Leefstijl Persoonlijk

Mijn verhaal: Mijn cliënt vertelt over haar weg naar gezond leven!

Door

Zoals jullie weten, vertel ik nooit iets over mijn cliënten. Dat is absoluut beroepsgeheim. Deze keer stelde één van mijn cliënten echter uit eigen initiatief voor om iets te schrijven voor op mijn blog. Helemaal geweldig natuurlijk! Lees mee hoe haar weg naar een gezond leefpatroon verliep…

Lichamelijke klachten

In september 2020 kreeg ik wat lichamelijke gezondheidsklachten en omdat mijn beide ouders bekend zijn bij de cardioloog, wilde ik dit graag laten controleren door mijn huisarts. Uit verschillende onderzoeken bleek – gelukkig – dat er niets aan de hand was. Mijn huisarts vertelde me dat onder andere erfelijkheid een rol speelt bij het ontstaan van hart- en vaatproblemen. Hier zou ik dus niets aan kunnen doen. Maar, hij vertelde me ook dat er één ding was wat ik wél zelf kon doen om de kans op eventuele hart- en vaatproblemen te verkleinen: het naleven van een gezonde leefstijl. Het is niet dat ik dit niet deed, maar ik vond dat dit beter kon.

Hulp inschakelen

Ik besloot om hulp in te schakelen. Al een tijdje volgde ik Marloes op Instagram en YouTube en zij was een diëtist die, naar mijn idee, bij mij paste. Mijn ideeën over gezond leven sloten aan bij die van haar en dus heb ik contact gezocht met Marloes. Nog geen week later zat ik al bij Marloes in de praktijk. We hebben samen gekeken naar mijn voedings- en bewegingspatroon van toen. Marloes gaf me een flink aantal tips mee en ik ging aan de slag. Vol goede moed ging ik ermee bezig en ik kan wel zeggen dat ‘het roer volledig om ging’. Ik deed veel anders: ik dronk minimaal 2 liter water en thee, ik verving witte producten voor volkoren producten en zocht naar gezondere alternatieven voor de producten die ik vaak gebruikte. Ook bouwde ik het sporten op naar zo’n 2 à 3 keer per week. Het ging goed.

Onzekerheid

Tot eind januari, toen ik me onzekerder begon te voelen of wat ik at en dronk, hoeveel ik bewoog en of ik dit alles wel goed deed. Het kwam bijvoorbeeld wel eens voor dat ik toch witte producten at in plaats van volkoren (wat natuurlijk eigenlijk helemaal niet erg is). Daardoor voelde ik me dan slecht, want ik moest immers toch volkoren eten? Zulke dingen konden dan mijn hele dag verpesten. Hierover heb ik ook met Marloes gesproken en wat mij hiervan vooral is bij gebleven, is dat ze zei dat dit erbij hoort als je ‘de gezondere leefstijl’ gaat inpassen in jouw eigen leefstijl. De leefstijl waar ik in oktober zo enthousiast mee begon, kon ik natuurlijk ook nooit volhouden. Dit is wel iets wat ik lastig bleef vinden, maar mede door de gesprekken met Marloes, heb ik dit kunnen accepteren. Ik wilde namelijk zo graag dat het zou lukken. Ik accepteerde dat dit erbij hoorde en dat ik écht op zoek moest naar een gezonde leefstijl die bij mij past. Ik heb geprobeerd een beetje af te remmen en uit de vinden hoe ik deze gezonde leefstijl kon samenvoegen met mijn eigen leefstijl. Dit duurde even en ging zeker met pieken en dalen, maar uiteindelijk… is het gelukt! En nu voel ik me beter dan ik daarvoor ooit had kunnen denken.

Hoe het nu gaat

Momenteel gaat het heel goed. Ik voel me super goed bij mijn ondertussen ‘niet zo nieuwe’ leefstijl. Ook merk ik dat ik niet alleen anders ben gaan eten en meer ben gaan bewegen, maar dat ik hierdoor beter slaap, me fitter en energieker voel en bijvoorbeeld eerder ben gaan opstaan. Er is veel veranderd, maar ik zou echt niet meer terug willen én kunnen. Tijdens deze weg heb ik veel aan Marloes gehad, omdat ik altijd bij haar terecht heb gekund, waardoor ik alle obstakels, maar ook positieve ontwikkelingen met haar heb kunnen delen. Ik heb geleerd dat het niet altijd alleen maar goed kan gaan en je juist ook tegenslagen nodig hebt om door te kunnen gaan, als je maar doorzet en het echt wil. Ik heb gemerkt dat motivatie echt een essentieel onderdeel is om je gezonde leefstijl te creëren zoals jij het wil! Ook heb ik geleerd dat een gezonde leefstijl zo veel meer inhoudt dan alles wat je in je mond stopt.

Ik hoop dat ik jullie met dit verhaal heb kunnen laten zien dat een gezonde leefstijl zeker met pieken en dalen gaat, maar dat je daardoor wel echt bij je eigen gezonde leefstijl kunt komen die voor jou werkt en die je ook vol kunt houden. En dat is zo belangrijk, want uiteindelijk is dat wat het beste bij jou past!

Groetjes van mij 

Herken jij dingen uit dit verhaal?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (3)
 1. Conny 1 jaargeleden

  Beste cliënt van Marloes, fijn dat je dit wilt delen. Ik heb die schuldgevoelens ook. Als ik een keer mijn sport oversla of als we een gezellig weekend hebben dan ben ik bang dat ik weer bij af ben. Het overvalt mij vaak op de maandagmorgen, dan baal ik van mezelf dat ik me alweer heb laten gaan. Ik weet niet hoe die knop om moet.

  Reageer
 2. Jasmijn Dijkstra 1 jaargeleden

  Je kunt veel leren uit je verhaal, bedankt dat je het wilde delen.

  Reageer
 3. Lucas van Wateringen 11 maandengeleden

  Schuldgevoel komt vaak uit het verleden. Vanuit het ouderschap is er vaak bekritiseerd en is onze default mode een eigen aangeprate schuldgevoel geven. Volkomen normaal. Soms is gewoon tegen jezelf zeggen dat je ok bent en een situatie accepteren heel handig om dat aangeleerde schuldgevoel los te laten. Ik vind iig dat je het goed doet.

  Groetjes,

  Lucas

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: