afvallen met lipoedeem
Leefstijl Persoonlijk

Mijn Verhaal: Ilse viel 12kg af ondanks lipoedeem

Door

We gaan gewoon lekker door met de ‘mijn verhaal’ artikelen. Jullie reageren er zo positief op! Ik zal proberen de komende tijd om de week op zondag zo’n artikel te plaatsen. Af en toe zal ik op instagram een nieuw oproepje doen. Wil jij ook jouw verhaal delen? Volg me dan dus op insta (@optimavita). Eventueel kan hieronder reageren ook.

Vandaag geef ik het woord aan Ilse, ze vertelt je hieronder hoe gezond leven een belangrijk onderwerp werd in haar leven.

Aankomen zonder er iets aan te kunnen doen?

Ongeveer 3 jaar geleden bleef ik elke maand een beetje aankomen, eigenlijk uit het niets. Ik snapte er helemaal niks van, aangezien ik niks had veranderd aan mijn leefstijl. Na een tijdje ben ik naar de huisarts gegaan en zij verwees mij door naar het ziekenhuis.

Lang verhaal kort, uiteindelijk heb ik bij de dermatoloog de diagnose Lipoedeem gekregen. Dit is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel, waardoor mijn lichaam veel vet aanmaakt en opslaat op voornamelijk mijn onderlijf, wat vaak ook nog pijn doet. Kenmerkend voor deze ziekte is een groot verschil in kledingmaat tussen het bovenlijf en het onderlijf. Lipoedeem is progressief en er is geen behandeling voor. Dit was voor mij wel echt een heftige diagnose, eigenlijk werd ik dus steeds dikker zonder dat ik er iets aan kon doen, diëten werken niet voor lipoedeemvet.

Ik besloot toch te gaan vechten…

Ik heb me een jaar echt heel rot gevoeld, tot ik thuis kwam van huwelijksreis en er weer 5 kilo aanzat. Op dat moment woog ik 87 kilo en dat is met mijn 1.65m echt te veel. Ik heb mijn lipoedeem nooit als excuus willen gebruiken, terwijl dat makkelijk had gekund en gemogen. Op dat moment besloot ik dat ik er in elk geval alles aan gedaan wilde hebben en dus nam ik de beslissing om te gaan trainen voor de halve marathon van Eindhoven. Toen de fysio groen licht had gegeven (ik had mijn enkelband namelijk gescheurd met hiken op huwelijksreis) ben ik dezelfde dag nog gaan trainen. Daarnaast ben ik ook gestart met Quadrivas, dat is een speciale massagetechniek om de bloedvaten beter te maken. Mijn therapeute motiveerde mij echt enorm om te vechten tegen de lipoedeem.

Halve marathon

Na ongeveer een jaar trainen was het afgelopen oktober zover, de halve marathon van Eindhoven. In de training had ik de afstand al 2 x gelopen maar op die dag moest het echt gebeuren, als ik het niet zou halen had ik voor mijn gevoel echt gefaald. Familie, vrienden en bekenden wisten hoeveel dit voor mij betekende en waren dan ook massaal aanwezig om me aan te moedigen. Het was een warme dag en de omstandigheden waren echt heel zwaar, maar ik heb het gehaald in een tijd van 2:32:16! Ik ben niet heel trots op mijn tijd, maar wel enorm trots op de prestatie. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost maar na een jaar was ik 12 kilo kwijt en die zijn er nu (bijna allemaal) nog steeds af.

Mijn voeding

In mijn voeding heb ik weinig veranderd, want ik at altijd al gezond, dat is heel belangrijk met mijn ziekte. ‘s Ochtends eet ik vaak kwark met fruit en een beetje zelfgemaakt granola of havermout. ‘s Middags eet ik meestal 2 boterhammen en een eiwitreep (mijn guilty pleasure :)). Tussendoor vaak nog een handje noten of een rijstwafel en ‘s avonds AGV (edit Marloes: Aardappelen, Vlees, Groenten) of een pittige curry of een maaltijdsalade en 1x in de week gaan we naar de friettent. Dit hebben we heel lang niet gedaan omdat het gewoon niet goed voor me is, maar ik vind het wel heel lekker en mijn gewicht is momenteel stabiel dus het mag best, vind ik :).

Naar mijn lichaam luisteren

Hardlopen doe ik nog wel, maar minder dan ik zou willen. Mijn benen doen de laatste weken wat meer pijn en ik probeer naar mijn lichaam te luisteren. Aangezien in beweging blijven heel belangrijk is, zorg ik wel dat ik elke dag minimaal 10.000 stappen zet en daarmee blijft mijn gewicht nu stabiel. Nog steeds heb ik regelmatig dat ik mezelf niet prettig in mijn lijf voel, maar die momenten zijn wel minder geworden. Ik probeer nog steeds te accepteren wat ik heb, maar dat is niet heel makkelijk, want we worden nou eenmaal beoordeeld op hoe we eruit zien. Toch ben ik enorm trots op wat ik heb bereikt en hoop hiermee anderen te inspireren.

Mijn boodschap aan jou

Al lijken dingen soms onmogelijk, je bent sterker dan je denkt en als je iets heel graag wil, dan kan je het ook! Zoals ik op mijn pols heb laten tatoeëren; NEVER GIVE UP! Je bent het waard!

Lieve Ilse, dank je wel voor het delen van jouw verhaal. Ik denk dat je ontzettend veel mensen kunt inspireren met jouw kracht en doorzettingsvermogen. Wat ik nog wel even wil toevoegen, is dat Ilse haar ervaring helaas niet gelden voor iedereen met lipoedeem. Veel bewegen is natuurlijk altijd top, maar niet iedereen zal het lukken zo veel af te vallen.

Wil jij ilse volgen? Dat kan op haar instagram: runner_ilse

Groetjes, Marloes

Herken jij dingen uit het verhaal van Ilse?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (3)
 1. Vera 1 jaargeleden

  Wat sterk dat het geen excuus voor je Is. Pfff….wat zwaar… Mentaal lijkt me dit echt lastig. Ik hoop dat je jezelf blijft zien als een sterke vrouw, hoe het ook lopen gaat in je leven. Alle respect!

  Reageer
 2. Bianca W 1 jaargeleden

  WAUW Ilse, wat ontzettend knap!!
  Het is zeker waar dat je vaak veel meer kan dan je denkt, maar jij hebt het daadwerkelijk gedaan! Jij inspireert mij zeker door je verhaal!
  Liefs Bianca

  Reageer
 3. Francine 1 jaargeleden

  Woow, Ilse wat ben jíj sterk!
  Enorm bedankt voor het delen van je verhaal!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: