| 5 oktober 2021

Mijn verhaal: Ramona doet aan Canicross & Bikejoring

Het is dinsdag tijdens mijn zwangerschapsverlof. Dat betekent dat het weer tijd is voor een gastartikel van een van jullie! Ik heb geprobeerd hele uiteenlopende onderwerpen uit te kiezen. Vandaag vertelt Ramona over de bijzondere sporten die ze doet: Canicross en Bikejoring. Ze zijn nog erg onbekend in Nederland, dus ze wil ze graag wat aandacht geven. Ik hoop dat jullie net zo onder de indruk zijn van deze mooie sporten als ik!

Hoe ik sportief werd

Hallo allemaal,

Ik ben Ramona van Krimpen, 20 jaar oud en ben bezig met mijn MBO 4 opleiding paraveterinair (dierenartsassistente). Mijn grootste hobby is: jawel sporten haha. Ik ben nu 3,5 jaar actief in de sportwereld. Daarvoor nooit bezig geweest met sporten, gezond eten, en het liefst de hele dag op de bank/bed liggen. Hier moest verandering in komen. Ik ben nu actief in de sporten: hardlopen, CrossFit, fitness, canicross en bikejoring en train ik 5x per week.

Voor dit artikel ga ik canicross en bikejoring in het zonnetje zetten, omdat ik vind dat er meer mensen mogen weten van deze fantastisch mooie sporten.

Canicross en bikejoring

Canicross

Ik ben begonnen met voor veel een onbekende sport; Canicross. Ik heb deze mooie sport ontdekt door iemand van mijn Facebook vrienden en vond dit zo interessant. Canicross is hardlopen met de hond, waarbij de hond een speciaal canicross tuig heeft, het baasje een heupgordel en je bent met elkaar verboden met een elastische lijn.

De bedoeling is dat de hond voor je uit loopt en eigenlijk voorttrekt. Het is dus belangrijk dat je nauw met elkaar samenwerkt en op elkaar vertrouwt. Wie de snelste tijd heeft op een parcours op wedstrijden is de winnaar.

Zo gezegd zo gedaan zou je zeggen, maar het is veel meer dan alleen maar achter je hond aan rennen. Je bent echt een team samen, en jij ment als het ware je hond.

Bikejoring en stepjoring

Bikejoring heeft hetzelfde idee alleen in plaats van hardlopend ben je op de mountainbike. Je hond heeft weer een speciaal canicross/trek tuig, aan het stuur moet je een antenne bevestigen, dit zorgt ervoor dat de elastische lijn niet in het voorwiel komt te zitten.

Voor mensen die wat meer van actie houden is bikejoring echt geweldig omdat je zo hard kan gaan. Naast het bikejoren heb je ook nog stepjoring, dit is in plaats van een mountainbike, op de step. Dit doe ik zelf niet maar dit is ook nog een onderdeel van dit soort sporten.

Voor stepjoring en bikejoring heb je een ontheffing voor de hond nodig om te mogen trekken, omdat voor de meeste rassen (uitgezonderd sledehonden) geen trekkracht mag worden ingezet. Bij canicross hoeft dit niet.

Bikejoring

Mijn tips voor jou

Honden kunnen meedoen met canicross wanneer ze 12-18 maanden oud zijn. Met bikejoring en stepjoring is dit wat later (18-20 maanden) omdat dit meer van het lichaam vraagt. Voor deze sporten is het ook belangrijk om op onverharde paden te rennen omdat dit beter is voor de belasting van de hond

Ben je nieuwsgierig geworden naar canicross of bikejoring? Dan kun je een workshop volgen bij een canicross trainer die door Nederland verspreid zijn om te kijken of het wat voor jouw/je hond is. Een keer kijken of meedoen met een wedstijd? Op de website van Canicross Nederland kun je op de kalender kijken waar de wedstrijden zijn. Jaarlijks worden er zo’n 12 wedstrijden georganiseerd en sinds een aantal jaar ook de Nederlandse kampioenschappen. Ook zijn er nog wereld/Europese kampioenschappen.

Het is dus nog vrij onbekend in Nederland, dus hoop ik via deze weg meer mensen te inspireren om te beginnen met deze mooie sport.

Groetjes, Ramona

Kende jij deze sporten al?

2 reacties

  1. Wat een mooie hobby’s! Ik heb 2 labradors, de band tussen dier en baas vind ik heel bijzonder. En als ik niet in de tropenjaren zat, met een dochter van 2,5 en nog eentje op komst, zou ik wel een sport of training met de honden doen. Nu zijn het onze levende knuffels 😉. Al zou ik deze sport niet met dit ras hond, labrador, doen.
    Super leuk dat je dit deelt. En veel succes met je opleiding en de trainingen!

  2. In Vlaanderen is canicross wel aan het doorbreken. Doordat het wat bekender werd, zie je ook vaker recreatieve joggers met hun hond samen genieten van hun uitje. Met alle rassen, goed voor mens en dier.👍
    Mooie sport, Ramona.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram