Verhaal Lisa
| 23 augustus 2020

Mijn verhaal – Lisa viel meer dan 60kg af!

Zo af en toe nodig ik iemand uit om zijn of haar verhaal te delen over gezond leven. Vandaag is het de beurt aan Lisa. De afgelopen jaren heeft zij keihard gewerkt aan een gezondere leefstijl, waardoor ze onwijs veel is afgevallen. Ze wil je meegeven dat afvallen niet heel moeilijk hoeft te zijn, maar dat je vooral keihard aan jezelf moet werken. Ik geef het woord aan Lisa.

Lieve lezers,

Mijn naam is Lisa en ik ben 26 jaar. Ik ben ontzettend blij dat Marloes me heeft gevraagd om te vertellen over mijn ervaringen met afvallen en gezonder leven.

Migraine…

Al van kinds af aan ben ik zwaar geweest. Ik kreeg veel opmerkingen over mijn gewicht, van klasgenoten tot artsen. Vanaf het eind van de middelbare school kwam ik steeds meer aan en ik heb veel pogingen gedaan om af te vallen. Ik durfde geen professionele hulp te vragen en terugkijkend was ik er mentaal ook nog niet klaar voor. Ik voelde me in die tijd erg onzeker en beperkt, en begon bovendien fikse migraine te ontwikkelen. Vier en een half jaar geleden zette ik hiervoor de stap naar de huisarts. Ik ben ontzettend blij dat de huisarts niet gelijk bij de eerste afspraak over mijn gewicht begon, maar mijn klachten serieus nam en focuste op de migraine. Ik denk dat ik het anders niet had gedurfd terug te komen. Ondertussen raadde mijn oma me aan om eens te proberen wat minder suiker te eten. Mijn oma is ook voor een groot deel van haar leven te zwaar geweest en heeft ook last gehad van migraine.


September 2016: op deze foto was ik ongeveer 5 kilo afgevallen. Dit kwam er in de maanden hierna weer aan, maar in januari 2017 begin ik echt blijvend af te vallen vanaf ongeveer 135 kilo. Helaas heb ik nauwelijks foto’s uit de tijd hiervoor, omdat ik liever niet op de foto ging

Zonder toegevoegde suikers

Ik besloot helemaal te stoppen met het eten van producten met toegevoegde suiker. Ik at nog wel fruit en af en toe honing, maar ik at niets meer waar suiker aan was toegevoegd en al snel merkte ik dat de migraineaanvallen verdwenen. Tijdens deze periode lette ik verder niet op wat ik at en afvallen was voor mij geen prioriteit. Drieënhalf jaar geleden durfde ik het aan om serieus af te vallen. Ik woog op dat moment ruim 135 kilo en ik had geleerd hoe je met kleine veranderingen in je eetpatroon, veel kan bereiken voor je gezondheid. Ik was net begonnen aan mijn masteropleiding en ik begon aan een fantastische stage die mijn verdere carrière zou bepalen. Ik voelde me zeker van mijn zaak en wonder boven wonder ging het erg goed.

Calorieën bijhouden

Ik hield mijn eten bij in de app Lifesum en telde mijn calorieën. Ik hoor vaak negatieve ervaringen met dergelijke apps en ik was me ervan bewust dat ik hiermee op moest passen, maar voor mij was dit een fijne manier. Het was een grote verrassing dat ik eigenlijk niet eens zoveel hoefde aan te passen in mijn leefstijl om goed af te kunnen vallen. Ik dronk al nauwelijks frisdrank, ik ben gek op groente en fruit, ik drink geen alcohol en door leuke genietmomentjes in te plannen, hield ik het relatief makkelijk vol. Ik paste mijn portiegrootte aan, at veel groente, magere vleesproducten en snoepte niet meer tussendoor.

Juli 2017: dit vlak voor ik de mijlpaal van 100 kilo bereikte.

Ik ging sporten!

Na een aantal maanden ben ik gaan sporten, eerst thuis met de work-outs van Marloes en andere YouTubers en later in de sportschool. Ik houd erg van krachtraining en beschouw het sporten meer als fijne activiteit om met mijn lichaam bezig te zijn dan voor het verbranden van calorieën. Ik benaderde het afvallen op een manier waarvan ik wist dat ik er goed in was: door te leren. Ik raadpleegde academische boeken en artikelen over voeding en ik denk dat ik Optimavita.nl ondertussen uit mijn hoofd ken. Vooral Marloes’ artikelen over de psychologische aspecten van gezond leven en afvallen vond ik interessant, want ik merkte al snel dat dit de kern van afvalsucces was. Goede en duidelijke doelen stellen was erg belangrijk. Mijn eerste doel was onder de 100 kilo komen. Toen dit binnen een ruim half jaar gelukt was, viel ik in een gat. Wat nu? Als snel vond ik een nieuw doel: paardrijden, een kinderdroom. Als ik onder de 85 kilo was, kon ik gaan paardrijden. Ondertussen rijd ik alweer twee jaar paard en daar ben ik zielsgelukkig mee. Ik ben nu sinds ongeveer anderhalf jaar op een gewicht waar ik me fijn bij voel: schommelend rond 73 kilo.

Februari 2018: hier woog ik ongeveer 88kg

Wat er is veranderd…

Mentaal is er veel veranderd tijdens en na het afvallen. Ik vond het moeilijk om te zien hoe drastisch het veranderde hoe mensen naar mij keken en op mij reageerden. Voorheen werd ik vaak uitgescholden, vies aangekeken en was men verbaasd dat ik een universitaire studie deed. Toen ik op een bepaald gewicht was, verdwenen de nare opmerkingen als sneeuw voor de zon en werd ik opeens serieus genomen. De mentaal moeilijkste periode kwam eigenlijk pas toen ik rond mijn streefgewicht begon te komen. Ik was vaak bang om weer aan te komen en ik had altijd het gevoel dat het niet goed genoeg was en er nog wel iets af kon. Ik heb weken waarin me zelfverzekerd en gelukkig voel, maar ook weken waarin ik erg onzeker ben en me erg slecht voel. Ik was me vroeger natuurlijk wel bewust dat ik te dik was, maar de extreme focus op mijn lichaam is vooral ontstaan tijdens en na het afvallen. Ik heb dan de neiging te weinig te eten, wat vervolgens weer resulteert in eetbuien. Gelukkig komt dit steeds minder vaak voor en kom ik steeds makkelijker uit deze negatieve spiraal. Daarnaast heb ik redelijk wat losse huid en zie ik er zeker niet uit als een gemiddelde 26-jarige. Ik heb echter geleerd van mijn striae en losse huid te houden en het te zien als een teken voor wat ik bereikt heb.

Juli 2020: samen met mijn vriend in Frankfurt en op een gezond gewicht.

Hoe ik nu eet

Ik houd nog steeds mijn eten in de app bij en dat helpt me om niet te veel, maar vooral ook niet te weinig te eten. Daarnaast probeer ik goed naar mijn lichaam te luisteren en mijn honger- en verzadigingsgevoel te erkennen. Ik miste tijdens het afvallen wel spontaniteit in eten maar ik ben heel blij dat ik dat tegenwoordig meer kan doen en ik oefen flink om daar op een fijne manier mee om te gaan. Mijn maaltijden zien er niet zo spannend uit, deels doordat ik best een lastige eter ben. Ik eet graag groente en fruit, en een groot deel van de week vegetarisch. Ik heb altijd mijn eten afgewogen en dat doe ik nog steeds af en toe. Twee keer per week neem ik een genietmomentje: we gaan bijvoorbeeld uit eten of ik neem een taartje in een koffietentje.

Ontbijt:

 • Ik begin de dag altijd met een glas water
 • Twee volkoren crackers met 10 gram Philadelphia en ham, en 10 gram appelstroop
 • Of 250 gram magere kwark met 125 gram fruit

Lunch:

 • Salade met 80 gram vegetarische stukjes, tomaatjes, kiemgroente en komkommer
 • Of twee volkoren boterhammen met een eitje, ham, en pindakaas. Ernaast tomaatjes en komkommer
 • Of een bagel met 30 gram creamcheese. Ernaast tomaatjes en komkommer

Tussendoor:

 • Een granenbiscuit of havermoutreep en een appel
 • Als ik lekker actief ben geweest en honger heb, komen hier soms één of twee crackers met 15 gram pindakaas bij.

Diner:

 • 100 gram gekookte volkoren pasta met 80 gram vegetarische stukjes, veel groente en verse tomaten
 • Of 100 of 150 gram gebakken aardappeltjes, een vegetarische burger en broccoli of bloemkool
 • Of een halve zelfgemaakte pizza met 30 gram geraspte mozzarella, champignons, groene olijven en uitjes

Wat ik jou wil meegeven

Ik geniet van de vrijheid die ik nu heb. Ik houd ontzettend van wandelen, nieuwe steden bekijken, zwemmen en erop uit trekken met mijn vriend. Afvallen is echt hard werken, maar als je duidelijke, betekenisvolle doelen stelt en jezelf de ruimte geeft om ook aan je mentale ontwikkeling te werken, kun je meer dan je zelf denkt!

Groetjes, Lisa

Herken jij dingen in het verhaal van Lisa?

5 reacties

 1. Goed van je. Het is bijna een kopie van mijn verhaal. Ook ik viel op eigen kracht 60 kilo af. Hou vol en laten we een motivatie zijn voor anderen: Kijk eerlijk naar je leefstijl en eetpatroon en maak haalbare aanpassingen., dat is wat ik ook iedereen zou adviseren. En hulp van een dietiste kan daarbij helpend zijn. Het moedigste wat je kunt zeggen is: Help.

 2. Wat een prestatie Lisa! Ik herken veel uit je verhaal, alleen ik ben nog niet zo ver als jij, maar nog onderweg naar mijn streefgewicht. Ik ben nu soms al bang voor de periode dat ik er ben, hoe moeilijk het gaat zijn om er op te blijven. Als ik zo lees hoe jij het er over hebt, zal het wel een uitdaging worden maar het geeft me wel rust. Dank voor het delen van je verhaal en je tip ga ik zeker meenemen!

 3. Echt supergoed van je!
  Hoe is het met je migraine? Ben je daar helemaal vanaf gekomen?
  Hoop het voor je! Er goed uit zien is nóg leuker als je je ook goed voelt 🙂
  Complimenten!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram