Topsport en studie combineren
Leefstijl Persoonlijk

Mijn Verhaal: Quinty combineert Topsport en Studeren!

Door

Jaaaaa, het is alweer twee weken geleden dat het laatste ‘Mijn verhaal’ artikel verscheen, dus hoog tijd voor de volgende. Wat vind ik deze artikelen toch leuk om te maken! Ik leer een aantal van jullie zo veel beter kennen. Quinty is wielrenster op hoog niveau. Haar droom is om ooit professioneel te kunnen fietsen. Momenteel werkt ze daar keihard aan, daarnaast volgt ze een studie. (Foto bovenaan door Paul Hinninck)

Even voorstellen…

Alleerst zal ik mezelf even voorstellen; Mijn naam is Quinty van de Guchte, ik ben 20 jaar en woon in een klein dorpje in Zeeland. Ik studeer Chemie (Chemistry) op de Hogeschool Zeeland en daarnaast ben ik wielrenster en rijd ik wedstrijden op internationaal niveau. Ik rijd voor de Belgische ploeg Keukens Redant cycling team en ik wil jullie graag wat meer vertellen over hoe ik mijn sport en studie combineer.

Hoe het begon

Ik kom uit een sportief gezin en rond mijn 10e kreeg ik mijn eerste racefiets, in het begin reed ik alleen in het weekend maar ik kreeg er steeds meer plezier in en uiteindelijk sloot ik mezelf aan bij een plaatselijke wielervereniging en reed ik op mijn 13e mijn eerste wedstrijd. (In het wielrennen zijn er verschillende categorieën op leeftijd; nieuwelingen dames: 15-16 jaar, junioren dames: 17-18 jaar en elite dames: 18 jaar en ouder). Als nieuweling behaalde ik mijn eerste overwinning en bij de junioren reed ik in totaal 25 keer podium. In 2018 moest ik de overstap maken van de junioren naar de elite dames, bij de elite dames zijn de wedstrijden twee keer zo lang als bij de junioren en is het deelnemersveld veel groter en internationaler. Bij de mannen is er nog een beloften categorie maar voor de dames is deze er helaas (nog) niet. En daardoor is de overstap naar de elite dames een hele grote stap, gelukkig had ik als junior al wat ervaring opgedaan bij elite dames en ik denk dat ik de stap uiteindelijk goed heb verteerd. Afgelopen seizoen heb ik (als tweedejaars elite) mijn eerste twee overwinningen bij de elites behaald!

Studeren naast mijn sport

Zoals ik dus al in het begin vertelde studeer ik naast mij sport nog aan de Hogeschool Zeeland. Ik woon nog thuis en dat is een bewuste keuze. Toen ik geslaagd was voor de havo heb ik heel lang getwijfeld of ik een studie ging starten, ik wilde namelijk niet dat ik mijn studie en sport half zou presteren, maar ik ben nog jong en ik denk dat het belangrijk is naast het wielrennen ook nog contacten te hebben met mensen die niks met het wielrennen te maken hebben. En zo heb ik het risico genomen en heb ik besloten om aan de studie Chemie te beginnen. Mijn grote droom is om prof wielrenster te worden maar ik vind het ook belangrijk om wel een diploma te hebben zodat ik later zelf mijn geld kan verdienen want (als het lukt) kan ik niet eeuwig blijven fietsen, helaas haha. In de eerste studieweek werd mijn moeder gediagnostiseerd met borstkanker, een harde klap en na een half jaar chemo en een operatie gaat het nu de betere kant op.

Planning en prioriteiten stellen

Om een studie met topsport te combineren moet je vooral beschikken over discipline, doorzettingsvermogen en je moet ook goed kunnen plannen (plan your work and work your plan). Tot nu toe kan ik alles nog goed combineren, dit komt denk ik ook doordat ik mijn studie ook los kan laten. Ik hoef geen 8 zolang het voldoende is, is het goed. Was ik van plan om na een training nog te leren maar ben ik moe?, het is op zo’n moment belangrijk om dan naar mijn lichaam te luisteren en het leren uit te stellen. Op wedstrijddagen en trainingsdagen in België doe ik niks voor school, dit doe ik bewust zodat ik mezelf 100% kan focussen op een wedstrijd en na een zware trainingsdag in heuvels heb ik geen motivatie meer om nog te gaan leren en gun ik mezelf rust. Daarnaast bepaal ik week voor week zelf hoe ik wil gaan trainen, ik bekijk dan hoeveel lessen ik heb en wat voor weer ze voorspellen. Aan de hand daarvan stel ik een trainingsweek op. Een voordeel is ook dat ik de mogelijk heb om op de racefiets naar school te gaan, zo’n 25 km enkele reis.

Mijn voeding

Ik probeer wel rekening te houden met mijn voeding maar het niet zo dat ik een strak dieet volg. Ik drink niet en eet geen fastfood, hier heb ik geen behoefte aan dus is het makkelijk vol te houden. Na trainingen en wedstrijden is het belangrijk om goed te herstellen dus dan probeer ik veel eiwitrijke producten te eten. Tijdens westrijden vind ik het soms nog lastig om genoeg te eten (ik eet voornamelijk gelletjes, vloeibare suikers) maar gelukkig krijg ik daar steeds meer ervaring mee en lukt dat steeds beter.

Dat ik nog niet super kritisch ben op mijn voeding en nog geen trainingsschema van een trainer volg op bijvoorbeeld wattages zie ik als een verbetering die ik in de toekomst nog kan maken.

Mijn droom

Ik heb denk ik wel een andere leven als de gemiddelde student maar ik doe het wielrennen ontzettend graag en ik zou alles wat ik meemaak, leer en plekken waar ik kom niet willen missen. Ik ben benieuwd wat de toekomst mij zal brengen, ik hoop dat ik mijn diploma haal en dat ik ooit een mooi prof contract mag tekenen.

Marloes heel erg bedankt dat ik mijn verhaal mocht delen op jouw blog!

Groetjes, Quinty

Wil jij Quinty op instagram volgen? Dat kan via @quintyxguchte.

Zou jij het leven van een topsporter aankunnen denk je?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (2)
  1. Lisa 3 jarengeleden

    Knap, school en training combineren. Tof artikel en leuke foto’s.

    Reageer
  2. Sanne 3 jarengeleden

    Heel inspirerend verhaal, keep it going en veel succes methet najagen van je droom! Weet zeker dat je, als je straks met een schema resp. op vermogen gaat trainen je nóg meer stappen gaat maken!!

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: