fit aandoening
| 2 februari 2020

Mijn verhaal: Esra is fit en sterk ondanks haar aandoeningen!

Jullie smullen van de ‘mijn verhaal’ artikelen waarin lezers en lezeressen van Optimavita.nl hun verhaal delen. Vandaag is Esra aan de beurt. Ondanks dat ze verschillende aandoeningen heeft die een flinke impact hebben op haar leven, besloot ze gezonder te gaan leven en meer te gaan bewegen. Uiteindelijk heeft dit volgens de artsen haar leven gered. Ik heb ongelofelijk veel respect voor haar kracht en doorzettingsvermogen.

Even voorstellen

Hallo, ik ben Esra en ik ben 28 jaar oud. Nadat ik op Instagram de oproep zag van Optima Vita, of er mensen waren wie hun verhaal zou willen delen voelde ik mij aangesproken. Sinds ik mij kan herinneren heb ik een haat/liefde verhouding met mijn lichaam en gewicht.

Als kind werd ik ineens dik…

Rond mijn 5 jaar kwam ik ineens aan en blies ik helemaal op. Je zag dat ik niet stevig was door het teveel eten maar vocht vast hield. Ook moest ik letterlijk om de 10 minuten plassen. Dus je raad het al, vaak was de broek nat. Op mijn 6de werd ik opgenomen in het ziekenhuis om op een streng dieet te gaan en elke dag sporten. Na 3 weken was ik een schrale 0,5 kilo kwijt. Toen wisten ze dat er meer aan de hand was. Ze testen mij op suikerziekte/diabetes en toen kwam er niks niets uit. Een jaar later testen ze mij nog een keer en toen had ik een suikerwaarde van 28,7. Ja toen werd alles duidelijk en kreeg ik de diagnose Diabetes type 1.

Mijn verhaal Esra

Als puber in een gesloten inrichting

Rond mijn 12de merkte ik dat mijn vollere lichaam mij in de weg zat. Ik ontwikkelde Diaboulimia (Edit Marloes= diabetes boulimia). Dat wil zeggen door geen (of nauwelijks) insuline te nemen, droog je uit en val je af. Om de 3 weken kwam ik meer dood dan levend in het ziekenhuis terecht tot ik op mijn 14de uit huis werd geplaatst voor mijn eigen veiligheid. Ik werd geplaatst in een JJI (justitiële Jeugd Inrichting) en natuurlijk zat ik daar niet op mijn plek want het was een gesloten jeugdinrichting. Het heeft mijn leven gered maar ook anderen problemen gebracht. Ik kreeg niet de hulp die ik nodig had want ik had een eetstoornis.

Hoe ik langzaam veranderde…

Jaren lang heb ik het weggestopt. 3 jaar geleden, rond begin 2017 kwam ik op het YouTube kanaal van Optima vita terecht. Leuke content geen poespas maar duidelijke taal wat iedereen begrijpt. In 2016 is er bij mij gastroparese (maagverlamming), PDS en lactose intolerantie ontdekt. Marloes van Optima Vita heeft ook Prikkelbare darmen en af en toe gevoelig voor lactose dus daardoor had ze totaal mijn aandacht en een trouwe volger bij.

Toen ik de video’s van Optima Vita had gezien begon het te kriebelen. Ik wilde ook goed in mijn vel zitten, en vooral mij fit en sterk voelen. Maar hoe en waar moest ik beginnen? Ik schaamde mij voor mijn lichaam en begon aan de thuis workouts voor beginners. Steeds meer kreeg ik meer zelfvertrouwen en zette ik het voort in de sportschool. Ik veranderde mijn eetpatroon en levensstijl.

Intermittent fasting & clean eten

Van elke dag alleen maar vetten en koolhydraten naar elke dag een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Ook merk ik hoe vroeger ik op de dag eet des te meer ik eet en door blijf eten. Voor mij werkt dus intermittend fasting. Ik begin om 2uur in de middag met iets te nemen en stop om 9 uur in de avond. Ik merk hoe meer clean ik eet/at des te minder ik last heb van mijn prikkelbare darmen. Dat maakt mij een gelukkig mens.

Mijn tips voor jou

De tips die ik aan anderen kan geven zijn, beweeg genoeg! Hoe meer je beweegt des te fitter je je voelt. Ook eet niet uit verveling. Ga afleiding zoeken en eet op vaste tijden. Ook mijn all time favorite tip is, drink voldoende. Je lichaam kan je voor de gek houden. Vaak heb je dorst in plaats van trek.

Mijn leven op dit moment

Helaas leef ik op het moment merendeels op sondevoeding. Mijn gastroparese is erg aanwezig en daarom heb ik een peg-j (edit Marloes: is een sonde die aangesloten is op de dunne darm).

Mijn sportweek is erg wisselend. Ik kan mij heel goed voelen en dan train ik 6 a 7 dagen per week. Ik gebruik wel een split schema dus elke spier krijgt minimaal 48 uur rust. Doordat ik lipoedeem benen heb (vet en vocht ophoping in de armen en benen) doe ik veel cardio. Ik probeer elke dag 2 uur te lopen.

De belangrijkste veranderingen

Mijn lichaam is zoveel veranderd! In totaal ben ik 35 kilo afgevallen. In een stevige kleine dame ben ik veranderd in een vrij gespierde vrouw met een zandloperfiguur. Ik voel mij meer sexy dan ooit! Maar het belangrijkste is dat ik mij weer fit en sterk voel. Al heb ik sondevoeding ik merk dat ik elke dag meer kracht opbouw. In 2018 heb ik 2x een alvleesklier transplantatie ondergaan. Helaas beiden afgestoten. Na de 2de transplantatie kreeg ik 2 hartstilstanden in 15 minuten. De artsen zeiden dat als ik niet zo fit was door het trainen ik er niet meer was geweest. Dat kwam even binnen! Bij deze hoop ik dat iedereen om zijn leven en gezondheid gaat geven. Het is niet te laat om nu te beginnen!

Groetjes, Esra

Met een brok in mijn keel heb ik Esra’s verhaal gelezen, ondanks dat ik al het een en ander van haar wist door instagram. Wat een powerwoman is dit! Wil jij Esra volgen? Dat kan via @esra_fit

Groetjes, Marloes

Herken jij dingen uit het verhaal van Esra?

4 reacties

  1. Wat een bijzonder verhaal Esra! Fijn dat je het wilde delen en heel inspirerend. Je bent het goede voorbeeld om te laten zien dat het om je gezondheid gaat. Je fit en gezond voelen. Ik ben blij voor je dat je je nu goed voelt, ondanks alle dingen die je hebt meegemaakt en nog mee maakt. Petje af hoe je het doet!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram