Vraag maar raak met Sven
Leefstijl Persoonlijk

Minder vlees eten, hoe gaat het nu?

Door

2,5 week geleden kon je een video zien waarin Sven en ik een week lang vegetarisch probeerden te eten. Dit idee kwam van Sven, ik was daar oprecht verbaasd over omdat hij juist degene is die bij ons thuis zo van vlees houdt. Inmiddels is het voor ons precies een maand geleden dat we die challenge startten (5 juli!), daarom leek het me leuk om je vandaag een update te geven. Hoe gaat het nu? En is er iets veranderd hier in huis?

Waarom wij meer vegetarisch willen eten

Een van de meest belangrijke redenen voor ons om minder vlees te eten, is het dierenwelzijn. We vinden dat de runderen, varkens en kipjes die gehouden worden voor ons supermarktvlees, vaak niet goed behandeld worden. Een oplossing zou natuurlijk kunnen zijn ons vlees te halen op plekken die een goed leven garanderen (bijvoorbeeld bij gespecialiseerde boerderijen), maar in de praktijk gebeurt dat bij ons niet omdat de supermarkt nu eenmaal zo praktisch is. Een voor ons meer makkelijke manier is om minder vlees te eten.

Voor mij is het ook belangrijk dat veel vlees eten niet goed is voor je gezondheid. Meer dan 300g rood vlees (rund, schaap, varken, geit, paard etc.) verhoogt het risico op verschillende vormen van kanker.

Daarnaast weet ik als diëtist dat wij als mens prima zonder vlees zouden kunnen, omdat we de voedingsstoffen heel goed uit andere producten kunnen halen.

Compleet vegetarisch eten is voor ons (nog) niet weggelegd, omdat we het lastig vinden om anderen op te zadelen met onze specifieke eetwensen en omdat we af en toe een beetje vlees of vis eten heel erg lekker vinden. Vandaar dat we in de video kozen voor de voor ons perfecte methode: aanzienlijk minder vlees eten!

Makkelijk vegetarisch recept

Hoe houden we het vol?

Ik was ontzettend benieuwd hoe het na de video zou gaan. Zelf eet ik vrijwel altijd vegetarisch gedurende de dag, ook maakte ik bij de avondmaaltijd vaker dan Sven een vegetarische keuze. Gemiddeld at ik denk ik 4x per week vlees. Sven is de vleeseter van ons tweeën. Nagenoeg elke avond eet hij vlees of vis en ook bijna dagelijks eet hij vleeswaren op brood en/of als tussendoortje (beef jerky, knakworst etc.).

Ik ben zo positief verrast door hoe Sven er sinds de start van de challenge in staat! Als we bespreken wat we gaan eten, benoemt hij heel veel vegetarische opties. Ook eet hij vrijwel alleen vegetarische soorten broodbeleg (pindakaas, vega paté, vega kip, hüttenkase, kaas, avocado) en heb ik nog geen beef jerky of knakworst in huis gezien.

Waar we voor de challenge ongeveer 4 avonden per week samen vlees aten, zijn dat er nu 1 of hooguit 2! Als we uit eten gaan kiezen we beiden nog wel eens voor vlees of vis, maar dat is dan vooral omdat we daar dan heel erg zin in hebben op dat moment.

Kortom, onze vleesinname is nog steeds aanzienlijk verminderd! Vooral bij Sven is het een wereld van verschil. Laatst zei hij toen we aan wraps met falafel zaten: ‘Ik reed laatst met een veel beter gevoel langs een vrachtwagen vol met kippen’ :).

wrap met bonen vega

Het plan voor de komende tijd

Ons plan is om dit zeker vol te houden. Ik wist al dat ik vegetarisch eten net zo lekker vind als vlees eten, maar Sven heeft dat nu ook echt door. Onze favoriete wraps eten we vaak met falafel, curry doen we met peulvruchten en bij rijstgerechten eten we soms ei. Ik merk dat Sven nog heel snel neigt naar vegetarische balletjes of burgers. Ik zelf probeer ook meer af te wisselen met andere vleesvervangers zoals ei, noten, peulvruchten en kaas. Vooral omdat ik vegetarische burgers ook niet altijd een gezonde keuze vind.

Voorlopig is volledig vegetarisch zijn voor ons nog een stap te ver, maar hey: wat een onwijze winst hebben we al behaald! Onthoud dat alle kleine beetjes helpen, ook als je 1 dag per week meer vegetarisch eet dan je nu doet ♥.

Ik ben best trots op ons :).

Groetjes, Marloes

Heb jij ambities om minder vlees te eten?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
 1. Yvonne 1 jaargeleden

  Ach, dus ook voor Maukie geen stukjes knakworst meer. Hele gezin vega 😉

  Reageer
 2. Yfke 1 jaargeleden

  Wat zijn jullie goed bezig samen! Ik denk dat het ook juist goed gewerkt heeft dat jullie tijdens de challenge een paar keer ‘zondigden’. Daardoor bleef het voor jullie leuk en haalbaar en dat loont nu! Hopelijk een voorbeeld voor anderen ook weer. 🙏🏻

  Reageer
 3. Hélène 1 jaargeleden

  Goed bezig! Wij eten ook vaker vegetarisch en als we vlees eten komt dat nooit van de supermarkt dat vind ik vreselijk vlees. We halend ons vlees bij de slager met eigen dieren die goed worden gehouden. Ook een tip bestel een pakket bij koopeenkoe.nl of koopeenkip.nl. Dat is een topinitiatief en je krijgt het pakket thuisbezorgd

  Reageer
 4. Ellen 1 jaargeleden

  Ik eet met mijn ontbijt helemaal geen vleeswaren meer. Met lunch ook eigenlijk bijna nooit meer, alleen met avondeten nog wel. Maar ik kies vaker voor een visje, kleinere hoeveelheid vlees/vis en soms gewoon niet omdat ik er geen zin in heb. Ik heb vaak bij vegetarische gerechten (bijv. hello fresh) dat ik het de eerste 5 happen wel lekker vind en daarna vind ik het saai. Dus misschien moet ik ook nog op zoek naar gerechten die ik wel echt lekker vind. (risotto is vegetarisch zo lekker, maar pasta vind ik dan weer minder of rijst. en ik lust geen kokos)
  Kleine stapjes. We zijn er in ieder geval bewust mee bezig 🙂

  Reageer
 5. Margit 1 jaargeleden

  Wat super goed, dat jullie het beiden zo voortzetten zeg! Wat ik las in het boek van Marije (wat gebeurt er als je duurzamer gaat leven), de wereld heeft meer aan x aantal mensen die minderen met vlees dan aan 1 diehard vegan.

  Nu ben ik zelf wel overgestapt van vegetarisch naar vegan in april haha

  Reageer
 6. Lieve 1 jaargeleden

  Je kan bij de lindenhoff vlees bestellen waarvan je weet dat ze goed zijn verzorgd! Ze brengen aan huis en het is vaccuum verpakt en kan je meteen in de vriezer doen als je wilt! Een echte aanrader:)

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.