Leefstijl Persoonlijk

Mijn verhaal: Hoe Janine gezond leven aan haar kinderen meegeeft

Door

Goedemorgen! Het is weer tijd voor een gastartikel. Deze keer vertelt Janine hoe zij en haar man gezond leven aan hun kinderen meegeven. Ze is zich ervan bewust dat ze volgens sommigen ‘te streng’ is in het gezond opvoeden. Haar boodschap is echter vooral: doe wat voor jou/jullie je als ouder(s) goed voelt en trek je niet teveel aan van de mening van anderen.

Even voorstellen…

Hé hoi! Ik ben Janine, 30 jaar, moeder van 3 kids en kom uit het mooie Twente.
Ik ben al een aantal jaren een trouwe volgster van Marloes-OptimaVita en ben uitgekozen om een artikel te schrijven in haar verlof. Leuk! Lieve Marloes; nogmaals thanks hiervoor!

Toen ik de oproep van Marloes zag, dacht ik; ik wil schrijven over hoe wij gezond leven en eten in de opvoeding van onze kinderen proberen mee te geven.

Om te beginnen wil ik graag even zeggen dat het voor iedereen persoonlijk is hoe je hierover denkt. Er is geen goed of fout en wij maken (net zoals iedereen) ook wel eens uitzonderingen en hebben ook wel eens dagen dat we ons er minder aan houden. Logisch en helemaal niet erg naar onze mening.

Gezonde muffins

Een gezonde leefstijl

Voor mij en mijn man is een gezonde leefstijl vanzelfsprekend. We sporten allebei fanatiek, maken gezonde keuzes qua voeding (met af en toe natuurlijk ook lekkere uitschieters richting de ongezonde kant en genietmomentjes hier en daar), maar ons uitgangspunt is helder. Gezond leven en eten is belangrijk. En ook nadenken hierover. Onze kids van 5, 4 en 1,5 krijgen dit vanzelfsprekend ook mee en dit vinden we heel leuk om te zien.

Mijn man en ik zijn geen zoetekauwen. We hebben geen snoep in huis en als beleg op brood kennen we dus geen chocopasta of hagelslag.
Dit lusten wij gewoon niet en daarom kennen onze kids het simpelweg niet. Wij zien dit niet als iets verkeerds, zo is het nu eenmaal.
Wij houden van 100% pindakaas, kip/kalkoenfilet, kaas, prinsessen en apenspread (zuivelspread light met geprakte aardbeien of banaan erdoor) omdat we dit gewoon oprecht lekkerder vinden.

Een snoepje bij de kassa in de winkel om 08:30 uur ‘s ochtends? Nee, dat vinden wij niet nodig.
We streven naar 2 keer per dag, ’s ochtends en ’s middags een glaasje ranja (0,0% suiker) en verder drinken we water.
Sommige mensen zullen ons streng vinden of zullen het overdreven vinden, maar dat houd je altijd. Zo zien wij het niet, het is ook geen moeizame struggle bij ons, het is gewoon onze leefstijl. Dit gaat heel natuurlijk en is voor ons normaal.

Nooit ongezond eten?

Kennen wij dan geen ongezonde genietmomentjes? Natuurlijk wel! Af en toe chips, een snoepje/koekje of wat patat met een snack; smullen geblazen! Maar toch zijn we dan trots dat onze oudste 2 weten en soms zeggen: ‘Dit is niet heel gezond, maar dat is niet erg, want dat mag je wel soms hebben.’ Dit zeggen wij wel eens als ze ons vragen of iets gezond of ongezond is. De waarheid, maar niet te zwaar verteld. Luchtig. Geen enkel product is verboden. Maar als wij het hebben over iets “lekkers”, dan denken ze bij ons gewoon niet gauw aan snoep. Dan twinkelen de oogjes van onze dochter en staat ze al bij de bananen. Dat is haar genietmoment. Gewoon omdat ze dat heerlijk vindt.

Samen gezonde dingen bakken, koken en ze betrekken in wat we kopen in de supermarkt; elke keer weer een feestje! Wij maken bijna elke week gezonde baksels samen. Bananenbrood, havermout/pindakaas-koekjes, allemaal pure ingrediënten. Het zijn de kleine dingen die ze zien en oppikken. Als mijn man gaat hardlopen of ik ga naar de handbal; zijn ze geïnteresseerd. ‘Sporten is gezond hè? Als ik buiten fiets en ren ook hè, mama?’

Gezond leven kinderen

Opmerkingen van anderen

Onze directe naasten weten dat wij gezond eten belangrijk vinden en houden hier ook rekening mee. Dit stellen we erg op prijs.
Er bestaan namelijk genoeg onbekende mensen die (waarschijnlijk onbewust en niet kwaad bedoeld) “vallen” over deze manier en opmerkingen maken. Dit blijven wij bijzonder vinden. Eerder hadden we nog wel eens het gevoel dat we ons moesten verdedigen waarom we gezond eten. Als ik dit zo typ, klinkt het belachelijk. We proberen dus ook te stoppen met ons te verantwoorden.

Wat wij geregeld gehoord hebben van onbekende mensen:

 • ‘Ach, geef ze toch snoep! Dat mogen ze heus wel hebben!’
 • ‘Tegenwoordig moet alles maar zo gezond, dat is alleen maar een hype.’
 • ‘Eet deze taart en dit ijsje maar lekker op, je moet er nog van groeien.’

Dit laten we lekker gebeuren, maar soms kriebelt het wel om er wat van te zeggen. Maar we gaan natuurlijk op een feestje of in de supermarkt geen discussie voeren. Jammer van de tijd, we hebben wel andere dingen te doen met die gezellige 3 handenbindertjes van ons! 😉

Het verhaal wordt alweer veel te lang, maar dat krijg je als je kletst over een onderwerp wat je leuk vindt. Dit is onze manier en ik vond het leuk om jullie hier wat over te vertellen.

Hopelijk vonden jullie het ook leuk om te lezen.

Groetjes,
Janine

Edit Marloes: Dank je wel lieve Janine, voor het delen van jouw verhaal. Heel mooi dat jullie je eigen gevoel volgen. Iedereen zal hier anders in staan, maar ik vind het ontzettend mooi en inspirerend om te horen hoe andere ouders ermee om gaan. Ik sluit me volledig bij je aan: niets is ‘fout’ of ‘goed’ op het gebied van gezond opvoeden, doe waar jij/jullie je goed bij voelt.

Als jij kinderen hebt: ben jij bewust bezig ze een gezonde leefstijl mee te geven?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (13)
 1. Marjolein 9 maandengeleden

  Ik heb zelf geen kinderen maar vind dit prachtig!!! Ik ken om mij heen zoveel kids die liefst alleen maar chips en chocola eten maar gezonde producten niet lusten… dit is een hele andere insteek! Super! Lekker mee door gaan!!!

  Reageer
  • Janine 9 maandengeleden

   Hoi Marjolein,
   Wat leuk om je reactie te lezen, echt gaaf! Dank je.

   Reageer
 2. Marlies 9 maandengeleden

  Mooi om te lezen. Onze kinderen zijn inmiddels een stuk ouder. Ik ben erg benieuwd hoe gaan jullie om met traktaties op school? Daar wordt allerlei ongezonds uitgedeeld en tijdens speelafspraakjes? Ik vond dit lastige momenten.

  Reageer
  • Janine 9 maandengeleden

   Hoi Marlies,
   Dank je wel voor je leuke bericht.
   Bij ons op school proberen ze wel de slag te maken naar de wat gezondere traktaties, maar het is vaak genoeg nog snoep. Dit vinden we geen enkel probleem. Soms hebben ze er zin in en smullen ze er lekker van, maar soms gaat het mee in de tas naar huis en dan beland het uiteindelijk in de kast of vuilnis, omdat ze het gewoon “vergeten”. Ze vragen er dan niet meer naar, ze vinden het niet zo belangrijk.
   Ook tijdens speelafspraakjes krijgen ze gewoon een snoepje, maar wederom; ze slaan het ook vaak genoeg af, omdat ze het gewoon niet zo interessant vinden.
   Als er bij ons vriendjes of vriendinnetjes spelen, krijgen ze meestal een “fruitfeestje” rond 15:00 uur, allemaal rond de tafel met een bakje en vorkje met verschillende fruitsoorten. Maken er op die manier een kleurrijk fruitfeestje van. Af en toe met een maïswafel of iets anders hartigs. Bijna alle kindjes vinden het leuk.

   Reageer
 3. Janine 9 maandengeleden

  Hoi Marjolein,
  Wat leuk om je reactie te lezen, echt gaaf! Dank je.

  Reageer
 4. Florina 9 maandengeleden

  Juist op de dag dat Jack Orie ‘de noodklok luidt’ over de nieuwe generatie sporters, is dit een artikel dat hem als muziek in de oren zal klinken. Het begint bij de opvoeding, kinderen worden niet geboren met een ongezonde leefstijl … Laat ouders het ‘goede’ voorbeeld geven zodat kinderen zich bewust worden van hoe het gezond kan zonder door te draven. Niet een snoepje afslaan of lekker naar buiten i.p.v. lui achter je tablet hangen omdat het moet, maar omdat het mag en kan en beter is voor je! Het ‘tussen de oren krijgen hiervan’ is zo belangrijk!
  Janine, wat mij betreft ben je een voorbeeld voor ouders en kinderen. Ik heb geen kinderen maar ben wel docent Mens en Natuur en geef o.a. lessen koken en de achtergronden van de ingrediënten en dus lessen over voeding en leefstijl. Ik zie zoveel gebrek aan kennis, ongezonde leefstijl in thuissituaties…
  Trek je niet teveel aan van wat ‘men’ zegt. Niet verdedigen maar over je heen laten gaan of voorzichtig uitleggen waarom.
  Succes en houd vol!

  Reageer
  • Janine 9 maandengeleden

   Hoi Florina,
   Ik ga dat artikel eens lezen, interessant! En bedankt voor jouw optimistische berichtje, erg leuk! Helemaal mee eens wat je zegt.

   Reageer
 5. Nathalie 9 maandengeleden

  Nu allemaal goed maar wat als ze 16-20 zijn?

  Reageer
  • Janine 9 maandengeleden

   Hoi Nathalie, bedankt voor je bericht. Als ze 16-20 zijn, dan hoop ik dat ze zelf hun eigen bewuste keuzes maken, welke keuzes dat dan ook zijn. We hopen natuurlijk de balans die er nu ook is, afwisselend voedzaam/minder voedzaam. 🙂

   Reageer
 6. Lieke 9 maandengeleden

  Wat mooi om te lezen! Wat ik vooral ook heel fijn vind, is dat jullie niet focussen op calorieën of hoeveelheden en dat niets verboden is. Op die manier geef je ze niet alleen een gezonde leefstijl mee, maar ook een gezond lichaamsbeeld!

  Reageer
  • Janine 9 maandengeleden

   Dank je wel Lieke, leuk te lezen. Helemaal mee eens. Het zijn kinderen, op een luchtige manier hopen we ze dingen mee te geven.

   Reageer
 7. Régine 9 maandengeleden

  Het voelt bijna alsof jij je moet verontschuldigen omdat je zo goed voor je kinderen zorgt… Wat geweldig zoals je dat doet! We mochten willen dat er (veel) meer mensen zijn die hun kids zoveel waardevolle lessen meegeven!

  Reageer
  • Janine 9 maandengeleden

   Hoi Régine, soms hebben we dat wel eens gevoeld idd. En dat voelde toen zo frustrerend. We laten het steeds meer los en zijn gewoon trots.
   Super leuk en lief om je berichtje te lezen, dank je wel!

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.