| 11 april 2020

Mijn Verhaal: Ann ging te ver met afvallen…

Het is alweer twee weken geleden dat het laatste ‘mijn verhaal’ artikel verscheen. In deze serie vertellen jullie over de weg naar een gezondere leefstijl. Vandaag geef ik het woord aan Ann. Ze is nooit echt te zwaar geweest, maar wilde toch een klein beetje afvallen. Daarin ging ze een beetje te ver. Ik denk dat dit verhaal ontzettend herkenbaar is voor veel mensen. Ik ben super blij dat Ann hier open over is en mogelijk op deze manier anderen kan waarschuwen. Dank je wel Ann!

Ik vond mezelf te zwaar

Hey mijn naam is Ann, 21 jaar en woon in het mooie België! Mijn verhaal gaat over hoe ik dacht dat ik gezond was. 4 jaar geleden woog ik 65kilo. Op zich een goed gewicht aangezien ik 1m64 groot ben. Toch was ik niet helemaal tevreden want ik zag dat ik net iets zwaarder was dan mijn vriendinnen… Zij paste namelijk wel in maatje 34 tijdens het shoppen!

4 jaar geleden, toen ik 65kg woog.

Mijn leefstijl veranderen

Ik besloot om beter naar mijn lichaam te luisteren. Eten wanneer ik honger had en anders niet. Geen snoep meer in de avond maar een stukje fruit. Dit ging eigenlijk heel goed! De kilo’s gingen er rustig af en kreeg complimentjes van mijn omgeving.

Ondertussen woog ik 55kilo en hier was ik echt heel blij mee! Dit was het gewicht en het uiterlijk dat ik wilde houden!

Waar het mis ging…

Ik besloot dat sporten ook bij mijn gezond leven hoorde. Wat ik niet wist was dat je dan ook ‘meer’ moest eten. Het sporten ging zo goed en ik keek steeds vaker in de spiegel. Die spieren die ik kei hard trainde wilde ik zichtbaar hebben, het gewicht op de weegschaal wilde ik lager hebben..

Mijn gewicht ging al snel naar beneden. Nog eens 5kilo eraf. Gevolg, menstruatiestop. (edit Marloes: als vrouwen onder een bepaald vetpercentage komen, dan kan het lichaam niet goed meer functioneren. De menstruatie kan daardoor uitblijven.) Ondanks dit bleef ik ervan overtuigd dat ik gezond bezig was. Sporten, ‘gezonde’ voeding en mijn BMI was nog net goed.

In de zomervakantie ben ik met mijn vriendin op vakantie gegaan.. Hier werd het voor mij duidelijk dat ik er niet meer ‘mooi’ uitzag zoals ik het in mijn hoofd had. Op de foto’s was het duidelijk hoeveel ik was afgevallen. Mijn botten waren zichtbaar en dat wilde ik absoluut niet, ik trainde namelijk voor de spieren…

Op vakantie, ineens zag ik dat ik teveel was afgevallen.

Aankomen

Toen we terug thuis waren, wilde ik graag bijkomen. Ook mijn vriendin vond dat ik teveel afviel en vond het niet meer gezond! Met behulp van haar en samen veel ‘cheatdays’, kwam ik geleidelijk bij. Het heeft lang geduurd want ik was na een ‘cheatday’ altijd heel streng voor mezelf waardoor mijn gewicht niet stabiel bleef. Ik kwam bij en viel ook weer af. Ik werd er helemaal gek van. Vooral die menstruatiestop vond ik eng…

genieten

Genieten

Ik besloot toen om te stoppen met sporten! Meer te genieten, en lekker te eten! Dit ging eindelijk goed. Het deed me deugd om niet meer na te denken over wat ik ging eten op een dag of mij zorgen te maken wanneer ik kon sporten die dag. Geen verplichtingen en rust in mijn hoofd!

Het ging allemaal ‘maar’ over 5kilo bijkomen.. maar dat was voor mij niet het belangrijkste. Ik moest inzien dat ik niet gezond bezig was zoals ik dacht. Sporten en alleen groenten eten…

Genieten! ♥

Nu geniet ik gelukkig weer van het sporten MAAR daarna eet ik ook lekker mijn hoeveelheid koolhydraten en natuurlijk eiwitten! Mijn gewicht is nu stabiel en ik geniet enorm van de ‘genietmomentjes’ samen met mijn vriendin.

En dat is voor mij gezond zijn 😊 soms met een kilootje meer of minder…!

Groetjes, Ann

Herken jij dingen uit het verhaal van Ann?

9 reacties

 1. Wow Ann, wat stoer dat je het verteld en wat een mooi verhaal. Goed dat je het zelf hebt kunnen veranderen. De mooie foto’s passen er goed bij. Fijn dat je steun had van je vriendin.

  1. Lieve Ann,

   Bedankt voor het delen van dit verhaal!
   Helaas voor mij erg herkenbaar, ik ongeveer een jaar geleden kreeg ik het inzicht dat ik ook niet echt ‘gezond’ bezig was met het vele sporten dat ik doe. Ik was eerst ook niet bewust dat je dan inderdaad meer ‘moet’ eten. Ik was zelf ook nooit te zwaar maar toch was ik te veel gewicht verloren… Sindsdien probeer ik ook aan te komen en genoeg te eten! En vooral lekker genieten! Keep going Ann!

  1. Knap dat dit je dit zo durft te lezen!
   Dit komt mij ook vrij bekend voor. Ik weeg nu rond de 50 kg (ben wel vrij klein), en ben nu bijna 5 maanden niet meer ongesteld geweest sinds ik gestopt ben met de pil. De huisarts zei dat dit niet heel raar was, maar begin me nu toch af te vragen of het ook met mijn gewicht te maken heeft..

 2. Hi An, wat tof dat je dit deelt!
  Ik ben heel blij voor je dat je je nu weer beter voelt met jezelf en weer vol kan genieten van de fijne dingen. Ik vind het fijn om te lezen dat je wat mij betreft precies op tijd tot het juiste besefmomentje bent gekomen. Ik ben zelf al zo’n 4 jaar aan het herstellen van ‘orthorexia’ en ik wens dat zeker niemand toe.
  Echt knap van je!

 3. Hoi Ann

  Helaas herken ik het probleem. Alleen bij mij blijft er een gedachten die het eng vind om cheatdays te doen. Hoe ben jij hier van af gekomen?

  1. Dag Ellen,
   Hoe ik daar vanaf ben gekomen. Ik ging regelmatig op de weegschaal staan (uiteraard veel te vaak). Elke gram speelde natuurlijk ook mee… maar ik had na een tijd ingezien dat die cheatday helemaal niet erg is. Als je daarna weer NORMAAL (niet te streng) eet, dan levert die cheatday helemaal geen extra kilo’s op. Zoiets moet je wel zelf inzien. Ik kan dat nu tegen je zeggen maar als jij het niet inziet dan heeft mijn antwoord geen zin. Geniet vooral van die cheatday, je hebt het dan toch gedaan dus dan kan je ook beter genieten. Anders is het toch zonde he ;). En je weet zelf ook.. eigenlijk is er niks aan de hand
   Veel moed, het lukt je echt wel. X

   1. Ik heb geen schrik om aan te komen na een cheat-moment/ dag maar wel om “ongezonder” te zijn. Ik weet het zit in mijn hoofd, maar is echt wel een ding voor mij

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram