Verhaal afvallen
Leefstijl Persoonlijk

Mijn verhaal: Frenchi viel meer dan 60kg af!

Door

Als je me al langer volgt, dan weet je dat ik eerder verhalen heb geplaatst van lezers van optimavita.nl. Ik vind het super inspirerend om te lezen welke invloed gezonder leven op iemand kan hebben! Het was echter een tijd geleden dat ik een verhaal deelde. Ik plaatste daarom een oproep op Facebook en kreeg een heleboel super leuke reacties. Daartussen kiezen vond ik zo mega moeilijk! Ik heb daarom meerdere mensen gevraagd of ze hun verhaal wilde delen. Vandaag de eerste, die van Frenchi die meer dan 60kg (!!) afviel. In de komende weken zul je af en toe een verhaal gaan lezen.

Koolhydraatarm dieet

Een beetje achtergrondinformatie is denk ik wel fijn voordat we dit verhaal beginnen. Frenchi deed namelijk het koolhydraatarm dieet. Dit is een dieet waarbij je de hoeveelheid koolhydraten in je voeding streng beperkt. Je eet dan bijvoorbeeld geen (of zeer weinig) brood, crackers, pasta, havermout, aardappelen, snoep, koekjes en vaak zelfs ook niet of nauwelijks fruit. Een heftig dieet, maar in sommige gevallen echt een uitkomst! Denk jij erover om dit dieet ook te gaan doen? Zoek dan professionele hulp van een diëtist. Zoals Frenchi ook gaat aangeven, is het ontzettend belangrijk om er op de juiste manier mee om te gaan. Bouw je te snel weer op met de hoeveelheid koolhydraten, dan kom je snel weer aan.

Ik geef nu het woord aan Frenchi.

Hoe het begon…

Hallo….Januari 2015 was ik zo klaar met mezelf, 130 kilo schoon aan de haak. Ik had al veel vaker gelijnd en dan viel ik mooi af, maar eraf houden was altijd mijn probleem. Zodra het eraf was dacht ik dat ik alles wel weer kon eten,maar dat kan gewoon niet. Zodra je weer eet als ervoor,  vliegt alles er weer aan. In januari 2015 ging bij mij de knop weer om.

afvallen koolhydraatarm dieet

Het dieet dat ik volgde

Ik had al een paar weken Sonja Bakker gedaan, maar daarbij had ik steeds enorme snaaitrek. Daar stopte ik dus mee. Ik besloot een koolhydraatarm dieet te gaan volgen. Eind augustus 2015 was ik 30kg afgevallen en toen ging het weer mis. In de winter at ik er weer 25kg aan. In juli 2016 startte ik opnieuw (ik woog toen 125 kilo). Ik ben nog steeds zo super blij dat ik de knop weer heb kunnen omzetten!  In dec 2016 was ik alweer 35 kilo kwijt en woog ik 90 kilo.

Ik viel niet meer af

Ik was inmiddels al een tijdje bezig met koolhydraat beperkt eten (Edit Marloes: Na een koolhydraatarm dieet bouw je de hoeveelheid koolhydraten weer langzaam op, dit noemen we koolhydraat beperkt eten.) maar ik bleef tijden stil staan en er ging geen kilo meer af. 
Iedereen vertelde me dat dit gewicht dan waarschijnlijk bij mij paste. Ik kom me daar niet bij neerleggen en besloot terug te gaan naar koolhydraatarm eten. Mijn gewicht begon weer te zakken tot 82 kilo en ik had toen voor het eerst een goed BMI waar ik erg blij mee was! Ik bouwde mijn hoeveelheid koolhydraten langzaam op tot ik weer op koolhydraatbeperkt zat. Mijn gewicht daalde verder tot 77kg en bleef toen een paar maanden stilstaan. Ik besloot nog even terug te gaan naar koolhydraatarm eten en eet inmiddels weer koolhydraatbeperkt. Mijn gewicht schommelt momenteel tussen 67,5 en 69kg! 

Kwark banaan noten

Mijn voeding op het moment

Ontbijt: Vaak wat havermout (40 gr) met 300 ml ongezoete amandelmelk, wat vloeibaar zoet en kaneel. Meestal een kleine appel of kleine banaan en soms 15/20 gr walnoten. Of een eiwitshake met rood fruit erdoor.
Tussendoor: Ligt aan de trek, wat cherrytomaatjes of gekookt ei maar vaak niks.
Lunch: Een lekkere salade meestal, met bv een halve avocado wat veldsla of bladspinazie..wat feta of geitenkaas..(soms wat kip) komkommer paprika. Als dressing wat Zaanse mayo met pesto of kerriepoeder.  Af en toe eet ik 2 sneetjes volkorenbrood of speltbrood met gewoon lekkere vleeswaren of kaas. Ik eet een schaaltje magere kwark na.
Tussendoor: ligt weer aan mijn trek.
Avondeten: Vaak wat pompoen (of bloemkoolpuree) gebakken in zonnebloemolie met wat zaanse mayo, en gebakken groenten of geroerbakte groente. Daarbij eet ik een stukje kip. Ik maak natuurlijk ook graag andere koolhydraatarme gerechten!  Als toetje wat magere franse kwark met wat zoetstof . Soms 1 of 2  stukjes pure chocola erdoor en wat kaneel.
Verder drink ik 2.5 liter water en thee en soms een kopje koffie.

Mijn beweging

Ik sport niet op de sportschool, maar wandel 2 a 3 keer per week 1 uur soms 1.5 uur flink door (+-6 km per uur). Ik wil wel eerlijk erbij vertellen dat ik een beetje doorgeslagen ben. Het is voor mij erg moeilijk om mezelf goed te vinden. Ik vind soms dat ik nog wat te dik ben, terwijl ik dat echt niet ben! Hiervoor loop ik nu bij de psycholoog.

Salade groenten pompoenpitten

Frenchi’s tip voor jou! 

Wees gewoon gelukkig met jezelf! Zeker als je gewicht oke is. Sla niet door zoals ik nu doe, want het is erg lastig om hiervan af te komen. Ik denk dat het altijd wel wat bij mij zal blijven. Langzaam voeg ik steeds meer dingen toe, maar vind dat erg spannend. Ik mag mezelf van de psycholoog maximaal 1 keer per week wegen. Opschrijven mag niet meer, want dan blijf ik er teveel mee bezig en dit houdt mijn eetstoornis in stand. Ik weet zeker dat dit goed komt maar heeft wel wat tijd nodig.

Ondanks dit alles ben ik toch ontzettend blij dat ik zover gekomen ben, en hoop ik dat ik jullie met mijn verhaal kan inspireren .
Ik wens jullie veel succes.

Reactie van Marloes

Jeetje Frenchi, wat een ongelofelijk mooi en inspirerend verhaal! Enorm veel respect voor je kracht en je doorzettingsvermogen, maar ook voor je eerlijkheid! Ik denk dat heel veel mensen herkenning zullen vinden in jouw verhaal en er kracht uit zullen halen.

Zo zie je maar weer: een afvaltraject gaat vrijwel nooit in één keer goed. Het is een kwestie van vallen, opstaan en vooral doorzetten! Ik weet dat er net als Frenchi heel veel mensen zijn die na hun afvaltraject nog niet tevreden kunnen zijn met hun lichaam. Zij geeft hier de perfecte tip: praat erover met een psycholoog! Het is echt niet raar dat je deze gevoelens hebt, het komt mega vaak voor. Hulp zoeken kan ontzettend helpen.

Frenchi, je bent prachtig! Maar dat was je ook toen je 130kg woog! Nu ben je ook nog eens een stuk gezonder en fitter. Je mag ZO ontzettend trots zijn op wat je hebt gedaan. Ik hoop dat je dat beseft.

Groetjes, Marloes

Herken jij dingen in het verhaal van Frenchi?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (10)
 1. Vera 4 jaargeleden

  Wat eerlijk….dapper dat je dit deelt.
  Alle respect voor je doorzettingsvermogen. Het talent van doorzetten kun je ook weer inzetten om je goed over jezelf te gaan voelen. Ik wens je veel geluk met jezelf. En dankjewel voor het delen van jouw leerproces!

  Reageer
 2. annie laumen 4 jaargeleden

  Wat een doorzettingsvermogen!!!!!Top.
  Thks dat je dit deelt.
  Mijn man en ik eten ook al 6 jaar koolhydraatarm.
  Manlief is 20 kg afgevallen en ik 10 kg.

  Reageer
 3. Karyn jayne 4 jaargeleden

  Helaas gaat dit voor mij niet op aangezien ik juist aan wik komen of mijn gewicht vast houden en dat niet zakt maar ik wilde toch even zeggen dat je een TOPPERRRR bent wouw zo knap van je en zeker trots zijn op jezelf 🙂 bedankt voor t delen hoop dat er veel mensen kracht uit halen!!
  Groetjes
  Karyn

  Reageer
 4. Marielle 4 jaargeleden

  Wat een goede timing om dit te lezen, vooral het een tijdje stil staan, dat is zo frustrerend! Ik eet volgens het fast metabolisme dieet en het bevalt mij heel goed en ben ruim 32 kilo kwijt sinds april vorig jaar. Maar dat stil staan of de ene week afvallen en de week erop weer een kilo aankomen terwijl je zo goed eet….wat een mind f*#*ck! Ook ik kom nog niet onder de 90 maar als het jou lukt, dan mij ook! Dank je wel ook Marloes voor het delen van de verhalen en je positieve en deskundige tips!

  Groetjes, Marielle

  Reageer
 5. 123 4 jaargeleden

  Had jij dit aangeraden als diëtist marloes?

  Reageer
  • Marloes 4 jaargeleden

   Frenchi is geen cliënt van mij. In specifieke gevallen kan ik een koolhydraatarm dieet wel aanraden ja. Maar LANG niet voor iedereen.

   Reageer
 6. Erie Vos 4 jaargeleden

  Zo knap van je Frenchi mooi en eerlijk verhaal
  .

  Reageer
 7. Bianca W. 4 jaargeleden

  Wat knap en goed dat je dit wilt delen! Ik hoop dat je binnenkort ook echt van je gezonde, fitte lichaam kunt genieten en vooral ook van af en toe een geniet-momentje.

  Reageer
 8. Chantal 4 jaargeleden

  Wat een mooi en inspirerend verhaal. Echt respect voor je doorzettingsvermogen en dat je dit wilt delen. Ook bedankt voor de tip!

  Reageer
 9. Vlinder 4 jaargeleden

  Veel bewondering hoor Frenci!
  Je bent een voorbeeld voor velen

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.