Verhaal balans gezond leven
Leefstijl Persoonlijk

Mijn verhaal: Maaike viel af, sloeg daarin door…maar vond haar balans!

Door

Vandaag lees je het verhaal van Maaike. Ze startte met afvallen, maar sloeg hierin door. Uiteindelijk vond ze de balans in haar gezonde leefstijl, die bij haar past! Ze heeft een prachtige boodschap voor ons. Ik weet zeker dat veel van jullie dingen gaan herkennen uit haar verhaal en ben dan ook ontzettend blij dat Maaike haar verhaal met ons wil delen.

Gewicht was altijd al een probleem…

Altijd al, is mijn gewicht een probleem voor mij geweest. Als kind was ik geen dun kind en dit ben ik eigenlijk ook nooit geweest. Ik heb er gelukkig nooit problemen door gehad, alleen zelf heb ik nooit echt lekker in mijn lichaam gezeten. De eerste keer dat ik ging afvallen, was al in groep 8. Ik ben toen 12 kilo (!!) afgevallen. Ik weet nog goed wat voor positieve reacties dit opriep van andere mensen. Dat doet echt goed. Maar, zoals iedereen weet, is het afvallen geen tijdelijk iets. Afvallen, of in ieder geval een gezond leven leiden, is iets wat een heel leven in beslag neemt. Dit is zeker niet erg, maar er zijn fases in het leven waar dit gewoon niet zo gemakkelijk gaat zoals je zou willen.

Geobsedeerd met eten

Vanaf dat moment in groep 8 ben ik eigenlijk altijd geobsedeerd met eten bezig geweest. Ik ging alles altijd in mijn hoofd compenseren. Lijstjes maken, zodat ik niet te veel ging eten. Toch ging het op den duur weer de verkeerde kant op. In 2015 ben ik voor stage naar Zuid-Afrika gegaan, daar bewoog ik bijna niet, maar aten we wel heel veel. Daar ben ik veel aangekomen. Toen ik thuis op de weegschaal stond, schrok ik daarom ook. Ik was +/- 90 kilo. Dat is veel te zwaar voor een meid van 20 jaar. 

Geïnspireerd door mijn zus

Mijn zus was ook in die tijd begonnen met afvallen. Dit verhaal hebben jullie hier ergens ook al kunnen lezen, zij heeft haar mooie verhaal ook al eens gedeeld. Ik vond in haar daarom ook motivatie om te beginnen met afvallen. Ik ging gezond eten, veel groente eten, meer sporten en vooral een goede balans zoeken. Ik begon ook, op aanraden van mijn zus, Optima Vita te volgen. Dat was precies wat ik nodig had ik die tijd. Gezond leven, maar toch blijven genieten van je leven. 

Het afvallen verliep heel erg soepel. Elke week ging er wat vanaf en ik voelde me per kilo die er af ging beter en beter. Het ging ook snel, achteraf misschien te snel.

Verslavend…

Afvallen is ook verslavend. Je wilt steeds een lager getal op de weegschaal zien. Ik ben in totaal meer dan 30 kilo afgevallen. Toen dat zo was, woonde ik al voor een tijdje op Curaçao. 

Het lijkt heel leuk, 30 kilo kwijt zijn, maar ik woog dus in die tijd nog maar 59 kilo, en ik kon niet meer stoppen met afvallen. Ik zat in mezelf gevangen. Ik wilde niet nog meer afvallen, maar was zo bang om weer extra te gaan eten. Om de controle te bewaren ging ik dus alleen nog maar minder eten en ik voelde me eigenlijk pas goed als ik nog minder had gegeten dan de dag ervoor. Ik stond elke dag op de weegschaal en mat elke dag mijn buikomvang. Ik sportte het liefst elke dag en als ik mezelf dwong om niet te sporten, had ik daar echt heel veel moeite mee. Het sporten en minder eten werd ook een geheim voor de mensen om mij heen. In de pauzes van mijn werk ging ik heen en weer om een workout te doen. Het genieten van het leven werd ook echt minder als je alleen maar bezig bent met wat je wel en niet mag eten. Het afvallen ging me dus heel goed af, maar de balans vinden totaal niet. 

Aan de andere kant van de wereld (in Nederland), maakten mensen zich echt zorgen om mij. Ze zagen mij steeds dunner worden, maar konden eigenlijk niet echt zien hoe het echt met mij ging. 

Het omslagpunt!

Gelukkig heb ik hele lieve ouders en familie die mij hiervan bewust lieten worden. Op dat moment brak er iets bij mij en wilde ik het wel veranderen, alleen lukte het nog niet. De knop naar weer een leven waarin ik meer durfde te eten en wat aan te komen, startte bij mij op het moment dat mijn ouders, broertje, zus en zwager op vakantie naar Curaçao kwamen. Ik at die week meer, kon minder sporten en had veel meer energie. Dit was voor mij een omslagpunt. 

De juiste balans vinden en behouden en daarbij ook niet bang te zijn weer terug te vallen, is echt heel erg moeilijk. Ik ben dus in de afgelopen 2 jaren ook weer zeker wat aangekomen. Ik had tot juni 2021 niet meer op de weegschaal gestaan. Enerzijds bang voor wat het getal ging zeggen, anderzijds bang voor dat ik weer elke dag op de weegschaal wilde gaan staan. 

2015, op mijn zwaarst – 2017, op mijn dunst – 2021, blij met mezelf en in balans!

Mijn balans

Aangezien ik weer wat was aangekomen en ik me nu weer de andere kant op niet heel lekker in mijn vel voelde, was ik er in juni 2021 klaar voor om eindelijk op de weegschaal te gaan staan en mijn balans terug te vinden. Ik schrok een beetje toen ik er op stond, maar ik ben nu alweer +/- 5 kilo afgevallen en zit dus alweer rond mijn BMI, maar vooral voel ik mijzelf beter. Ik doe dit door middel van een app waarbij genieten en gezond leven zijn gecombineerd door middel van heerlijke dagmenu’s. Ik heb een hele lieve vriend en familie die mij helpen met het ‘niet weer doorslaan’ de andere kant op, en ik voel me echt weer helemaal goed. Ik geniet nu van mijn leven en van mijn lichaam. 

Ik vind het belangrijk dat iedereen dit weet, zeker na wat ik zelf heb doorgemaakt:

Je kan nog zo dun zijn, maar dit geeft echt niet al het geluk dat je zal willen vinden. Pas wanneer je de balans hebt gevonden tussen genieten van het leven en je goed voelen in je vel, dan pas ben je een grote winnaar. 

Groetjes, Maaike

Herken jij dingen uit het verhaal van Maaike?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reactie (1)
  1. Thes 1 jaargeleden

    Beste Maaike,
    Dank voor het delen van jouw verhaal. Wat goed om te horen dat jij nu een balans gevonden hebt tussen genieten en je goed voelen in je lichaam. Je straalt zo mooi op de foto in de witte jurk 🙂 Ook het verhaal van je zus Lobke vond ik indrukwekkend om te lezen. Alle goeds voor jullie beiden!

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: