Niet afvallen door stress
Leefstijl Persoonlijk Rust en ontspanning

Mijn zorgen: Vermoeidheid en stress bij jongeren

Door

Ik zie het in mijn omgeving, hoor/lees het in de media en ervaar het bij mijn cliënten. Jonge mensen zijn heel vaak vermoeid, ervaren stress en/of hebben zelfs een burn-out. Als ambitieuze jonge vrouw snap ik dat als geen ander! (Zie onder andere de vlog van gisteren ;)) Omdat ik weet dat veel andere jonge vrouwen (en mannen!) dit lezen, wil ik dit onderwerp bespreekbaar maken op optimavita.nl. Het heeft daarnaast natuurlijk alles te maken met gezond leven!

Disclaimer: ik beweer zeker geen professional te zijn op dit gebied. Ik schrijf dit artikel dan ook uit mijn eigen ervaring :).

Het probleem

Ik hoor steeds meer om mij heen dat jonge mensen het zwaar hebben. Vermoeidheid, last van stress, slecht slapen en ga zo maar door. In sommige gevallen lijkt het heel onschuldig, maar soms beïnvloed het daadwerkelijk iemands leven. Ook voor mij is dit een probleem dat relatief dicht bij me staat, daarover hieronder meer. Ik geloof dat het erkennen ervan, een groot deel is van het vinden van de oplossing. Daarom hoop ik je met dit artikel aan het nadenken te zetten.

Mijn ervaring

Ik heb een eigen bedrijf en ben ambitieus. Ik wil graag alles goed doen en afspraken met anderen (en met mezelf!) nakomen. Ooit heb ik bijvoorbeeld bedacht dat er elke dag een artikel online moet komen op optimavita.nl. In al die jaren heb ik geloof ik maar 1 dag gemist, ondanks vakanties.

Daarnaast wil ik een goede vrouw zijn voor Sven, een fijn familielid zijn, een goede vriendin voor mijn vrienden, een goede ‘moeder’ voor onze katten, een goede huisvrouw, ik wil mijn lichaam fit houden, ik wil er een beetje leuk uit zien, voldoende geld verdienen en eigenlijk wil ik gewoon dat zo veel mogelijk mensen mij leuk vinden. Dat is veel!

Ik kan met 100% zekerheid zeggen dat ik het in bepaalde periodes in mijn leven te druk heb gehad. Gelukkig denk ik het redelijk goed te kunnen signaleren. Vaak echter wel iets te laat. Er zijn periodes geweest dat ik weinig puf had om sociaal met mensen af te spreken. In m’n weekenden wilde ik alleen maar bankhangen en uitrusten. Nu laad ik sowieso op van alleen zijn, maar anderen vermijden ligt nu ook weer niet in mijn aard.

Zelf zie ik dit dus vaak iets te laat aankomen. Gelukkig is daar Sven. Hij merkt veel eerder als ik het te druk heb en beschermt me tegen mezelf. Soms zet hij bijvoorbeeld een tijdslimiet tot hoe laat ik ‘s avonds mag werken. Het klinkt misschien kinderachtig, maar voor mij werkt het heel fijn dat er iemand is die me daarin coacht. We bespreken vaak samen hoe we elkaar kunnen helpen daarin.

Ik marloes

De oorzaak??

Ik denk oprecht dat de maatschappij veel van ons eist op dit moment. Voor mijn gevoel is er een trend dat het goed is als je alles zelf doet. Ik hoor regelmatig dat het ‘overbodig’ is om een huishoudster in dienst te nemen, dat het niet ok is om je kinderen naar de opvang te brengen en dat vrouwen daarnaast wel gestimuleerd worden veel te werken.

Daarnaast heerst er heel erg de cultuur van ‘als je iets écht wilt, dat kun je het!’. Dit is natuurlijk heel motiverend, maar het lokt ook uit tot keihard werken.

Tenslotte worden we op social media meer dan ook blootgesteld aan mensen die het ‘gemaakt’ hebben. Iedereen probeert het beste beeld van zichzelf af te geven, waardoor we misschien een beetje de realiteit uit het oog verliezen. Mischien heeft dat topmodel met die toffe baan en dat prachtige lichaam wel gigantische relatieproblemen! Of misschien heeft die perfecte moeder met 2 prachtige kindjes, een geweldig huis, een knappe man en een labrador wel grote schulden. Besef dat je op social media alleen ziet wat anderen willen dat jij van hen ziet!

Mijn oplossing

Ten eerste wil ik zeker niet beweren dat jouw vermoeidheid en stress altijd een simpele oplossing heeft! Ik besef dat het probleem vaak veel dieper zit. Uit eigen ervaring en uit gesprekken met anderen heb ik echter een aantal tips voor je. Nogmaals, ik ben absoluut geen professional! Als ik echter ook maar 1 persoon aan het denken kan zetten door deze tips, dan ben ik tevreden :).

 • Denk eens na over wat jij van jezelf verwacht. Is dat realistisch? Ik kan bijvoorbeeld MEGA in de stress schieten als ik denk dat ik een artikel niet op tijd af krijg. Maar hoe erg is het nu écht dat er een dagje geen artikel online komt op optimavita.nl? Het relativeren van mijn eisen aan mezelf scheelt me zo veel stress!
 • Heb je het echt te druk? Denk dan na over hoe je het rustiger kunt krijgen. Vaak denken we dat we in alles onmisbaar zijn. Dat is helemaal niet zo! Ga misschien een paar uur minder werken, huur een huishoudster in, laat je boodschappen bezorgen of trakteer jezelf op een tuinman.
 • Probeer uit te vinden waardoor jij ECHT ontspant en doe dit vaker. Sven en ik proberen bijvoorbeeld iets minder TV te kijken en vaker lekker buiten te zitten. De avonden duren dan zo veel langer. Bovendien komen er de leukste gesprekken uit! Ook heb ik een periode veel gepuzzeld, waardoor ik even aan niets anders dacht. In de sauna gaan is ook een relax-moment voor mij.
 • Wist je dat sporten en bewegen ontzettend goed werkt voor mensen met stressklachten! Je kunt je letterlijk afreageren. Daarnaast ben je met je lichaam bezig, zodat de focus minder in je hoofd gaan zitten.
 • Bepaal heel goed je eigen grenzen en houd je daarin. Ik heb bijvoorbeeld besloten om in het weekend niet (of nauwelijks) te werken. Alleen als ik een dag(deel) doordeweeks vrij neem, dan mag ik van mezelf iets doen in het weekend. Ook proberen Sven en ik 1 dag per week geen sociale verplichtingen te hebben. Wij vinden dat ontzettend fijn en komen hierdoor meer tot rust.
 • Praat erover met mensen die dicht bij je staan! Bespreek wat je voelt en wat zij eventueel voor je kunnen doen. Zo weet Sven dat ik het heel fijn vindt als hij me coacht als hij merkt dat ik te druk ben.
 • Ga eens langs bij een psycholoog of misschien een andere specialist op dit gebied! Ik denk dat dit voor iedereen goed kan zijn. Soms heb ik het idee dat ook dit als ‘zwak’ wordt gezien. Is het echter niet JUIST ontzettend sterk om je valkuilen te kennen en daar actief aan te werken!?

Ik hoop van harte dat ik je een beetje aan het denken heb gezet.

Groetjes, Marloes

Herken je dingen uit mijn verhaal? Heb je tips die voor jou goed werken?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (8)
 1. Hilde 3 jaargeleden

  Goed dat je dit onder de aandacht brengt en zeker herkenbaar 🙃. Ik werk als verpleegkundige en heb regelmatig te maken met hoge werkdruk en overwerken. Soms is het moeilijk om in je achterhoofd te houden dat dit ‘maar werk’ is en je meer bent dan alleen verpleegkundige. Sporten is voor mij echt een uitlaatklep, maar merk ook dat gezond eten mij meer energie geeft. Het helpt me ook echt om leuke dingen in het vooruitzicht te hebben, daar kan ik me dan aan vasthouden (het is nu even druk, maar volgende week ga ik.. Doen). Ook erkennen dat je moe bent of het even niet weet vind ik prettig en wordt over het algemeen alleen maar gewaardeerd.
  Dankjewel voor je artikel!

  Reageer
  • Teha 3 jaargeleden

   Goed dat je dit bespreekbaar maakt. Ik heb 40 jaar in het onderwijs gewerkt en zag daar zowel oudere leerkrachten als jonge leerkrachten steeds oververmoeid zijn en stressig rondlopen. Tot zes uur op school blijven en dan nog niet klaar zijn. Pas als je met elkaar afspreekt dat je met zijn allen om vijf uur weg gaat,lukt het iets er aan te doen. Anders blijft de één doorgaan,want die ander zit er toch ook nog.
   En ja,je bewust zijn dat de plaatjes op sociale media inderdaad precies dát zijn:plaatjes.

   Reageer
 2. Sandra CH 3 jaargeleden

  Zeker herkenbaar. Ik heb er best veel over nagedacht omdat ik het in mijn omgeving en in de media veel zie. Ik denk dat het komt omdat je tegenwoordig alles kan (b.v. vroegah waren sommige banen voor vrouwen of mensen uit lagere milieus bereikbaar, iedereen kan tegenwoordig studeren, gelukkig!) maar tegelijkertijd moet ook alles en het liefst perfect. Het is wat dat betreft wel een beetje een #firstworldproblem. Daarmee bedoel ik niet dat het dus geen probleem is, het plaatst het alleen in een perspectief.

  Daarbij wordt van vrouwen nog steeds verwacht dat ze het grootste deel van het huishouden en kinder-zorg op zich nemen (in hetero-relaties iig)

  Wat dat betreft ben ik het je eens dat er tegenwoordig de ‘zelf doen’ mentaliteit heerst op veel sociale media. Elke dag vers koken met groenten uit eigen moestuin, huis inrichten met huisgemaakte frutsels, etc. Dat is leuk, maar laten we wel wezen dat dit voor de meeste mensen met een niet influencer-baan gewoon niet te doen is. (En misschien voor die mensen zelf ook niet, zoveel is nep op instagram)

  Ik denk dat we heel veel dingen van onszelf moeten omdat we denken dat anderen het van ons verwachten. Het bekende stemmetje in ons hoofd 🙂 Uiteindelijk gaat het erom wat wij -zelf- het belangrijk vinden. Het liefst willen we natuurlijk alles perfect, maar ik vind werk, relatie en hardlopen belangrijker dan schoon huis. Gelukkig kan ik dat uitbesteden, dus waarom niet.

  En minder/geen tv kijken. Hou je veel tijd mee over. Om lekker op tijd naar bed te gaan 😀

  Reageer
 3. Marrie 3 jaargeleden

  Ik heb op een gegeven moment losgelaten dat ik aardig gevonden wil worden door iedereen, want dat lukt toch niet. Daarbij een werkster genomen om 1x in de 2 weken zware klussen te doen, en afscheid genomen van mensen die alleen maar energie kosten en niks teruggeven. Uiteraard is dit een proces geweest. Alleen op het werk moet ik nog leren wat minder te streven altijd de beste te willen zijn. Niet perfect is ook goed genoeg. Maar vaak moeten mensen het eerst zelf ervaren voordat ze tips aannemen. Kijk maar naar jezelf, je geeft zelf tips, maar leeft er zelf ook niet helemaal naar. Je hebt dan nog geluk met je partner, maar niet iedereen heeft zo’n man.

  Reageer
 4. sophie 3 jaargeleden

  Ik vind je blogs altijd zo oprecht om te lezen! Dankjewel.

  Reageer
 5. Mar 3 jaargeleden

  Hoi Marloes, fijne blog! Ben hier zelf ook al een tijd mee bezig. Lees veel boeken over dit onderwerp, wat mij ook aan het denken zet en mijn handelen/denkwijze onder de loep neem. Heel fijn! Puzzelen doe ik ook graag (vooral in de winter) en pas schilderen op nummers ontdekt. Ook erg leuk en ontspannend om te doen! Daarnaast helpt het ook om veel buiten te zijn en veeel minder op social media.
  Liefs, Mar

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.