, maar als diëtist vond ik het super lastig toen ik tijdens mijn zwangerschappen ongeveer net zoveel aan kwam als jij. Ik ben na mijn zwangerschappen weer terug op mijn oude gewicht gekomen, heel fijn! Maar nu ik ouder word ben ik zeker 5 kg zwaarder geworden. Privé kan ik daar best mee dealen, maar in mijn werk vind ik dat echt super super lastig. Ik dacht al aan een carrièreswitch, maar vind mijn werk veel te leuk! Lieve groetjes M

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram