verhaal gezond leven
| 26 april 2020

Mijn verhaal: Van roker en drinker naar hardloopgek!

Om de zondag plaats ik een verhaal van 1 van jullie. Deze keer vertelt Amanda hoe ze veranderde van verslaafde roker die stevig dronk, veranderde in een hardloopgek die droomt over het rennen van een marathon. Ik heb ongelofelijk veel respect voor haar doorzettingsvermogen! Lieve Amanda, je mag trots op jezelf zijn. Heel erg bedankt voor jouw openheid. Ik weet zeker dat je een inspiratie zult zijn voor velen.

Even voorstellen

Ten eerste hartstikke leuk dat ik ben uitgekozen om mijn verhaal te delen!
Ik zal mezelf even voorstellen: Mijn naam is Amanda, ik ben 29 jaar oud en woon in Katwijk, een dorpje aan de kust. Daar woon ik samen met mijn vriend en onze lieve kat. Sinds kort werk ik in de thuiszorg, en ondersteun mensen met een WMO bij hun huishouding. Daarnaast ben ik gek op hardlopen en haal ik daar enorm veel voldoening uit!

Maar dit is niet altijd zo geweest, 2,5 jaar terug bestonden mijn geluksmomenten vooral uit roken en drank in het weekend… Een verslaafde roker en een aan alcohol behoevend leven, en nu een hardloopgek die droomt over een eerste marathon?!

Roken en drinken gaf me gevoel van leven…

Mijn tienerjaren en begin van mijn volwassen jaar zijn redelijk gecompliceerd verlopen, met heftige woedeaanvallen, onzekerheden en depressie. Ik was altijd zoekende, maar kon nooit vinden waar ik naar op zoek was. Waarschijnlijk rust maar die vond ik natuurlijk nooit. En dit uitte zich in zelfdestructief gedrag en heftige stemmingswisselingen. Daardoor ben ik op mijn 19e arbeidsongeschikt verklaard en was ik “afgekeurd” voor de maatschappij. Ik raakte hierdoor ongemotiveerd en had weinig behoefte om mijzelf verder te ontwikkelen, oriënteren en noem het maar op. De wereld werd hierdoor erg klein, roken en drinken was nog het enige wat mij een gevoel van leven gaf. Ik leefde hierdoor van weekend naar weekend… Natuurlijk werd ik aangesproken op mijn gedrag door mijn omgeving, mijn vriend had al eerder geopperd of het niet beter was om te stoppen met roken en te minderen met de drank. Ik vond het maar onzin en riep regelmatig: “Je komt echt niet aan mijn peuk!” Natuurlijk bleef het stemmetje wel borrelen in mijn hoofd en kwam het besef steeds meer beetje bij beetje…

Stoppen met roken

Het moment dat ik wou stoppen weet ik niet meer exact maar het zijn steeds kleine besef momenten geweest wat ertoe leidde dat ik besloot om het boek ‘Stoppen met roken’ van Allen Carr te kopen. Dit is een boek wat je meer inzicht geeft over de psychische verslaving van het roken. Terwijl je het boek leest moet je doorroken en uiteindelijk ga je heel bewust je laatste sigaret roken, en dat heb ik toen ook gedaan. Het is heel gek als je altijd gerookt hebt en het dan niet meer doet. Maar het was een bevrijding, eindelijk van het stink gedoe af en verlost van die stomme sigaret.

Hardlopen

De periode die erna volgde was vreemd en onwennig, het lege plekje wat de sigaret achterliet moest ik opnieuw in zien te vullen. Ik wou weer gaan hardlopen! Dat had ik eerder wel sporadisch gedaan maar nooit echt met een serieus doel. Ik begon het internet rond de speuren en ontdekte zo: Annemerel de Jongh. Zij schrijft blogs en boeken, en maakt video’s op YouTube. Het enthousiasme wat zij over hardlopen deelt, motiveerde mij enorm om er ook mee te beginnen. Ik bestelde haar boeken en besloot een schema te volgen waarbij je rustig naar de 5 kilometer toe werkt, stapsgewijs. Enorm fijn voor mij want ik had natuurlijk een enorm slechte conditie en sportte eigenlijk nooit. Ik volgde het schema goed op en uiteindelijk kon ik aan een stuk door 5 kilometer lopen!

Nu denk je misschien: En het drinken dan?! Ja daar was ik nog even mee doorgegaan maar gelukkig kreeg ik daar ook de handvatten voor terug en kon ik ook daar ook mee stoppen. Het hardlopen bleef ik doen, en ik besloot mee te doen aan diverse wedstrijden, eerst de 5 kilometer, enkele maanden later een 10 kilometer wedstrijd. En een halfjaar later liep ik mijn allereerste halve marathon (21,1kilometer) Wow!! Ik droomde hier al stiekem over toen ik net begon met het eerste schema. Tijdens moeilijke momenten visualiseerde ik dat ik de finishlijn haalde en trots was. Het was echt ontzettend gaaf en mentaal gaf mij dit een enorme oppepper.

Vrijwilligerswerk & een ‘echte’ baan

Ik had zin om weer betrokken te zijn bij de maatschappij en ging vrijwilligerswerk doen bij de Kringloopwinkel. Het was enorm wennen en gezien mijn leeftijd had ik best een achterstand wat betreft het werkleven, en op sociaal vlak. Maar dit wist ik ook en accepteerde het en wist dat dit stapsgewijs goed zou komen. De trap werd steeds hoger en trede bij trede leerde ik er nieuwe vaardigheden bij.

Het hardlopen bleef ik doen en al gauw volgde er nieuwe wedstrijden en liep ik een halve marathon door de duinen en het strand! Ik voelde me sterk en wou graag meer doen dan het vrijwilligerswerk wat ik nu deed, ik besloot contact op te nemen met mijn arbeidscoach. Na jaren van aanmodderen en niks doen vond ik eindelijk een “grote” echte mensen baan op mijn 28e, het was bizar en soms voelde het gênant! Maar ow wat was ik blij, eindelijk kon ik wat doen en voelde ik mij nuttig. Het werk doe ik nu nog steeds en haal er nog steeds plezier uit.

Mijn grote droom

Natuurlijk trek ik ook nog regelmatig mijn hardloopschoenen aan en ga ik er op uit voor een rondje. Het hardlopen brengt mij nog steeds nieuwe ervaringen en creëert nieuwe dromen en doelen. Ik heb inmiddels 3 halve gelopen en wat diverse wedstrijdjes. Maar de ultieme afstand van de marathon (42,2) die wil ik zeker nog ervaren en dat is toch wel de grote droom! Voetje voor voetje gaan we er zeker komen.

Tips die ik wil geven aan mensen die ook zoekende zijn en vastlopen in hun leven: ga op zoek naar iets waarbij je kriebels krijgt en stiekem altijd over gedroomd heb, dit kunnen ook kleine dingen zijn zoals: danslessen, abonnement op de sportschool, gitaarles of tekenen. Het maakt verder niet uit maar probeer er iets eigen van te maken en daaruit voldoening proberen te halen. En het gaat niet om goed of slecht, maar om het plezier wat je brengt. En vanuit daar kun je misschien weer verder en ben je weer een stap voorruit.

Liefs, Amanda

Wil jij Amanda volgen in het werken naar haar droom? Volg haar dan op instagram.

Herken jij dingen uit het verhaal van Amanda?

8 reacties

  1. Mooi verhaal en fijn om te lezen. Ik wens je heel veel succes om het behalen van je doel. Met de nodige motivatie moet dat zeker lukken.

    Zelf een Annemerel-fan hier 🙋🏻‍♀️

    1. Wauw! Wat ontzettend knap! Ik ga ook eens op de blog van Annemerel kijken. Ik ben ook al zo vaak begonnen met hardlopen, maar zet nooit door 🙁
      Keep up the good work! Die hele marathon gaat je lukken!

  2. Wauw….wat fijn dat je jezelf nu nuttig voelt…een bijdrage levert…Iets voor anderen doet met je werk….en inspirerend hoe je de knop omzet en in kleine stapjes steeds verder komt 💕

  3. HI Amanda, ik kreeg je verhaal doorgestuurd via mijn blog. Super mooi om je verhaal te lezen en vind het tof om te lezen dat je inspiratie uit mijn verhalen gehaald hebt. Ga lekker door waar je mee bezig bent en ik weet zeker dat die marathon er ooit voor je gaat komen (als we weer met zijn allen wedstrijden kunnen lopen!). Liefs, Annemerel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram