46kg afgevallen
| 9 augustus 2020

Mijn verhaal: Anne viel op eigen houtje 46 kilo af!

Af en toe deel ik een verhaal van een van mijn lezers. Vandaag is het de beurt aan Anne van 24. Op eigen kracht viel zij 46 (!!) kilo af. Ze heeft uitgebreid opgeschreven hoe ze dit heeft aangepakt. Haar verhaal is wat langer, maar ik heb het zelf met zo veel interesse gelezen, dat ik niets wilde weglaten. Ik geef het woord aan Anne:

Hi lezers van Optima Vita!

Ik ben Anne van Duijvenbode, 24 jaar oud en woonachtig  bij mijn ouders in Rosmalen in het mooie Brabant! Ik ben in opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker en hiernaast ook werkzaam als gediplomeerd kapster! In mijn dagelijks leven ben ik veel bezig met het naleven van een gezonde bewuste leefstijl.  Ik was hiermee begonnen in oktober 2017 toen mijn weightlossjourney van start ging. Ik ben erg enthousiast om mijn journey en huidige leefgewoonten met jullie te gaan delen. Ook zal ik wat achtergrondinformatie en tips geven over bepaalde onderwerpen die ik belangrijk vind.

Hoe alles begon…

Zoals ik al vertelde begon heel mijn journey in Oktober 2017! Mijn ouders zeiden al tijden voordat ik begon met afvallen, dat ik iets aan mijn gewicht zou moeten doen zoals: iets meer opletten, minder snoepen, meer bewegen en sporten. Ik gaf hier toen lange tijd niet veel gehoor aan en vond het allemaal maar onzin. Langzamerhand ging ik steeds meer inzien dat ik daadwerkelijk iets moest gaan doen. Van de ene op de andere dag ging de knop om. Ik was niet meer blij met mezelf en zat niet lekker in mijn vel. Tijdens het opruimen van mijn klerenkast bleef ik maar kleding wegdoen aangezien ik er telkens ‘uitgroeide’. Ik shop graag en kon maar moeilijk slagen voor leuke kleding. Bijna niks paste. Telkens weer een teleurgesteld persoon na een lange shopsessie. Wanneer ik in de spiegel keek zag ik een persoon die ongelukkig was met haar uiterlijk. Ook begon ik steeds meer in te zien dat dit gewicht niet goed was voor mijn gezondheid (denk aan: gewrichtsklachten, diabetes, hart en vaatziekten etc.). Hier begon mijn journey, volledig intrinsiek gemotiveerd begon ik stap voor stap mijn leven om te gooien.

Eerste stappen en voeding

Ik besloot om het in kleine stapjes aan te gaan pakken. Laat ik als eerste met de deur in huis vallen. Het woord dieet hoor ik niet graag. Ik maak gebruik van het woord: leefstijlverandering. Wanneer je op dieet gaat zijn er altijd strenge regeltjes waar je je niet graag aan houdt als je gaat afvallen. Je gaat een dieet niet voor een lange termijn volhouden. Je legt restricties op en vermijdt eventueel bepaalde voedingsgroepen die je lichaam hard nodig heeft. Ik zeg altijd maar: doe maar gewoon normaal. Een dieet heeft effect voor even maar leefstijlverandering voor heel je leven. Luister vooral goed naar de signalen van je lichaam. Je lichaam is je spiegel. Heeft het honger geef het voeding met voedende producten.

Theoretisch gezien is het afvallen erg simpel: wanneer je minder calorieën eet en meer verbrandt, val je af. Andersom: wanneer je meer calorieën eet en minder verbrandt kom je aan.

Je wordt niet  van de 1 op de andere dag dik van koolhydraten, suikers en vetten. Je wordt ook niet van de 1 op de andere dag slank na het eten van een salade. Je komt langzaam aan wanneer je dagelijks dag in dag uit meer calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Je valt af wanneer jouw lichaam reserves aan gaat spreken door meer te verbranden en minder kcal tot je te nemen. Dit is ook iets geweest waar ik pas op een later moment steeds bewuster van werd. Leefstijlverandering heeft tijd nodig. Verwacht niet van jezelf dat je binnen een paar maanden kilo’s kwijt bent en helemaal je leefstijl om hebt gegooid. Dit kan jaren duren. Ik ben nu nog steeds stappen aan het zetten.

Het eerste waar ik mee begon was het schrappen van suikerhoudende cola. Ik dronk dagelijks veel cola. Hiermee viel ik al enkele kilo’s af. Het motiveerde mij zo enorm dat ik dacht: als ik dit kan vervangen door suikerarme dranken zoals: thee, water en koffie dan kan ik ook voedingswissels maken op andere vlakken. Ik begon mijn calorierijke vaak ongezonde snacks te vervangen door gezondere alternatieven. Ik nam bijvoorbeeld een appel in plaats van een koek, rijstwafels i.p.v. chips en zo kan ik nog wel meer dingen benoemen. Hiermee viel ik nog meer af! Ook snoepte ik graag s ’avonds op de bank. Lekkere repen chocola, koekjes en chipjes waren dan ook vaak dagelijkse gewoonten. Hier stopte ik dan ook mee. Je moet je lichaam niet vullen maar voeden.

Vanuit huis heb ik altijd meegekregen dat gezond en gevarieerd eten erg belangrijk is. Ongezond avondeten gebeurde dan ook al niet regelmatig. Ik at altijd gewoon mee met de pot en daarin waren aanpassingen niet zo zeer noodzakelijk. Wel ging ik er meer op letten dat ik genoeg groenten at, iets minder aardappels en een kleiner stukje vlees. Ontbijten en lunchen deed ik vaak met boterhammen met boter en beleg zoals de meeste Nederlanders, lekker Hollands ;-). Ook hierin ben ik later iets gaan switchen. Ik ging meer variëren en afwisselen met havermout en magere Franse kwark met fruit. Op deze manier ben ik gevarieerder gaan eten tijdens de hoofdmaaltijden.

Ik heb altijd een grote passie gehad voor koken! Voor mij was het dan erg vanzelfsprekend dat ik meer nieuwe gezonde receptjes uit ging proberen. Hierdoor kreeg ik steeds meer te maken met verschillende soorten voedingsmiddelen. Mijn smaken zijn de afgelopen jaren hierdoor erg veranderd. Vroeger lustte ik niet veel gezonde producten zoals: groenten, vis enzovoorts. Ik ben dit steeds meer leren eten en nu vind ik het heerlijk! Ik lust nu vrijwel alles en dat is erg prettig!

My Fitness Pal; de voedingstracker…

Toen ik iets verder in mijn journey kwam kreeg ik steeds meer interesse in de voedingswaarden van producten. Ik weet nog goed dat ik op mijn telefoon bij de apps; voeding intikte. Ik kreeg een hele lijst wat zich calorietrackers noemde! Hier wilde ik graag meer over weten. Ik kwam uit bij: My Fitness Pal. Na het invullen van mijn gegevens (lengte, gewicht, activiteitsniveau) kwam hier een caloriebudget uit. Hier begon mijn ervaring met voeding tracken. Vanaf die tijd ging letterlijk al mijn voeding de weegschaal op om alle kcal en voedingswaarden bij te houden, al die jaren dag in dag uit! Dit heeft mij super veel inzicht en kennis gegeven met betrekking tot voeding. Vraag mij wat er in een product zit en ik zal het antwoord waarschijnlijk wel weten. Ik heb veel besefmomenten gehad. Heb ik al die kcal dagelijks in mijn mond gestopt? Ik was hier erg van geschrokken. Je word tijdens het tracken heel bewust van wat je in je mond stopt. Het tracken kent dus veel voordelen maar helaas voor mij ook nadelen. Ik zal mijn ervaringen over de nadelen hier beneden verder omschrijven. Ben jezelf hier dus ook bewust van als je besluit je voeding te gaan tracken.

De nadelen van voeding tracken

Het is onrealistisch om heel je leven te blijven tracken. Doordat ik zo vastgeroest zat in dit patroon was het loslaten hiervan een grote uitdaging. Ik ben immers heel erg veel afgevallen door grip te hebben op mijn calorie-inname. Hierbij komt ook kijken dat ik een erge control freak ben. Ik houd graag zelf de touwtjes in handen. Ik ging stapje voor stapje afbouwen met het tracken. Dit heeft veel onrustige momenten opgeleverd. Ik dacht veel na over: hoeveel kcal heb ik nu binnen gekregen, zal ik nu niet flink gaan aankomen, zal ik de teugels niet laten vieren, heb ik wel genoeg eiwitten binnen gekregen? Je moet echt letterlijk afkicken.

My Fitness Pal heeft mij veel gebracht maar ik ben blij dat ik nu beter word in het intuïtief eten. Dit houdt in dat je letterlijk luistert naar je lichaam. Je eet op basis van honger en verzadiging zonder voedingsmiddelen in hokjes te stoppen. Dit klinkt voor de meeste erg simpel. Voor mij is dit nog steeds een uitdaging! Ik had jarenlang mijn voedingshoeveelheden laten bepalen door My Fitness Pal zonder zelf veel naar mijn lichaam te luisteren. Ik moet weer gaan leren signalen op te vangen die mijn lichaam mij geeft. Dit kost tijd.

Ten tweede ben  ik er dus achter gekomen wat in welk voedingsmiddel zit. Denk hierbij aan: aantal kcal, hoeveelheid suiker, hoeveelheden slechte vetten, koolhydraten enzovoort. Ik vind het dan nu ook lastig om producten met veel suiker en vetten in te bouwen in mijn leven zonder het te tracken, want: hoe vaak is het normaal om te zondigen, en hoe bouw je dit langzaam op? Dit zijn voorbeelden van vragen die door mijn hoofd gaan. Het is een lange termijn doel waar ik momenteel mee bezig ben. Ik wil immers ook weer kunnen genieten van ongezondere voeding met de juiste balans zonder schuldgevoelens. Het is normaal om jezelf een keer wat lekkers toe te staan, blijf dit ook vooral doen ook tijdens het afvallen. Ik had mezelf tot een tijd terug teveel restricties opgelegd. Wat er op een gegeven moment toe leidde dat ik aan niets ander meer kon denken dan lekker eten. Wanneer ik dan een keer iets lekkers at was die dag in mijn ogen toch al verpest. Er kon dan ook nog wel wat anders lekkers bij. Dit mag immers vandaag want vandaag is de dag! Ik overat mezelf vaak met veel schuldgevoel achteraf. Je kan niet heel je leven zonder dingen die jij lekker vindt. Het afvallen moet ten slotte niet je kwaliteit van leven afnemen. Wel kan je hier vanaf het begin actief meteen mee aan de gang gaan. Je spreekt met jezelf af dat je genietmomenten inbouwt en hier dan ook van geniet zonder schuldgevoel. Je voorkomt waarschijnlijk bovenstaande situatie met betrekking tot het vinden van balans. Dit is een goede reflectie voor mij geweest.

Anne, wat eet je dan?

Allereerst even een disclaimer: neem dit nooit zomaar klakkeloos over. Ieder lichaam heeft andere behoeften. Dit is wat werkt puur alleen voor mij. Ik heb ook jaren er over gedaan om er achter te komen op welke voedingsstoffen mijn lichaam goed reageert en hoeveel. Ik zie het proces als een soort winkelmandje. Je stopt er dingen in, sommige dingen stop je telkens opnieuw erin omdat het voor jouw de goede dingen zijn. Sommigen dingen koop je maar voor 1 keer omdat het niet de goede dingen zijn voor jouw. Ik heb nu veel tools in mijn mandje waar ik van weet dat mijn lichaam er goed op reageert. Ook heb ik dingen geprobeerd waar ik minder tevreden mee was. Ga dit zelf ontdekken. Door zelf te doen en ervaren leer je het meeste!

Anne, wat eet je dan? Dit is een vraag die ik echt super vaak krijg gesteld in combinatie met: hoeveel kcal eet jij dan per dag? Ik vind het vaak niet heel zinvol om mijn aantallen kcal te gaan vermelden. Ieder lichaam heeft andere behoeften, het is erg persoonlijk. Als ik een aantal kcal eet dan moet dit nooit zomaar klakkeloos over worden genomen. Je kcal behoefte is namelijk o.a. afhankelijk van: leeftijd, geslacht, hoeveelheid beweging, lengte, sport, gewicht, hoeveelheid spiermassa, teveel om op te noemen. Dit wetende is het een dus erg persoonlijk getal. Je hebt er dus niks aan om andermans kcal te weten. Ik kan wel vertellen dat ik veel kcal eet want: ik ben lang, ik beweeg en sport veel, ik ben jong en heb spiermassa te onderhouden. Hier laat ik het voor de rest ook bij wat betreft mijn kcal inname. Wel kan je op internet gaan berekenen wat jouw kcal behoefte ongeveer is. Je vult je leeftijd, lengte, activiteitsniveau en doel in en er komt een getal uitgerold. Staar niet blind op dit getal. Die internet machine kan jouw lichaam niet ‘scannen’. Meerdere factoren spelen een rol. Het is meer om een beetje een idee te krijgen van wat dan de gemiddelde waarden zijn. Uiteraard wil ik jullie wel een kijkje geven in mijn voedingspatroon.

Misschien is het leuk om eerst  te weten dat er macro nutriënten en micro nutriënten zijn.

De macronutriënten zijn: koolhydraten, vetten en eiwitten. Koolhydraten zijn belangrijk want je lichaam haalt hier energie uit. Ik haal mijn koolhydraten o.a. uit: Volkoren producten (brood, havermout, pasta, quinoa, couscous, crackers, beschuit, wraps), aardappels, groenten, fruit en peulvruchten. Dit zijn voorbeelden van langzame/complexe koolhydraten. Deze soort koolhydraten geven geleidelijk aan energie af, je bloedsuikerspiegel blijft stabiel en je lichaam krijgt genoeg tijd om koolhydraten te verbranden. Je lichaam is hier lang door verzadigd. Ook heb je nog snelle koolhydraten die veelal zitten in: koek, snoep, chips, witbrood, zoete snacks etc. Deze koolhydraten zet je lichaam om in suiker. Je bloedsuikerspiegel krijgt een grote piek en stort ook snel weer in, waardoor je snel weer honger krijgt.

De goede vetten (onverzadigde vetzuren) zijn belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat vitaminen in je lichaam worden opgenomen, ze spelen een rol bij het verminderen van hart en vaatziekten, beschermen je organen en hebben belangrijke functies bij andere lichaamsfuncties. De gezonde vetten vind je vooral in: olijfolie, avocado, margarine, noten, vette vis. Vette producten moet je ook tot je nemen wanneer je gaat afvallen. Je lichaam heeft het nodig. Wees je wel bewust dat er in vetten ook veel kcal zitten (ook in bereidingsvetten tijdens het koken). Eiwitten spelen een hele grote rol in mijn voedingspatroon. De eiwitten zorgen voor de instandhouding en groei van je spieren. Ook zijn eiwitten belangrijk voor het herstel en opbouw van lichaamscellen.  Mijn eiwit (proteïne) bronnen zijn vooral: vlees, vis, kwark, melk, kaas, eiwit shake, proteïne repen, zaden, pitten, vleesvervangers, en pindakaas. Ook zijn de micronutriënten belangrijk. Dit zijn de vitaminen en mineralen. Wanneer jij gezond eet en lekker varieert krijg je dit zeker binnen.

Vaak hoor je dat mensen vaak standaard hetzelfde eten of vaste avondmaaltijden in de week hebben. Ik ben een persoon die bijna nooit hetzelfde eet. Ik heb weleens fasen dat ik dingen erg lekker vind en dus die gerechten veel eet. Doordat ik het ook leuk vind om te kokkerellen en nieuwe dingen uit te proberen eet ik best veelzijdig. Ik kan dan ook niet precies vertellen wat ik standaard eet op een dag. Ik zal wat foto’s van maaltijden bijvoegen zodat jullie een idee krijgen van wat ik allemaal in elkaar flans. Er zijn wel een aantal dingen waar ik erg op let. Ten eerste zorg ik ervoor dat ik alle nodige voedingsstoffen per dag binnenkrijg. Denk hierbij aan de schijf van vijf. Ook zorg ik dat  alle 3 de macronutriënten zijn verwerkt in mijn hoofdmaaltijden. Als voorbeeld avondeten: kip (eiwitbron) gebakken in olijfolie (vetbron) met aardappels (koolhydraatbron) en groenten voor de vezels en vitaminen. Ook een ontbijt voorbeeld: kwark (eiwitbron), fruit (koolhydraten en vitaminen), eetlepel pindakaas (vetbron), en wat muesli voor de bite en vezels. Meestal als lunch kies ik voor volkoren brood, crackers, beschuit, wrap met eiwitrijk beleg en nog een vetbron zoals: avocado en een ei. Ook eet ik wel eens salade als lunch. Dit varieert ook van dag tot dag.

Eetdagboekje doordeweekse dag

Ik weet dat velen het leuk vinden om te zien wat iemand zoal eet. Ik zal hieronder een dag omschrijven van wat ik allemaal gegeten had, zonder het aantal kcal te benoemen. Ik laat het zien van 2 dagen. Elke dag is dus anders. Ik drink tijdens het eten en tussen de maaltijden door veel water en thee. Soms drink ik wat suikervrije limonade of frisdrank.

Dag 1

Ontbijt:

  • Ik begon de dag met een cappuccino in bed, dit is iets wat ik tegenwoordig dagelijks doe. Ik vind het een fijn momentje voor mezelf om mee op te starten.
  • Ik eet een bak kwark met een schepje havermout, blauwe bessen, banaan, rozijnen, krokante ontbijtgranen en een grote eetlepel pindakaas! Ik hou echt van pindakaas!

Ochtendtussendoortje:

  • Ik dronk een cappuccino en nam hierbij een handje ongezouten notenmix.

Lunch:

  • Ik at 3 boterhammen. 1 besmeerde ik met boter (halvarine) en belegde het met het laatste stukje banaan van het ontbijt. Op de tweede boterham smeerde ik magere filet american, en topte het af met een eitje en wat rucola. De 3e boterham belegde ik rijkelijk met avocado, gerookte kip en wat vetarme mayonaise. Ook had ik een bakje met worteltjes en plakjes komkommer.

Middagtussendoortje:

  • Een paar uurtjes na de lunch nam ik een bakje galia meloen en genoot van de zon in de tuin.
  • Een uurtje voor het avondeten nam ik een kop verse groentesoep.

Avondeten:

  • Deze avond stond er een avg’tje op het menu. We aten: gemarineerde gebakken kip, gekruide aardappeltjes uit de airfryer en witlof met ham en kaas uit de oven.

Avondsnack:

  • Ik nam een bakje Lindahls kvarg in de smaak: straciatella. Ik strooide er wat krokante ontbijtgranen overheen en topte het af met: juist, een grote eetlepel 100% pindakaas.

Dag 2

Ontbijt:

  • Ik begon de dag met een cappuccino.
  • Ik koos vandaag voor een grote kom havermout met ongezoete amandeldrink, een schep proteïne poeder, appel, rozijnen, kaneel, en topte het geheel af met walnoten en blauwe bessen.

Ochtendtussendoortje:

  • Ik dronk een cappuccino en at ook een bakje aardbeien.
  • Later op de ochtend kreeg ik trek en nam ik een plakje zelfgebakken bananenbrood.

Lunch:

  • Vandaag at ik een salade. In deze salade zat: ijsbergsla, zelfgemaakte dressing, gemarineerde kip, ei, avocado, een beetje Parmezaanse kaas, komkommer, tomaatjes, en een uitje. Ik at er een halve volkoren wrap bij besmeerd met olijfolie uit de oven. Het is dan een soort toast.

Middagtussendoortje:

  • Ik nam een klein bakje magere Franse kwark.
  • Aangezien we laat aten en ik honger had nam ik nog een volkoren boterham met boter en appelstroop.

Avondeten:

  • Ik at een roerbakschotel met: volkoren rijst, kalkoen spekjes, champignons, mais, doperwtjes en een gebakken eitje erbij. Door het geheel zat nog een dressing met citroengras en kokos smaak. Het was een keer wat anders maar erg smaakvol.

Avondsnack:

  • Ik had niet zoveel honger maar wel een beetje trek en zin in chocola dus koos ik voor een eiwitreep van Barebells in de smaak: salty peanut! Heerlijk net of je een snicker wegwerkt maar dan zonder suikers en veel eiwitten. Stiekem proeft het ook een beetje naar pindakaas ;-D.

Sporten, fitness en krachttraining

Sport en beweging ontbrak in de tijd dat ik kampte met overgewicht. Als kind zijnde heb ik veel op sporten gezeten maar er is nooit een sport blijven hangen die ik ook echt leuk vond. Toen er  een aantal kilo’s af waren begon ik lekker veilig thuis het trainen te ontdekken door elke dag een home workout te gaan doen. Ook fietste ik wat op de hometrainer en ging met goede weersomstandigheden wat meer wandelen. En weer vlogen er kilo’s af. Op een gegeven moment was ik het een beetje beu aan het worden en kwam ik in een sleur. Ik vond dat het tijd werd om iets nieuws uit te proberen: hardlopen. Het was hartje winter en mijn gewicht was nog steeds flink aan de hoge kant. Elke keer weer die kou in, hijgend als een paard, ongelijke stoeptegels, een slechte conditie, en pijnlijke knieën/heupen! Dit was nog een stap te ver. Mijn gewrichten kregen het zwaar te verduren omdat ze als het ware telkens een klap kregen tijdens het rennen. Mijn conditie was beneden pijl. Ik had geen plezier in het hardlopen dus na een paar weken stopte ik. Ik wist dat een vriendin van mij een abonnement bij Basic Fit had. Ik vroeg haar of ze het leuk zou vinden om samen te gaan trainen. Nog geen week later stond ik in de sportschool , gehesen in mijn nieuwe gym outfit. Ik was begonnen met fitness in maart 2018. Ik voelde me op het begin erg ongemakkelijk en bekeken. Ik was toen die tijd  bijna dagelijks cardio training gaan doen. Ik deed aan: helling lopen, cross trainen, roeien en fietsen. Krachttraining kwam nog niet voor in mijn vocabulaire. Tijdens het cardio trainen keek ik altijd veel in het krachthonk af bij de mannen die spierbundels hadden. Hier wilde ik graag meer over weten. Mijn broer deed al jaren aan krachttraining en ik vroeg of ik een keer mee mocht gaan sporten. Hij had die keren wat dingen laten zien waar ik veel van kon leren. Op een gegeven moment ging ik zelf wat meer uitproberen op de krachtapparaten. Ik vond het leuk en haalde er veel plezier uit. Ik wilde steeds meer te weten komen en ging op zoek naar kant en klare trainingsschema’s en bekeek filmpjes voor de juiste techniek. Ik zette mij over mijn schaamte heen en dook het krachthonk in, tussen alle mannen. Ik voelde me erg onzeker tussen alle  gespierde bodybuilders. Doe ik het wel goed? Ziet het er niet voorschut uit? Wat zullen ze wel denken! Deze vragen gingen continu door mijn hoofd. Nu weet ik wel beter. Ik ben niet meer zoveel bezig met wat andere mensen vinden. Ik kom er immers voor mezelf!  Ik heb heel veel respect voor mensen die ook pas beginnen met fitness en zo aan het worstelen zijn met hun oefeningen.

Toen ik begon met fitness sportte ik ongeveer 6 keer in de week. Nu ga ik vaak nog steeds 6 keer (in drukkere tijden minimaal 4 keer) en werk ik met split schema’s. Dit betekent dat je de spiergroepen verspreidt over de dagen van de week traint. Dit is nodig met zoveel sportmomenten om je spieren ook rust te gunnen. Ik probeer 4 dagen aan krachttraining te doen. 2 dagen upper body en 2 dagen lower body. Om mijn conditie op peil te houden doe ik aan Xcore; extreme coretraining. Het is een functionele training, waarbij je met de Xcore-trainer je buik, rug, benen en armen traint. De Xcore-trainer is een aluminiumkoker gevuld met grit, deze beweegt heen en weer. Doordat het grit heen en weer gaat, worden de spieren gestimuleerd. Dit alles op leuke eigentijdse muziek die alle energie in je omhoog haalt!

Ik heb echt mijn sport gevonden in het fitnessen. Ik ga altijd met  veel zin trainen en kan zo even lekker mijn hoofd legen. Ook vind ik het erg tof om te zien dat je je lichaam zo ziet veranderen. Je kan zelf je lichaam naar wens gaan trainen om zo actief met doelen bezig te zijn.

Een half jaar geleden wilde ik zo graag weten hoe ver ik mijn lichaam zou kunnen krijgen. Ik besloot om bewust mijn vetpercentage erg te gaan verlagen. Ik paste mijn voeding aan en deed extreem veel sporten. Uiteindelijk was ik tot een vetpercentage van 15% gekomen. Ik vond het mooi om te zien: extra spierdefinitie en wat meer abs. Toch was er niet veel energie in mij te vinden. Ik voelde me sloom en was vaak moe. Het is dan ook een fysiek wat niet realistisch is voor een langere periode, en dit is verre van gezond. Mijn lijf vond dit gewicht en vetpercentage niet prettig. Al met al was het een gaaf doel en is het bizar om te zien wat het met je doet. Nu ben ik weer 5 kilo bij en voel me een stuk sterker en energieker. Ik heb weer volledige energie om te bouwen in gym!

Onder goede weersomstandigheden wandel ik nog vaak. Lekker een muziekje in of een podcast op en gaan. In het dagelijks leven ben ik erg actief. Als ik stage loop ben ik veel in de weer met de kindjes op het kinderdagverblijf. Wanneer ik als kapster aan het werk ben sta ik veel. Ook probeer ik veelal de fiets te pakken en waar kan de trap in plaats van de lift. Alle kleine beetjes helpen.                                                      

Op sportgebied zou ik als tip meegeven: kies iets wat je echt leuk vindt. Ga op ontdekking en probeer verschillende sporten uit. Je ziet tegenwoordig vaak dat mensen die afvallen aan fitness doen. Dit is echter geen magische sport, al lijkt dat soms van wel. Als jij dit niet leuk vind kies dan alsjeblieft voor iets wat je wel leuk vindt. Dan blijf je consequent gaan omdat je er plezier uithaalt. Voor de mensen die wel besluiten om aan fitness te gaan doen kan ik nog een belangrijke tip geven. Zoals bovenstaand verteld deed ik maanden puur alleen cardio. Ik was alleen gefocust op: hoeveel kcal heb ik tijdens mijn sportmoment verbrand? Want afvallen is toch meer kcal verbranden, dus cardio ideaal! Het is zeker waar dat je energie verbrand met cardio. Echter kan je beter gaan voor de combinatie van cardio en kracht. Waarom? Wanneer je aan krachttraining doet krijg je spiermassa. Wanneer je meer spiermassa hebt verbrand je meer in rust. Je ruststofwisseling stijgt. Ook hebben spieren meer energie nodig dan vet. Dus investeer in spiermassa hierdoor krijgt je stofwisseling een boost! Dit helpt ook om op lange termijn succes te behalen en te behouden.  Wat ik als laatst mee wil geven over sport is dat je het rustig op moet bouwen. Je lichaam is zulke intensiviteit niet gewend. Maak er geen moetje en obsessie van. Sport om je lichaam fit te houden en haal er plezier uit.    

Helpende hand

Ik ben heel blij dat ik kan sparren, praten en goede inzichten krijg van mijn fysio die ook voor een groot gedeelte mijn afvalrace heeft meegemaakt. Hij heeft altijd een luisterend oor, leert mij veel met betrekking tot bewegen en voeding/balans en maakt mij bewust van bepaalde factoren. Ook heeft Ruben mij geholpen toen ik fysieke klachten kreeg aan mijn bewegingsapparaat door verandering van mijn lichaamsstand. Ik kan momenteel lekker trainen doordat ik heb geleerd hoe ik op een bewuste/goede manier kan sporten. De stand van je lichaam verandert flink als je zoveel afvalt en hierin is een goede begeleiding belangrijk. Dit is dan ook een goede tip vanuit mij als je gaat beginnen met trainen tijdens het afvallen. Zoek begeleiding en leer de juiste manier/houding aan met trainen zodat je geen nare blessures oploopt. Klop hiervoor  aan bij een ervaren personal trainer of fysiotherapeut.

Haat-liefde verhouding: de weegschaal

De weegschaal is een onderwerp die zeker niet mag ontbreken in dit artikel.

Wanneer je gaat afvallen wil je natuurlijk je gewicht nauwlettend in de gaten houden. Je wil immers weten of je gewicht verliest. Ook ik ben een persoon die een lange tijd dagelijks op de weegschaal stond. Toen ik net begon met afvallen motiveerde mij het enorm omdat de kilo’s eraf vlogen. Wanneer je veel af bent gevallen gaat het afvalproces steeds langzamer. Dit zie je dan ook terug op de weegschaal. Mensen zeggen wel eens de laatste kilo’s zijn het zwaarst en dit is zeker waar. Ik was erg gefocust op bepaalde getallen die ik wilde bereiken. Mijn gewicht ging op een gegeven moment erg mijn dag bepalen. Niet afgevallen? Slechte dag. Bijgekomen? Slechte dag. Nu wetende dat er zoveel factoren zijn die kunnen zorgen voor gewichtsschommelingen zoals: zout en vochtretentie, menstruatiecyclus, koolhydraten en glycogeen. Je bent niet in vetmassa aangekomen na 1 dag. Staar je dus ook niet blind op het getal. Je dag moet niet bepaald worden door de weegschaal. Ik besloot dan ook om afstand te gaan nemen van de weegschaal. Mijn moeder had de weegschaal ergens ver weg opgeborgen. Je ziet de weegschaal niet elke ochtend weer staan als je gaat douchen, dit was erg prettig. Toch wilde ik na een tijd wel weer even kijken hoe ik ervoor stond. Ik besloot te gaan wegen op 1 vast moment in de week. Dit gaf zoveel meer rust. Nu ben ik op een punt dat ik er niet veel meer over nadenk. Soms weeg ik zelfs een week niet en dat is prima. Wat ik ook heb geleerd is dat je beter de spiegel kan gebruiken als weegschaal. Een getal zegt erg weinig. Mijn tip is dan ook om progressie foto’s te maken en af en toe een vast weegmoment te hebben.

Mijn laatste woorden

Inmiddels kan ik trots zeggen dat ik 46 kilo ben afgevallen op eigen houtje. Veel zelf opgezocht, geleerd, gereflecteerd, geprobeerd, gevallen en weer opgestaan. Ik leer nog steeds elke dag bij en ook bij mij gaat niet altijd alles perfect! Perfectie bestaat in mijn ogen niet maar een goede balans is het allerbelangrijkst om op lange termijn succes te behouden. Het moet immers wel leuk blijven. Een leefstijl zonder restricties en bewuste keuzes.

Ik wil nog graag meegeven dat ik vind dat ieder lichaam er mag zijn dik, dun, kort lang! Het allerbelangrijkste is dat jij je happy, fit en gezond voelt in je eigen lichaam! Niemand bepaalt dit voor jou alleen jijzelf!

Toch word je in deze tijd op sociale media overspoeld met de ‘perfect body’s’. Veel mensen nemen deze personen als voorbeeld en komen onder druk te staan om aan deze maatschappelijke idealen te voldoen.

Vooral als je in het fitnesswereldje terecht komt, waarbij een mooi sterk fysiek gebouwd  uiterlijk erg belangrijk is. Niemand is perfect, ook bij hun schuilen vaak onzekerheden door imperfecties, al lijkt dit soms van niet. Wees blij dat je mag leven in een gezond en sterk lichaam. Wanneer je echter niet tevreden bent kan je hier altijd aan werken maar houdt het realistisch en blijf bij jezelf. Iedereen is immers anders gebouwd en dat is oké.

Voor iedereen die ook besluit om een gezonde leefstijl te gaan hanteren: maak bewuste keuzes, ga lekker bewegen, zoek een leuke sport en blijf vooral genieten zonder je zelf te veel te ontzeggen! Ga de uitdaging aan als je volledig intrinsiek gemotiveerd bent. Ik vind dat je deze stap moet gaan zetten zodra je het echt zelf wilt. Als je extrinsiek gemotiveerd bent zul je snel de handdoek in de ring gooien. Ik hoop dat ik jullie geïnspireerd heb om ook een gezondere leefstijl op te gaan bouwen! Voor degenen die ook de uitdaging aangaan heel veel succes en ik weet zeker dat jullie het kunnen!

Sportieve groetjes,

Anne (@annexsophieee)

Herken jij dingen uit het verhaal van Anne?

22 reacties

  1. Heel mooi en inspirerend verhaal Anne! Mooi om te lezen ook dat je het op jouw eigen “gewone” manier hebt bereikt! Geen trend gevoelige dieet vorm nodig! En zo hoort het ook!

    1. Dankjewel, leuk om te lezen. Inderdaad loop ik niet mee met de dieet trends, zonde om je energie in te steken. Je kunt beter energie steken in leefstijlverandering! ;-D

  2. Wat een prachtig inspirerend verhaal! Zo mooi om te zien wat jij hebt ontdekt hoe jou leven er gezond kan uitzien! Je levensstijl aanpassen op jou manier! Zo knap! Ik was ook al heel goed op weg. Streefgewicht bereikt en nu moet ik het ook op eigen kracht verder gaan doen. Zoveel inspiratie en zoveel motivatie haal ik hier uit. Dank, dank, dank lieve Anne!!

    1. Wat goed en fijn dat je streefgewicht behaald is! Super leuk om te lezen dat je er inspiratie en motivatie uithaalt. Ik wens je dan ook heel veel succes en weet zeker dat het gaat lukken…!

  3. Dag Anne,

    Bij deze wil ik gewoon even een hele diepe buiging voor je maken! 😉
    Respect!!

    Bedankt voor het delen van je verhaal!

  4. Wow! Wat een super verhaal, Anne. Alles zit erin: uitleg over macro- en micro-nutrienten, voor- en nadelen van tracken (je moet het gedaan hebben maar ook eens loslaten), dat je niet in een dieet maar aanpassing van je leefstijl moet denken, dat je ook eens gewoon iets lekkers moet kunnen eten, dat sporten / lichaamsbeweging ook leuk en vol te houden moet zijn, dat de weegschaal niet zo interessant is, dat er meer aan je gewicht is dan alleen ‘vet’, dat een laag vetpercentage wel leuk maar niet reeel is, etc., etc. Dankjewel voor dit complete, herkenbare en inspirerende verhaal. Respect!

    1. Een goede samenvatting van de beschreven punten. Altijd prettig om te weten dat anderen ook zich herkennen op bepaalde vlakken. Dankjewel voor je positieve reactie 😉

  5. Sorry maar vond het verhaal veeeeels te lang, heb het niet afgelezen. Lijkt wel of ze al maar dan ook al haar opgedane kennis wilt delen over het afvallen en gezond eten. Dat is niet echt de reden om dit te plaatsen, daar hebben we Marloes voor.

    1. Jammer dat je het zo ervaart Sabine! Ik snap hoe je denkt, maar ik vond dat dit hoorde bij het verhaal van Anne. Ik denk ook juist dat het voor veel mensen met (zwaar) overgewicht heel fijn is om de ervaring (en kennis) te horen van iemand die hetzelfde heeft doorgemaakt als zij, vandaar dat ik niets heb verwijderd uit het verhaal van Anne.

    2. Het klopt dat ik graag mijn kennis wil delen. Dit met als doel het verhaal zo compleet mogelijk te hebben. Ik deel deze opgedane informatie graag bewust met reden zodat het voor anderen ook begrijpbaar is waarom ik iets doe en wat het nut ervan is. Ik vind deze info juist het artikel volledig maken zodat anderen hier wat aan hebben. Zonder deze info vond ik het in mijn ogen niet inspirerend genoeg om anderen op weg te helpen. Dit is de reden dat het verhaal wat langer is. Jammer dat u er zo over denkt.

  6. Wat een ontzettend slecht geschreven verhaal. Sorry, maar door alle fouten kan ik dit verhaal niet normaal lezen. Jouw boodschap is heel mooi en duidelijk, maar Marloes: alsjeblieft. Check de teksten goed voordat je ze online zet, ik word hier enorm gefrustreerd van. Het is niet de eerste keer dat artikelen hier vol staan met spellings- en formuleringsfouten. Erg jammer, de boodschap is mooi.

  7. Liefste Anne,

    Ik ben 12 jaar, en ik weet dat ik heel jong ben, maar ik ben altijd al dik geweest tot 3 jaar geleden. Ik werd 10 jaar en ik voelde me direct een stuk ouder, ik had een gewicht van 62kilo… Hier heb ik iets aan gedaan ik heb een hele zomer lang gewerkt aan men lichaam ik at nauwelijks, en pas dan voelde ik me goed.. Het klinkt misschien heel raar maar in die zomervakantie ben ik 13 kilo afgevallen in 2 maanden, ik voelde me suppeeerr goed, maar pas 3 maanden later was alles voor niks, ik at gewoon zoals mijn ouders en mijn broer en ik kwam direct weer aan en direct stond ik terug op 62 kilo ik heb dan een zeer slecht thuissituatie meegemaakt en ik ben dan beginnen aankomen… De corona crisis was hier en er kwamen direct weer veel kilo’s bij en net zoals jouw op een dag heb ik de knop omgedraaid en ben ik er terug mee begonnen, ik ben nu in 3 weken tijd 1,5kilo kwijt.. Ik zou nu graag naar die 55 kilo komen en ik sta nu op 64,5kilo dus ik heb wel nog even werk… Maar dit artikel geeft me aangezet en gemotiveerd om nu verder te doen en te denken aan mijn toekomst… Het verbaasde me echt toen ik jouw foto’s zag!
    Bedankt Anne voor je super mooie artikel!
    Groetjes van Maarten vanuit Belgie🙂

    1. Blijf vooral goed voor jezelf zorgen en voedzaam eten zonder te weinig tot je te nemen. Wie weet kan een professional je helpen om meer inzichten te krijgen, je bent nog best jong! Succes met het opbouwen van je gezonde leefstijl

  8. Waar ik steeds tegenaan loop bij lessen volgen op een sportschool, is dat ik het nivo te hoog is. Toch vind ik een les volgen wel leuker en leerzamer hoe kan ik dat het best aanpakken? Verder wel echt een top verhaal.

    1. Ik herken mij hier een beetje in! Toen ik groepslessen ging doen vond ik het ook lastig bij te houden. Doe vooral lekker mee op je eigen tempo! Misschien kan je het aangeven bij degene die les geeft (vaak zijn er wel wat alternatieven om het minder intensief te maken). Hoe vaker je gaat hoe beter het gaat! Doe je eigen ding, trek je niks aan van anderen! Neem eventueel even een adempauze. Haal er plezier uit en blijf vooral lessen volgen die je leuk vind. Goed op weg hoor! Succes

  9. Ik ben begonnen om mijn levensstyle om te gaan gooien en zocht naar succes verhalen voor een extra boost !! Ik hoop dat ik ooit net zo een mooi verhaal kan schrijven als jij ! Ik heb ervan genoten en weet dat ik op de goede weg ben. Super hoor respect !!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram